mamatucinki 20.02.07, 15:34 Dziewczyny pytam tak z ciekawosci, czy któras z Was używa na codzien? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krztyna Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 15:47 Przeliczyłam kłopot związany z moczeniem, codziennym praniem, prasowaniem pieluch, przewijaniem dziecka co godzinę - dwie. Porównałam z ceną około 50 groszy za sztukę pieluch jednorazowych. Więcej się nie zastanawiałam nad pieluchami tetrowymi do celów innych niż wycieranie buzi dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
robalrobal Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 17:10 Pieluch tetrowych nie trzeba prasować. Wystarczy "wyciągnąć" przed rozwieszeniem i są miekkie po wyschnięciu. A jeśli ktoś myślał o sterelizowaniu pieluch gorącym żelazkiem to informuję, że pieluszki jednorazowe także nie są sterylne. Odpowiedz Link Zgłoś
aga330 Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 17:34 Pieluchy nie wyprasowane wyglądają okropnie nawet jeżeli podkładamy je wytarcia buzi.może dużo z tym roboty ale dla mnie wstyd mieć nie wyprasowaną pieluche.też składam je i strzepuje przed powierzeniem ale i tak jest wymymłana.ale nie używamy ich do pupci, bo dzieci się odparzają i męczą ze swedzacą skórką.zwolenniczkom polecam aby same poczymały mokra pieluche między nogami to zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 17:46 Przeciwniczkom polecam pochodzić z pampersem naładowanym absorbentami i parującym moczem. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 20:06 no i co w zwiazku z tym? wole p[arujacy mocz niz uczucie wilgoci, smrodu i odparzone dzieciece posladki Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 20:44 To następnym razem jak będziesz miała okres wsadź sobie podpaskę, nałóż na to worek foliowy i tak posiedź trzy godziny...wtedy przekonasz się co to smród i uczucie wilgoci. To właśnie czuje twoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
makeba Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 20:53 a w tetrowej tego nie czuje? a zresztą pampersa się zmienia jak jest mokry a nie z zegarkiem w ręku co trzy godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: pieluchu tetrowe? 21.02.07, 06:50 A na pieluche terowa nie zakaładasz ceratki czy majtek ceratkowych, żeby dziecko ubrania nie przesikało? Stać Cie na przebieranie kilka razy dziennie i pranie tego? Bo jeżeli zakładasz ceratkę to efekt jest podobny, tylko dziecko ma kontakt z mokrym okładem a w jednorazówkach suchym. Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: pieluchu tetrowe? 21.02.07, 15:43 Dziewczyny! Ja nie neguję tego, że pamper to ogromna wygoda. Też ich używam na spacer i na noc. W ciąży podjęłam świadomą decyzję, że będe używać pieluch tetrowych, które są poprostu zdrowsze dla dziecka i basta! Nie ma nad czym dyskutować, zawsze to co naturalne jest lepsze. Nikomu nie wpieram, że wszyscy tak muszą. Dla mnie to żadne poświęcenie, moje dziecko ma zdrową skóre, dobrze się rozwija, sygnalizuje kiedy ma mokro, a wrzucenie kilku pieluch do pralki raz na dwa dni nie sprawia mi większych problemów. A historie o smrodzie, wilgoci i odparzeniach i to od osób, które zarzekają się, że nigdy tetry nie użyły poprostu mnie śmieszą. Wasze dzieci noszą co chcecie i nic mi do tego ale błagam...nie wypowiadajcie się na temat o którym niewiele wiecie. Pozdrawiam wszystkie tetrówki Odpowiedz Link Zgłoś
mamatucinki Re: pieluchu tetrowe? 21.02.07, 15:46 miłe to przeczytac bo robie dokladnie to samo dlatego poruszylam ten wątek. No moze jeszcze zakladam pampka jak ide w gości mała wczoraj skonczyla 4 miesiace i w domu do tej pory poza nocnym soaniem miala pampersa tylko DWA razy. I pupke ma śliczna, suchutka gdyz zawsze widze kiedy zrobila siusiu Pozdrawiam mamy od tetry Odpowiedz Link Zgłoś
robalrobal Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 20:56 shady jakie odparzone pośladki od materiałowych pieluszek? Przecież to lekarze zalecają używanie pieluch tetrowych w przypadku odparzeń jakich się dziecko nabawiło w pampersie. Moje dziecię nosiło pieluszki tetrowe. Odparzeń zero. I o jaki smród Ci chodzi bo naprawdę nie rozumiem. A uczucie wilgoci przez wiele godzin to właśnie jest przy pieluszkach jednorazowych. Wsadź sobie rękę do posikanego pampka to poczujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 19:15 przeczytaj sobie: www.zb.eco.pl/BZB/32/index.htm Czasem wydaje mi sie ze Polska jest zsypem wszystkiego swinstwa, ktore w zagranicy juz odchodzi w zapomnienie. Wiekszosc matek, ktore znam stosuje pieluchy bawelniane ze wzgledu wlasnie na dobro dzieci. Moj maly ma je od urodzenia i nie mial odpazonego tylka ani razu. nie uzywam tetrowych (te sa najlepsze dla niemowlat) ale motherease i tots bots www.motherease.com/ www.totsbots.com/ Poza tym pieluche nawet te jednorazowa powinno sie zmieniac jak tylko dziecko ja zmoczy inaczej rozwijaja sie w niej bakterie. Odpowiedz Link Zgłoś
robalrobal Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 19:47 To ja też linka dorzucę www.pieluchy.com.pl Bardzo fajne pieluszki. Kupiłam zestaw próbny dla koleżanki gdy urodziła córcię. A ona po kilku dniach "próbowania" zamówiła zamówiła sobie jeszcze kilkanaście sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 za nic w swiecie, mam pare sztuk do wycierania 20.02.07, 20:08 podlogi. Pare osob mnie "uszczeliwilo" tym badziewiem, majac na mysli "dobro" mojego dziecka. Najpierw uzywalam do wycierania buzki teraz do podlogi. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.an Re: pieluchu tetrowe? 20.02.07, 23:40 Jedne i drugie mają wady i zalety,więc na nic kłótnie,bo póki co czegoś trzeba używać i czy to będą pampki czy tetry to pupcie naszych dzieciaczków muszą to wytrzymać.Ja korzystam i z pampersów i z tetrowych pieluch w zależności od sytuacji.może wymyślą coś innego,lepszego... Odpowiedz Link Zgłoś
akerl Re: pieluchu tetrowe? 21.02.07, 00:59 gdy probowalam starszego syna uczyc wolac na nocnik,zakladajac mu pieluchy tetrowe,okazalo sie,ze bedac w pampersie wolal przy najmniejszym siusiasianiu.Aw tetrze nawet zafajdany mogl chodzic pol dnia i nie pisnal,a dupsko odparzone mial niesamowicie.Teraz drugiego syna pakuje w pampersy i nie wiem co to odparzenia,kupuje tylko z bawelnianym wkladem.Przeliczylam ile by mnie kosztowalo pranie,proszek dla niemowlat,prasowanie,to mam w nosie taki interes Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Używałam 21.02.07, 07:48 Używałam przez 5 miesięcy tylko pieluch tetrowych. Miałam ich 70 sztuk. Zmieniałam co godzinę lub wg potrzeb. Na spacer zakładała takie specjalne majtki, do których się pieluszkę wkładało i dziecko czuło suchość. Minusem było to, że często dziecko się przelewało w tej pieluszce aż po szyję Najgorsze były noce, bo trzeba było dziecko rozbudzać przwijaniem i nie było mowy o przespaniu kilku godzin ciurkiem. A wszystko to było przy pierwszej córce 10 lat temu. Gdy zasmakowałam pampersów to tetrówek już nie wróciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: Używałam 21.02.07, 11:54 Pieluch nie trzeba prasowac, wystarczy wyprac w 60 stopniach, mozna dodac do plukania kilka lyzek octu spir. (zabija bakterie i grzyby- jesli dziecko ma jakas infekcje), na pieluchach do ktorych linki podalam napisane jest wrecz nie prasowac. Poza tym tetrowe nadaja sie dla niemowlat, bo one tak duzo na raz moczu nie wydalaja, dla starszych dzieci lepsze sa takie zrobione z frotki sprzedaje je mothercare np w UK (nie wiem czy w Polsce tez www.mothercare.com/gp/product/B000JSUAYE/sr=1-7/qid=1172054605/ref=sr_1_7/203-7414603-4956739?ie=UTF8&mcb=core ), jak male reczniczki wygladaja, bo wchlaniaja wiecej wilgoci i nie przeciekaja. Wszystko to kwestia praktyki i wyboru produktu, ktory jest najbardziej dopasowany do ksztaltow dziecka. Ja polskich majtek do ktorych wklada sie tetrowke nie stosowalam wiec sie nie wypowiadam. Wcale nie jest drozej uzywac pieluch wielorazowych . Poza tym wybor pieluch wielorazowego uzytku jest OGROMNY, niestety nie w Polsce swaddlebees.com/ www.fuzzibunz.com/why_choose_fuzzibunz.php happyheinys.com/pocket_diapers.php Odpowiedz Link Zgłoś
agaa_p Re: pieluchu tetrowe? 21.02.07, 13:56 fat, że właśnie pieluchy tetrowe są zalecane przy odparzeniach , nie wiem skąd odmienne doświadczenie... chyab zaliczma się do leniwych i używałam pampersów, czasem na przewietrzenie pupy tetry. Obie mają swoje zaalety i wady. I właściwie nie ma oczym dyskutować Odpowiedz Link Zgłoś
afrodyta190 Re: pieluchu tetrowe? 21.02.07, 14:40 Ale chyba bez wzgledu na to jak jest pielucha jak trzeba to zmieniacie,nieraz czesciej niz co 2 godziny.ja z tertowymi wytrzymalam 3 dni w szpitalu po porodzie ale szpital zapewnial cala oprawe czyli pranie a w domu 2 godziny i dalam sobie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
oleska16 Re: pieluchu tetrowe? 21.02.07, 15:32 Próbowałam, ale niestety bezskutecznie. Tetra jest kiepskiej jakości i po wypraniu ma fakture podobna do kreponu. Poza tym te gotowe pieluchy, mimo napisanego rozmiaru 80x80 cm okazały sie prostokatami 65x80, nie dają sie złożyc w trójkąt a stosowanie ich z majteczkami uważam za bezcelowe. Dlatego tez tetre stosuje jedynie przy ulewaniu. Odpowiedz Link Zgłoś