Dodaj do ulubionych

Pierwsze "normalne" danie.. Jak???

05.05.07, 18:02
Dziewczyny, please doradźcie jak podać małemu, który zaczął 7 miesiąc obiadek
nie mieszając wszytskiego. Czyli mięsko oddzielnie i jakieś warzywko
(marchewka, kalafior?) oddzielnie. Wczoraj pediatra doradziła, zeby już tak mu
czasami serwować obiadek. Więc ugotowałam oddzielnie mięsko oddzielnie
marchwkę, przmieliłam blenederem i wyszły mi suche trocini z mięsa i sucha
marchewka z wody. Mały się dusił... Jak go przeprowadzic do jedzenia innych
rzeczy niż papki???
Obserwuj wątek
    • anet77 Re: Pierwsze "normalne" danie.. Jak??? 05.05.07, 19:32
      Moja córka niebawem skończy roczek i nadal je mieszane posiłki, czyli miesko z
      ziemniaczkami i warzywami, nie bardzo rozumem co jest w tym złego. Ja już
      często robie klopsika z mieska mielonego, ziemniaczki do tego i warzywa
      gotowane ale mieszam to wszystko i podaję razem.
      • d.ziarkowska Re: Pierwsze "normalne" danie.. Jak??? 05.05.07, 20:43
        ja zaczelam u synka teraz 6 miesiecy ale miesiac temu..dlawil sie i dławił..
        postanowilam kupic pierwsze danie.. i polecam..sprawdz konsystencje, zapoznaj
        sie z nią i takie zupki straj sie dziecku podawac.. to jego pierwsze posilki
        wiec nie przesadzaj.. na poczatek sama marchewke bym podała..długo gotuj nawet
        1h lub 1,5h, marczhew pokroic na kawalki takie 2cm a jak sie ugotuje to do
        blendera i zrob papke dolewajac tej wody w ktorej sie gotowalo aby uzyskac
        odpowiednia konsystencje... nie wprowadzalabym od razu dan z miesem czy
        kalafiora bo mozna roztroic dziecku żołądek.. zacznij tak jak na słoiczku pisze
        to co w 4 miesiacu a po np,2 tyg to co w piatym az dojdzie do twojego wieku..tz
        wieku dziecka i tak samo z kaszkami nie seruj mu od razu 7 miesiac bo moze są
        tam juz wieksze kawalki a ono nie bedzie wiedziec co z tym zrobic... mój ma 6
        miesiecy a seruje mu dania z 4 i 5 miesiaca.... a co do robienia zupek to
        pewnie ze mozesz-ja podalam na przykladzie sloiczkow ale zrobic zawsze mozna z
        tym ze ja robie takie podstawowe dania z jarzynami i np. z mieskiem ale taką
        zupe ryżową to sie boję bo nie wiem jaką ilośc dodac ryżu a nie chce przesadzi
        bo potem zatwardzenie i takie wymyslne zupki kupuje i deserki tez bo jabłko to
        zawsze zrobie ale np. jabłko z winogronem i różą to pewnie nie dobralabym
        odpowiednią ilośc składników no i nie wiem nawet jak a chciałabym aby poznawał
        też nowe smaki,,,
        taka moja propozycja
        acha a przepisy co moge podac dziecku biore ze słoiczków co podaja i jaka zupka
        w danym miesiącu a potem tworzę w domku
        • pinkap Re: Pierwsze "normalne" danie.. Jak??? 06.05.07, 01:16
          Moj synek ma 8 miesiecy i tez je glownie papki, choc zaczynam mu rozgniatac
          widelcem ziemniaczka czy inne miekkie warzywka. Lubi tez taka konsystencje.
    • 12345a65 Re: Pierwsze "normalne" danie.. Jak??? 05.05.07, 20:42
      A Wasze dzieciaczki mają już ząbki??? Mój mały (zaczął ósmy miesiąc) ani
      jednego, ale też zastanawiałam się, kiedy można zacząć karmić "normalnie". Na
      razie czekam, bo mały ładnie przybiera i zdrowo sę chowa na papkach
      (słoiczkowych).
    • d.ziarkowska Re: Pierwsze "normalne" danie.. Jak??? 05.05.07, 20:48
      a i świerza marchew a potem pietruszka i ziemniak ale ja to wszystko dotuje
      razem i mieso tez a potem razem do blendera i wywarku dodam ..zamyrdam..i gotowe
    • anka197406 Re: Pierwsze "normalne" danie.. Jak??? 05.05.07, 20:50
      Gotujesz marchewke w niewielkiej ilosci wody, a mieso oddzielnie. Potem
      dodajesz mieso do garnka, w ktorym ugotowala sie marchewka i miksujesz wraz z
      niewielka iloscia wody, w ktorej gotowala sie ta marchewka. Jak geste to danie
      bedzie zalezy od Ciebie - ilosc wody.
      Moj maluszek rowniez zaczal 7 miesiac i tez nie bylby w stanie zjesc czegos, co
      nie jest papka. Spokojnie, przyjdzie na nich czas! Pozdrawiam
    • anka19761 Re: Pierwsze "normalne" danie.. Jak??? 06.05.07, 18:01
      wiesz, ja gotuję wrzywa w wodzie i potem rozgniatam widelcem, tam są naprawdę
      duże kawałki a jednocześnie nie jest suche bo trochę tej wody z awrzyw tam
      wpadnie. dziś były brokuły, kalafior ziemnaki i zmielony indyk i lekko posoliłam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka