gocha83 17.04.07, 08:30 Wczoraj bylismy na badaniu bioderek. Wszystko na szczęście okazało się być ok. Ale Pan doktor przezornie zalecił pieluchowac małego przez 6 tyg. Zastanawiam się czy ma to sens... ale skoro lekarz zalecił? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3xmama Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 08:34 Ma sens. Mój najstarszy syn miał nawet poduszkę ortopedyczną, na szcęście krótko. Najmłodsza też miała zalecone szerokie pieluchowanie i oczywiście ćwiczenia. Lekarz zalecił kręcenie kółek bioderkami przy przewijaniu. Zalecają to raczej profilaktycznie. Jeśli Twoje dziecko nie ma problemów ze stawami biodrowymi to chyba i tak nie zaszkodzi władować na pampersa dodatkowo pieluszki tetrowej i jak bedziesz nosić dzidzię to staraj się rozkładać jej nózki "na żabkę". Odpowiedz Link Zgłoś
gocha83 Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 08:37 Ćwiczenia przy przewijaniu jak również po kąpieli Tak więc sie zastosujemy Odpowiedz Link Zgłoś
angelik1 Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 09:01 Proszę napisz co to za ćwiczenia?Mnie lekarz nic nie zalecił- w ogóle mało mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
antosiczek Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 09:20 Ilu specjalistów tyle opinii na temat pieluchowania. Rodziłam na Starynkiewicza w Warszawie i nikt słowem nie wspomniał o tym. Zapytałam dwie położne, obie stwierdziły, że jeśli usg jest ok to nie ma potrzeby tego robić. Lekarz ortopeda u którego byłam z dzieckiem na usg po 6 tygodniu zycia także stwierdził, że nie ma potrzeby pieluchować. Kiedy pojechałam z dzieckiem na kilka tygodni na Mazury do rodziców- tam robiłam kontrolne usg na koniec 3 miesiąca życia dziecka. Badanie wykazało dysplazję; lewy staw IIb, prawy Ib. Lekarz nakazał noszenie przez dziecko poduszki Frejki i za 5 tygodni do kontroli. Wróciłyśmy do Warszawy i wybrałam się na tę kontrol. I co; lekarz się zdziwił, że przy tak niewielkich odchyleniach od normy zalecona była "frejka". Usg wyszło rewelacyjnie dobrze, zalecono ściągnięcie tej pieluchy rehabilitacyjnej. Zgłupiałam zupełnie. Wybrałam się do fizjoterapeuty, chyba dość dobrego fachowca i dość znanego w stolicy Pawła Zawitkowskiego; Jego zdaniem dziecko nie powinno było nosić "frejki", bo poczyniła wiecej szkód niż pożytku; dziecko odwracając się na boki skręcało tułów a miednica i nogi pozostawały w pozycji do leżenia na wznak. powiedział też, że w naszym przypadku wystarczyłyby odpowiednie ćwiczenia i noszenie dziecka odpowiednio a "frejka" to fatalne nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kita_76 Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 21:02 A mozesz podac namiary na Zawitkowskiego? moze byc na priva pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 09:21 W tej chwili nie poleca się szerokiego pieluchowania. Ma niewielki wpływ na ustawienie główki kości udowej w stosunku do panewki, natomiast zdecydowanie niekorzystnie wpływa na ustawienie miednicy.Ćwiczenia natomiast powinno się indywidualnie dobierać do problemu dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
honoratawww Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 09:48 Ma sens. Pieluchowałam mojego syna do 2 miesięcy mimo, że lekarz dał mi wybór. Syn miał małą dysplazje fizjologiczną. Po 2 miesiącach po kontroli z czystym sumieniem zdjełam mu pieluche ( zakładałam tylko jedną na pampersa, ale była zima więc się nie gotował). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gocha83 Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 16:58 A tak przy okazji - jesli są tutaj jakies mamy z gliwic - gdzie na USG bioderek prywatnie? Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 20:38 Na ten temat było już mnóstwo wątków i w wielu się wypowiadałam. Wystarczy wrzucić hasło do wyszukiwarki. Mimo to napiszę raz jeszcze. Pieluchowanie jako profilaktyka nie ma żadnego sensu. Nieprawidłowo założone pieluszki mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Zwijająca się w kroku pielucha (a u ruchliwego niemowlaka zdarza się to często) działa jak dźwignia i może wyważać głowę kości udowej z panewki powodując dysplazję. Profilaktycznie o wiele lepiej jest układać dziecko na brzuszku, nosić je z szeroko rozłożonymi nóżkami, zakładać luźne ubranka i ćwiczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 20:48 Ani polożna (w szpitalu oraz srodowiskowa), ani pediatra (neonatolog), ani ortopeda u ktorej bylismy na kontroli w 2 miesiącu (pani pod 60-ke) nie zalecali profilaktycznego szerokiego pieluchowania. Mieszkam w Warszawie. Słyszalam, że to przestarzala praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 20:59 ja tam pieluchowałam córke tylko profilaktycznie. podczas badania i USG wszystko wyszło ok ale nasz pediatra tak zasugerował. wtedy jeszcze córka była malutka wiec dodatkowa pieluszka wcale jej nie przeszkadzała. wiec skoro dla niej nie był to zaden problem , dla mnie rowniez nie to czemu mialabym tego nie robic. pozdrawiam ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
qivy Re: Szerokie pieluchowanie 17.04.07, 22:40 Wczoraj bylismy na USG u ortopedy - moj maly ma 7 tygodni. Wszystko jest Ok, lekarz zalecil noszenie dziecka z rozlozonymi nozkami - oraz czeste ukladanie na brzuszku. Powiedzial, ze nie trzena zakladac dwoch pieluszek. Slucham ortopedy. Nasz pediatra zalecal od porodu noszenie dwoch pieluch. Nie zakladalam nigdy, bo malemu bylo za goraca, a jednak wszystko jest Ok ze stawami. Odpowiedz Link Zgłoś