Dodaj do ulubionych

3 m-ce i już banan, jabłko...

13.04.07, 09:18
No właśnie - mój syn ma 3 m-ce i waży 7,5 kg. Na ost wizycie u pediatry,
lekarka powiedziała, że powinnam zacząć wprowadzać małemu do diety banany,
marchew i jabłko - soczek z jabłka dostaje od 2 m-ca. Ponadto powiedziała,że
po nast szczepieniu czyli za 6 tyg będzie można wprowadzać zupki. Czy to nie
za wcześnie? Chociaż z drugiej strony mały jest duzy - mama za to waży tylko
46 kg - więc może będzie dłużej syty jak podje troche zupki?
Obserwuj wątek
    • noovaa Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 09:22
      Ja też wcześnie to wszystko wprowadzałam..
      Po prostu zacznij ostrożnie badając reakcje, bo po bananie może troszeczkę go
      zatwardzić.

Mojej nic się nie działo.
    • mw144 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 09:48
      Nie za wcześnie, tylko z bananem bym poczekała aż skończy 4.
      • apolonina13 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 09:51
        46kg waży?big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • yoggi87 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 10:05
      U mnie dokladnie to samo... Malutka ma 3 miesiace i tydzien, wcina juz
      jabluszko, marchewke, bananka, kaszke ryzowa i zupke tez juz probowala.
      Wszystko z zalecenia pediatry, nie masz sie co martwic, nic maluchowi nie
      bedzie. Tylko wszystko trzeba powoli i ostroznie.
      • gocha83 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 10:18
        A te zupki to jakie? Rozumiem, że jarzynowe, przetarte... Czy słoiczkowe?
        • noovaa Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 10:24
          Ja zaczynałam na słoiczkowych.. później podpatrywałam co od jakiego wieku w
          słoiczkach i sama gotowałam podobne.
    • gocha83 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 10:25
      I jeszcze jedno: czy przez to że wprowadzacie nowe produkty do dietki maleństwa
      mniej ssą pierś? Bo mój najchętniej cały czas spędzałby przy piersismile
      • yoggi87 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 11:28
        Ja zaczynam od sloiczkowych zupek, jak skonczy pol roczku to zaczne gotowac,
        najpierw niech sie brzuszek przyzwyczai do nowych pokarmow. Po prostu boje si,
        ze kupie cos nafaszerowanego chemia i dostanie potem jakiejs biegunki. Aha i
        moja mala odkad skonczyla 2 miesiace jest tylko na butli.
        • monikzy chyba przesadzacie!!!!! 13.04.07, 13:20
          Przesadzacie z nowymi produktami i to mocno. Może jeszcze dajcie
          dwumiesięcznemu dziecku smażonego kotleta!!! Po co wprowadzacie??? Dziecko nie
          potrzebuje w tym wieku takich rzeczy. Dziecku można zacząć wprowadzać nowe
          dania jak skończy 4 m-ce, a jak jest na piersi to dopiero po 6 m-cu. Naprawdę
          nie musicie sie tak śpieszyć. Ważne żeby poznawało nowe smaki ale wszystko w
          swoim czasie.
          • yoggi87 Re: monikzy 13.04.07, 13:30
            Kazda matka wprowadza tak jak jej sie podoba! Zalecenia sa od 5-tego miesiaca
            dla dzieci butelkowych (czyli mojej corki). Pediatra kazala zaczac miesiac
            wczesniej rozszerzanie diety, byly ku temu powody, wiec zaczelam. Poza tym
            nawet gdybym tylko i wylacznie robila to dla swojego kaprysu to co? No a jesli
            twierdzisz, ze kotlet jest ok dla 2-miesieczniaka, to juz tylko swiadczy o
            Tobie. Nierozumiem dlaczego na tym forum nie mozna sie swobodnie wypowiadac, bo
            zaraz ktos Cie objedzie. Ile nas tutaj tyle roznych zdan i opinii, ale zeby od
            razu krytykowac?! Kazdy odpowiada za swoje dziecko!
            • monikzy Re: monikzy 13.04.07, 13:57
              Tak jak powiedziałaś każdy jest odpowiedzialny za swoje dziecko. Mój ma 10,5
              mca i z perspektywy czasu widzę, że nie ma sensu wprowadzanie nowych produktów
              tak szybko, po co eksperymentowac na dziecku że może będzię jadło a może mu
              zaszkodzi. Jeśli prawdopodobieństwo że mu zaszkodzi jest o wiele większe w
              wieku 2-3 m-cy niż w 5 m-cu. No ale każdy ma wolną wole.
          • adka213 Re: chyba przesadzacie!!!!! 13.04.07, 14:38
            przychylam sie do tej wypowiedzi.zdecydowanie za wczesnie tym bardziej ze
            karmisz piersia.
            • karawana123 Re: chyba przesadzacie!!!!! 14.04.07, 09:36
              monkizy ma rację, dziecko ma 3 m-ce to zdecydowanie za wcześnie
          • 3xmama Re: chyba przesadzacie!!!!! 14.04.07, 14:36
            Też uważam, że to za wcześnie na takie odżywianie. Twój maluch juz jest "duży",
            po co go dodatkowo napychać? Dajcie sobie czas, jeszcze się naprzecierasz
            zupekwink Jak chce pierś niech ssie jak najwięcej!
    • gocha83 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 15:22
      Dziękuję za każdą wypowiedź - chciałam tylko poznać zdanie innych mam. Póki co
      poprzestanę na jabłuszku i bananie, na zupki przyjdzie jeszcze czaswink Pozdrawiamy
    • izka_o Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 17:43
      Dziecko do 6 miesiąca może być karmione tylko piersią. Jeśli Twoje ładnie je z
      piersi to czemu dawać coś innego i zakłócać laktację?
    • mika_p Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 13.04.07, 17:43
      Gocha... jesli chodzi o bycie sytym, to poczytaj tutaj, bo mi się nie chce
      drugi raz produkowac:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=60258907&a=60280525
      • ewa_mewa Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 14.04.07, 10:55
        No nie do końca jest tak że matka moze z dzieckiem robić co sie jej podoba bo
        np. na pozostawienie dziecka przed sklepem jest paragraf (była ostatnio dyskusja
        o tym). Po coś powstały schematy żywienia opracowane przez specjalistów! Nie
        rozumiem tego pedu matek do tuczenia dzieci - argument ze jak dziecko jest duże
        to ma być jeszcze większe powala mnie. Potem całe społeczenstwo płaci swoimi
        podatkami i składkami za leczenie wymysłów mamusiek, które same wiedzą co mają
        robić.
        • yoggi87 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 14.04.07, 12:16
          Moze zle sie wyrazila, oczywiscie wszystko w granicach rozsadku, mojej malej
          grozila anemia, wiec chyba normalne, ze pediatra zalecila wczesniejsze
          rozszerzanie diety niz faszerowanie chemia. Moim zdaniem lepiej, ze dostanie
          naturalne witaminki. A utuczylaby sie predzej na mleku niz jabluszku i zupce.
    • sowa252 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 14.04.07, 15:51
      Moj synek ma 3 miesiące i tydzień zjadl juz 2 razy kleik ryżowy ale bolal go
      brzuszek wiec nie podaje,po deserku marchew-jablko tez nie najlepiej sie czul
      wiec jeszcze poczekam z nowosciami
      • gocha83 Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 14.04.07, 16:41
        Cóż... Nie rozumiem niektórych z Was. Przecież wyraźnie napisałam, że zupki
        zaczniemy wprowadzać za jakieś 6 tyg czyli mały będzie miał ok 4,5 m-ca.
        Wystarczy dokładnie przeczytać a nie rzucać się z pazurami i mądrościami. Chyba
        nie po to to forum...
        • antosiczek Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 14.04.07, 17:07
          moja córka za tydzień skończy 5 miesięcy, jest wyłącznie na piersi i planuję ją
          tak karmić jeszcze miesiąc, dopiero po skończeniu pól roku zacznę wprowadzać
          nowości. Specjaliści podkreslają, że karmienie wyłącznie piersią do 6 miesięcy
          jest dla dziecka wystarczające i co więcej chroni malucha przed alergiami- tak
          przeczytałam i słyszałam w poradni laktacyjnej. Oczywiście zrobisz jak uważasz
          ale nie wydaje mi się, że jak zaczniesz dziecko karmić zupkami po 4 miesiącu to
          mu jakoś szczególnie dobrze zrobisz. Dwa tygodnie była u mnie teściowa i przez
          dwa tygodnie suszyła mi głowę, że powinnam już dawać dziecku inne pokarmy niż
          tylko mleko a ja z cierpliwością maniaka powtarzałam jak zdarta płyta, że będę
          karmić wyłącznie piersią do 6 miesięcy bo jestem przekonana, że to się opłaci,
          że w przyszłości zaprocentuje.
          Cóż każdy ma rozum i nim powinien się kierować. Myslę, że jak poczekasz ze
          specyfikami to się nic złego dziecku nie stanie- no chyba, że nie przybiera na
          wadze jak trzeba, lub ma złe wyniki badań.
          • cytrusowa Re: 3 m-ce i już banan, jabłko... 14.04.07, 17:15
            moje male 20 kwietnia skoncza 4 mce i zaczne wprowadzac zupki i kaszki na noc.
            po ok 2 tyg wlacze przetarte owoece.

od urodzenia sa na butelce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka