Dodaj do ulubionych

wczesne wcześniaki

IP: *.* 10.07.02, 15:14
Szukam mam wczesnych wcześniaków w celu wymiany doświadczeń. Jestem mamą Nikodema (27 tydzień ciąży), który ma obecnie 10 tygodni. Maleńki ma anemię i retinopatię , jest już po laseroterapii w Centrum Zdrowia Dziecka. Potrzebuję wsparcia i szczerych rad od mam wcześniaków. Pozdrawiam.:)
Obserwuj wątek
    • Gość: xxmagda Re: wczesne wcześniaki IP: *.* 12.07.02, 07:22
      Moja Emilka urodziła się w 30 tygodniu ciąży, dostała 4 pkt, w zamartwicy, wylewami do nadnerczy i martwiczym zapaleniem jelit(NEC) z wagą 1580 g. Leżałam z nią 31 dni w szpitalu. Przez pierwsze 7 dni nie była w ogóle karmiona, tylko kroplówki, później sondą podawali jej około 1 ml mojego mleka. W 21 dobie życia miała transfuzję ze względu na postępującą i niczym nie dającą się opanować anemię oraz nieprawidłowy obraz krwi obwodowej.I jeszcze dużo by pisać. Jeżeli chodzi o retinopatię to dopiero po 6 miesiącach udało się ją całkowicie wykluczyć, wcześniej siatkówka nie wykazywała chęci rozwoju ani prawidłowego ani nieprawidłowego. Podaję Ci mój adres domowy: argas@o2.pl Jak uważasz, że moja Emilka jest wystarczająco "wczesnym" wcześniakiem chętnie z tobą pokoresponduję. Dodam jeszcze, że Emilka ma w tej chwili 2 latka. Lekarze mówią, że z wcześniactwa wyjdziemy dopiero gdzieś koło 4 roku życia Emilki, więc jestem na półmetku.
    • Gość: Mela Re: wczesne wcześniaki IP: *.* 12.07.02, 13:33
      Hej!Jestem mamą dwóch córeczek. Młodsza z nich urodziła się w 31 tygodniu, z duza wagą jak na taki wiek 1800. W szpitalu spędziła miesiac, najpierw była odżywiana dożylnie, potem, sondą, butelką, a w domu po ok 2 tygodniach nauki z zestawem do wspomagania karmienia nauczyla się ssać.Oczki dojrzały jej po upływie ok 4 miesięcy, teraz ma dwa prawie dwa latka i naprawdę już zapomniałam że była wcześniakiem. Ma małe problemy z serduszkiem, aaa i pierwszy zab wyrósł jej dopiero w 19 miesiącu, ale to rodzinne, stasza też tak miała :lol:.Zdaję sobie sprawę ze róznica urodzeniowa nasyzch dzeici jest duża, ale wierzę i trzymam kciuki ze bedzie dobrze. Moja koleżanka w pracy urodziła 4 lata temu dziewczynkę tez w 27 tyg, wazącą 680 g, która teraz jest czteroletnią zdrową rozgadaną pannicą.Niedługo już bedziesz cieszyć się swoim maleństwem w domu. Jeśli masz pytania to pisz melaxxx@poczta.onet.pl Wiem jaki to ogromny stres, kiedy świat staje w miejscu i kurczy się do rozmiarów inkubatora.Pozdrawiam i chętnie służę wsparciem i radą - nigdy go za mało.Mela
    • Gość: Mela Re: wczesne wcześniaki IP: *.* 12.07.02, 13:36
      Jeszcze dodam, że anemia u mijej małej została zaleczona transfuzją. Wahałam się bardzo czy się zgodzić, ale patrząc z perspektywy, była to dobra decyzja.Bedzie dobrze.
    • Gość: ez Re: wczesne wcześniaki IP: *.* 15.07.02, 13:44
      Aniu Ja urodziłam wcześniaka w 37 tygodniu ale z wielkimi komplikacjami, długo jednak leżałam przed tym w szpitalu. I opowiem Ci co widziałam:Obok mnie leżała kobieta, która czekała na trzecie dziecko.Pierwsza jej córka urodziła się w 26 tygodniuDruga w 27 tygodniu. Opowiadała, że było ciężko retinopatia, operacje, bioderka itd. No i przyszły jej córki w odwiedziny jedna miała 6 lat druga 8 zdrowe i piękne (naprawdę!!!) choć jedna ma problemy z astmą.Drugi przykład to moja koleżanka, która urodziła dziecko (w terminie) 3 tygodnie po mnie . Dziecko ważyło 4100 !!! A ona urodziła się również w 27 tygodniu i długo nie chodziła (17 miesiąc). Jej Rodzice opowiadali, że bardzo się martwili bo wszystko robiła później. Teraz skończyła studia i sama ma dziecko. Trzymaj się a jak chcesz pogadać to pisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka