angel215 13.02.07, 00:04 czym się rózni kolka od wzdęć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angel215 Re: kolka i wzdęcia 13.02.07, 11:48 a może to to samo bo juz nie wiem, moja mała nagle robi się czerwona i pręzy się trwa to z minutkę i głośno płacze i potem wszystko mija ale powtarza się bardzo często i tylko w ciąu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mikasara Re: kolka i wzdęcia 13.02.07, 13:06 mamy też takie problemy. wydaje mi się, że to jest to samo. bo kolka to błądkające się gazy w jelitach i tak samo jest przy wzdęciach. może różni się to tym, że kolką nazywa się wówczas kiedy trwa to tylko jakiś czas i powtarza się w tych samych porach? sama nie wiem, ale na nasze dolegliwości, czyli duży wysiłek przy puszczaniu gazów i robieniu kupki zalecono nam to co na kolki. Odpowiedz Link Zgłoś
angel215 Re: kolka i wzdęcia 13.02.07, 15:25 a co Wam na to zalecono? ja kładę na brzuszek ciepłą pieluchę, robię masażyk brzuszka zgodnie z ruchem wskazówek zegara, lekko uciskam brzuszek, dałam też kilka razy kropelki esputicon ( ale raczej zero rezultatów po kroplach), dziś wypiłam szkankę herbatki z kopru włoskiego, małej też dałam kilka łyczków ( pierwszy raz coś innego niż moje mleko), a może inne mamy nam pomogą? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ania2613 Re: kolka i wzdęcia 14.02.07, 12:55 u mnie poprawilo sie po infacolu i wodzie koperkowej, potem przestalam pic mleko krowie i kolki przeszly Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: kolka i wzdęcia 14.02.07, 21:44 Polecam Sab Simplex, jest bardzo skuteczny. Mogę pomóc w jego zdobyciu, w polskich aptekach jest niedostępny. Kontakt do mnie gg 6689088 Odpowiedz Link Zgłoś
wacyn10 Re: kolka i wzdęcia 14.02.07, 21:48 u nas poprawa była po infacolu, kopru piłam z 4 kubki dziennie, włączyłam potem esputicon ale dawkowanie (na zalecenie lekarza) dużo częstsze niż na opakowaniu - 3x dziennie o 5-6 kropli. Z koprem uważaj - czasem dawany bezpośrednio dziecku pogarsza sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
m_aja Re: kolka i wzdęcia 14.02.07, 23:30 ja podaję espumisan (4x5kropli) i zazwyczaj pomaga. Leżenie na brzuszku też ułatwia sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
pandeczja Re: kolka i wzdęcia 15.02.07, 10:24 wczoraj bylismy na kontroli i pani doktor zalecila espumisan 2, 3 razy dziennie po 2 kropelki, herbatke na poprawe trawienia hipp i lezenie na brzuszku po karmieniu. powiedziala tez zeby nie dawac malemu kopru bo to moze tylko pogorszyc sprawe Odpowiedz Link Zgłoś
mikasara Re: kolka i wzdęcia 15.02.07, 13:35 może pomóc: espumisan, esputicon, infacol, gripe water, zwykła woda koperkowa, plantex. na każde dziecko może zadziałać co innego. przy mojej starszej córce wypróbowałm kilka produktów, ale pomógł tylko infacol. obecnie dostałam przepis na zioła dla mamy, bo moje maleństwo jest za małe na te specyfiki, mógł brać tylko plantex. zioła sypane, nie ekspresowe: w proporcjach 2 łyżeczki rumianku, pół anyżu i jedna kopru. wsypać do termosu, zalać wrzątkiem i wychodzą 2 szklanki. jedną piję rano, drugą wieczorem. na mnie (bo też miałam problemy jelitowe) i na mojego bobasa dobrze działa. wg osoby, od ktorej dostałam ten przepis można dodać jeszcze melisę. trzeba jednak uważać z ilością, bo efekt może być odwrotny jesli sie przesadzi. ilość i moc naparu trzeba samej wyregulować, bo każde dziecko jest inne. pozdrawiam, życząc życia bez kolek i wzdęć. Odpowiedz Link Zgłoś