quessta 20.02.07, 13:45 czy ktores z waszych dzieci mialo odgnieciona glowke z tylu,moj synek ma plaska poniewaz spi na wznak ,glowka po srodku,nie chce spac inaczej,czy kiedys sie zaokragli,pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bemm1 Re: plaska głowka 20.02.07, 13:48 ile ma twoj synek??? to go sama przekladaj w czasie snu...dobrym sposobem jest tez rozne zwrocenie lozeczka w strone okna... polec sie lekarza.. pytalas czy jest to prawdopodobne ze juz tak zostanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
quessta Re: plaska głowka 20.02.07, 13:56 synek ma 4,5 miesiaca,teraz juz mu przekladam glowke ale tylko jak spi,jak nie spi wciaz trzyma po srodku,lozeczko ma do okna,na boku lozeczka wisza zabawki i nic,tylko noc nam zostaje do korygowanie,pocieszcie ze to sie zmieni,moze ktoras tak miala? Odpowiedz Link Zgłoś
quessta Re: plaska głowka 20.02.07, 14:08 przepraszam ale mi sie cos z internetem porobilo. Odpowiedz Link Zgłoś
coccinella1 Re: plaska głowka 20.02.07, 15:08 Witam. Ja mam podobny problem, tylko,ze moja corcia spala i trzymała głowke caly czas na lewej stronie,tak az sie jej zrobiła plaska z tej strony. Dobrym sposobem było przekładanie głowki podczas snu a w dzien stymulowanie zabawka od prawej strony. Dobrym pomysłem jest tez podkładanie pieluszki z jednej albo drugiej strony...Teraz u malej asymetria nie jest juz tak mocno widoczna a nawet teraz woli spac z głowką na prawej stronie... Odpowiedz Link Zgłoś
emilka_9 Re: plaska głowka 20.02.07, 15:10 Mój synek też ma płaską główkę z tyłu. Ma już 6 miesięcy i też nie wiem, co robić. Boje się, że już tak mu zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia412 Mojemu mężowi została płaska głowa z tyłu 20.02.07, 15:23 Mój mąż ma z tyłu płaską głowę, ma tak od zawsze - więc chyba samo się nie zaokrągli. Dziewczyny powyżej poradziły jak to robić, więc staraj się obracać malucha. Płaska głowa nie choroba - ale skoro można temu zaradzić, to lepiej niech ma kształtną główkę. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kiniamum Re: plaska głowka 20.02.07, 15:24 jesli nie nauczysz go spac inaczej zapewne zostanie plaska.. probuj klasc go na boczku, podkladaj pod drugi bok podusie Odpowiedz Link Zgłoś
megg_an1 Re: plaska głowka 20.02.07, 21:14 mnie lekarka powiedziala ze sie wyrowna tylko czasu trzeba i zeby malego klasc nie tylko na wznak. ALe spac i tak lubi na prosto nie bede z tym walczyc w ciagu dnia duzo jest na boczku wiec mam nadzieje ze lekarka ma racje i glowka wroci do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
bgwd14 Re: plaska głowka 20.02.07, 22:21 No to ja Cię pocieszę: mój wnuk urodził się z niezbyt kształtną główką, a później doszło jeszcze spłaszczenie z tyłu od leżenia. Też ciężko było walczyć z nim, by przekręcał na boczki. Teraz skończył roczek i ma bardzo ładną główkę. Wszystkie te anomalie cofnęły się. Czasami aż mi samej trudno w to uwierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
quessta dziekuje za wszystkie odpowiedzi:) 21.02.07, 13:31 bgwd14 dziekuje za pocieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
janunia5 Re: plaska głowka 22.02.07, 17:18 Moja córka teraz już 9-cio miesięczna też ma z tyłu płaską główkę(również od spania z główką na wprost).Próbowałam różnych sposobów,nawet była wizyta u osteopaty,która niewiele pomogła.Teraz mała cały czas przebywa na czworakach a do spania kładę ją na boczku.Słyszałam,że główka kształtuje sie do 3 lat.Na pewno okrąglutka już nie będzie ale myślę,że nie będzie spłaszczenie rzucało się w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka28 Re: plaska głowka 21.02.07, 14:39 Jednak nie u wszystkich dzieci się to wyrównuje. Moja córcia też upodobała sobie prawą stronęi mimo przekładania, podkładania pieluszek i innych przedmiotów, zawsze znalazła sposób żeby leżeć na ulubionej stronie. Tylko kask mógłby pomóc chyba . Teraz ma 13 miesięcy i ciągle spłaszczenie na prawej stronie, powolutku się wyrównuje, ale nie sądzę żeby główka była idealnie okrągła, powoli się przyzwyczajam że tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś