Dodaj do ulubionych

podciąganie główki.

06.03.07, 22:31
Bardzo proszę o wskazówki bo każdy, kto udzielał mi rad mówi co innego,nawet
lekarze.generalnie chodzi o to że mój 2,5 miesięczny syn nie podnosił główki
do 9 tygodnia gdy brałam go za rączki i ciągnęłam do przodu natomiast na
brzuszku podnosi główkę bardzo ładnie.dostałam skierowania do neurologa i na
usg głowy,tymczasem zaczął podnosić główkę ale pojawił się inny problem. nikt
nie wie czy podnosi ją prawidłowo.Gdy złapię go za rączki i ciągnę to nie
podnosi głowy odrazu ale ciągnie ją powoli aż podniesie całkiem i utrzymuje
ją w pionie bardzo ładnie. Może są mamy które miały z tym do czynienia i
poradzą czy to jest dobre podciągnięcie czy złe, dodam że syn rozwija się
bardzo dobrze i jest zdrowy.
Obserwuj wątek
    • pskosia Re: podciąganie główki. 07.03.07, 21:27
      Myślę , że jeszcze za wcześnie na podnoszenie główki u tak małego dziecka
      ważne , że na brzuszku ładnie podnosi.Nie ma co panikować. Radzę spóbować udać
      się do poradni rehabilitacyjnej tam fachowcy od rozwoju psychoruchowego ocenią
      czy prawidłowo podnosi
      • margaretka01 Re: podciąganie główki. 07.03.07, 22:02
        Myślę,że wszystko ok. moja też na początku podnosiła głowę powoli, wkońcu
        dojdzie do wprawy.
    • ninkaw Re: podciąganie główki. 07.03.07, 22:07
      a moja ma 4 miesiace i nie podnosi jeszcze główki w ten sposób. i nawet do
      głowy mi nie przyszło ze cos jest nie tak. i nikt na to jeszcze uwagi mi nie
      zwrócił
      • wacyn10 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 08:06
        kobieto!!!! mój synek zaczął podciągać główkę jak skończył 5 m-cy. Przestań
        dziecko ciągać po lekarzach bo się jeszcze gdzieś zarazi katarem i będziesz
        mieć większy problem smilesmilesmile
        • ninula2003 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 08:44
          dzięki bardzo.teraz mogę spokojnie spać.pozdrowiam.
          • mamucha27 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 09:26
            Mój też zaczął podciągać głowę jak skończył 5 mies. i nigdy nie łaziłam z nim po
            neurologach. Wcześniej pediatra stwierdziła, ze to jest jedyna rzecz której nie
            robi także nie mam czym się martwić.
      • d.ziarkowska Re: podciąganie główki. 08.03.07, 18:20
        moj wlasnie skonczyl 4 miesiace i dopiero od tygodnia zaczal sie szarpac do
        siedzenia.. nawet bym o tym nie wiedziala gdyby babcia nie wsadzila go do
        becika a on sam lapal sie za koronki i ciagnal.. ale on ma 4 miechy a twoje
        babaski to chyba za malutkie.. poczekaj chwilke. wszystko w swoim czasie.. mnie
        nie bylo wolno klasc malego na brzuchu przez 1,5 miesiaca i nie kladlam a i tak
        sie teraz pieknie podnosi.. poczekaj dzieciaczki wszystko nadrobia a Twoj nie
        ma co nadrabiac bo wszystko jest OK
    • mammaewuni Re: podciąganie główki. 08.03.07, 09:26
      Moja córka też bardzo długo podnosiła główkę w ten sam sposób co Twoje dziecko.
      Oczywiście też się denerwowałam i poszłam z nią do neurologa, który stwierdził,
      że rozwija się prawidłowo. I rzeczywiście miał rację: choć córka zaczęła dobrze
      ciągnąć główkę, kiedy skończyła 4,5 mies., to teraz wszystko nadrobiła i w
      pozycji półleżącej sama ciągnie głowę, przekręca się na boki i brzuch.
      Pamiętam, że na wizycie neurolog powiedział, że najważniejsze jest u tak małego
      dziecka (2-3 mies.) właściwe podnoszenie główki na brzuchu. Uważam więc, że nie
      masz powodu do zmartwień. Oczywiście jeśli Cię to uspokoi, wybierz się z
      dzieckiem do neurologa, choćby tylko po to, żeby usłyszeć, że się prawidłowo
      rozwija.
      • aga330 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 11:28
        Moja córka ma 3 miesiące i w żaden sposób nie trzyma główki.Leży na brzuchu i tylko przekręca głowę.Na rękach tylko chwilkę i zaraz jej głową ucieka.zaczynam się martwić choć może nie powinnam.Z tego co tutaj czytam , to wniosek taki że powinnam dać jej trochę czasu jeszcze.zobaczmy.
        • slonko1335 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 11:32
          Aga na brzuchu już powinna trzymać głowę, powinnaś skontaktować się z
          neurologiem na wszelki wypadek...
        • ninkaw Re: podciąganie główki. 08.03.07, 12:20
          a może ma dużą główke i jest jej po prostu jeszcze ciężko? Pomagaj jej. niech
          ćwiczy mięśnie
          • traganek Próba trakcji tylko u lekarza!!! 08.03.07, 13:12
            To co z nim robisz (podciągasz za rece) u tak małego dziecka może robić tylko
            lekarz!!!! Tylko nadwyrężasz jego stawy!!! Opanuj się trochę i czekaj na rozwój
            fizjologiczny!!!
            Niedługo kobiety 2 miesięcznych dzieci będą pisać, że są zaniepokojone bo
            dziecko jeszcze nie chodzi...
          • aga330 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 14:57
            Lekarz powiedział że laura mało przybierała na wadze bo nie jadła.w dodatku ona non stop śpi.i że to może być powodem późnego główkowania.zobaczymy za tydzień mamy wizytę u doktora Kani ponoć najlepszy dla dzieci w krakowie zobaczymy co On ta to powie
        • milbon Re: podciąganie główki. 08.03.07, 22:56
          Moja córka też ma trzy miesiace i do niedawna miałam ten sam problem. Zmiana
          przyszła z dnia na dzień. Po prostu kilka dni temu zaczęła podnosić łepek i
          trzymać go sztywno i to dość długo. Wcześniej zauważyłam, że noszona w pionie
          na rękach trzymała głowę dość sztywno, nie leciała jej do tyłu.
    • malpa513 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 13:39
      wiki dopiero jak skonczyla 3 miesiace zaczela podnosic glowke przy podciaganiu
      wiec to chyba nie jest problem jesli 2,5 miesieczne dziecko tego nie umie?
      • ninula2003 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 16:31
        być może jestem przewrażliwiona ale większość z nas wierzy lekarzom i bierzemy
        sobie do serca to co oni mówią, ja przy pierwszym dziecku usłyszałam że moja
        ninka ma zespół downa i ma tętniaka na sercu, co było totalną bzurą ale dopóki
        nie miałam wyników badań genetycznych powoli zaczynałam widzieć różna cechy
        które świadczą o downie zaczynałam nie dostrzegać bruzdy na stópce chociaż była
        tam jak byk duża,oczywiście moja Ninka jest śliczną całkiem zdrową dziewczynką
        ma już 4 lata a tętniaka też nie było, dlatego to co mówią lekarze przynajmiej
        w Legnicy trzeba brać z przymróżeniem oka a najlepiej leczyć dzieci we
        Wrocławiu.
    • kangurzyca77 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 18:10
      po pierwsze nie denerwuj sie. Kazde dziecko rozwija sie w innym tempie.Moj Maly
      ma skonczone 4 miesiace ladnie podnosi glowke lezac na brzuszku, natomiast
      ciagniety za rece jeszcze slabo mu to wychodzi. Ja sie nie martwie, bo wiem ze
      przyjdzie i na ta czynnosc odpowiedni czas.
      pozdrawiam
      • olciablue Re: podciąganie główki. 08.03.07, 19:00
        Hej...duzo bylo watkow na ten temat, i ja tez sie stresowalam...i w sumie nie
        wiem, czy potrzebnie czy nie? moja rybka skonczyla 5 marca 4 miesiace i glowka
        leci jej do tylu gdy podciagam ja za raczki. Juz w koncu nie wiem, kiedy nalzey
        sie spodziewac zmiany, i o czym takie niepodciaganie glowki swiadczy???Dodam,
        ze na brzuszku trzyma ladnie, a w pionie troszke sie jeszcze kiwa...
        Ola
        • nastka06 Re: podciąganie główki. 08.03.07, 20:23
          Trzymanie ładnie główki na brzuszku ,nie zawsze świadczy,że wszystko
          ok.Zwłaszcza ,jezeli po skończeniu 4 miesiąca przy pociąganiu za rączki,główka
          opada.Może to świadczyć o wzmożonym napięciu mięśni.Moim zdaniem lepiej pokazać
          dziecko neurologowi.Zobacz też, czy dziecko zaciska piąstki.Ma do tego prawo do
          ukończenia 3 miesiąca.
          Ja jestem zdania,że zawsze lepiej "dmuchać na zimne",niż później mieć do siebie
          pretensje ,że się coś przeoczyło.Myślę jednak,że wszystko będzie dobrze smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka