Dodaj do ulubionych

Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki?

08.12.06, 17:51
Mój synek 29 listopada skończył 5 miesięcy.4 razy dziennie pije mleczko, tak
około 180 ml, ( Bebilon Pepti), raz dziennie zupka z warzywek i z miąskiem, i
raz dziennie Sinlac z owocami np. truskawki lub malinki z kompociku. W nocy
je około 2-3, potem o 7 i około 10.00. mleczko, potem o 13.30, zupka, a o
17.30. Sinlac, mleczko na dobranoc około 20.30., w między czasie soczek z
marchewki i jabłka,

Na razie jego ulubione zajęcie to chwytanie nóżek i ssanie dużych paluchów,
przekręca się na boczki, ale leżąc na brzuszku nie umie jeszcze przekręcic
się na plecki, ani odwrotnie, trzymany za rączki podciąga się do siadania,
ale samodzielnie nie siedzi, nie ma jeszcze ząbków, za to potwornie się ślini
i wszystko pcha do buzi, jest bardzo ruchliwy i energiczny, a jak u WAs,
czekam na wieści,
Obserwuj wątek
    • czarnika Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 19:01
      mój synek 22 listopada skończył 5 miesiecy. pije głównie pierś. nie zna smoczka
      ani butelki. od dwóch tygodni wprowadziłam przeciery owocowe - najbardziej lubi
      Gerbera - jabłko, jabłko z dynią albo z dzika różą albo z marchewką - to je po
      pierwszej porannej drzemce, potem ssie cyca kiedy ma ochotę, a po dłuzszej
      drzemce ok 13 30 obiadek - zupka jarzynowa , lub jarzynowa z mięskiem - tez
      Gerbera, i wieczorem i w nocy co 2,5 - 3 godziny pierś.

zębów brak chociaz ślini się okropnie. do buzi pakuje wszystko co znajdzie się
      w jego zasięgu; potrafi przekręcić się z pleców na brzuch ale nie odwrotnie.
      Palce od nóżek lądują w ryjku przy przewijaniu i po kąpieli. sam nie siedzi za
      to uwielbia stawać na nogi, nie chce siadać tylko stać- a jak nie pozwalam to
      złości sie okropnie smile
      zamiast gaworzyć pluje na wszystkie strony, szczególnie przy jedzeniu.
      czy Twój mały gaworzy?
      • mazajac Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 19:26
        tak, gaworzy i to bardzo dużo, straszny z niego gaduła,za mamusia
        • czarnika Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 20:08
          i pewnie nic nie musiałaś robić żeby zaczął? ja rozmawiam z nim, śpiewam,
          sylabizuję ma-ma, ta-ta a ten tylko pluje i smieje się głośno z moich
          wysiłków smile
          pozdrawiam
    • jagoda1980 Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 20:20
      hej!
      Moja corka skonczyla 5 miesiecy 27 listopada. Je mleczko z butelki(na raty,
      czasami 120ml, zdaza sie tez ze 40ml), w nocy cycus. Poza tym jabluszko
      gerbera, marchewke, zupke(ziemniak, marchewka), herbatki hippa. Do buzi wsadza
      wszystko co ma w zasiegu reki, slini sie okrutnie ale zabkow jeszcze nie widac.
      Baaaaardzo duzo gada, najwiecej ok.3 nad ranemsmile Potrafi przekrecac sie z
      pleckow na brzuszek i odwrotnie.
      Pozdrawiam!
    • leszczynka_sz Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 20:32
      Moja Mała skończyła 5 miesięcy 3 grudnia. Podstawą żywienia jest cycuś, ale tak
      ok godz.10-11 daję jej kaszkę sinlac z owocami -jabłko, owoce leśne (mam
      nadzieję ją podtuczyć, bo jest jak się to mówi 'filigranowa'- waży 6,5 kg), a
      po południu ok godz.15-16 zupkę jarzynową (dopiero będę wprowadzać inne
      warzywka). Córcia jest strasznie wesoła - pieje, skrzypi i śmieje się na całe
      gardło tak, że aż czkawki dostajesmile) Odkryła, że jej stopy świetnie pasują do
      buzi, wyciąga rączki do zabawek i przekłada je sobie z rączki do rączki,
      przekręca się na boki (turlać się jeszcze nie umie - ale w łóżeczku często śpi
      w poprzek!), rwie się do siadania, ale samodzielnie jeszcze nie siedzi. Nie ma
      jeszcze ząbków.
    • mg2006 Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 20:50
      Mój synek kończy dzisiaj 5 miesięcy i przestraszyłam się tym co piszecie. Nasz
      pediatra na razie kazał karmić małego tylko mlekiem (głownie pierś i
      sporadycznie mleko sztuczne). Nic więcej mu nie podaję. Czy nasz pediatra źle
      nas prowadzi? Czy już w tym okresie powinnam wprowadzać inne rzeczy do diety?
      Poradzcie proszę.

Poza tym mały ma dwa zęby, potrafi się przewracać z plecków na brzuszek i
      bardzo to lubi, odwrotnie jeszcze nie. Podciąga już też głowę jak jest w
      pozycji półleżącej - choć staram się aby tego nie robił. Uwielbia gaworzyć,
      wydawać przeróżne dzwięki,śmieje się na cały głos. Chwyta zabaki i potrafi dość
      długo nimi się bawić (oczywiście głownie brać do buzi). Widac też, że ma swoje
      ulubione zabawki. Zaczyna chyba przygotowywac się do raczkowania bo od jakiegoś
      czasu w poizycji na brzuszku cały czas "ćwiczy" podnoszenie pupy. Palcy u nóg
      jeszcze nie odkrył. Pozdrawiam ciepło wszystkie mamy 5 miesięczniaków i proszę
      o radę odnośnie rozszerzenia diety.
      • mazajac Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 20:53
        Ja to zawsze mówię...Każdy robi jak uważa...mój mały jest na sztucznym mleku
        więc mu już urozmaicam dietę, ale pewnie bym i urozmaicała jakby był na
        piersi...rób jak czujesz..takie jest moje zdanie...oczywiście nie wszystko na
        raz tylko po troszeczku, żeby zobaczyć czy nie uczula,...pozdrówka...Zawsze
        możesz też zapytać lekarza, choć jak wiem z doświadczenia, każdy mówi co innego.
      • zuza112 bez paniki :) 08.12.06, 21:31
        mój synuś 28 listopada skończył 5 miesięcy i też jest tylko na cycusiusmile raz
        tylko 2dni temu podałam mu na próbę jabłko Gerbera (bardzo mu smakowało).
        Ponieważ jest uczulony na coś z mojej diety, na razie (do ukończenia 6 miesięcy)
        nie będę mu podawała nic nowego. Potem powolutku zaczniemy eksperymentować...
      • ewelina199 Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 11.12.06, 12:43
        hej moja pediatra mowila ze do 6 miesiecy nic tylko karmic piersia czytam i tez
        zastanawiam sie czy powinnam podawac mu cos innego codziennie.czasem dam
        synkowi jablko z marchewka gerbera lub soczek ale nic pozatym maly za 2 tyg.
        bedzie mial 6 miesiecy i bede wprowadzac zupki itd nie ma jeszcze zebow przez
        chwile siedzi sam strasznie sie slini jest marudny nie martwie sie tym ze moze
        zamalo daje moj jesc bo waga 9400 takze chyba jeszcze nie potrzebuje zupek itp
        pozdrawiam
      • maya_maya Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 14.12.06, 00:43
        Wg zasad zdrowego odżywania niemowlaków powinno się podać piątym lub szóstym
        miesiącu jakiś jeden składnik warzywny, najlepiej marchewkę. Powinno się podawać
        przez tydzień tylko marchewkę, by przyzwyczaić układ trawienny do nowego typu
        pokarmu oraz obesrwować reakcję dziecka na ten składnik .W następnym tygodniu
        można podać np. brokuły i znów tak przez tydzień. Potem można jabłko.
        Lepiej zaczynać od warzyw bo owoce mają fruktozę i są słodkawe i dziecko potem
        może nie chcieć jeść warzywek.
        Wg tych zasad rabtem 4 składniki w miesiącu. Potem można kurczaka potem zupkę i
        kolejne owoce i znów miesiąc. Tak więc nie przejmuj się.
        Do pół roku dziecku powinna wystarczyć sama pierś.
    • kinn26 Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 22:05
      Moja Maja ma 5 miesięcy i 10 dni, pije mleczki NAN2 i je dania ze słoiczków,
      pije soczki, herbatkę na trawienie.
      Zastanawiam się czy są jakies kisielki dla takiego maluszka, czy może mozna
      samemu zrobić cos takiego ??

Jej ulubiona zabawa to wkładanie wszystkiego do buźki smile Jest chudziutka ale
      taka ruchliwa, że nie można jej z oka spuścić. Piszczy, gada, śmieje sie
      głośno smile Ząbków jeszcze nie ma, ale mam nadzieję, że niedługo sie pojawią.
    • malagosia76 Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 22:33
      hej, moja Mała skończyła 5 mcy 23 listopada. jest na piersi i w dzień jest tak
      zaaferowana wszystkim, że prawie nie je, tzn 3-5 min co 3 godz. wprowadzam
      powoli słoiczki. jadła już jabłuszko, banany z morelami, zupkę jarzynową, dynie
      z ziemniakiem podaję też czasem kaszkę sinlac. w nocy za to sobie odbija i budzi
      się na cyca co 2-3 godz. i potrafi ssać z pół godz. Potrafi przekręcać się z
      pleców na brzuszek, rechocze w głos, gdy jej robie łaskotki, pakuje wszystko do
      buzi i ślini się baardzo ale ząbka ani jednego. szybko się niestety nudzi...na
      macie wytrzymuje góra 15 min potem się złości bardzo. wkłada nóżki do buziaka,
      smoczka nie chce, czasami podnosi też pupe leżąc na brzuszku i czasem też
      podciąga się do siadania ale nie zawsze, poza tym gaworzy, piszczy, marudzi i
      jest najukochańszym moim słoneczkiemsmile
    • jufalka Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 22:48
      Moja je głównie cycusia, i raz dziennie mleko sztuczne (jak zajmuje się nią ktoś inny niż ja), czasem herbatki. Też się zastanawiałam, czy już coś nowego podawać, ale podobno jak na piersi to należy dopiero od ukończenia 6 miesiąca, a ta jedna butelka dziennie to chyba niewiele zmienia... Co potrafi... chwyta przedmioty, trzyma w rączkach, przekręca się na boczki, ale jeszcze nie z brzucha na plecy i odwrotnie, krzyczy ze złości, dość często się uśmiecha, śmieje się też na głos jak się ją rozbawi, to tak w skrócie bo już nie mam czasu...
      • wronka30 Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 08.12.06, 23:49
        Moja Besma, zwana rowniez domowa Zoska, urodzila sie 25.06.. Jest po prostu
        cudna. Caly czas sie smieje albo sama ze soba rozmawia. Mowi eee, yyy, aaa,
        tylko jak sie zlosci wypowiada cos takiego co brzmi mama smile Zreszta jak jest
        zla to warczy, tak ze az robi sie czerwona smile Przekreca sie z brzuszka na plecy
        i odwrotnie, jak lezy na pleckach to glowe zawsze ciagnie w gore. Jak lezy na
        brzuszku to robi kolyske, albo podnosi pupe i utrzymuje sie na raczkach i
        nozkach. W lozeczku wierci sie tak ze zazwyczaj spi w poprzek. Wszystko wpycha
        do buzi, lubi tez machac raczka uderzajac w stol, czy podloge, grzechotka
        wymachuje tak mocno ze az sie bidula meczy. Uwielbia moj wisiorek na szyi,
        wklada stopy do buzi i ssie duzego paluszka u stop. Uwielbia lezec na golasa i
        sikac w momencie gdy wlasnie zmieniam pieluszke, zaczela tez lubic kapiele i w
        koncu wpadla na to ze woda mozna chlapac. Uwielbia sie przytulac, jest
        przylepka. Tatus to jej idol, niemalze spiewa do niego serenady, lubi tez sobie
        czasami na niego z milosci rzygnac wink Jesli chodzi o jedzonko to wprowadzam
        stopniowo warzywa i owoce, mala jest juz na butli wiec sobie pozwalam (na
        przekor mojej pani doktor), mala je jabluszko, banana, marchewke i ziemniaka,
        oraz ssie skorke od chlebka. Moja mama stwierdzila ze jak my bylismy w jej
        wieku to juz dawala wszystko wink, ja troche uwazam bo mala miala kolki, ale
        ostatnio moj mezus dal jej do ssania ciastko a raczej dwa crying. Mala byla zajeta
        a on obie mogl spokojnie rozmawiac (bylismy u rodziny). Na szczescie nic jej
        nie bylo. Acha mala to niejadek, i to wlasnie jest moje zmartwienie. Jak miala
        4 miesiace i tydzien wazyla 5940 crying Teraz bede szla troche z dusza na ramieniu
        na nastepne wazenia, ale staram sie wariowac. Mala sie slini ale zebow ani widu
        ani slychu. Przesypiala zawsze cale noce wlasciwie od urodzenia, ale ostatnio
        cos nie tak bo sie budzi, nie placze ale nie chce jej sie spac, albo ostro
        protestuje przed polozeniem do lozeczka.
        Looo, to chyba tyle chociaz wiem ze pewnie o czyms zapomnialam ale jakby co to
        dopisze wink
        Pozdrawiam wszystkie mamusie
      • paytay Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 11.12.06, 19:54
        Witam. Moja Antosia 4go skończyła 5 miesięcy. Je NAN2, kaszki z owocami, zupki
        oraz owoce. Przekręca sie na brzuszek ale odwrotnie nie potrafi. Uwielba
        pakować paluchy z lewej nogi do buziolka. Zresztą wszystko wpycha do buzi.
        Piszczy, śpiewa i nie pozwala mamie nic zrobić bo musi byc w centrum uwagi. Z
        abków jeszcze nie widać(a szkoda). Pozdrawiam
    • aga25d Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 09.12.06, 00:38
      witam.Moja coreczka 29listopada skonczyla 5 miesiecy.Jest tylko na cycu,choc
      ostatnio zastanawiam sie czy jej powoli nie zaczac wprowadzac warzywek,bo
      zaczela mniej przybierac i czesto chce cyca.W nocy budzi sie co 2-3 godziny,a
      zasypia tez bardzo pozno,choc probowalam na rozne sposoby to zmienic.
      a co potrafi:przekreca sie z plecow na brzuch i odwrotnie,jak lezy na plecach
      za wszelka cene chce wstawac i bardzo podnosi glowe,siedzi prawie sama.Uwielbia
      sie kapac i pluskac.Calymi dniami gaworzy-czasem to jest jak spiew.uwielbia tez
      jak ja stawiam na nogi-czasem nawet nie da sie posadzic,tylko ostro
      protestuje.przewaznie jedna zabawka zajmuje sie 20 minut,ale najbardziej lubi
      nasze komorki i gazety.czywiscie wszystko bierze do buzi.slini sie strasznie i
      juz od dawna czekamy na zab,a tu nic z tego.lubibadac swoje raczki i nozki,a
      takze jak jest na golaska.bardzo lubi byc noszona na rekach,patrzec na tv,choc
      staram sie by tego nie robila i uwielbia patrzec jak cos jem lub pije.ma
      laskotki i czesto smieje sie w glos.To chyba tyle.Pozdrawiam mamy i dzieciaczki
      • mazajac Do Aga25d 09.12.06, 07:39
        To Twoja córcia urodziła się tego samego dnia co mój synek 29 czerwca...
        • aga25d Re: Do mazajac 09.12.06, 15:48
          tez to zauwazylam.o ktorej urodzil sie twoj synus?-bo moja o4.44 w
          nocy.pozdrawiammame i synka
          • mazajac Re: Do aga25 09.12.06, 17:19
            mój synek urodził się o 17.05. , wazył 3770 i miał 62 cm
    • sweet.devil Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 09.12.06, 14:00
      Moja corcia skonczyla 4 grudnia 4 miesiace a potrafi juz bardzo wiele!!smile jak
      skonczyla 2 miesiace potrafila juz z brzuszka przekrecic sie na plecy a od
      tygodnia potrafi przekrecic sie z plecow na brzucholeksmile zabawkami bawi sie od
      3 miesiaca zycia i wyciaga do nich raczki. Od kilku dni zaczelam
      eksperymentowac z soczkami BOBOFRUTA i te z marcheweczka jej bardzo smakuja.
      Bardzo sie slini, duuuuuuzo gaworzy i glosno sie smieje, a trzymana za raczki
      potrafi podniesc sie do pozycji siedzacejsmile w pozycji na brzuszku podnosi pupe
      i podkurcza nóżki, moze szykuje sie juz do raczkowaniasmilektoz to wie.aaa potrafi
      tez pełzać smile hihihi i gryzie wszystko co wpadnie w jej łapkismile
    • lambert77 Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 11.12.06, 12:52
      kurde mój niedługo skończy 6 miesięcy i palców u nóg też jeszcze nie odkrył smile
      • mazajac Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 12.12.06, 21:04
        spokojnie, na pewno je odkryje, a wtedy sama zobaczysz jak mu będa smakowały,
    • lechmiki Re: Co jedzą i co potrafią Wasze 5 miesięczniaki? 13.12.06, 13:34
      Moja Wiktoria skończy 5 miesięcy 15 grudnia je tylko cycusia,pije herbatke
      narazie nic wiecej jej nie podaje ale mała ładnie przybywa,przewraca sie na
      brzuszek i czasami udaje jej sie spowrotem na plecki,łapie się za stópki i
      kręci się na boczki,nie siedzi jeszcze samodzielnie ale podciągana do siedzenia
      próbuje stawać na nóżkach zresztą bardzo to lubi,ząbków jeszcze nie ma ale
      ślini się strasznie i wszystko bierze do buzi , śmieje się głośno ale ma jakąś
      przerwe z gaworzeniem , mruczy tylko z zaciśnietymi ustami chyba te zęby ja tak
      męczą ,ostatnio jest trasznie marudna ,bardzo lubi się kąpać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka