Dodaj do ulubionych

od kiedy nosidełko

24.04.07, 21:37
witam. Od którego tyg. można zacząć nosić dziecko w nosidełku ?
Obserwuj wątek
    • piem3 Re: od kiedy nosidełko 24.04.07, 21:48
      na nosidełkach pisze,że od trzeciego miesiąca. Mojego dzidzię właśnie w tym
      czasie zaczęłam przyzwyczajać do nosidełka. Teraz lubi takie spacerki, ale
      bardzo krótko ponieważ przysypia smile
      • anilewe2212 Re: od kiedy nosidełko 24.04.07, 21:52
        moj synek ma 4 miesiące i dopiero teraz zaczelam go nosic w nosidelku.
    • monikaa13 Re: od kiedy nosidełko 24.04.07, 21:50
      sa nosidla od 3 miesiaca zycia i takie od 6 miesiaca, ale lekarze, i wszyscy
      tego typu podobni mowia ze dziecka w 3 miesiacu ni epowino sie nosic w nosidle,
      mozna dopiero od ok 6 msc, i wedlug mnie maja racje, dziecko w nosidle powinno
      zasiasc gdy umie siedziec, sztywno trzyma glowe, i prosto sie trzyma\\

dla malucha lepsza zdecydowanie chusta lub wo\zek
      • eliszka25 Re: od kiedy nosidełko 24.04.07, 22:18
        sa tez nosidelka, w ktorych mozna nosic dzieci od urodzenia. mieszkam w
        szwajcarii i tutaj lekarze do noszenia dzieci od poczatku zalecaja chusty
        (dlugie, wiazane) lub nosidelko baby bjoer. np. takie
        www.tanimarket.pl/go/_info/?id=3540
        w ogole w szwajcarii na nosidelko mowi sie bjoern, bo to tutaj najpopularniejsze
        nosidelko i innych malo kto uzywa. babel chodzil z nami na spacery w takim
        nosidelku odkad skonczyl miesiac.
        • olik35 Re: od kiedy nosidełko 25.04.07, 17:12
          Zgadzam sie z toba w 100%. Ja mieszkam w Hiszpanii i uzywalam od poczatku (od 1
          miesiaca) wlasnie nosidelka Bjoern. Mala ma teraz 7 miesiecy i nadal je uzywam.
          Bardzo wygodne
          • atenette Re: od kiedy nosidełko 25.04.07, 21:03
            Kazde nosidelko jest inne i na kazdym napisane jest od ktorego miesiaca mozna w
            nim nosic dziecko. Ja rowniez zakupilam takie, ktore zaprojektowane jest dla
            dzieci od urodznia.
            • aghatta1 Re: od kiedy nosidełko 25.04.07, 22:17
              w Polsce pediatrzy odradzaja noszenie w nosidełkach. My nosilismy synka od ok 4
              miesiąca przez ok miesiąc. Po prostu nie miałam siły nosic go dłużej na rękach.
              Ale Pan ortopeda zdecydowanie zabronił nosidełek i chodzików. Tak samo mówił
              dobry pediatra z programu Mamo to ja na TVN Style.
              Moim skromnym zdaniem majarację, albo chusta, albo ręce.
              • eliszka25 Re: od kiedy nosidełko 26.04.07, 00:01
                hm, nosidelko nosidelku nierowne. w szwajcarii mamy nosza dzieci od urodzenia w
                nosidelkach bjoern i lekarze tez polecaja wlasnie te. albo chuste. jakos nie
                zauwazylam, zeby byli narodem kalek i nie sadze tez, zeby wszyscy szwajcarscy
                pediatrzy byli idiotami.
              • agat66 Re: od kiedy nosidełko 28.04.07, 12:16
                DOBRY PEDIATRA z tv style? chyba żartujesz? ten facet sadzał swoje dzieciaki an
                nocnik, gdy niały po 7 miesiecy!
                • pikolakszpak Re: od kiedy nosidełko 28.04.07, 12:51
                  no i co z tego ze sadzał na nocnik jak miały 7 miesięcy? Widzocznie uznał, że
                  już może to zrobić, w końcy jako lekarz wiedział co robi... Dziwny argument.

Ja mam konktakt z wieloma fizjoterapeutami i absolutnie każdy z nich odradzał
                  stanowczo używanie nosidelek. Chusty ok, nosidełko tylko w ostateczności i na
                  krótko.

A co do tego fizoterapeuty z tvn style- kazdy z tych fizjo, z którymi ja mam
                  kontakt ( a uwierzcie mi że nie jest to jedna czy dwie osoby, tylko co miesiąc
                  inna grupa w różnym wieku i po różnych szkołach)BARDZO go ceni.
                  Więc ja wierzę IM a nie producentom nosidełek i córki do żadnego nie wkładam
    • kasiaimichael Re: od nigdy 28.04.07, 14:53
      Nosidelko takie jak Bjorn jest niezdrowe. Moze powodowac bardzo bolesna wade
      kregoslupa. to ze jest dopuszczone do sprzedazy i jest na nim napisane ze mozna
      uzywac od 3 miesiaca nie znaczy ze jest dobre (chodziki tez sa w sprzedazy w
      Polsce np ale w Kanadzie sa zabronone z powodu szkod jakie moga wyrzadzic
      rozwijajacemu sie kregoslupowi). Jesli chcesz nosic malenkie dziecko to polecam
      chuste typu sling jak hotsing:
      store.attachedtobaby.com/Categories/Manufacturer-Types/Hotslings-Pouches.aspx
      albo sling kolkowy:
      store.attachedtobaby.com/Categories/Baby-Carriers/Baby-Slings.aspx
      albo chuste wiazana i dziecko w pozycji kolyskowej:
      store.attachedtobaby.com/Categories/Baby-Carriers/Baby-Wraps.aspx
      dla dziecka ktore samodzielnie trzyma juz glowe mozesz uzyc wszystkich
      wymienionych i wlozyc dziecko w pozycji horyzontalnej ale nie przydem do swiata.
      Polecam tez forum chustowe:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44603
      i artykul o szkodliwosci nosidel typu bjorn:
      www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html
      w skrocie noszenie w pozycji "na sztorc" w nosidlach nie jest dobre dla
      kregoslupa dziecka, ktore nie ma jeszcze wyksztalconych lordoz szyjnej
      (ksztaltuje sie jak dziecko zaczyna podciagac samo glowke) i ledzwiowej (jak
      zaczyna raczkowac). W tym artykule, ktory podalam wyzej facet uwaza, ze
      najlepsza dla malego dziecka jest pozycja kolyskowa, tak naturalnie nosi sie
      malenkie dziecko na rekach i ze najlepsze dla takiego malego sa chusty typu
      sling.
      Kaska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka