lumena2 27.02.07, 14:31 Bo moja nie i wcale się do tego nie zbiera. Jak ją kładę na brzuszku natychmiast się przekręca. Siedzi posadzona, ale sama nie potrafi usiąść i strasznie sie z tego powodu denerwuje. Jak to wygląda u was. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karcia85 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 27.02.07, 14:45 Córcia (10.5 mies) raczkuje od 2 miesięcy, teraz to jest mały motorek - wszędzie się wciśnie. Zbiera kurz z zakamarków i wcina paprochy z podłogi (myjemy ją często-podłogę). Sama wstaje, chodzi przy meblach lecz kroczka nie zrobi, tylko na kolanka i migiem na czworaczkach do celu. Myslę, że każde dziecko ma swój indywidualny czas jesli chodzi o rozwój fizyczny. Niektóre 9-mies już chodzą). Odpowiedz Link Zgłoś
buzka262 Re: Dzieci są różne! 27.02.07, 15:59 Mojej kolezanki synek ma 6 miesiecy i juz raczkuje i siedzi sam , moja corka ma 7 miesiecy i nie raczkuje a siedzi jak ja przytrzymuje , moj maz natomiast zaczal chodzic jak mial 10 miesiecy , takze sama widzisz ze dzieci sa rozne , niektore w ogole nie raczkuja , ja i moja siostra nie raczkowalysmy wcale) Odpowiedz Link Zgłoś
masbasia Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 27.02.07, 17:16 Nie martw się, moja mała też ma prawie 10 miesięcy i nie ma ochoty raczkować!! Jak widzi kogos na horyzoncie, to podnosi wrzask, żeby ją przenieść tam gdzie sobie zaplanowała Odpowiedz Link Zgłoś
madzia8310 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 27.02.07, 19:05 Też sie bałam że mój mały nie będzie raczkował, a kilka dni po skończeniu 9 miesiecy nagle przytuptał do taty! Wiec nie ma co sie bać! Odpowiedz Link Zgłoś
kasian27 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 15:22 moj skonczyl niedawno 9 i raczkuje od 2 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
lidia23 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 27.02.07, 19:52 Ech moja miała 6 miesięcy jak zaczęła raczkować Odpowiedz Link Zgłoś
martuchna28 do lidia23 27.02.07, 21:23 Faktycznie na temat! Nie wiem czy chodzi o przechwalanie się czy poprostu niektóre z Was nie potrafią doczytać tematu??? Jeśli ktoś się pyta które z dzieci nie raczkuje mając 10 m-cy, to jaki sens ma odpowiedż "moja raczkowała jak miała 6"? Chyba na dobicie autorki wątku taka odpowiedź. Warto czasami zastanowić się czy pisać na temat, który w zupełności Was nie dotyczy, tym bardziej,że ktoś pyta bo porostu martwi się o rozwój dziecka. Tego typu odpowiedzi są zupełnie nie na miejscu i nie na temat! Warto czasami się choć trochę zastanowić Drogie Panie zanim wciśnie się Enter.... Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_myszynska Re: do lidia23 27.02.07, 21:27 popieram, braku taktu często aż nadto.... Odpowiedz Link Zgłoś
darutka Re: do lidia23 27.02.07, 21:58 Dokładnie!!! Takie mamusie już w tym wieku u dzieci zaczynają "wyścig szczurów", a potem napisze,że mając 8 miesięcy dziecko już chodziło, takie zdolne było...... I cieszy się z tego, tylko, gdyby wiedziała,że potem to "zdolne" dziecko będzie mieć wadę postawy, krzywe nogi, płaskostopie, skrzywienie kręgosłupa, skoliozę, a w przyszłości jako 30-40-sto latek stanie w kolejce oczekujących na endoprotezę, bo stawy biodrowe odmówią posłuszeństwa - to może by się zastanowiła nad tym wszystkim. Choć brak wiedzy można jakoś jeszcze wytłumaczyć, ale brak taktu i delikatności to już ciężko zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.kosa Re: 27.02.07, 22:14 a moze te co mowia ze dziecko mialo 6 mies jak zaczelo raczkowac i siadać chcą jedynie uczu;lić matke dziecka ktore w wieku 10 mies samo nie siada ze moze być cos nie tak...warto odwiedzic specjaliste dla spokoju,a co do stawowo bipodrowych dzieci ktore stają i wczesnie chodzą to jesli dziecko samo staje samo siada i rodzic do nieczego go nie naklania to zadna krzywda nie ma prawa mu sie stać...ja jestem z rodziny gdzie w wieku 9-10 kies chodzilismy...i moja corka prawdopodobnie tez tak bedzie bo jak mial a 6,5 mies to ssama stanela...pozdrawiam i zycze mnie stresu/... Odpowiedz Link Zgłoś
twarz2 Re: do lidia23 27.02.07, 22:30 darutka napisała: > Dokładnie!!! Takie mamusie już w tym wieku u dzieci zaczynają "wyścig > szczurów", a potem napisze,że mając 8 miesięcy dziecko już chodziło, takie > zdolne było...... Taa.. to może spróbuj dołaczyć ze swoim 6-cio miesięczniakiem? Zmuś go do raczkowania. p.s. mój synek zaczął chodzic mając równo 12 miesięcy, a raczkował w wieku 6 miesięcy. Pewnie odpadł z "wyścigu szczurów" WOW Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Darutka 27.02.07, 22:34 Gwoli jasnosci: wady, o ktorych piszesz moga wyniknac z powodu przyspieszania rozwoju dziecka, a nie naturalnych faz rozwojowych, ktore dziecko pokonuje w sobie tylko wlasciwym momencie. Dlatego dziecko, ktore jest gotowe chodzic, nie obciaza sobie stawow biodrowych czy kregoslupa, no bo i z jakiej racji? To co trzeba robic, jak takie dzieci jednak zaczynaja chodzic w wieku 8 m-cy - przywiazac? Takze nie strasz w druga strone. Odpowiedz Link Zgłoś
twarz2 Re: martuchna28 27.02.07, 22:24 A może sama doczytaj temat, który brzmi dla przypomnienia: "czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują?" Widzę brak logiki w Twoim poście ( i w tych ponizej). A teraz na temat: mój syn zaczął raczkować mając 6 miesiecy (nie chwalę sie, piszę jak było) - dla mających problemy z logiką: mając 10 miesięcy już raczkował. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama Re: martuchna28 28.02.07, 09:09 podobało mi sie to stwierdzenie : "mój syn zaczął raczkować mając 6 miesiecy (nie chwalę sie, piszę jak było) - dla mających problemy z logiką: mając 10 miesięcy już raczkował." bardzo blyskotliwe ale do rzeczy. Moj synek ma 9 i tydzien, nie raczkuje jeszcze , porusza sie tylko pełzaniem w tył, a w przod niewiadomym mi sposobem, siedzac na jednej podgietej nozce. Z czworakow nie siada no bo i tez nie czworakuje, ale zaczyna siadac z boczku odpychajac sie raczka od podloza. pupe juz unosi od jakiegos czasu i sie buja. wlozeczku przy barierce lub innych podporach kleczy. bylam u nerologa tydzien temu, nioe ma jakichs zagrozen, mamy sie pokazac za miesiac i zobaczymy jakie beda postepy. ja sie juz wyluzowalam chociaz tez w pewnym momencie sie martwilam. co do tych dzieci pospieszalskich co raczkuja w 5 czy 6 miesiacu to wiem ze i takie dzieci sie rehabilituje, oczywiscie nie po to by przystopowac je ale aby wlasnie cwiczeniami roznymi wzmacniac kregoslup, biodra.. ja zauwazylam u mojego synka super postepy jak zaczelismy chodzic na basen i jak kupilam wieką pilke i na niej go turlala, i rozne inne cwiczenia tam wyrabialismy z tą pilką, bo wczesniej mial taki okres ze np przez trzy miesiace nic nowego ne robił Odpowiedz Link Zgłoś
maja2081 Re: do lidia23 28.02.07, 10:02 dokładnie, zgadzam się z Tobą. Czytając niektóre posty załamywałam się że mała tego czy tamtego nie potrafi. Ale nie wiem na ile to co jest w tych postach jest prawdą a na ile przechwałkami mamuś. Moja małą w niedziele skończyła 10 miesięcy i nie raczkuje, czasem podnosi pupcie i przsuwa sie do tyłu a jak jej przytrzymam pupę to rączkami ładnie "idzie" do przodu. Ale sama nie chce tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 27.02.07, 22:19 Nie musi jeszcze raczkować. I większośc maluchów samodzielnie siada z pozycji czworaczej więc tu tez nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
martarb Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 27.02.07, 22:31 mój synek zaczął właśnie 10 m-c, nie raczkuje, sam nie siada ale posadzony też siedzi, u nas jest tak, że jak kładę Go na plecki to od razu przewraca się na brzuch i zaczyna po chwili krzyczeć( umie już przewrócić się z powrotem ale nie chce Mu się chyba )- tak jest przy ubieraniu, zmianie pieluszki, spaniu itp, też się trochę martwię , ale podobno wszystkie dzieci są inne , nasz neurolog powiedział , że nic takiego się nie dzieje - chyba musimy się uzbroić w cierpliwość ( albo może dzieciaki ominą etap raczkowania, choć podobno lepiej jak raczkują) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz211 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 27.02.07, 23:03 nie martw sie kazde dzeicko inaczej sie rozwija - juz w to wierze , choc watpilam i zabralam synka do specjalisty zeby sie uspokoic ze wszystko jest ok i nie ma zadnej patologii. za 2 dni dni skonczy 9 m-c i 3 tyg , i tez sam nie siada , posadzony moglby siedziec non stop, chce usiasc ale mu w tym pomagam , podaje jedna reke i sie podciaga, nie raczkuje choc podnosi dupke wysoko, jak chce to sie turla ale na materacu bo na dywanie uderzyl sie w lepek przy przykrecaniu, a sama widze ze jest coraz silniejszy , coraz ciekawszy swiiata. moze twoja pociecha bardziej skupia sie na rozwoju psychicznym niz motorycznym ( tak ajk moj skarvb) serce mamy zawsze wie czy cos jest nie tak ( jesli masz watpliwosci idz do jeszcze jednego lekarza), ale mysle ze wwszystko jest dobrze , moze mala jest dluga albo ciezka ? to wszystko moze miec wplyw. dla mojego dodatkowym utrudnieneimm jest wzrost , ma juz 84 cm , pzdr. mama Bartoszka Odpowiedz Link Zgłoś
iwo78 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 27.02.07, 23:05 Popyla jak stary.. Zaczął raczkować jakiś miesiąc temu.. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 08:26 W ogóle się nie przejmuj (na razie ). Mój brzdąc kończy właśnie 9 miesięcy. Raczkowanie zaczęło się praktycznie w ciągu tygodnia (tydzień temu mniej więcej). Pod koniec tygodnia zaczął również siadać z raczkowania. Kończymy właśnie program na rehabilitacji (miał delikatne napięcia w okolicach stupek) i ostatnio pani mi powiedziała, żeby w żadnym razie nie przyspieszać dziecka i że nasz i tak wcześnie zaczął raczkować (końcówka 9 miesiąca). Zaznaczam, że są dzieciaczki, które wcale nie mają chęci raczkować bardzo długo (np. 11 miesięcy), co w żadnym razie nie oznacza, że coś jest nie tak - po prostu są leniwe )) (oczywiście żartuję). Tak więc czekaj cierpliwie . Tu znalazłam małe conieco na temat etapów raczkowania i jak piszą "KONIEC 10 MIESIĄCA - kołysanie się na dłoniach i kolanach - nieskoordynowane raczkowanie - podniesienie do siedzenie" przyjmij, że jest to przeciętny okres kiedy większość dzieci opanowuje te umiejętności. Wszystkie zjawiska w przyrodzie mają to do siebie, że przyjmują również wartości inne niż średnia - co wcale nie jest anomalią www.dzieckook.pl/rozwoj/rozw_racz_7-12.html Korzystaj z czasu i zacznij zabezpieczać mieszkanie, bo nawet się nie obejerzysz jak maluch będzie wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aguskin Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 08:45 też mnie martwiło, miał 9 miesięcy i nie chciał usiąść, jak miał 10 nagle zaczął siadać i niby raczkować, tzn. pełzał, dziś ma 11 miesiecy i tak typowo nadal nie raczkuje, staje na kolankach i rączkach zrobi 2 lub 3 ruchy i prostuje nóżki i pełza szybko i sprawnie, siedząc w łóżeczku czasem się podciągnie i stoi, przy pierwszym też długo to szło, wtedy sie martwiłam, teraz wiem, ze bedzie gotowy kręgosłup to zacznie, pozdrawiam i zyczę spokoju, czytając o szybko rozwijających sie dzieciaszkach można nabawic się stresu, ale teraz wiele dzieci szybciutko sie rozwija i tak jak matki piszą, przeciez nie powiążą, Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia206 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 09:08 moj ma 11 mcy i sie porusza jak foka, tzn na brzuchu i odpycha sie rekami, ale dopiero od 2 tygodni. Sam tez nie siada. Bylam z tym u neurologa, wszystko ok, po prostu tak ma Odpowiedz Link Zgłoś
garbola Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 09:16 hej! Moja mała 23 lutego skończyła 12 miesięcy też nie raczkuje. Sama siada z leżenia na pleckach, ale nie pełza tylko się okręca wokół własnej osi i tak sie przesówa. Poza tym jak ją złapie za rączki to prostuje nóżki i próbuje stawać. Może nie będzie raczkowania? A szkoda bo to rozkoszny widok. Pozdrawiam Ola, Mikołaj (16.01.2000), Jagoda (23.04.2006) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1908 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 09:27 Witam Przyznam że Wasze wypowiedzi trochę mnie podbudowują. Moja Michaśka w piątek skończy 9 miesięcy i też tylko siedzi posadzona, do raczkowania jeszcze bardzo daleko, jak kładę ją na brzuch to szybciutko przekręca się na plecy i tyle..... Też "nakręcona" opiniami rodziny i znajomych byłam u neurologa i rechabilitanta, ale podobno wszystko ok tylko mam kłaśc Ją na brzuchu na podłodze. Dodam, że synek mojej przyjaciółki, który jest 25 minut starszy od mojej chodzi już przy meblach, raczkuje i włazi na łóżko - naprawdę przepaśc w rozwoju !!! Moja starsza córka też chodziła mając 9 i pół miesiąca. Mam nadzieję, że i na Małą przyjdzie czas !!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
garbola Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 01.03.07, 09:21 Oczywiście się pomyliłam!!! Skończyła nie 12 a 10 miesięcy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ann317 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 10:55 Mój syn siedzi sam od 7 miesiąca, a raczkuje od 8. W tej chwili ma 10 miesięcy i próbóje chodzić. Ja często kładłam synka na brzuszku od małego i właśnie z tej pozycji nauczył sie sam siadać. Troszke cierpliwości. Każde dziecko jest inne i już niedługo na pewno będzie raczkować. Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 11:01 moj synek wogole nie raczkował i tez sie tym martwiłam ale szybko to mineło bo poprostu zaczoł chodzic w wieku 9mies.Mysle ze nie musisz sie na razie martwic zacznie w swoim czasie.Mojej znajomej synek ma teraz 11mies i tez nie raczkuje tylko wstaje przy meblach.Dzieci mają swoje tępo zapytaj lekarza pewnie powie to samo!pozdrawiam! Mateuszek 13.03.2006r Odpowiedz Link Zgłoś
sylmaj Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 11:03 moja córcia ma 9 miesięcy i też jeszcze nie raczkuje i również przy każdej próbie położenia na brzuszku od razu się przekręca na plecki. Postanowiłam ze rozłożę jej na podłodze kołdrę żeby miała miękko jak upadnie i kładę ją na brzuszku a dokoła rozkładam zabawki. zaczęła od tego czasu dłużej leżeć na brzuszku już się tak od razu nie przekręca a od Odpowiedz Link Zgłoś
lumena2 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 12:38 Dziękuję za wszystkie pocieszające posty. Byłyśmy już parę razy u pani rehabilitantki, bo początkowo mała miała kłopoty z przekręcaniem się z brzuszka na plecy. Wypracowałyśmy metodę i problem sie skończył. Ostatnio byłyśmy znowu w związku z nieraczkowaniem i ogólnym lenistwem. Po tej wizycie mała tak się zacięła, że w ogóle nie chce współpracować. A na dodatek jak sie złości albo nudzi to jakoś tak dziwnie się napręża, robi się czerwona, nie wiem, czy wstrzymuje oddech czy tylko tak się bawi, tak jakby coś mocno ściskała, paluszki zaciska w piąstki i tak sobie leży. Bardzo się tym denerwuję. Już jesteśmy zapisane do neurologa. Nie wiem, czy to przez tą rehabilitację, czy to może taka fajna zabawa. Już jestem cała w nerwach. Więc chyba jej nie będę męczyć, wszystko w swoim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 28.02.07, 14:24 ojej to chyba przesada z tą rehabilitantką co?przeciez 10mies dziecko nie musi jeszcze raczkowac wszystko w swoim czasie.Niepotrzebnie robisz sobie problem i dziecku.Moj syn wiekszosci zeczy nauczył sie robic w 10mies takze bądz cierpliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kalipka Re:już chodzi !!! 28.02.07, 17:39 moja córa ukończyła już 10 miesiąc, zaczęła chodzić jak miała 9,5, raczkowała już w 6-tym miesiącu Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas86 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 01.03.07, 13:07 Nie martw sie, dziecko powinno nauczyć się chodzić do ok 16 miesięcy (a może nawet więcej), więc żeby do tej pory przejść etap raczkowania ma jeszcze dużo czasu. Mój synek przez długi czas nie chciał wogóle sam usiąć, a o raczkowaniu nie było mowy. W końcu lekarka kazała nam ćwiczyć, a rehabilitantka pokazała ćwiczenia. Spróbuj najpierw uczyć dziecko samemu siadać. Dziecko powonno siadać tak "do boku" a nie podnosić się do góry. Kładź małą na ziemi a z boku troszkę odsuń od niej jakąś zabawkę, takżeby mogła się do niej podnosić ale w bo a nie do góry i pomagaj jej wstać, troszeczkę popychając plecki i podtrzymując nóżki. i potem z drugiej strony. Ustawiaj też małą po prostu do raczkowania. Posadź ją na ziemi. przełóż jedną nogę na drugą (tak noga za nogę) i na tą stronę ją przechyl zeby klęknęła do raczkowania. połóż kawałek dalej jakąś zabawkę i idź z nią ruszając jej nogami i rękamii trzymająć jej pupę między swoimi nogami żeby nie spadła jej na ziemię. A jak spadnie to od nowa ustaw ją do siedzenia, przejdź z siedzenia do klęku i idź. Zaznaczam że mój synek strasznie tego nie lubiał i okropnie krzyczał przy tym. Mi takie ćwiczeniebardzo pomogły. Moje dziecku po jakiś 2 tygodniach tych ćwiczeńnauczyło się najpierw wstawać, potem pełzać, a na końcu raczkować, a wszystko w ciągu 5 dni. A podstawowa sprawa- a przynajmniej tak tłumaczyła mi moja pani rehabilitantka- jak najwięcej sie dzenia na ziemi. Żeby wogole była okazja nauczyć się raczkować Na pocieszenie jeszcze powiem Ci że nie mogłam się doczekać ażmoje dziecko zacznie raczkować a teraz chcialabym żeby chociaż na chwilę przestał wszędzie wchodzić i usiadł na pupie spokojnie Jeżeli oczywiście masz jakieś wątpliwości zawsze możesz zapytać lekarz, a jeżeli nie zrozumiałaś jak ćwiczyć to pytaj, chętnięCi jeszcze wyjaśnie. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lumena2 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 02.03.07, 16:30 Anulkas86 dziękuję Ci za rady, dzisiaj spróbujemy. Powiedz mi jeszcze raz jak mam trzymać tę jej pupę między swoimi nogami, ona wtedy będzie wisieć w powietrzu i nie będzie raczkować. W każdym razie popróbujemy. Już słyszę te krzyki. A jak przełożę jej nogę na nogę to wtedy mam ją lekko wypchnąć do pozycji wyjściowej do raczkowania, tak? pozdrawiam serdecznie p.s. a Twój synek ile już ma miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas86 Lumena2 04.03.07, 11:02 Witam. Mój synek właśnie skończył 10 miesięcy. Jeżeli chodzi o to trzymanie między nogami, to ustaw małą między nogami do raczkowania i troszeczkę ściśnij jej swoimi nogami pupę żeby jej nie opadała na dół. Po prostu klęknij w rozkroku i ustaw sobie córeczkęmiędzy nogami i idź z nią ruszając jej rękami i nogami na zmianę tak żeby szła do przodu. Jak przełożysz małej nogę na nogę to ją troszeczkę popchnij, po prostu pomóż jej się prawidłowo ustawić do raczkowania. Chodzi o to żeby się nauczyła jak ma sama przekręcać sie do pozycja raczkowania, a nie żeby czekała aż ktoś ją postawi tak. I jeszcze jedno- polecam robić te ćwiczenia jak najczęściej. Krócej, może nie zdązy się zdenerwować, ale za to kilka razy dziennie. Po prostu w wolnej chwili, pokazać jej 2-3 razy jak ma chodzić, wystarczy kilka minut, ale często. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lemanr Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 01.03.07, 13:34 moja córcia zaczęła raczkować jak miała 8 m-cy, zaraz potem stanęła do pinu i przemieszczała się przy meblach. Myślę że powinnaś zgłosić to lekarzowi, ale pamiętaj ze każde dziecko rozwija się inaczej. Może twoje dziecko jest z tych, które od razu pójdą. pominą fazę raczkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 04.03.07, 11:23 Moja córka 9,5 msc nie raczkuje - pełza od 2 miesięcy. Dopiero tydzień temu nauczyła się samodzielnie siedzieć (nie siadać ). I to jej całe osiągnięcia Odpowiedz Link Zgłoś
reniuta67 Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 04.03.07, 17:48 Moja Ania wlasnie skonczyla 10 m-cy i NIE RACZKUJE tylko pelza po podlodze.Moj starszy syn powiedzial (a zaczal chodzic w wieku 10 m-cy) ze Anka czolga sie jak ranny zolniez.A moja druga corka chodzila w wiku14 m-cy ale raczkowala od 9.Mam troje w domu ale kazde inne!! POzdrawiam, Renata Odpowiedz Link Zgłoś
moniak13 U nas tak samo jak u lumena2 04.03.07, 19:58 Moj 10-cio miesieczny synek tez nie raczkuje i tak jak twoja corcia, posadzony siedzi, ale sam nie usiadzie. Na ostatniej wizycie u pediatry stwierdzilam, ze troche mnie to niepokoi (troche bo u nas dochodzi jeszcze problem niewielkiej wady stopki i specjalnego aparatu jaki synek ma az do momenta jak zacznie chodzic). Ale ona nie widziala w tym problemu. Ogolny rozwoj fizyczny i kontakt bardzo dobry, siedzi sztywno, sam sie obraca z i na brzuch "ma jeszcze czas, przeciez jest maly"-tak powiedziala. Widze ze synek szykuje sie raczkowania, ale nie ma odwagi "ruszyc", zostawiony w jednym koncu pokoju potrafi przemiescic sie na drugi podazajac za czyms interesujacym (a to sobie podpelznie, a to sie poturlika). Nie przejmuj sie lumena, Twoja corcia w koncu sama usiadzie, zacznie raczkowac i chodzic-nie ma przeciez innego wyjscia Odpowiedz Link Zgłoś
lenpol Re: czy wasze 10-cio miesięczniaki już raczkują? 04.03.07, 22:22 Witam serdecznie wszystkie mamusie...moja Olańka ma 10 miesięcy i zaczęła raczkować mając 7 miesięcy.Od 2 tygodni złapała równowagę i przygotowuje się do pierwszego kroczku,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś