sunniva2 11.01.07, 18:31 moja 10miesieczna niunia za nic nie chce zasypiac...troche pozno0 ale trzeba wprowadzic jakis schemat kladziecie zawsze i konsekwentnie zawsze np. o 20.00?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hahalszka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 18:44 Tak, o stałej porze: kąpiel 19.30, potem karmienie i spanie. Zwykle około 20.45 już smacznie śpi (na noc najada się chyba po uszy - pierś przez godzinę, ale zwykle długo je). Od początku była stała pora (najpierw o 21 ze względu na lekarstwa, potem wcześniej). Odpowiedz Link Zgłoś
lidia23 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:31 Moja idzie spać między 18.30 a 19.00 i śpi do 6.00 Odpowiedz Link Zgłoś
isa77 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 18:49 Zawsze kąpiemy o 19, potem mleczko i 19:30 śpi. Schemat sprawdza się rewelacyjnie (odpukać!!!). Ala ma już 9 m-cy, a plan zasypiania od uroddzenia ten sam.Przytulam parę minut przed spaniem i w łóżeczku zasypia sama. Pozdrawiamy i życzymy sukcesów w zasypianiu Odpowiedz Link Zgłoś
malgos_79 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 19:45 Mój synek ma 5 miesięcy, na początku z zasypianiem byl koszmar, plakal ciągle po kąpieli i zasypial zmęczony dopiero kolo 23-24. Ale w końcu powiedzialam dość, poświęcilam parę dni, ale udalo się. - Oliwier jest już bardzo zmęczony kolo 18,marudzi i chce spać. Kąpiemy więc codziennie o tej samej porze, o 18.30, okolo 19 jest karmienie, potem kladę go do lóżeczka, i wychodzę. Maly chwilę pogada sam do siebie, albo trochę się podenerwuje, ale doslownie po 10 minutach już śpi. Powodzenia życzę, naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
miatka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 19:56 Błagam, napisz jak udało Ci sie Maluszka nauczyć. Mamy ten sam problem, nasza córeczka ma 6 miesięcy i zasypia na noc ok 23-24... Nie wiem jak możemy to zmienić. Dramat... Odpowiedz Link Zgłoś
chuck_norriss Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 21:03 moja zasypia o 24 standardowo. [ma 3 mies] Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 19:51 Tak - 19:30 kąpiel, 20 spanie Schemat wprowadziłam ok.3 tygodnia życia. Przez jakieś 2 m-ce dzieciak różnie zasypiał, najcześciej dopiero po karmieniu ok23, ale od 20 było już ciszej, przyciszone światła i nikt go nie rozbawiał. Mniej wiecej od końca 3 m-ca dzieciak systematycznie zasypia ok 20. Odpowiedz Link Zgłoś
waflinka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:01 Zawsze o tej samej porze, o 20 kąpiel, potem jedzenie i spać. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:25 o 20 padają jak muchy. Czasem o 19, w zależności od tego o której skończyły drzemkę popołudniową. Kładę do łóżeczek i zostawiam. Czasem jeszcze muszę wejść żeby pocieszyć, ale rzadko. Konsekwencją własną nauczyłam, że mają zasypiać same, chociaż ciężko było czasem, ojjjj, ciężko... Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:26 Od nowordka kapiel byla miedzy 19 a 19:30, a zasypia max do 20. Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:49 zawsze wg schematu. 19:00 kapiel 19:30 jedzonko 20:00 spi odstępstw nie ma praktycznie nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 21:38 czasami odstepstwa sa ale rzadko chjociaz przez pierwsze mce kąpiel była po 20 i młdoa szła spać o 24-1 teraz kąpiel ok.18-18,30 i o 19-20(góra) idzie spac córa ma pewien schemat dni ustalony od 1go mca i jej słuzy Odpowiedz Link Zgłoś
3anek Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 21:49 o tej samej porze +/- 30 minut. Synek sam nam narzucił schemat o której chce się kłaś i się do tego stosujemy Ma 8 miesięcy a od ok 3 miesiąca wygląda to tak, że o 19:00 kąpiel, potem mleczko i o 19:30 już śpi. Jak przestałam karmić piersią, Maćkowi dawałam mleczko na spanie kiedy leżał w swoim łóżeczku. Było mu cieplutko, pił sobie mleczko i w trakcie zasypiał. Tak jest do dziasiaj. Kiedyś na jedzenie wyciągałam go z łóżeczka, ale przy ponownym wkładaniu się rozbudzał i przynajmniej przez godzinę nie mógł zasnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mewa Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 22:15 Mój syn ma 7 m-cy i od urodzenia zasypiał po kąpieli i karmieniu, które rozpoczynały się o 20.00. Po zmianie czasu na zimowy przesunęliśmy te czynności na 19.00. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 09:39 moja córka ma 3 miesiace i wieczory wygladaja tak. ok 18.30-19 karmienie 30 minut po karmieniu czyli ok 19.00-19.30 kąpiel po kapieli corka dostaje herbatke przy ktorej przysypia i śpi ok 30 minut (przy włączonym świetle w pokoju gdzie jest włączony komputer lub w salonie przy telewizorze, bo i tak po herbatce zawsze sie jeszcze budzi, nawet jak w pokoju jest ciemno i cicho) budzi sie ok 21 jeszcze troche sie z nia bawie ok 21.45 światło w pokoju zostaje zgaszone, córka dosstaje butelke i po 15 minutach spi (ok 22) pobudka ok 4-5 na karmienie i dalej spi do 8-9 mi, jak na razie, taki plan odpowiada. nie usypiam córki na siłe, bo wiem, ze tak "na dobre" to i tak przed 22 nie zasnie wiec po co mam sie denerwowac i przez 1-1,5h meczyc sie: nosic, bujac i lulac. pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
malgos_79 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 11:00 ja mialam trochę trudniej,bo od urodzenia maly spal ze mną do 3 miesiąca. I zasypial jak juz pisalam kolo 24, ja bylam tym wykończona, bo do tego czasu on ciągle plakal. Na początku robilam tak, że o 19 byla kąpiel,potem karmienie,potem do lózka mojego jak do tej pory,i leżalam z nim,jak zaczynal plakać to dawalam smoczek,i tak w kólko. Przysypial na chwilę i sie budzil, ale wreszcie kolo 21 zasypial na dobre. Potem robilam podobnie,tylko że dawalam smoczek,i wychodzilam z pokoju, jak plakal wracalam dawalam znowu smoczek i wychodzialm. Po paru dniach,zaczęlam go klaść do jego lozeczka, i taki sam schemat. I od tego czasu naprawdę super jest z jego spaniem, praktycznie po 19 już śpi,w swoim lóżeczku,smoczek wypluwa sam jak tylko zaśnie. A ja mam caly wieczór dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Malgos_79 12.01.07, 11:16 A karmisz butelka czy piersia. Ja mam podobnie, mloda spi ze mna, zasypia kolo 23-24 a wczesniej jeczy. Jak sie tylko wybudzi to chce cyca, smoczka nie toleruje. No i musze cos zrobic, a Twoj sposob wyglada sensownie. Ile to przestawianie trwalo? I czy smoczka uzywal juz wczesniej? Ja juz sama nie wiem co z tym smoczkiem. Z jedenje strony nie chce dawac bo sie boje o karmienie ktore i tak nie orzyszlo nam latwo, a z drugiej strony nie chce sama byc smoczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
malgos_79 Re: Malgos_79 12.01.07, 12:33 pitu_finka widzisz ja mialam chyba latwiej, bo karmię i karmilam butelką. Jesli chodzi o smoczka, to maluch nie chcial, ale ja "na silę" przytrzymywalam aż zassal, bo tak sie uspokajal. Jak wypluwal, i plakal to znowu to samo. Cala nauka nie trwala dlugo,bo do momentu kiedy zacząl sam zasypiac w lozeczku minelo ze 2 tygodnie. A znacznie dlużej męczyliśmy sie oboje wcześniej. A teraz smoka wieczorem wogóle nie chce, tylko w dzień do zaśnięcia, jak zaśnie sam wypluwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Malgos_79 12.01.07, 15:01 Dziekuje No ale tak, z butelka to latwiej. No nic, bedziemy walczyc Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 11:16 Parę minutek po 20-ej zaczyna się kapiel... Pozniej jedzenie i spanie. Mała zazwyczaj zasypia miedzy 20.45-21.00 Odpowiedz Link Zgłoś
ulfa Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 13:52 Tak. Jeśli mały ma dwie drzemki w dzień to zasypia ok 22, jeśli jedną - ok 21. Wstaje rano ok 9. (niestety budzi się w nocy na jedzenie choć jest na butli i ma prawie 10 miesięcy) Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 13:56 My od narodzin bardzo wzięliśmy sobie do serca, że dziecko potrzebuje przewidywalności i funkcjonowania prawie z zegarkiem w ręku - tym bardziej, że mieliśmy bardzo niespokojne dziecko. Tak więc spać kładzione jest zawsze o tej samej porze, którą sobie w trakcie kolejnych miesięcy zycia samo przesunęło z godziny ok. 22 na ok. 20. Teraz o 7 kolacja, 7.30 kąpiel, cycek i spanie. Aż wychodzi z siebie, jak schemat jest zachwiany w którymś detalu dziennym Odpowiedz Link Zgłoś
jooska2 u mnie tragedia !!!!!!!!!! 12.01.07, 14:11 mała spi 3 razy w iagu dnia ( ma skończone 5 mcy). wstaje róznie. najczęściej ok.8.00, albo i poźniej. a głowne spanie ma ok.22.30. wkurza mnie to bo jestem sama zmęczona o tej porze. próbowałamuciąc jej jedno spanie i owszem padała o 19.30,ale tylko na godzine po czym budziła sie jak nowo narodzona i dalej w tany. jak ja odkładam i zmuszam do spania to wypluwa smoczek a potem płacze zeby jej go dac. w gogle nawet w nocy jejk zasnie i smok wypadnie to podnosi alarm i trzeba biec pędęm zeby jej go podać. zaczełam ja budzic wczesniej, skracac drzemki w ciągu dnia i dalej nic. ja chyba oszaleje z ta moja sową. Odpowiedz Link Zgłoś
vilemo1 Re: u mnie tragedia !!!!!!!!!! 12.01.07, 14:53 Mój maluszek ma trzy drzemki w ciągu dnia o 10, 13, 16 +-15minut. Wieczorem ok. 19.30 jedzenie a zasypia ok 21-21:15. Ale w nocy prawie co dwie godziny budzi się na jedzenie. obłęd. Ma 4,5 miesiąca, Jest na piersi Odpowiedz Link Zgłoś
jooska2 Re: u mnie tragedia !!!!!!!!!! 12.01.07, 15:41 a ile ci spi na tych drzemkach ?? moja jets na butli i spi cala noc z jedna pobudka na butle (o róznych porach). jesli TWOJ sie taK CZESTO to znaczy ze sie chyba nie najada. albo cycka chce pomemłac. moze mu juz cos podawaj ?? Odpowiedz Link Zgłoś
olusia_mala Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 15:22 Kąpiel jest ok 19-20, ale mam wrażenie, że ta godzina w tą czy tamtą nie robi Małej różnicy. Jedzenie jest zawsze ok. 30 min przed kąpielą. Kąpie zawsze Tatuś. Po kąpieli przychodzę ja, ubieram, trzymam na rękach ok. 5 minut, ale po to, żeby nie odkładać od razu do zimnego łóżeczka (przed spaniem zawsze wietrzę pokój). Działamy jak roboty - wszystko każdego dnia wygląda prawie tak samo. Mała już sama wie, że będzie spać - zasypia sama w łóżeczku, parę razy tylko muszę przyjść, zeby podać jej smoka jak go zgubi (niestety bez smoka nie zaśnie). Ma 4,5 mies. Trzeba powtarzać konsekwentnie ten sam schemat przez kilka dni, a dziecko powinno samo się przeprogramować powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
anula910 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 16:35 Moje dziecko tez ma właśnie 10 miesięcy i od zawsze był problem zasypiania i braku rytmu, tzn, jakiś rytm jest,ale...choc obudzę ją specjalnie wczesniej rano żeby wieczorem wczesniej zasnęła to ona zrobi sobie trzy drzemki w ciągu dnia zamiast dwóch i i tak zasypia ok 23, koszmar.Kąpiel ok 20 i 'rytuały' nic nie pomagają,w dodatku musze ją zazwyczaj nosić (prawie 11kg).Nic, tylko trzeba konsekwentnie wprowadzać naukę samodzielnego zasypiania o ustalonych przez nas- rodziców porach.Poźno ale i tak warto.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sunniva2 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 21:16 dokladnie,trochę pozno ale mam nadzieje ze warto jak mowisz i nie bedzie to syzyfowa praca.... Odpowiedz Link Zgłoś
matkapolka06 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 23:55 Od urodzenia kąpiel o 18.30, mleczko i po 19 śpi jak susełek do 8 (choć incydentalnie zdarzają się pobudki w ciągu nocy. Dziecko lubi stały porządek dnia- stałe pory snu, posiłków, spacerów dają mu poczucie bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
annw5 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 13.01.07, 04:06 Nasz synek ma 3 miesiace i 3 tygodnie. Kapiemy o 19.30, cycus o 20.00, spanko 20.30-20.45. Poza tym cala reszta dnia rozregulowana Odpowiedz Link Zgłoś
gaba36 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 13.01.07, 14:24 Nigdy nie stosowałam regularności i schematów, zarówno jeśli chodzi o posiłki jak i spanie, nie mówiąc już o godzinach kąpieli. Dziecko od początku nie ma problemów z samodzielnym zasypianiem, nigdy nie zasypiało przy piersi, nigdy nie trzeba było go nosić ano wozić do snu. Owszem, w nocy już różnie bywa, ale na to akurat regularność nie ma wpływu, tak samo jak na spanie w wyjątkowych sytuacjach (np ząbkowanie czy choroba). Obecnie chodzi spać między 21-24.00, wstaje ok 9.00. Odpowiedz Link Zgłoś