24.04.07, 12:51
Niedługo będę musiała zacząć kompletować wyprawkę dla dziecka więc zaczęłam
sobie przeglądać allegro aby zorientować się w cenach i prawdę mówiąc
"zgłupiałam" oglądając pościel. Wiem że standardowe wymiary łóżeczka to 120*60
ale jeśli chodzi o pościel to nie mam zielonego pojęcia na co patrzeć ponieważ
znalazłam kilka rozmiarów ( 130*100 ; 135*100 ; 120*90 ; 120*80 ). Dziewczyny
proszę podpowiedzcie który rozmiar jest standardowy bo nie chciałabym żeby się
okazało że kiedyś będę miała problem z dokupieniem poszewek do wypełnienia.
Obserwuj wątek
    • agra81 Re: pościel 24.04.07, 13:17
      Hejka!
      ja dostałam pościel z poszewkami w prezencie (130x100 chyba). W każdym razie
      kołdra jest za duża. Zimą pół biedy - złożyłam na pół i było idealnie, ale
      teraz wiosną jest małemu za ciepło a jak ją rozwinę to wystaje z każdej strony.
      Ten rozmiar jest na roczne dziecko raczej a nie dla niemowlaczka.
      Życzę udanych zakupów.
    • agra81 Re: pościel 24.04.07, 13:19
      aha!
      A poduszki do tej pory nie używam (6 m-cy). Służyła mi na poczatku do karmienia
      a teraz jako wypełnienie leżaczka.
      Papatki.
    • gackowo Re: pościel 24.04.07, 13:19
      radzę najpierw zakupić łóżeczko, bo też mają różne rozmiary. Moje ma np 50x120
      i do takiego małęgo nie sposób kupić pościel więc pozostaje zakup ślicznego
      materiału i dziergam sobie sama
    • mw144 Re: pościel 24.04.07, 13:53
      Zależy od wymiarów łóżeczka i Twoich upodobań, generalnie do łóżeczka 120x60
      rozmiar pościeli 120x90, do łóżeczka 130x70 pościel 130x100 itp.
      • eliszka25 Re: pościel 24.04.07, 21:47
        najpierw kup lozeczko i pozniej dopasujesz rozmiar poscieli, jesli juz
        koniecznie chcesz miec koldre i poduszke. do roku najlepiej, jak dziecko
        poduszki w ogole nie uzywa. ja z "poscieli" mam 2 przesciaradla z gumka i to
        wszystko. babel spi w spiworkach. mam pewnosc, ze sie nie rozkopie, nie nakryje
        z glowa i nie poddusi. zawsze jest mu jednakowo cieplo, nawet jak wyjme go z
        lozeczka, bo np. przebudzi sie w nocy i placze. spiworek idealnie sprawdza sie
        przy nocnym karmieniu. nie trzeba zawijac dziecka w rozek, koldre czy co tam
        masz. wyjmujesz z lozeczka i juz. uzywamy spiworkow od poczatku. teraz babel ma
        7 miesiecy.
        • apolonina13 nie kupuj pościeli teraz 24.04.07, 21:56
          wiosną i latem ci się nie przyda a na zimę możesz kupić większy rozmiarsmile na
          dłużej starczywink
          moja sie urodziła w grudniu ale pościeli do dzisiaj nie używamsmile
          kocyk obowiązkowo ale pościeli nie...narazie niesmile
          może na drugie urodziny zimą będzie chciała spac pod kołderkąsmile
        • kwiatuszek22_3 Re: pościel 13.04.16, 12:23
          Najlepsze i najtańsze wózki dla dzieci, łóżeczka, pościele, kosze wiklinowe, akcesoria do wózków i łóżeczek, różki, materace. Szybka i darmowa wysyłka. Niskie ceny.
          www.e-babyworld.pl
    • fizmedka Re: pościel 11.08.14, 16:55
      Jesli chcesz miec komplet(ja chcialam i sie przejechalam) to kup rozek/ spiworek, przescieradla do lozeczka, oslonke na szczebelki i ewentualnie torbe na pieluchy/organizer. Moja cora to nieprzykrywalny egzemplarz i koldra z poduszka i poszewkami siedza schowane w szufladzie i od poltora roku nieuzywane... W mojej sytuacji nuepotrzebnie wydalam 200 zl na wypelnienie i poszewki. Z reszty jestem zadowolona choc w spiworku to core tez nie spala a rozek posluzyl jakies 3 mce.
    • mruwa9 Re: pościel 11.08.14, 20:10
      za wczesnie? Dziecko autorki skonczylo juz pewnie pierwsza klase podstawowki...
    • lidek0 Re: pościel 11.08.14, 20:10
      Zawsze najpierw kupuje się kołdrę i poduszkę a potem pościel /nawet dla dorosłego/, więc ja problemu nie widzę. Dla mnie najlepsza pościel to flanelowa, miałam szytą na miarę a nie gotowe.
    • kwiatuszek22_3 Re: pościel 13.04.16, 12:22
      Najlepsze i najtańsze wózki dla dzieci, łóżeczka, pościele, kosze wiklinowe, akcesoria do wózków i łóżeczek, różki, materace. Szybka i darmowa wysyłka. Niskie ceny. Miła i fachowa obsługa.
      www.e-babyworld.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka