Dodaj do ulubionych

nie chce leżeć

04.12.06, 16:52
Córka ma pół roku i tydzień. Od kilku dni nie chce leżeć w łóżeczku. Chce
siedzieć. Gdy tylko ją położę, krzyczy ze złości. Kiedy ją posadzę
(podtrzymując, bo siedzi niepewnie), od razu sie uspokaja. W leżaczku też jest
spokojna. Nie wiem, jak długo może siedzieć w leżaczku (pytam na forum, bo do
lekarza idziemy dopiero za tydzień). Czy Wasze dzieci też tak miały?
Pozdrawiam,
HaHalszka
Obserwuj wątek
    • izjaa Re: nie chce leżeć 05.12.06, 12:18
      Moja ma to samo...
      • piskorze4 Re: nie chce leżeć 05.12.06, 22:57
        mój 6-miesięczniak zachowuje się identycznie. Nawet kąpać muszę go na siedząco
        bo inaczej wpada w histerię. Ciekawa jestem co by na to powiedział ortopeda..
        Pewnie nie byłby zachwycony ale jak walczyć z takim maluchem? Mam nadzieję, że
        skoro sam tak się tego domaga to chyba nie jest to ze szkodą dla jego układu
        kostnego.
        • susannamotylek Re: nie chce leżeć 05.12.06, 23:16
          moja córeczka ma 4,5 miesiąca i też nie chce leżeć. jak ją sadzam na foteliku,
          który jest ustawiny w pozycji pół leżącej/ pół siedzącej, wciąż podnosi główkę
          i krzyczy, żeby ją nosić, albo podtrzymywać w pozycji siedzącej. nie wiem co
          mam robić.
    • brunette23 Re: nie chce leżeć 06.12.06, 11:27
      a moze na brzuszek? wymądrzam się bo moja mała non stop odkąd skończyła 3
      miesiące z pleców na brzuszek się przewracała i w końcu doszło do tego że leżała
      tak całe dnie i w wózku też z głową tam gdzie nogi, lepiej wszystko widać... smile
      później jak już na brzuchu też nie zawsze było ok na długich letnich spacerach
      woziłam dziecko w wózku z opcją z zamontowanym fotelikiem samochodowym a później
      w spacerówce z opcja na półleżąco albo nawet na siedząco przypiętą pasami bo się
      osuwała gdyż siedzieć siedzieć nie umiała, w domu nadal na brzuchu, nie sadzałam
      Jej... po kilku takich spacerach okazało się że siedzi sama w wanience, dzień
      później na podłodze no i w spacerówce, trochę sie momentami jeszcze osuwała ale
      był to jak się okazało już czas na siedzenie... także myślę że jeśli dzieci
      lubia leżaczek (moja nie lubiła bo oparcie nie było pod kątem prostym chyba wink
      to niech w nim siedzą do woli, to już naprawdę chwila do tego aż wasze dzieci
      same będą siedziały... też miałam wątpliwości co do tego sadzania w spacerówce
      ale wrzask był nie do wytrzymania gdy próbowałam małą położyć, na szczęście
      zasypiała też na spacerkach i wtedy oparcie szło na płasko, cały proceder nie
      trwał długo więc się rozgrzeszyłam... wink pozdrawiamy! smile
      • brunette23 Re: nie chce leżeć 06.12.06, 11:31
        dodam że wszystko działo się jak Mała skończyła 5 miesięcy, przed skończeniem
        pół roczku już bez problemów siedziała stabilnie tyle ile miała ochotę, po
        kolejnym miesiącu zaczęła sama siadać i raczkować a teraz sama staje, w tych
        kolejnych umiejętnościach już Jej absolutnie nie pomagałam ani trochę... smile
    • mw144 Re: nie chce leżeć 06.12.06, 21:21
      Przerabiałam ten problem, jak młody miał 3,5 m-ca. Jak skończył 4 przestał się mnie pytać o zdanie w tej kwestii i siadał kiedy chciał. Żadna krzywda mu się z tego powodu nie stała, więc półrocznemu dziecku pewno też się nie stanie. Zdania wśród lekarzy są podzielone: jedni mówią, że jeśli samo chce siedzieć to znaczy, że można mu pozwolić; inni, że do 7 m-ca należy "hodować" dziecko na płask (a może by tak jeszcze założyć dzieciakowi kaftan bezpieczeństwa na wszelki wypadek?).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka