sylwiap76 Re: bez chrztu? 28.12.06, 16:53 Cześć dziewczyny -ja nie wyobrażam sobie moich dzieci bez chrztu może właśnie dlatego że wierze w Boga i co za tym idzie wierze w to że nad moim maleństwem czuwa jakiś aniołeczek więc pierwsze o czym myślałam po urodzeniu dziecka to chrzest a potem upragniona komunia dla mojej starszej córki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: bez chrztu? 28.12.06, 21:09 A ja dziewczyny podziwiam was za waszą odwagę,za to że bronicie swoich zasad i za to, że chcecie żyć w zgodzie ze sobę!!!Każdy ma prawo wyboru i to co wybierze nie czyni go ani gorszym ani lepszym względem innym. Ja osobiście wierze w Boga , ochrzciłam 2 swoich dzieci, bo tak nakazuje moja wiara, ale nie czuję się z tego powodu ani lepsza ani gorsza od innych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: bez chrztu? 29.12.06, 18:54 Renia, lubię takich ludzi jak Ty . Odpowiedz Link Zgłoś
kawi2 Re: bez chrztu? 28.12.06, 21:15 i ja jak będzie chciał to sam sie ochrzci, jak dorośnie. nie jestem katoliczką więc nie mam problemu "komunii innych dzieci", bo prawdopodobnie mój syn będzie miał full znajomych dzieci, takich jak on, a te komunijne to bedą te "inne". Odpowiedz Link Zgłoś
duritia1 Bez chrztu 29.12.06, 10:58 Ja też nie chrzczę.Nie wiem co bedzie potem, bo dwójka starszych była w końcu ochrzczona(córka szła do komuni-chciała isć ze względu na białą suknie i prezenty-reszte miała gdzies-a jej brat miał wtedy 4 lata-to ochrzciłam hurtem).Sama jestem niewierząca- dzieci starsze obecnie też-nawet nie chciały chodzić na religie, jak pokończyły 14-15 lat.(-ale do komuni tak-bo wszyscy idą, to nie chcieli być inni).To jest właśnie urok religii w szkołach.Jak ja byłam w szkole (nie chodziłam na religie, do komunii etc)to religia była gdzieś tam, daleko od szkoły i był spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: bez chrztu? 29.12.06, 12:14 nie ochrzciłam, ale to jeszcze nie przesądzone, bo niemąż chce ochrzcić, bo tak trzeba. nietesciowie bardzo wierzący, tez pytali, ale na razie dali spokój. babcia niemęża pyta co jakiś czas, raz nawet powiedziała, zeby ochrzcić, a nie trzymać Żyda w domu. nie skomentowałam tego tylko dlatego, że to staruszka, w dodatku chora i poza sprawą chrztu zupełnie fajna. nawracającym ciotkom powiedziałam, że w Biblii jest napisane "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony" (Mk 16,16a), więc uważam, że należy NAJPIERW uwierzyc, a potem przyjąć chrzest. nie jestem ateistką, wierzę w Boga. chciałabym, żeby moje dziecko też wierzyło, ale chrzest małych dzieci to jakaś pomyłka dla mnie. poza tym uważam, że kościół katolicki tak się ma do Boga jak but do butonierki. blizej mi do protestantów. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi1910 Re: bez chrztu? 29.12.06, 12:26 Ja nie zamierzam ochrzcić Amelii a Karolina lat 9 nie idzie w tym roku do komunii ( jest szykanowana przez koleżanki katoliczki ale radzi sobie z tym świetnie i tym bardziej do komunii iść nie chce!). największe walki muszę prowadzić z rodziną ( bandą hipokrytów)! Odpowiedz Link Zgłoś
abigail80 Re: bez chrztu? 29.12.06, 17:57 Nasz synek nie jest ochrzczony. A to dlatego, ze uwazamy, ze chrzest moze nastapic jako swiadoma decyzja czlowiaka. Mamy nadzieje, ze gdy dorosnie, sam zdecyduje, pokocha Boga i jako znak przymierz zdecyduje sie na chrzest.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: bez chrztu? 29.12.06, 18:05 moja mama jest ateistka, tata tez, a babcia nie zyje, a druga pseudo babcia jest przykladem katolika obludnika, nie utrzymuje z nia kontaktow ... co do reszty rodziny to szczerze powiedziawszy g...mnie obchodzi co sobie pomysla ) Odpowiedz Link Zgłoś
tatko1 Re: bez chrztu? 29.12.06, 18:05 My też nie zamierzamy chrzcić synka, 8 mies. Jesteśmy oboje wierzacy, nie chodzimy do kk, synek jest odpowiedzią na kilka lat modlitw do Pana Boga. Tez uważam, ze chrzest małych dzieci które nie wiedzą jeszcze o co chodzi jest nieporozumieniem. Moze nie będzie mu łatwo z tego powodu, ale nie o to chodzi żeby robić to co większośc, czasem podejmuje się w życiu inną decyzję. Nauczymy go ile nam się uda, a jak dorośnie sam zdecyduje co będzie chciał. Moja mama tylko raz taktownie spytała czy będziemy chrzcić, nikt z rodziny na razie nie naciska Odpowiedz Link Zgłoś
ulaa4 Re: bez chrztu? 29.12.06, 18:10 ja byłąm chrzczona w wieku 8 lat bo wtedy tego chciałam. i bylo OK. trochę to jednak była decyzja więcej moja niż rodziny Odpowiedz Link Zgłoś