Dodaj do ulubionych

Kiedy siada???

24.01.07, 13:29
Moja 3,5 miesieczna coreczka juz od dluzszego czasu lezac w lozeczku lub w
wozku podnosi glowke jakby chciala siadac.Lapie sie bokow wozka i stara sie
podnosic.Wczoraj dalam jej dwa palce i podciagnela sie i usiadla.Teraz juz
nie podoba jej sie lezenie,tylko chce siedziec,jak ja klade to sie
denerwuje.Oczywiscie musze ja przytrzymywac lub podeprzec bo inaczej opada do
tylu lub na boki.Potrafi przez chwile siedziec bez podparcia i jest wtedy
strasznie zadowolona.Smieje sie i glosno gaworzy.Czy to jej nie zaszkodzi ze
tak wczesnie siada.Powiedzcie jak to u Was bylo bo sie martwie.
Obserwuj wątek
    • galela Re: Kiedy siada??? 24.01.07, 13:36
      Oczywiście, że jej zaszkodzi. Dzieci nie uczą sie się siadać z pleców. Nie
      wolno dzieci okładac poduchami. Po co dziecku pokazywałaś, że może siedzieć?
      Jakbyś nie pokazała, że może, to by się nie awanturowała teraz. Sadza sie
      dzieci, które same potrafią usiąść. Same, czyli bez pomocy innych ludzi i
      przedmiotów.
      • spa746 Re: Kiedy siada??? 24.01.07, 14:56
        Może kładź córeczkę podkałając jej poduchę pod plecy, bedzie miała większe pole
        widzenia. My mamy taki specjalny leżaczek, który nie deformuje kręgosłupa i
        synuś widzi wszystko z innej pozycji. Bardzo to lubi i tylko w taki spsoób bawi
        się stojakiem gimnastycznym. Nie jest to pozycja siędząca, jest natomiast
        bezpieczna dla takiego malucha
        Pozdrawiam
      • paulaada Re: Kiedy siada??? 24.01.07, 15:54
        alez ucza sie siadac z pleców jak to nazwałas , moja córka ma 8,5 m-ca tak
        własnie siada...pewnie cos z nią źle...hihihihihihi
        • galela Re: Kiedy siada??? 24.01.07, 17:03
          I nie kładzie się najpierw na bok?
    • mika1332 Re: Kiedy siada??? 24.01.07, 15:21
      Synek ma 4 miesiące i tak jak Twoja córcia bardzo chce siedzieć.Nasza pediatra
      kazała nam go jednak trochę hamować bo inaczej będzie miał wygięte do zewnątrz
      końcówki żeber(sama to widziałam u synka kumpeli).Mały może się sam próbować
      dzwigać ale żebyśmy sadzali go na chwilkę.Wiesz dziecko jeżeli nie da jeszcze
      rady to samo nie siądzie a Ty chcąc zrobić mu frajdę posadzisz je bez wyczucia
      i nieszczęście gotowe.Ciężka sprawa z tym hamowaniem bo mały protestuje darciem
      ale trudno.Bardzo lubi leżeć w leżaczku tam nie ma ograniczonego pola
      widzenia.Lubi też byc noszonym na rękach w pozycji pionowej ale wtedy moje
      plecy długo nie wytrzymują,więc pomagam sobie chustą wkładającgo do niej tak
      jak do nosidełka.To nie obciąża mu tak bardzo stawów.
      • alabama26 Re: Kiedy siada??? 24.01.07, 19:35
        moja córeczka zrobiła mi prezent na święta i zaczęła sama siedzieć-miała
        dokładnie 6 miesięcy.Nie umiała sama siadać owszem zdarzało jej się podciągać do
        siedzenia kiedy jechała w wózku,ale z pozycji leżącej sama się nie podniosła i
        nie podnosi się do dziś a ma skończone 7 miesięcy.Uwielbia jednak siedzieć.Może
        cały dzień.Fajnie się wtedy bawi i sobą zajmuje.3 miesiące to chyba za wcześnie
        aby dziecko siedziało.Wszystko jest jeszcze takie słabie i łatwo można zrobić
        krzywde...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka