Dodaj do ulubionych

Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dzidzi?

14.12.06, 10:21
Dyskutowałyśmy dzis z koleżankami kiedy najleepeij urodzic dziecko, chodzi o
pory roku. Ja jestem za wiosna, robi sie coraz cieplej mozna "wietrzyć"
malucha, dłuższe spacerki i tak jakos prztyjemniej.Koleżanki natomisat
uważaja, że zima jest lepsza bo malucha i tak śpi przez cały czas,a jak
podroścnie to juz ciepluto zaczyna byc. Ey macie juz pociechy, więc wiecie co
i jak. Jak by ktoś dał Wam taką mozliwośc urodzniea w dowolnej porze roku to
która byście wybrały?
P.S nie jestem w ciąży- dzis sie okazało sad
Obserwuj wątek
    • lolita27 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 10:29
      Witam, ja tak planowalm ciżę aby rodzic na wiosne, tez uwazam ze jest to bardzo
      dobry okres zarowno dla Matki jak i dla dziecka... ale niezwasze wyjdzie tak
      jak planujemy. Nie zawsze uda sie zajsc w ciaze wtedy kiedy chcemy. Nam udalo
      sie dopiero po kilku miesiacach i urodzilam we wrzesniu skarbka. Wtedy kiedy
      moglam juz z malutka wychodzic to robilo sie chlodno i coraz szybciej
      ciemno.... a na wiosne, rewelacja byłaby... zoabczymy czy z drugim sie tak
      uda smile)
      Trzymam kciuki powodzenia
      • kalist Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 21:37
        ja proponuję w dziewiątym miesiącu - najlepiej! smile
    • pmierzow Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 10:47
      Jakis czas temu byl taki watek i b. duzo wypowiedzi na ten temat, sprobuj
      poszukac.

Ja bym polecala wiosne (okolice kwietnia) - mozna szybko zaczac spacery i
      przebywac na polu niemal caly dzien. Jesienia dziecko juz jezdzi w spacerowce.
      Z kolejnym dzieckiem bede probowala trafic wlasnie w okolice wiosny.
    • mamajulki080506 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 10:59
      Ja też polecam wiosnę.
      Malą urodziłam na początku maja, a następną dzidzię chciałabym urodzić jeszcze
      wcześniej...
    • wmika Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 11:01
      A ja urodzilam w lutym i jestem b.zadowolona. Pierwszy m-c kiedy bylo zimno
      byliśmy w domu, pozniej zaczęło się robic cieplej, wiec już spacerowałyśmy, w
      lecie niemal cały czas na zewnątrz, poźniej bylismy nad morzem i Maja miała już
      wtedy 6 m-cy, więc to całkiem inne dziecko niż noworodek. Z następnym też tak
      bym chcialasmile
    • zobrien Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 11:40
      wiosna super. Ja urodzilam na poczatku lipca, kedy byly straszne upaly, wiec
      troche sie pomeczylismy. Ale za to cale lato i jesien spedzilismy prawie na
      dworze. Z tym, ze dzieci ciagle spia, wiec zima jest lepsza, trudno mi sie
      zgodzic, bo moj syn spal zdecydowanie malo smile
    • agnieszkaela Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 13:15
      Ja urodzilam we wrzesniu, pod koniec i tez mi sie podobalo. Pierwsze spacery
      byly kiedy jeszcze bylo ladnie. A ja nie mialam czasu na jesienna depresje
      zajeta synkiem.
      Potem zima-tez dobra pora na spacery cieplo mial w spiworku, gondoli. A ja juz
      nabralam wprawy w ubieraniu malucha i nie bylo problemu z ubieraniem tych
      wszystkich spioszkow, blus, kombinezonow wink
      Na wiosne przesiadl sie do spacerowki.
      Latem juz mogl cwiczyc raczkowanie i chodzenie po trawie.
      Kwestia jedzenia-kiedy zaczal na dobre jesc byla juz wiosna, potem lato i mogl
      probowac swiezych warzyw i owocow.
      I jeszcze kwestia alergii-pylki i inne zima nie groza.
    • steffan Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 13:20
      niestety, z wyborem pory roku moga byc kłopotysmile)
      ja polecam wiosnę, dni sa długie, jest coraz cieplej, fajnie sie chodzi na
      spacery, a latem można gdzies wyjechać na świeże powietrze czy na wieś i nie
      kisić się w domu. poza tym, nie męczysz się w upały z wielkim brzuchemsmile. ja
      urodziłam pod koenic kwietnia i wiele letnich dni spędziłam na działce - maluch
      leżął sobie w wózku lub na kocyku na świezym powietrzu
    • spa746 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 14:40
      Pierwsze dziecko urodziłam w maju, drugie w październiku i zdecydowanie polecam
      wiosnę. Można od razu wychodzić na spacerki, a to jest bardzo dobre dla dziecka
      i dla mamy też. Jesienią trzeba najpierw werandować i to też nie zawsze pogoda
      dopisuje, a nieprawdą jest, że maluchy tylko śpią. mój 2 miesięczny synek
      uspokaja się tylko na dworze, więc gdy brzydka pogoda za oknem to jest
      niewesoło, bo okropnie marudzi. Nawet takiemu maluchowi może nudzić się w domu,
      a wiosną wystarczy iść do parku, dziecko może uspokoić szum i widok liści na
      drzewach. Śpi jak suseł.
    • figrut Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 14:57
      Moje dzieciaki urodzone od maja do lipca i bardzo sobie to chwalę. Na spacer w
      dzień wyjścia ze szpitala i jak karmione piersią to można na ławce nakarmić i
      spacerować dalej. Sezon w którym nie szaleją choroby, więc i po zakupy do
      marketu nie strach wskoczyć. Cały dzień można być między ludźmi na spacerze a
      nie kisić się w domu. Babyblues nie jest tak częsty, bo słońca dużo i na poprawę
      nastroju wpływa, poza tym łatwiej znosić pierwsze chwile z dzieckiem, gdy można
      z inną mamą mającą takiego małego brzdąca na spacerze ponarzekać i wymienić się
      poglądami. Zimą dziecko jest już na tyle duże, że można je wpakować na sanki
      zamiast brnąć wózkowymi kołami w śniegu. Na następny rok gdy dziecko już
      bardziej mobilne i zaczyna chodzić, można je puścić bez obaw, że wpadnie w
      pośniegową breję albo wczesnowiosenne lub późnojesienne zimne błoto. Dziecku
      łatwiej stawiać pierwsze kroczki w lekkich, letnich bucikach niż w zimowych
      kozakach. Wreszcie - umęczone spacerem dziecko można wsadzić do wózka, gdzie
      zaśnie na suchym kocyku nie upapranym od butów z których ścieka woda pośniegowa
      lub błoto.
    • b.bujak Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 15:06
      ja mam zimorodka smile
      uwielbiam padający śnieg i taki widok mialam z okien porodówki - było
      przecudownie.... teraz jeszcze bardziej uwielbiam padający śnieg, bo przywołuje
      najwspanialsze wspomnienia smile
    • zuju2 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 15:50
      Ja mam pazdziernikową Zuzie, styczniową Julcie i czerwcową Maję (dwie pierwsze
      planowane byly na lato(!) a o Majeczke staralismy sie tak dlugo, ze pora roku
      przestala byc zupelnie wazna!
      Zalety: Zuzia: 2 mies. niemowle pod choinką, a na wiosnę juz w spacerowce!
      Julia: zanim ogarnelam poczatkowy chaos, byla juz wiosna i z dwojka dzieci
      bylam non stop na dworze no i wakacje z calkiem juz duzym bobasem nad morzem
      Maja: obylo sie bez werandowania, starsze siostry wozily ja w wozeczku
      praktycznie od narodzin, gdy miala 2 mies spedzilismy najcudniejsze wakacje nad
      morzem a ona spala sobie i spala.
      Kazda pora roku jest super. 1 lato ( i 1 wiosna) zawsze przyjdzie i to zawsze
      przed 1 urodzinamismile
      Pozdrawiam
      • beniuu1 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 18:56
        Zdecydowanie wybrałambym wiosnę, maj np. (moja córka jest z września). Z wielu
        powodów:
        1. to, o czym wszystkie piszą - spacerki - jest ciepło, przyjemnie, można wyjść
        nawet kilka razy na dwór, nakarmić na ławce, przysiąść na ławce i poczytać etc.
        2. można wyjść z dzieckiem na chwilę na zewnątrz w chuście
        3. na spacery nie trzeba dziecięcia za ciepło ubierać; szczególnie małe dzieci
        nie lubią ubierania w te czapeczki, ciepłe spodnie, śpiwory
        4. czy ktoś słyszał o depresji wiosną? smile a mnie się zdarzyła na jesieni...
    • kalipka Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 18:52
      Maja urodziła się w kwietniu, jak wyszłyśmy ze szpitala (25-go) było miło i
      ciepło, prawie całe dni spędzałyśmy na dworzu, drugie dziecko też chciałabym
      urodzić na wiosnę
    • inia33 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 19:00
      mam kwietniową Olę i grudniową Majęsmile
      zdecydowanie polecam wiosnę, najlepiej wczesnąsmile
    • annw5 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 19:05
      Ja urodzolam we wrzesniu i jestem zadowolona, bo tu gdzie mieszkamy (USA) byla
      bardzo dluga i wyjatkowo ciepla jesiensmile
    • bonkreta Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 19:29
      Pierwsze urodzone we wrześniu, na szczęście akurat jesień była ciepła i ładna,
      ale i tak z drugim celowaliśmy w kwiecień-maj, to jednak zupełnie co innego móc
      malucha na powietrze wyprowadzić od początku, bez tony kombinezonów itp...
    • babie_lato1 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 19:44
      Ameryki nie odkryję, jeśli powiem, że najwygodniejsze są po prostu pory roku
      umiarkowane - wiosna, wczesna jesień, kiedy jest ciepło, ale nie gorąco. Ja
      urodziłam 4. maja i jestem b. z tego faktu zadowolona smile
    • lucy.sol Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 20:21
      najlepszy marzec kwiecien!!!! mojego drugiego synka wcelowalismy na kwiecien i
      bylo super, bo cieplutko, dzidzia mala a na spacerki nie balam sie wychopdzic.
      Pierszego syna urodzilam koniec lipca!!! to byl koszmar!!!! Akurat byla goraca
      wiosna i w maju,czerwcu i lipcu sie toczyłam i umieralam z goraca, cala
      napuchlam!!! Okropnosc. A w zimie bym sie bala chyba czy malenstwu cieplo, jak
      ubrac, kiedy wyjsc na dwor???
      • anulaaa Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 20:43
        urodziłam w grudniu i chociaż się obawiałam to już wiem,żę z drugim też będę
        celowała na grudzieńwink))
        mała przesypiałą całe spaceryod pierwszych dni,mrozy nam nie groźne były a na
        wiosnę i lato była już kilkumiesięcznym dzieckiem i spacery oraz dni wyglądały
        boskosmile
        teraz ma rok i chociaż zbliża się zima to się cieszę bo jest już bardziej
        komunikatywna i znowu nie będzie źlesmile
    • iskierka40 rodziłam w kwietniu polecam 14.12.06, 20:47
      na lato jestjuż troszkę wieksze,zimą jak zachoruje przeziębi sie to tez inaczej
      niż przechodzi niż takie całkiem malutki
      polecam wiosne zdecydowanie
    • kaga-1 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 21:46
      Pierwszą córcię urodziłam w połowie listopada, a drugą w połowie sierpnia.
      Jeśli miałabym porównywać począwszy od okresu "wysokiej" ciąży do dorastania
      maleństwam to raczej wybrałabym poród w okresie zimowym - upały w ostatnim
      trymestrze to koszmar (zimą jest przyjemnie), jak na dworze mrozik to i
      bakterii (i insektów!) mniej, zimą nie otwierasz na przestrzał wszystkich okien
      (po prostu jest za zimno), późnym latem nie za bardzo wiesz jak ubrać na spacer
      maleńką dzidzię (ciągłe zmiany pogody) a zimą to skafanderek i spokój.
      Takie jest moje zdanie.
    • s.poline Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 14.12.06, 23:59
      a ja urodzę na wiosnę 2008- wiem to na pewno smile

Nie mogę się doczekać!!

a moja pierworodna ma 10,5wink)
    • kluska28 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 15.12.06, 11:04
      Ja rodziłam w lipcu i nie polecam tego miesiaca wink
      Chodzenie w zaawansowanej ciązy w upał bylo b. męczące, poród i wszystko "po" z
      tym związane, kiedy jest gorąco też nie jest miłe.
      Poza tym dziecku stale sie pupa odparzała
      • maw3 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 15.12.06, 11:09
        Ja rodziłam w listopadzie i choć to raczej juz brzydka pora roku to miało to
        swoje plusy.W lecie córeczka byla już na tyle ,,podrośnięta", ze mogliśmy
        wyjechac z nią na wczasy a ja miałam tych kilka miesiecy na powrót do figury
        sprzed ciążysmile))).Poza tym gdzieś czytałam , ze dzieci urodzone w zimie sa
        bardziej zahartowane i mniej chorują.Ale czy to prawda to nie wiem...Moja nie
        chorowała - to fakt, choć już od trzeciego tygodnia życia przez cała zimę po
        ok.2 godziny na spacerze była.
    • olera24 IsZtArEk 15.12.06, 12:22
      I tutaj Cie widzęsmile
      • isztarek Re: IsZtArEk 15.12.06, 12:24
        Bo ja sie udzialamsmile jestem bardzo towarzyskasmile Moze tez bede miała dzidzię?
        • olera24 Re: IsZtArEk 15.12.06, 12:33
          ale jestes w trakcie planowania? starań? czy czekania na okres?
          • isztarek Re: IsZtArEk 15.12.06, 12:36
            Na okres czekałam i dostałam niestety, choc poczatkowo byłam troszeczke zła bo
            slub (w trakcie planowania), a tu nagle "wpadka", a jak juz sie przyzwyczaiłam
            do mysli, że pod ołtarz z dzieckiem bede maszerowała to okazało sie, że z
            dzidzi nici. Troche smutno mi sie wtedy zrobiło.
    • anulkas86 Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 15.12.06, 12:40
      Ja rodziłam na samym początku maja, była śliczna pogoda i już z kilkudniowym
      maleństwem mogłam wychodzić na spacery. Polecam wiosne także z tego powodu że
      zimą łatwiej o przeziębienie, a takiego maluszka nie trudno czymś zarazić a
      gorzej z leczeniem.
    • an_qa Re: Cześć dziewczyny:) Kiedy najlepiej urodzic dz 15.12.06, 12:50
      ja urodzilam w marcu i bylo bardzo ok. Biorac rowniez pod uwage ociezalosc,
      dusznosci i inne dolegliwosci ciazowe uwazam ze zima jest najlepsza pora na
      chodzenie z gigantycznym brzuchem. Nie wyobrazam sobie upalnego lata z takim
      obciazeniem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka