Dodaj do ulubionych

prasowanie ciuszkow

18.12.06, 06:20
Czesc Dziewczyny! Moj synek ma 3 miesiace. Do tej pory wszystkie ciuszki
zawsze mu prasowalam, aby zabic goracem ewentualne zarazki. Jak to jest z tym
prasowaniem? Jak dlugo Wy prasujecie ciuszki dzieciaczkom. Mam na mysli
ubranka codziennego uzytku: body, pajacyki, koszulki, gatki. Z gory wielkie
dzieki.
Obserwuj wątek
    • denea Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 06:58
      Moj ma niecałe 5 miesięcy i dalej mu prasuję bo takie nieuprasowane ciuszki
      wydają mi się po prostu niemiłe dla ciała. Nienawidzę prasować, swoich jak nie
      muszę to nie tykam, ale do prasowania stosów małych ubranek już się chyba
      przyzwyczaiłam wink
    • ulcia111 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 07:02
      witaj moj maluch ma 6 miesięcy i prasuje cały czas jego ciuszki czasem zdarzy
      się ze cos nie wyprasuje a potrzebuje własnie jakies body czy pajacyk ale to
      sporadycznie raczej staram sie po praniu wszystko uprasowac pozdrawiam
      • letica Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 07:43
        ja nie prasowalam w oóle.Dbałam tylko,aby po praniu ładnie je naciągnac i
        powiesić - wystarczało. Przy dziecku jest co robic, jakoś prasowanie nie
        wydawało mi się niezbędne....Poza tym zawsze byłam daleka od chowania dziecka w
        sterylnych warunkach, bo to sprzyja rozwojowi alergii i późniejszym pleśniawkom
        • anna.kucharska1 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 07:52
          Ja tak samo jak letica
          • besta5 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 08:29
            ja prasuje, przecież sobie też prasuje - nie chodze w pogniecionych to dlaczego
            mam i dziecku nie prasowac ubranek.

• niesiah Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 18:05
              Ja dokładnie tak samo - prasuje bo nie lubię pogniecionych, nawet po "ładnym"
              rozwieszeniu uważam, że warto jeszcze wyprasować. Oczywiście bez przesady
              skarpetek, rajstopek czy później majtasów prasować nie będę(a spotkałam się z
              osobami co majtki też prasują - ale to mi się wydaje niezdrowe).
    • ewcia1980 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 08:50
      ja równiez nie prasuje ubranek mojej córce.
      nie widze takiej potrzeby.
      po praniu zawsze starannie je rozwieszami po wyschnieciu wygladaja jak
      wyprasowane.
      A ja zamiast bawic sie w prasowanie wole ten czas poświecic córce.

pozdrawiam
      Ewelina
      • iwonia2 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 10:14
        nigdy nie prasowalam ubranek, tylko tetrowe pieluszki i to przez 2 tygodnie
        .pozdrawiam
      • spa746 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 15:18
        Prasuję wtedy gdy synek śpi i jest to dla mnie sama przyjemność, zajmowanie się
        tymi malutkimi ciuszkami
    • teane Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 10:12
      przez pierwsze 2 tygodnie ciuszki naszego syna dzielnie prasował mąż, ale zapał
      szybko go opuscił smile synuś ma teraz 3,5 miesiąca i nie tęskni za prasowanymi
      ciuszkami, ja też nie smile
      • anulkas86 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 10:15
        Przed porodem wyprasowała stos ubranek i pielusze. I już nigdy więcejsmile
        • agnieszkamodras Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 18:08
          Do mnie przed porodem przyszła koleżanka i wszystko uprasowała. I to był
          pierwszy i ostatni raz.
    • kosmitka06 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 11:00
      Mała ma juz 8 mies i prasuje nadal. Lubie po prostu prasowac i chyba nie robi
      mi to roznicy smile
      Pozdrawiam
    • tuniatunia Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 11:06
      Prasuje i bede jeszcze prasowac (corka ma 6 tyg.) ale nie ze wzgledow
      higienicznych tylko raczej... estetycznych. Z natury jestem dosc pedantyczna i
      to chyba cala tajemnica.

Tunia
    • mamka22 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 11:06
      Córka ma 14 miesiecy. Prasuje nadal, bo:
      - Lubie prasowac
      - Niektóre sa b. pogniecione i nieładnie to wygląda
      - po prasowaniu stają sie miększe.
    • ektara Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 13:49
      Od urodzunia synka nie prasowalam. Jemu z tym dobrze a mnie jeszcze lepiej.
      Jedynie, gdy piore, daje dodatkowe plukanie.
    • kanna Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 15:01
      Jak miał sie urodzic synek, miałam mnósto czasu i zapału, i prasowałam te
      maleńskie ciuszki z wielkim upodobaniem. Jak sie juz urodził, to troche ja,
      troche mama. Potem powoli odkladałam częśc rzeczy. Kiedy urodziła się córeczka,
      to wcale nie miałam czasu i checi na prasowanie. teraz prqsuje tylko rzeczy
      bardzo pogniecione lub wyjsciowe -innych nie. jak sie dobrze rzeczy rozwiesi,
      to wygladaja dobrze bez prasowania. Majtek nigdy w zyciu nie prasowałam.

pozd. Ania
    • shady27 ja wcale nie prasowalam 18.12.06, 15:07
      rozwieszam tak, aby wyschly niepogniecione, wsadzam do szafki i juz. Zarazkami sie nie przejmowalam, w przciwnym razie musialabym chyba z synka zrobic drugiego Jacksona
    • kalipka Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 15:14
      jak mała była malutka prasowałam wszystko, nielubię prasować dlatego teraz im
      jest starsza tym częściej zdarza mi sie nie prasować, na ogół prasuję to co
      najbliżej ciałka np: body
    • spa746 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 15:16
      Prasuję wszystko po każdym praniu aby zabić zarazki ale też dzięki temu ciuszki
      są bardziej miękkie. Bez prasowania były sztywne i nieprzyjemne w dotyku, a
      skóra takiego maluszka jest bardzo delikatna..
      • magda.bie Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 14:26
        mam dwóch synków (3 lata, 4 tyg.) i ani jednemu ai drugiemu nie prasowałam
        ubranek. Nie mają zadnych problemów ze skórą, a ja mam więcej czasu dla nich.
        Pozdrawiam
    • pmierzow Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 17:44
      Prasuje, bo ladnie wygladaja takie wyprasowane ubranka. Przyznam, ze to jedyny
      powod, takie male dziecko nie tarza sie w blocie, nie lazi po podlodze, wiec
      skad mialyby sie brac te straszne bakterie, ktore trzeba zabic wink). Poza tym
      uwazam, ze dziecka nie powinno sie tak calkiem izolowac od ewentualnych
      zarazkow. Reasumujac: gdy mial 3 mce, to prasowalam, gdy mialam czas, gdy nie
      mialam czasu, to bez zastanowienia zakladalam nie wyprasowane.
    • hodos Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 18:11
      nigdy nie prasowałam a mała nigdy nie miała problemów, z początku tylko prałam
      w dziecięcym proszku ale może po miesiącu prałam już w normalnym, zero problemów
    • annw5 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 18:51
      Dziewczyny! Dzieki Wam za wymiane doswiadczen!
    • babie_lato1 Re: prasowanie ciuszkow 18.12.06, 22:43
      Temat powraca... Ja wciąż wytrwale prasuję (właśnie przed chwilą skończyłam) -
      synek ma 7,5 m-ca, ale robię to, bo chcę, na pewno już nie trzeba smile
    • figrut Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 00:06
      Wyprasowałam tylko wyprawkę starszego syna do szpitala, bo mi się nudziło i nie
      miałam co z czasem robić. Po urodzeniu młodszej dwójki prasowałam tylko na
      święta i ostatnio na wesele 23 września [tylko te eleganckie z gniotących się
      materiałów]. Mojej córce prasowała babcia, ale córa urodziła się ponad 16 lat
      temu i wtedy te sukienki się gniotły. Nienawidzę prasowania, żelazko parzy mnie
      nawet przez rączkę. Sobie też nie prasuję tylko kupuję wszystko z takich
      materiałów które się nie gniotą. Mam takie fajne spodnie które uwielbiam, ale że
      są ze sztruksu, to wymagają prasowania i zakładam je dopiero, jak się "odwiszą"
      wilgotne na wieszaku.
    • koksik76 Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 00:17
      moj syn ma prawie 3m, nie prasuje od poczatku bo zabijanie zarazkow to
      kompletna glupota (chyba,ze potem pakujecie te ciuszki do sterylnych torebek, a
      jeszcze potem wasze dzieci w tych sterylnych ubrankach do innych sterylnych
      torebek)a poza tym, w wolnym czasie wole napic sie wina i poczytac te
      absurdalne posty z moim chlopakiem
      • eliszka25 Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 01:16
        synek ma niecale 3 miesiace. prasuje jego ciuszki, ale tylko te, ktore sie
        gniota. robie to, nie po to, zeby pozabijac zarazki, tylko po to, zeby nie byly
        pogniecione. z reszta po prasowaniu wkladam przeciez do komody, albo leza jakis
        czas na desce do prasowania, wiec zanim zaloze dziecku i tak "przejda" na nowo
        zarazkami smile
        • agnieszkas72 Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 09:56
          Nigdy nie prasowałam ubranek niemowlęcych.To robota dla kogos, kto baaardzo się
          nudzi albo relaksuje się przy żelazku.Z rzeczy dziecięcych prasuję tylko
          wyjsciowe koszule synów i sukienki córki.Moja tesciowa prasuje
          wszystko-przestałam się dziwić,gdy zobaczyłam,w jaki sposób wiesza pranie
          rzucając zmiętolone rzeczy z pralki na sznurki.Po wyschnięciu rzeczywiście
          ubrania wyglądają jak wyjęte psu z gardła.Dobrze rozwieszone rzeczy nie wymagają
          prasowania a jeśli chodzi o zarazki...DD.Wypadałoby prasować ubranka od
          środkasmile,jesli ktos wierzy,że zarazki z upranych ubrań mogą zaszkodzić niemowlęciu.
          • anulaaa Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 13:32
            nigdy nie prasowałam rzeczy małej p to,żeby zarazki zabićuncertain
            prasowałam natomiast i prasuję rzecy które widaćtongue_out
            dużo zależy od materiału-sa rzeczy ktorych nie prasuję wcale bo nie ma takiej
            potrzeby...no i nie prasuję bodziaków i spioszkówsmile
    • ewasuwek Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 13:41
      nigdy nie prasowałam ani córce ani synkowi ciuszków, chyba że były pogniecione.
      Zarazki niestety sa wszędzie... nawet na Twoich rękach

Ewa
    • s.poline Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 13:49
      heej, ja ma prawdziwego bzika na punkcia prasowaniasmile) moja córcia ma 11 miesięcy i prasuję nadal.. Na pewno nie ze względu na zarazki czy miły dotyk, po prostu lubię to robićsmile)
    • sja75 nie prasujecie ;) 19.12.06, 19:42
    • ulfa Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 19:44
      Chyba do 4 miesiąca prasowałam każde ubranko, potem dałam sobie spokój
    • ela.bory Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 21:58
      Moja mała ma 5 miesięcy a ja wciąż jej prasuję i chyba długo jeszcze będę, bo
      (może to dziwne) ale lubię jak ma wszystko ładnie wyprasowane, aż miło po
      kąpieli założyć pięknie pachnące, czyste i wyprasowane śpioszki smile)
    • magda_wojciechowska Re: prasowanie ciuszkow 19.12.06, 22:00
      Moj Szymek jest w wieku Twojego synka. Prasuje mu wszystko - wyprasowane jest w
      koncu milsze w dotyku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka