Dodaj do ulubionych

czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej porze?

11.01.07, 18:31
moja 10miesieczna niunia za nic nie chce zasypiac...troche pozno0 ale trzeba
wprowadzic jakis schemat uncertain kladziecie zawsze i konsekwentnie zawsze np. o
20.00??
Obserwuj wątek
    • hahalszka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 18:44
      Tak, o stałej porze: kąpiel 19.30, potem karmienie i spanie. Zwykle około 20.45
      już smacznie śpi (na noc najada się chyba po uszy - pierś przez godzinę, ale
      zwykle długo je). Od początku była stała pora (najpierw o 21 ze względu na
      lekarstwa, potem wcześniej).
      • lidia23 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:31
        Moja idzie spać między 18.30 a 19.00 i śpi do 6.00
    • isa77 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 18:49
      Zawsze kąpiemy o 19, potem mleczko i 19:30 śpi. Schemat sprawdza się
      rewelacyjnie (odpukać!!!). Ala ma już 9 m-cy, a plan zasypiania od uroddzenia
      ten sam.Przytulam parę minut przed spaniem i w łóżeczku zasypia sama.
      Pozdrawiamy i życzymy sukcesów w zasypianiusmile
    • malgos_79 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 19:45
      Mój synek ma 5 miesięcy, na początku z zasypianiem byl koszmar, plakal ciągle
      po kąpieli i zasypial zmęczony dopiero kolo 23-24. Ale w końcu powiedzialam
      dość, poświęcilam parę dni, ale udalo się. - Oliwier jest już bardzo zmęczony
      kolo 18,marudzi i chce spać. Kąpiemy więc codziennie o tej samej porze, o
      18.30, okolo 19 jest karmienie, potem kladę go do lóżeczka, i wychodzę. Maly
      chwilę pogada sam do siebie, albo trochę się podenerwuje, ale doslownie po 10
      minutach już śpi. Powodzenia życzę, naprawdę warto.
      • miatka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 19:56
        Błagam, napisz jak udało Ci sie Maluszka nauczyć. Mamy ten sam problem, nasza
        córeczka ma 6 miesięcy i zasypia na noc ok 23-24... Nie wiem jak możemy to
        zmienić. Dramat...
        • chuck_norriss Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 21:03
          moja zasypia o 24 standardowo. [ma 3 mies]
    • kathee Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 19:51
      Tak - 19:30 kąpiel, 20 spanie
      Schemat wprowadziłam ok.3 tygodnia życia. Przez jakieś 2 m-ce dzieciak różnie
      zasypiał, najcześciej dopiero po karmieniu ok23, ale od 20 było już ciszej,
      przyciszone światła i nikt go nie rozbawiał. Mniej wiecej od końca 3 m-ca
      dzieciak systematycznie zasypia ok 20.
    • waflinka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:01
      Zawsze o tej samej porze, o 20 kąpiel, potem jedzenie i spać.
    • mathiola Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:25
      o 20 padają jak muchy. Czasem o 19, w zależności od tego o której skończyły
      drzemkę popołudniową. Kładę do łóżeczek i zostawiam. Czasem jeszcze muszę wejść
      żeby pocieszyć, ale rzadko. Konsekwencją własną nauczyłam, że mają zasypiać
      same, chociaż ciężko było czasem, ojjjj, ciężko...
      • phantomka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:26
        Od nowordka kapiel byla miedzy 19 a 19:30, a zasypia max do 20.
        • eps Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 20:49
          zawsze wg schematu.
          19:00 kapiel
          19:30 jedzonko
          20:00 spi
          odstępstw nie ma praktycznie nigdy
          • anulaaa Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 21:38
            czasami odstepstwa sa ale rzadkosmile
            chjociaz przez pierwsze mce kąpiel była po 20 i młdoa szła spać o 24-1uncertain
            teraz kąpiel ok.18-18,30 i o 19-20(góra) idzie spacsmile
            córa ma pewien schemat dni ustalony od 1go mca i jej słuzysmile
    • 3anek Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 21:49
      o tej samej porze +/- 30 minut. Synek sam nam narzucił schemat o której chce się
      kłaś i się do tego stosujemysmile Ma 8 miesięcy a od ok 3 miesiąca wygląda to tak,
      że o 19:00 kąpiel, potem mleczko i o 19:30 już śpi.
      Jak przestałam karmić piersią, Maćkowi dawałam mleczko na spanie kiedy leżał w
      swoim łóżeczku. Było mu cieplutko, pił sobie mleczko i w trakcie zasypiał. Tak
      jest do dziasiaj. Kiedyś na jedzenie wyciągałam go z łóżeczka, ale przy ponownym
      wkładaniu się rozbudzał i przynajmniej przez godzinę nie mógł zasnąć.
      • ewa_mewa Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 11.01.07, 22:15
        Mój syn ma 7 m-cy i od urodzenia zasypiał po kąpieli i karmieniu, które
        rozpoczynały się o 20.00. Po zmianie czasu na zimowy przesunęliśmy te czynności
        na 19.00.
    • ewcia1980 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 09:39
      moja córka ma 3 miesiace i wieczory wygladaja tak.
      ok 18.30-19 karmienie
      30 minut po karmieniu czyli ok 19.00-19.30 kąpiel
      po kapieli corka dostaje herbatke przy ktorej przysypia i śpi ok 30 minut (przy
      włączonym świetle w pokoju gdzie jest włączony komputer lub w salonie przy
      telewizorze, bo i tak po herbatce zawsze sie jeszcze budzi, nawet jak w pokoju
      jest ciemno i cicho)
      budzi sie ok 21
      jeszcze troche sie z nia bawie
      ok 21.45 światło w pokoju zostaje zgaszone, córka dosstaje butelke i po 15
      minutach spi (ok 22)
      pobudka ok 4-5 na karmienie i dalej spi do 8-9

mi, jak na razie, taki plan odpowiada.
      nie usypiam córki na siłe, bo wiem, ze tak "na dobre" to i tak przed 22 nie
      zasnie wiec po co mam sie denerwowac i przez 1-1,5h meczyc sie: nosic, bujac i
      lulac.

pozdrawiam
      Ewelina
    • malgos_79 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 11:00
      ja mialam trochę trudniej,bo od urodzenia maly spal ze mną do 3 miesiąca. I
      zasypial jak juz pisalam kolo 24, ja bylam tym wykończona, bo do tego czasu on
      ciągle plakal. Na początku robilam tak, że o 19 byla kąpiel,potem
      karmienie,potem do lózka mojego jak do tej pory,i leżalam z nim,jak zaczynal
      plakać to dawalam smoczek,i tak w kólko. Przysypial na chwilę i sie budzil, ale
      wreszcie kolo 21 zasypial na dobre. Potem robilam podobnie,tylko że dawalam
      smoczek,i wychodzilam z pokoju, jak plakal wracalam dawalam znowu smoczek i
      wychodzialm. Po paru dniach,zaczęlam go klaść do jego lozeczka, i taki sam
      schemat. I od tego czasu naprawdę super jest z jego spaniem, praktycznie po 19
      już śpi,w swoim lóżeczku,smoczek wypluwa sam jak tylko zaśnie. A ja mam caly
      wieczór dla siebie.
      • pitu_finka Malgos_79 12.01.07, 11:16
        A karmisz butelka czy piersia. Ja mam podobnie, mloda spi ze mna, zasypia kolo
        23-24 a wczesniej jeczy. Jak sie tylko wybudzi to chce cyca, smoczka nie
        toleruje. No i musze cos zrobic, a Twoj sposob wyglada sensownie. Ile to
        przestawianie trwalo? I czy smoczka uzywal juz wczesniej? Ja juz sama nie wiem
        co z tym smoczkiem. Z jedenje strony nie chce dawac bo sie boje o karmienie
        ktore i tak nie orzyszlo nam latwo, a z drugiej strony nie chce sama byc
        smoczkiem.
        • malgos_79 Re: Malgos_79 12.01.07, 12:33
          pitu_finka widzisz ja mialam chyba latwiej, bo karmię i karmilam butelką. Jesli
          chodzi o smoczka, to maluch nie chcial, ale ja "na silę" przytrzymywalam aż
          zassal, bo tak sie uspokajal. Jak wypluwal, i plakal to znowu to samo. Cala
          nauka nie trwala dlugo,bo do momentu kiedy zacząl sam zasypiac w lozeczku
          minelo ze 2 tygodnie. A znacznie dlużej męczyliśmy sie oboje wcześniej. A teraz
          smoka wieczorem wogóle nie chce, tylko w dzień do zaśnięcia, jak zaśnie sam
          wypluwa.
          • pitu_finka Re: Malgos_79 12.01.07, 15:01
            Dziekujesmile No ale tak, z butelka to latwiej. No nic, bedziemy walczycsmile
    • kosmitka06 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 11:16
      Parę minutek po 20-ej zaczyna się kapiel... Pozniej jedzenie i spanie. Mała
      zazwyczaj zasypia miedzy 20.45-21.00
    • ulfa Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 13:52
      Tak. Jeśli mały ma dwie drzemki w dzień to zasypia ok 22, jeśli jedną - ok 21.
      Wstaje rano ok 9. (niestety budzi się w nocy na jedzenie choć jest na butli i
      ma prawie 10 miesięcy)
    • neptunka Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 13:56
      My od narodzin bardzo wzięliśmy sobie do serca, że dziecko potrzebuje
      przewidywalności i funkcjonowania prawie z zegarkiem w ręku - tym bardziej, że
      mieliśmy bardzo niespokojne dziecko. Tak więc spać kładzione jest zawsze o tej
      samej porze, którą sobie w trakcie kolejnych miesięcy zycia samo przesunęło z
      godziny ok. 22 na ok. 20. Teraz o 7 kolacja, 7.30 kąpiel, cycek i spanie. Aż
      wychodzi z siebie, jak schemat jest zachwiany w którymś detalu dziennym smile
    • jooska2 u mnie tragedia !!!!!!!!!! 12.01.07, 14:11
      mała spi 3 razy w iagu dnia ( ma skończone 5 mcy). wstaje róznie. najczęściej
      ok.8.00, albo i poźniej. a głowne spanie ma ok.22.30. wkurza mnie to bo jestem
      sama zmęczona o tej porze. próbowałamuciąc jej jedno spanie i owszem padała o
      19.30,ale tylko na godzine po czym budziła sie jak nowo narodzona i dalej w
      tany. jak ja odkładam i zmuszam do spania to wypluwa smoczek a potem płacze
      zeby jej go dac. w gogle nawet w nocy jejk zasnie i smok wypadnie to podnosi
      alarm i trzeba biec pędęm zeby jej go podać.
      zaczełam ja budzic wczesniej, skracac drzemki w ciągu dnia i dalej nic.
      ja chyba oszaleje z ta moja sową.
      • vilemo1 Re: u mnie tragedia !!!!!!!!!! 12.01.07, 14:53
        Mój maluszek ma trzy drzemki w ciągu dnia o 10, 13, 16 +-15minut. Wieczorem ok.
        19.30 jedzenie a zasypia ok 21-21:15. Ale w nocy prawie co dwie godziny budzi
        się na jedzenie. obłęd. Ma 4,5 miesiąca, Jest na piersi
        • jooska2 Re: u mnie tragedia !!!!!!!!!! 12.01.07, 15:41
          a ile ci spi na tych drzemkach ??
          moja jets na butli i spi cala noc z jedna pobudka na butle (o róznych porach).
          jesli TWOJ sie taK CZESTO to znaczy ze sie chyba nie najada. albo cycka chce
          pomemłac. moze mu juz cos podawaj ??
    • olusia_mala Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 15:22
      Kąpiel jest ok 19-20, ale mam wrażenie, że ta godzina w tą czy tamtą nie robi
      Małej różnicy. Jedzenie jest zawsze ok. 30 min przed kąpielą. Kąpie zawsze
      Tatuś. Po kąpieli przychodzę ja, ubieram, trzymam na rękach ok. 5 minut, ale po
      to, żeby nie odkładać od razu do zimnego łóżeczka (przed spaniem zawsze wietrzę
      pokój). Działamy jak roboty - wszystko każdego dnia wygląda prawie tak samo.
      Mała już sama wie, że będzie spać - zasypia sama w łóżeczku, parę razy tylko
      muszę przyjść, zeby podać jej smoka jak go zgubi (niestety bez smoka nie
      zaśnie). Ma 4,5 mies. Trzeba powtarzać konsekwentnie ten sam schemat przez
      kilka dni, a dziecko powinno samo się przeprogramować smile powodzenia!
    • anula910 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 16:35
      Moje dziecko tez ma właśnie 10 miesięcy i od zawsze był problem zasypiania i
      braku rytmu, tzn, jakiś rytm jest,ale...choc obudzę ją specjalnie wczesniej
      rano żeby wieczorem wczesniej zasnęła to ona zrobi sobie trzy drzemki w ciągu
      dnia zamiast dwóch i i tak zasypia ok 23, koszmar.Kąpiel ok 20 i 'rytuały' nic
      nie pomagają,w dodatku musze ją zazwyczaj nosić (prawie 11kg).Nic, tylko trzeba
      konsekwentnie wprowadzać naukę samodzielnego zasypiania o ustalonych przez nas-
      rodziców porach.Poźno ale i tak warto.Pozdrawiam
      • sunniva2 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 21:16
        dokladnie,trochę pozno sad ale mam nadzieje ze warto jak mowisz i nie bedzie to
        syzyfowa praca....
    • matkapolka06 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 12.01.07, 23:55
      Od urodzenia kąpiel o 18.30, mleczko i po 19 śpi jak susełek do 8 (choć incydentalnie zdarzają się pobudki w ciągu nocy.
      Dziecko lubi stały porządek dnia- stałe pory snu, posiłków, spacerów dają mu poczucie bezpieczeństwa.
    • annw5 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 13.01.07, 04:06
      Nasz synek ma 3 miesiace i 3 tygodnie. Kapiemy o 19.30, cycus o 20.00, spanko
      20.30-20.45. Poza tym cala reszta dnia rozregulowanasad
    • gaba36 Re: czy kładziecie swoje pociechy spać o jednej p 13.01.07, 14:24
      Nigdy nie stosowałam regularności i schematów, zarówno jeśli chodzi o posiłki
      jak i spanie, nie mówiąc już o godzinach kąpieli. Dziecko od początku nie ma
      problemów z samodzielnym zasypianiem, nigdy nie zasypiało przy piersi, nigdy
      nie trzeba było go nosić ano wozić do snu. Owszem, w nocy już różnie bywa, ale
      na to akurat regularność nie ma wpływu, tak samo jak na spanie w wyjątkowych
      sytuacjach (np ząbkowanie czy choroba). Obecnie chodzi spać między 21-24.00,
      wstaje ok 9.00.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka