Dodaj do ulubionych

jak gryzą wasze 10 miesięczniaki???

29.03.07, 19:23
Witam! Mój synek ma 10,5 miesiąca. Zastanawia mnie jak radzą sobie z
gryzieniem wasze maluchy, mój skarb gryzie tylko chrupki kukurydziane..sad
Reszta musi być zmiksowana, czasem nawet malutkimi kawałkami warzyw w obiadku
się dławi....powoduje to wymioty sad
Dodam że ma narazie tylko 2 ząbki, więc może mu trudno, ale czy to nie za
długo trwa? Je obiadki słoiczkowe...moja kuchnia mu nie smakuje absolutnie sad
Napiszcie prosze jak jest lub było u was
Pozdrawiam
Magda mama Filipka
Obserwuj wątek
    • olimpia_b81 Re: jak gryzą wasze 10 miesięczniaki??? 29.03.07, 19:26
      Moja tez ma 2 zeby ale je sprawnie,dosc wczesnie (6 m-cy) przestalam miksowac,dlawila sie na poczatku ale w koncu sie nauczyla.
      • madzik241 Re: jak gryzą wasze 10 miesięczniaki??? 29.03.07, 21:19
        Moja mała skończyła niedawno 9 miesięcy, zupek jej nie miksuje tylko rozgniatam
        widelcem i nie ma problemu z połknięciem czy przeżuciem, ma jednego zęba drugi
        dopiero wykiełkował, jak miała sześć miesięcy to dawałam jej zupki gerbera one
        były też już z kawałkami niedokońca zmiksowanymi, początkowo miała taki odruch
        jakby chciala zwrócić, ale za którymś tam razem załapała. Chrupek czy biszkoptów
        nie chce jesć sama musze jej trzymać bo jak jej dam do rączki to ona to traktuje
        jak zabawkę i nie je tylko wyrzuca.
    • ankab29 Re: jak gryzą wasze 10 miesięczniaki??? 29.03.07, 21:23
      Hejsmile Mój Kuba też ma 10,5 miesiaca. U nas też były "cofki" przy kawałkach
      warzyw. Przeszło dopiero jak oprócz 2 dolnych wyszły górne ząbki. Wtedy dopiero
      synek zaczął siekać a raczej mamlać ząbkami bez dławienia się- miałam wrażenie,
      że dopiero wtedy pojawił się u niiego odruch gryzienia. Ja mieliłam na papkę
      dopóki się dławił i nie sugerowałam się wiekiem...A uczyłam go gryzienia na
      herbatnikach namoczonych w ulubionym soku gerberasmileSkoro u Ciebie tak dobrze
      idzie z chrupkami to niedługo i kawałki warzyw nie będą kłopotemsmile
    • nemezja1 Re: jak gryzą wasze 10 miesięczniaki??? 29.03.07, 21:30
      Moje mają prawie 9 m-cy. Siadam przed nimi i pokazuję im jak się gryzie
      (chrupki i winogrona narazie, jabłkiem się krztuszą) - usiłują mnie naśladowac,
      chociaż synek ma 2 zęby a córcia wcale.Wygłada prześmiesznie ale pomału do
      przodu.. Córcia miała wcześniej odruch wymiotny jak jadła słoiczki z większymi
      kawałkami, ale po 2 tyg. jedzenia chruków przeszło.Ale U nas może jest o tyle
      lepiej, że dzieci mają apetyt na WSZYSTKO co jest do jedzenia, ciekawe jak Twój
      synek?
      Pozdrawiam (i byc może synuś potzrebuje jeszcze troszkę czasu)
    • ewa_mama_jasia Re: jak gryzą wasze 10 miesięczniaki??? 29.03.07, 21:55
      A może to kwestia przyzwyczajenia? Mój już po skończeniu roku w domu jadał z
      nami obiady, oczywiście gryząc, a w żłobku musiały mu miksować bo "dławił się
      kawałkiem chrupka" - słowa opiekunki.
      Zgadałyśmy się przypadkiem i obie się zdziwiłyśmy smile. Od tej pory i w żłobku
      dawały mu do gryzienia i raz - dwa się przestawił smile.
    • blum mój nie ma zębów 29.03.07, 22:13
      Moj 10.m. nie ma zębów,wsuwa flipsy, gryzie bułe a ostatnio nawet daje mu do reki niezbyt
      rozgotowane różyczki brokułów, trzyma sobie takie drzewko w łapce i je, czesem sie zakrztusi, ale
      jakos jezykiem potrafi sobie wyjąć zbyt duży kawałek. Wyglada to dramatycznie, rzeczywiście, ale
      starszy długo nie gryzł, był niejadkiem i w efekcie koszmarne problemy z zębami i zgryzem.
      b
    • kasia2705 Re: jak gryzą wasze 10 miesięczniaki??? 30.03.07, 06:56
      Nie przejmuj sie, stopniowo sie nauczy. Probuj coraz mniej rozdrabniac ale te
      nierozdrobnione kawalki niech beda miekkie (gotowane warzywka, makaron
      ugotowany na miekko, miekisz z bulki). Moj Olaf tez na poczatku sobie nie
      radzil (mimo, ze ma juz 8 zebow) ale teraz idzie dobrze, juz nawet sam wcina
      twarde ciasteczka i inne "dorosle" specyjaly. Za to nie pije z kubka ani nawet
      z niekapka i trudno. Kazde dziecko rozwija sie indywidualnie, na gryzienie u
      Filipka tez przyjdzie czas smile
      pozdrawiam
      kasia
      ps. mamy dzieci w podobnym wieku, Olaf jest z 3.maja smile
      • monikzy Re: jak gryzą wasze 10 miesięczniaki??? 30.03.07, 08:50
        Mój synek (10 m-cy) nie ma zębów. Gryzienie idzie mu tak sobie. Jak ładnie je
        to jest ok, ale czasami pcha sobie na siłę całego biszkopta do buzi a potem nim
        pluje. Chyba bolą go dziąsła i dlatego czasami tak dziwnie je. Wcześniej jadł
        łądnie, tj. kawałkami i nie krztusił się.
        • mamarcina 7,5 m-ca i 6 zebów!! 30.03.07, 09:20
          to moje trezcie dziecko i w takim tempie ząbki nigdy nie wychodziły; jestem
          zaskoczona!
          a wasze dziciaczki napewno sobie poradzą z gryzieniem; przecież zęby trzonowe
          którymi faktycznie rozdrabniamy pokarmy jeszcze długo przed nimi.

pozdr.mama marcina , ani ijasia
          • madzia8310 Re: 7,5 m-ca i 6 zebów!! 31.03.07, 19:59
            No to faktycznie poczekamy aż Filip się nauczy....może fakt że jest niejadkiem
            i mało chętnie je nowe pyszności też się dokłada do tego marnego gryzienia...no
            cóż!
            Dzięki za odpowiedzi...Pozdrawiam wszystkie mamy i dzieciaczki!!!
            Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka