Dodaj do ulubionych

jak go kapac?

19.04.07, 09:01
przepraszam ale cos mi sie pomylilo.
chcialam poprosic o rade.
wydaje mi sie ze moj synek przestraszyl sie w wannie i teraz jak go kapie to
potrzebuje kogos do pomocy bo sama nie moge go utrzymac.
probowalam juz chyba wszystkiego. ale nie moge go jakos przekonac.
moze poradzicie mi cos?
Obserwuj wątek
    • sir.vimes Re: jak go kapac? 19.04.07, 09:06
      ile ma?
      • sir.vimes Noworodek 19.04.07, 09:06
        jeżeli jest malutki - nie przejmuj się. na pewno go nie przestraszyłaś. każda
        kąpiel to nówka dla maleństwa.

• dzieciak2103 Re: Noworodek 19.04.07, 09:14
          ma 4 mies. na poczatku przy kapieli byl taki troszke przestraszony ale nie
          plakal. krzyczal przy rozbieraniu i ubieraniu. teraz jest odwrotnie. jak go
          kapie to tak sie drze ze cale osiedle go slyszy.
          juz myslalam zeby go wziasc pod prysznic razem ze mna ale boje sie ze juz
          calkiem go wystrasze.
          • sir.vimes A woda nie za gorąca? 19.04.07, 09:53
            Trudno powiedzieć czemu. Na mój rozum - niektóre dzieci nie lubią się kąpać i
            tyle. Może idź z dzieciakiem na basen? Godzina razem z mamą w wodzie może
            sprawić , że na jakiś czas woda skojarzy mus ie z przytulaniem i zabawą.

• net79 Re: jak go kapac? 19.04.07, 09:15
      Jesli to leżący maluszek kup mu może taką gąbeczkę - misia, na której kładzie
      się maluszka i on sam sie pluska, a ty dwie ręce masz wolne, więc możesz go
      stosownie czymś zaciekawić. Tylko musisz dobrze dbać o gąbkę po kąpieli. My
      zawsze płukaliśmy, wyciskaliśmy, suszyliśmy, a do kąpieli zalewaliśmy wrzątkiem.
      • dzieciak2103 Re: jak go kapac? 19.04.07, 09:22
        kupilam taka wlasnie gabke ale nie dziala. jest troszeczke lepiej(na kilka
        minut) jak go posadze ale wtedy nie moge sie ruszyc. juz sama nie wiem co
        robic. on tak sie straszliwie prezy ze sama nie moge sobie poradzic.
        • andaba Re: jak go kapac? 19.04.07, 09:25
          Bierz o na rękę i myj pod kranem.
        • net79 Re: jak go kapac? 19.04.07, 09:31
          Jesli masz wannę to możesz się z nim położyć w kąpieli, na golaska niech sobie
          lerzy na twoim brzusiu, ale później z wychodzeniem technicznie może ci być
          słabiej samej... Możesz spróbowaćmetodą małych kroczków. Nalać wody do zwykłj
          miski, która jest nieco niższa, usiąść z nim na golaska przy misce, wrzucić
          zabawki i poćapkać się rączkami, potem bawić się w hopa hopa ameryka europa....
          maluch wyskakuj i w zabawie zamoczyć na chwilę stupki, dać mu "poskakać,
          pomachać jak się będzie dobrze bawił to zanurzaj go coraz bardziej. Tak samo
          możesz zrobić z wanienką, nie każda zabawa musi kończyc się kąpielą, więc
          możesz rano mu już takie urządzać, żeby się oswoił, nie wiem na ile on już jest
          sztywny do takich zabaw, sama musisz ocenić...
          • sir.vimes Re: jak go kapac? 19.04.07, 09:55
            ale później z wychodzeniem technicznie może ci być
            > słabiej samej...

Jeżeli chodzi o to co zrobić z niemowlakiem w czasie wychodzenia z wody - ja
            trzymałam w łazience wózek i tam odkładałam małą (no, ale czysty był, bo nie
            używany poza domem - wyznawałam chusty i nosidełkasmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka