Dodaj do ulubionych

Nietolerancja laktozy

04.01.07, 10:53
Witam Czy może króras z mam ma ten sam problem co ja Mała ma nietolerację
laktozy do tej pory nie wpadłam na to ponieważ była cały czas na cycu Teraz
gdy ma 7 miesięcy chciałam podać jej mleko modyfikowane (Najpierw raz bebiko
potem raz bebilon i raz 2 łyżeczki kaszki mleczno-ryżowej) no i sie zaczęło
po godzinie od spozycia każdego posiłku tak z niej zaczęło chlustać że nie
wiedziałam co robić. Wyczytałam więc że to nietoleracja laktozy (gdy ja
wypije mleko to ona robi zielone kupy i nieraz ma śluz w kupce)Dostałam
Bebilon Pepti , ale ona nie chce tego pić (nawet teraz nie chce mojego mleka
z butelki tylko z cyca) Co robic jak ją przekonać? Czy dzieci z tego
wyrastają jak tak to po jakim czasie? Podzielcie się ze mna doświadczeniem
proszę.
Pozdrawiam Wioletta
Obserwuj wątek
    • mooh Re: Nietolerancja laktozy 04.01.07, 13:33
      Czy nietolerancję laktozy stwierdził u Twojej córki gastrolog, czy wnioskujesz,
      że ja ma na podstawie tych objawów? Pierwotna nietolerancja laktozy zdarza się
      bardzo rzadko. Ujawniłaby się najprawdopodobniej podczas okresu karmienia
      piersią, ponieważ kobiecy pokarm jest bogaty w ten cukier. Opisywane przez
      Ciebie objawy mogą wskazywać na kłopoty z białkiem mleka krowiego, a nie
      koniecznie z cukrem mlecznym. Powinnaś zwrócić się po poradę do lekarza.
      • wiolett73 Re: Nietolerancja laktozy 04.01.07, 17:27
        niestety diagnoze postawiłam sama czytając w internecie, a jak powiedziałam o
        ty pediatrze to ona na to że skoro tak mówie to pewnie tak jest bo obiawy by
        sie zgadzały i przepisała mi tylko Bebilon pepti2 i juz. W szpitalu zaraz po
        urodzeniu mała zamiast mojego cyca dostała Bebiko gdy mi ja przyniesli
        zwymiotowała a oni powiedzieli że była źle odśluzowana Potem miała pobrana krwe
        i okazało się że ma bardzo podniesione białko i trzeba natychmiast podac
        antybiotyk przez 5 dni. Od momentu kiedy mi ją dali nie dostała już ani razu
        mleka sztucznego i tak po 5 dniach powiedzieli że antybiotyk zadziałał i
        wszystko jast ok, że to pewnie była jakaś infekcja. Gdy wróciłyśmy do domu nie
        trzymałam drastycznej diety bo małej nic nie było jadłam żółty ser piłam
        jogurty ale zauważyłam że mała robi zieloną kupkę i ma śluz w niej, ale na
        wadze przybierała znakomicie i nie miała kolek ani innych boleści wesołe
        pogodne dziecko. Gdy to powiedziałam pediatrze kazała zrobić badanie moczu
        wyniki wyszły swietne, więc diagnoza szybka przemiana materii kup nie zdąrza
        się utlenic w jelitach dlatego jest zielona.Po 2 miesiącach znowu podałam jej
        bebiko bo nie miałam tyle pokarmu a musiałam w nocy wyjechać Gdy mama podała
        jej to mleko o 4 rano o godz 6 zaczęły się straszne wymioty. Pomyślałam że może
        za drastycznie ją odstawiłam i źle zniosła to mleko więc już nie
        eksperymentowałam i była do 6 miesiąca tylko na cycu a ja jadłam już wszystko
        bez ograniczeń a ona nie miała nawet jednej kolki ani krostki. W 7 m-cu kupiłam
        Bebilon 2 bo wyjeżdzałam na cały dzień, mama jej podała no i to samo leciało z
        niej buzią nosem tragedia. Koleżanka mi poradziła żebym dała jej kaszkę mleczno-
        ryżową bo jej mała też nie może mleka ale kaszkę je Mała zjadła 2 łyżeczki po
        godzinie jazda była taka sama.Po przeszperaniu internetu ja sama stwierdziłam
        że chyba to jest nietolerancja laktozy więc unikam produktów z laktozą .
        Niestety nie jestem w tym przekonana więc chciałam się coś dowiedzieć od mam
        które coś takiego mają. Każdy mówi że jakby była uczulona na mleko krowie to by
        miała wysypki a ona nie ma. Co o tym sądzisz????
        Pozdrawiam Wioletta
      • wiolett73 Re: Nietolerancja laktozy 04.01.07, 17:29
        Aha i właśnie też wyczytałam że mleko matki jako jedyne nie uczula pomimo
        spożywania nabiału
        • mooh Re: Nietolerancja laktozy 04.01.07, 17:51
          Nie należy mylić nietolerancji laktozy z uczuleniem na białko. Laktoza to
          cukier, którego trawienie wymaga obecności pewnego enzymu. Gdy enzymu tego
          brakuje, laktoza pozostaje niestrawiona i wywołuje biegunki, wzdęcia,
          przyczynia się do nieprawidłowej fermentacji. Uczulenie na białko to inna para
          kaloszy. Zdania są podzielone, czy spożywanie nabiału przez matkę może
          powodować uczulenie u dziecka, ale praktyka pokazuje, że w większości
          przypadków dieta eliminacyjna przynosi dobre skutki. Tyle tylko, że diety
          eliminacyjnej nie powinno się stosować na wszelki wypadek. Może ona doprowadzić
          do trudnych do wyrównania niedoborów w organizmie karmiącej kobiety, więc
          powinno się ją stosować, gdy alergia u dziecka jest potwierdzona przez
          specjalistę, a matka jest pod opieką lekarza lub doświadczonego doradcy
          laktacyjnego. Alergia na białko mleka krowiego rzeczywiście z reguły objawia
          się zmianami skórnymi, ale z reguły to nie oznacza zawsze.
          Forum to nie jest właściwe miejsce do stawiania diagnozy. Nie powinnaś też
          stawiać jej samodzielnie, w oparciu o przeczytane w internecie materiały. Są
          one oczywiście bardzo pomocne w wyłapywaniu różnych symptomów u maluszków, ale
          po pomoc powinnaś się zwrócić do lekarza. Alergia na białko mleka jak i
          nietolerancja laktozy powinna zostać potwierdzona badaniami, przez
          odpowiedniego specjalistę. Opisane przez Ciebie objawy zarówno potwierdzają,
          jak i poddają w wątpliwość wersję o nietolerancji laktozy. Poszukaj dobrego
          lekarza w swoim mieście (zapytaj na przykład na odpowiednim forum regionalnym).
          Pediatra w przychodni być może zbyła Cię stwierdzeniem, że na pewno masz rację.
          Problem może jednak leżeć zupełnie w innym miejscu.
          • wiolett73 Re: Nietolerancja laktozy 04.01.07, 22:33
            Masz racje jade jutro do przychodni i wymuszę skierowanie do specjalisty.
            • mooh Re: Nietolerancja laktozy 04.01.07, 22:39
              Bardzo rozsądnie, Wiolett. Tak duże dziecko chlustające treścią żołądkową po
              posiłku wymaga diagnozy specjalisty. Nietolerancja laktozy może powodować
              biegunki, ale nie chlustające wymioty.
              • wiolett73 Re: Nietolerancja laktozy 05.01.07, 13:23
                Byłam u mojej p. doktor Niestety powiedziała że co to za różnica czy to skaza
                białkowa czy nietolerancja laktozy tak czy owak nie może mleka modyfikowanego i
                już a jak chce to mam sobie sama zrobić badanie krwi oczywiście prywatnie a że
                karmię cycem to nie widzi problemu bo mała dostaje z mleka to co trzeba. Na
                razie nie bede robić tych badań bo szykujemy się na operację serca więc nie
                chce jej teraz ciągać po lekarzach żeby czegoś po drodze nie złapała ale jak
                wrócimy to się tym zajmę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka