salezja 16.04.07, 11:35 Witajcie! Czy uczyłyście Wasze dzieci schodzenia z kanapy lub fotela, żeby nie spadało jak chce zejść, a jeżeli tak to w jakim wieku ( ile miało miesięcy) i jak? Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: Schodzenie z kanapy 16.04.07, 11:40 Nie spadania z kanapy nauczyłam córkę jak miała 9 miesięcy. Pokazałam jej, że można zrobić bach, pozwalałam jej podchodzić do krawędzi i łapałam ją w locie jak leciała. Mimo, że spała w dzień w naszym łóżku, to nie spadała, bo wiedziała czym to grozi. Sama schodzić z łóżka nauczyła się jak miała 11 miesięcy. Nie uczyłam ją tego, sama usiłowała schodzić, a ja ją tylko asekurowałam przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
salezja Re: Schodzenie z kanapy 16.04.07, 11:45 Dzięki za odpowiedź, będę ją łapać w locie, bo widzę, że już najwyższy czas)) Odpowiedz Link Zgłoś
honoratawww Re: Schodzenie z kanapy 16.04.07, 11:45 Nie uczyłam schodzenia z kanapy. Synek niedawno nauczył się wchodziś na krzesła i kanapę, a schodzenia sam się nauczył jakoś instynktownie wiedział, że robi się to tyłem. Dodam że ma już 15 miesięcy i może dlatego jest bardziej rozumny i ostrożny. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Schodzenie z kanapy 16.04.07, 11:49 jak tylko zaczęło się raczkowanie i wspinanie na łożko / jest niższe od kanapy /. pokazywałam i tłumaczyłam niespełna 10 mies. córce, jak trzeba schodzić - że zawsze tyłem, nigdy przodem. nauczyła się i było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mammaciusia Re: Schodzenie z kanapy 16.04.07, 11:58 maciek ma 10 miesięcy od jakis dwóch tygodni złazi tyłem z kanapy, ale prawdę mówiac nie wiem kiedy to załapał- jakoś tak sam zaczął, chyba przez przypadek wyszło mu i tak już robi Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: Schodzenie z kanapy 16.04.07, 12:02 Pokazałam ze 2-3 razy, jak Mała już sama wstawała i wchodziła na łóżko. Miała ok. 10 miesięcy. Bardzo szybko nauczyła się schodzić tyłem. Nigdy nie próbowała robić tego inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: Schodzenie z kanapy 21.04.07, 10:28 witam,ja również nauczyłam moją córcię wieku 10 m-cy teraz ma roczek i robi to instynktownie nawet jak jest zaspana, często sama przychodzi(raczkuje,bo wcale nie ma ochoty sama chodzić) do drugiego pokoju po drzemce. Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: Schodzenie z kanapy 21.04.07, 11:13 moj synek w wieku roku sam do tego doszedł,najpierw nauczył sie wchodzic a teraz juz tez sobie schodzi sam,robi to tyłem a z fotela sie zsowa Odpowiedz Link Zgłoś
ankab29 Re: Schodzenie z kanapy 21.04.07, 11:58 u nas schodzenia z kanapy nauczyla mojego synka babcia jak mial 10 miesiecy. Polozyla go na brzuszku tak,ze nogi mu wisialy w powietrzu i zszedl a raczej spełzał stajac bezpiecznie na nozkach. Synek bardzo to lubi i strasznie sie cieszy jak ląduje na podlodze Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: Schodzenie z kanapy 21.04.07, 12:02 Moja roczna Viki potrafi tak wchodzić i schodzić (tyłem, bokiem, na różne sposoby) z kanapy w kółko przez dobre 40 min, śmiejąc się przy tym głośno jak tylko dotknie podłogi. Odpowiedz Link Zgłoś