quessta 10.12.06, 17:39 Od jakiegos czasu moj 2 miesieczny synek ciagle spi ,w dzien jest aktywny moze ze 4 godziny wybudza sie tylko na jedzenie,potrafi takze przespac cala noc bez jedzenia.czy to normalne u takiego malca'?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiik Re: ciagle spi!! 10.12.06, 19:46 jeśli dobrze przybiera na wadze, to się ciesz, że mas takiego śpiocha Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: ciagle spi!! 10.12.06, 20:20 moim zdaniem to nie jest OK. Jestem wrażliwa na tym punkcie, bo moja córka też tak miała - jadła i spała cały czas. Z tym, że w sumie od urodzenia tak się działo. Mając 1,5 mca byłam u pediatry (z inną sprawą), a ta zauważyła, że córce drży nóżka i skierowała nas do neurologa. Dopiero u neurologa wyszło, że córka ma bardzo obniżone napięcie mięśniowe i po prostu trzeba ją rehabilitować, bo gamoń będzie tak leżał i leżał sporadycznie gibiąc kończynami. Rehabilitant miał na początku właśnie problem z córką, bo za nic nie chciała mu się obudzić podczas ćwiczen - spała jak zabita. Ale był wytrwały Teraz córka ma 2 lata, uczy się chodzić - jest opóźniona ruchowo właśnie ze względu na to obniżone napięcie mięśniowe. Wcale to nie znaczy, że tak ma i Twój synek, ale moim zdaniem powinnaś skonsulotwać to z pediatrą lub neurologiem (nawet bardziej z neurologiem) czy syn ma wszystkie właściwe odruchy itp. Bo albo jest OK, albo trzeba będzie trochę go pobudzić do ruszania się. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniamum Re: ciagle spi!! 10.12.06, 21:07 boszsze... od razu straszy... moj synek tez tak mial, do tej pory jest spiochem i tak po prostu ma.. (po mamusi hehe).. obserwuj maluszka tak jak pisala inna dziewczyna-jesli dobrze przybiera na wadze jest ok.. czasami takie spanie moze oznaczac nadchodzaca infekcje-ale niekoniecznie! pozdrawiam Cie cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: ciagle spi!! 10.12.06, 21:47 > boszsze... od razu straszy... A kiedy straszyc?... Jak bedzie naprawde zle? Czasem lepiej kogos postraszyc niepotrzebnie, niz problem zbagatelizowac. Sa dzieci spiochy - ale gdy nadmierna sennosc pojawia sie dopiero w pewnym momencie - to moze swiadczyc o wielu chorobach, o oslabieniu dziecka. U tak malych dzieci nadmierna sennosc jest mechanizmem obronnym, spiac dziecko zuzywa mniej energii, moze ona isc na walke z choroba. Dobre przybieranie na wadze nie jest super wyznacznikiem zdrowia, moj syn urodzil sie z wrodzona infekcja jelit, takze z cytomegalia ktora przeszla w forme objawowa prawdopodobnie (trudno teraz ocenic co bylo wynikiem grzyba w jelitach a co cytomegali), ma tez zaburzenia gospodarki wapniowo - fosforowej, to wszystko bylo zbagatelizowane przez lekarzy niestety i nie leczone przez wiele miesiecy, w wyniku tych chorob mial rozlegle zmiany skorne, potworne wzdecia, biegunki - a przez pierwsze miesiace przybieral rowniotko 2.4 kg (!!!) miesiecznie. Mimo iz aktywnosc tez mial calkiem spora. Odpowiedz Link Zgłoś
kate5551 Re: ciagle spi!! 11.12.06, 05:41 mój synuś też tak śpi. Jak był mały to myślałam że mu przejdzie ale on juz skończył 3 miesiące i ma 4-5 dzemek dziennie. jak się obudzi to nie może wytrzymać godziny bez spania. 40 min i marudzi, oczka przeciera i musze położyć bo jak nie to zacznie płakać. Obudzi się i daje mu jeść i za każdym razem przysypia i musze go rozbudzać bo by spał do następnego posiłku, ciekawa jestem kiedy on wkońcu zacznie mieć 3 dzemki. Ale ja też jestem śpioch Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: ciagle spi!! 11.12.06, 08:36 Jeśli dobrze przybiera na wadze to tylko pozazdrościć ciesz sie chwilą bo moze szybko sie skonczyć )) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: ciagle spi!! 11.12.06, 20:46 trudno nie przybierać dobrze na wadze, jeśli dziecko tylko je prawidłowo i śpi. A kiedy ma spalać to co zje? Oczywiście, że są dzieci bardziej ruchliwe i dzieci flegmatyczne, ale są tego pewne granice. W końcu kilku miesięczne dziecko ma nie tylko jeść i spać jak noworodek, ale powinien się ruszać, interesować zabawkami itp. itd. Obniżone napięcie mięśniowe to nie jest jakiś koszmar do straszenia, ale lepiej reagować wcześniej tj. sprawdzić czy zachowanie dziecka jest prawidłowe czy nie. Im wcześniej się coś zauważy i zastosuje właściwe środki, to dziecko szybko wychodzi z ewentualnych niedociągnięć i tyle. Bardzo często zdarza się w drugą stronę, że dziecko ma wzmożone napięcie mięśniowe i zwykle jest ZBYT ruchliwe, drażliwe, szybko "trzyma" głowkę, z czego mama się cieszy, a jest to nieprawidłowy odruch u niemowlaka. Niektórym dzieciom potrzeba intensywnej rehabilitacji, ale większości wystarczy tylko nieco skorygować samą pielęgnację i sposoby brania na ręce, aby dziecko już zaczęło inaczej reagować. Ile to zachodu kosztuje skonsultować sprawę u lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
renowa Re: ciagle spi!! 18.12.06, 00:14 Zgadzam się z Tobą alicja0 w 100%. I dziewczyny, to naprawdę nie jest straszenie. A problemy z napięciem ma w tej chwili bardzo duża część dzieciaków. Mój synek ma rozpoznane w 8 tyg. ONM i asymetrię. Ćwiczymy ( choć ostatnio sobie trochę odpuściliśmy, niestety) praktycznie od 4 miesięcy. Efekty są ale nie są one szybkie. Rehabilitacja wymaga dużo cierpliwości i samodyscypliny rodziców. alicja0, chętnie pogadałabym z Tobą na GG, więc jak będziesz miała ochotę to podaję mój numer: 3105166. I życzę zdrówka i postępów dla Was. Renia i Rafałe. PS. Samo prawidłowe przybieranie na wadze to na prawdę nie jest miarodajne jeśli idzie o problemy z napięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: ciagle spi!! 18.12.06, 09:30 czesc! mam pytanie,a jak objawiala sie ta asymetria, bo u mojej coreczki lekarka stwierdzila rozne napiecie miesniowe w raczkach i kazala isc do neurologa ale dopiero jak skonczy 3 miesiace, dodam ze moje dziecko jest raczej nadpobudliwe i bardzo ruchliwe Odpowiedz Link Zgłoś
szopiczek Re: ciagle spi!! 11.12.06, 21:32 Moja tez miała taki okres. Więcej spała niż była aktywna. Lekarz kazała obserwowac, gdyby tak się działo dosyc długo to miałam robic badania w kierunku tarczycy. Ale małej przeszło po 2 tygododniach. Odpowiedz Link Zgłoś
letica Re: ciagle spi!! 18.12.06, 07:47 4 godziny aktywności u takiego malca w zupełności wystarczy. Mój syn też tak miał,ładnie przybierał,przesypiał całe noce od 20 do 6 rano odkad skończył 2,5 miesiąca i z niczym nie miał problemu...Ciesz się,ze nie jesteś umęczona i zniewolona To normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: ciagle spi!! 18.12.06, 09:25 o boże gdyby moja tak miala to bym byla bardzo szczesliwa Odpowiedz Link Zgłoś