Dodaj do ulubionych

9-miesięczniak nie siedzi

25.05.07, 22:07
Jestem mamą 9-miesięczniaka. Jest kochany, wesoły, do wszystkich się
uśmiecha. Niestety jego rozwój motoryczny pozostawia wiele do życzenia. Mój
synek do tej pory nie siedzi. Posadzony wytrzyma minutę, a potem upada do
tyłu. Czołga się po całym domu, ale o raczkowaniu nie ma mowy. Wiem, że to
nieobowiązkowy etap, ale mam wrażenie, że może łatwiej byłoby mu się np.
zacząć podnosić o meble, bo tego też nie robi. Póżno zaczął się przekręcać z
plecków na brzuszek i odwrotnie (6.5 miesiąca). Jest dość ciężki. Waży 10 kg,
przy 75 cm długości. Lekarz neurolog nic złego nie widzi. Uważa, że mały
rozwija się jak najbardziej prawidłowo. Wyprosiłam skierowanie do
rehabilitanta i ten też nie widzi nic niepokojącego. Wiem, wiem każde dziecko
ma swoje tempo rozwoju i nie można porównywać. Nie robię tego. Ale przykro
mi, że za moimi plecami ludzie czasem szepczą: "on jeszcze nie siedzi, to
chodzić będzie w wieku przedszkolnym". Jest jakaś mama, której dziecko tak
miało lub ma?
Obserwuj wątek
    • phantomka Re: 9-miesięczniak nie siedzi 25.05.07, 22:13
      Moze byc "wina" wagi, duze dzieci maja wiecej do dzwigania, a miesnie maja
      slabe, bo niewypracowane i kolo sie zamyka. Tak wiec nie martw sie, ale moze go
      stymuluj poprzez zabawe do ruchu, najlepiej jakbys zapytala rehabilitanta o
      jakies cwiczenia. Nic na sile, ale przynajmniej go rozruszaszsmile
      • gosikc Re: 9-miesięczniak nie siedzi 25.05.07, 22:19
        Rehabilitant kazał robić Filipkowi taczki, bo ma słabe rączki, a silniejsze
        nóżki, ale mały tego nie chce sad
        • asta6265 Re: 9-miesięczniak nie siedzi 25.05.07, 22:26
          gosikc a co to są te taczki bo mojemu małemu też przydałóby się wzmocnienie
          rączek
        • monique595 Re: 9-miesięczniak nie siedzi 27.05.07, 13:32
          Witam, jeśli rehabilitant kazał robić taczki to należy je robić. Jeśli mogę coś
          doradzić to nie patrz na to że mały tego nie lubi, większość dzieci nie lubi
          ćwiczeń ale one nie wiedzą co jest dla nich najlepsze a Ty przecież chcesz dla
          swojego Skarba wszystkiego co najlepsze. Wytycz sobie odcinek do przejścia i
          ćwicz tak robią to rehabilitanci w szpitalach, nie patrzą czy dziecku się to
          podoba czy nie po prostu robią swoje. Mój mały musiał widzieć cel więc układałam
          mu na końcu trasy zabawki lub coś dobregi, np. ciasteczko. A tak poza tym to
          jest wiele innych ćwiczeń na wzmacnianie rączek - posadź małego sobie na
          kolanach patrzycie przed siebie, nóżki szeroko, zwisają po bokach trzymasz
          małego za rączki w łokciach tego otwarte dłonie opierają się o Twoje kolana,
          opuszczasz raz jedną raz 2 nogę tak żeby rączki jakby szły, nie wiem czy
          rozumiesz o co chodzi(pewnie niewiele) ale to najprostrze ćwiczenie porozmawiaj
          z reh. może na początek wybierzecie inne ćwiczenia. Pozdrawiam.
      • linda222 Re: 9-miesięczniak nie siedzi 28.05.07, 00:28
        Przykro mi,ale nie moge zgodzić się z twierdzeniem,że gdy maluch duzo wazy to
        jest mniej sprawny. Mój - obecnie roczny - synek zaczął siedzieć już w 5
        miesiącu zycia, raczkował od 7 a chodzi samodzielnie od 11 miesiąca. Waży
        obecnie ok 12 kg - już w 6 tygodniu jego waga przekroczyła 6kg!!!Pomimo dużej
        wagi - 97 centyl to juz od samego początku był bardzo sprawny i ruchliwy.
    • gadoma Re: 9-miesięczniak nie siedzi 25.05.07, 23:15
      Twoje dziecko rozwija się jak najbardziej prawidłowo i nie rób nic na siłę, bo
      tylko małego skrzywdzisz. Wagę ma jak najbardziej prawidłową a siedzieć będzie
      i ma czas na naukę do końca 10 miesiąca. Ja też panikowałam a od dwóch tygodni
      mała siedzi, raczkuje, od przedwczoraj stoi w łóżeczku. Układaj go często na
      brzuszku, dawaj do rączki zabawki i cierpliwości. Na ludzi nie zwracaj uwagi.
      Dziecko to nie komputer, który można zaprogramować. Zamiast się przejmować
      ludźmi bądź dumna ze swojego synka.
      • gosikc Re: 9-miesięczniak nie siedzi 25.05.07, 23:57
        Gadoma, dziękuję. P.S. Jak dziecko daje znać, że jest gotowe do siedzenia? Po
        prostu posadzone nie wywala się? Czy tak?
      • gosikc asta6265 26.05.07, 00:01
        Taczki ćwiczymy, by wzmocnić maluchowi rączki. Podkładam mu wałek pod klatkę
        piersiową i chwytam za bioderka. Niestety nie zawsze mu się to podoba sad
        • monique595 Re: asta6265 27.05.07, 13:40
          Taczki można ćwiczyć też bez wałka weź dziecko bokiem tak jakby leżało ma
          brzuszku na Twoich rękach Klateczka piersiowa opiera się na przedramieniu prawej
          ręki, tą ręką też trzymasz lewą rączkę dziecka w łokci po prostu ją przestawiasz
          robiąc kroczek lewą ręką trzymasz maluszka między nóżkami pod brzuszkiem. Ta
          wersja pewnie bardziej spodoba się małemu. Pozdrawiam.
    • lydka3 Re: 9-miesięczniak nie siedzi 26.05.07, 00:29
      Witaj gosikc!
      Widocznie z Filipkami tak już jest, że nie chcą siadać. Mój synek Filipek miał
      skończone 10 m-cy jak zaczął siadać, ale jeździłam z małym na rehabilitacje.
      Wyobraź sobie, że po pierwszej wizycie już było widać efekty!!! I oczywiście
      ćwiczenia w domu. Trudno tak napisać jakie ćwiczenia mogłabyś robić. Ale
      pamiętaj, że to nie chodzi o to, że synka posadzisz i siedzi. On ma sam usiąść.
      Na razie ma słabe mięśnie. Kładź go dużo na brzuszku i najlepiej na podłodze. A
      jak zacznie siadać to zaraz będzie raczkowanie, podnoszenie sie w łóżeczku itd.
      Życzę Wam powodzenia!
    • luschka Re: 9-miesięczniak nie siedzi 26.05.07, 07:19
      mój synek ma skończone 8 mcy i też sam za długo nie posiedzi, owszem utrzyma
      się chwilę nawet dwie i leci, chodzę z nim na rehabilitację po to by nauczyć go
      raczkować. Jest dość ciężki bo waży prawie 12 kg więc pewnie to jest powodem.
      Ale nie ma obaw. Wszystko w swoim czasie. I tak mówi pani rehabilitantka. Tak
      jak napisała jedna z mam, podkładam mu wałek pod klatkę piersiową i brzuszek i
      ćwiczę, ćwiczymy też stanie w klęku na jednej nóżce (naprzemiennie)i na obu,
      przekręcanie z plecków na brzszek (też zaczął późno). A szeptaniem ludzi nie
      przejmuj się, jak kto głupi to już mu nic nie pomoże smile)
      • sebaga Gosikc 26.05.07, 10:45
        Daj spokój. Dziecko rozwija się dobrze, lekarze Ci to mówią a Ty dalej męczysz.
        Prawidłowo dziecko siada między 8 a 10 miesiącem, pewnie Ci to neurolog
        powiedział. Wiec poczekaj do 11 i wtedy się martw jak już musisz. U nas było
        tak: mały zaczął siadać, raczkować i stawać w 11 miesiącu, w ciągu tygodnia
        wszystko jednocześnie. Więc głowa do góry i się nie zamartwiaj.
      • kumpel201 Re: 9-miesięczniak nie siedzi 04.06.07, 23:19
        powiedzcie mi dziewczyny jak wzmocnić nogi bo ręce ma silne ale tyłeczka nie
        chce się jej podnieść czołga się. Ale jak chce usiąść z leżącego to podnosi tą
        pupę, ajak ma się przemieszczać to się czołga. I co wy na to
    • niesiah Re: 9-miesięczniak nie siedzi 26.05.07, 21:09
      Nie martw się. Cięższe dzieci troszkę trudniej mają jeżeli chodzi o naukę
      siadania i raczkowania ogólnie jeśli chodzi o jakieś umiejętności wymagające
      podniesienia ciężaru własnego ciała. Mam bliźniaki 5 czerwca zaczną 10 miesiąc.
      Jeden syn (waży coś powyżej 8 kg) świetnie siedzi, raczkuje, staje/chodzi przy
      meblach. Drugi (cięższy o około kg) nie raczkuje, nie siada sam, pełza po
      podłodze. Ostatnio nauczył się podciągać przy meblach. Różnica w wyglądzie obu
      chłopców jest znaczna jeden to taka malutka, chudziutka kruszynka - wszytko
      robił szybciej, jest lżejszy ma łatwiej, drugi to mały pączuś - widać jak się
      męczy próbując wstać. A ludźmi to się nie przejmuj gadać zawsze będą.
      Pozdrawiam Agnieszka z M&M'sami
    • mama_frania Re: 9-miesięczniak nie siedzi 26.05.07, 21:47
      Mój zaczął siedzieć i siadać w wieku 11 miesięcy równoczesnie z samodzielnym
      chodeniem. jak miał 9 miesięcy to powolutku zaczynał raczkować (czołgal się od 6
      miesiąca), jak miał początek 10 miesiąca zaczął wstawał przy meblach i
      raczkować. Jesli lekarze nie widzą nic niepokojacego nie martw się. Ja też się
      denerwowałam strasznie, ale okazało się, że synek wszystkich miło zaskoczył.
      Teraz ma 16 miesięcy i biega jak torpeda.
      • ikaes Re: 9-miesięczniak nie siedzi 28.05.07, 07:31
        Basia zaczęła siedzieć jak miała ponad 8 miesięcy, ale też nie było to zbyt
        stabilne siedzenie. Do 9,5 miesiąca tylko leżała na brzuszku na ziemi, czasem
        podpełzła okrężnie do zabawki. A potem poszło już szybko - jak mikała 9,5
        miesiąca zaczęła unosić się na łapkach (w leżeniu na brzuszku - bo do tej pory
        tego nie robiła), po miesiącu już raczkowała (10,5), po tygodniu zaczęła
        przechodzić z siedzenia na czworaka, a po 3 dniach na odwrót, a po następnym
        tygodniu zaczęła stawać.
        A jeśli chodzi o ćwiczenie na rączki, to możesz małego kłaść na jakimś wałku w
        poprzek, tak żeby opierał się na rączkach i na kolankach i tym walkiem ruszać,
        tak żeby bujał się na czworakach.
        • monikzy Re: 9-miesięczniak nie siedzi 28.05.07, 13:06
          A mój synek najpierw wstał w łóżeczku a potem usiadł samodzielnie. Jak wstał
          miał 10,5 mca a po dwóch tygodniach usiadł z pozycji leżącej. Na brzuchu nie
          leży bo nie lubi, jak tylko nauczył się przekręcać z brzucha (około 6 mcy)na
          plecy to robi to automatem.
          Samodzielnie tez jeszcze nie chodzi i myślę, że zejdzie mu jeszcze jakieś 2
          mce. Chociaż może się mylę.
          Nic się nie martw, jak lekarze mówią że jest ok, to jest OK.
          • agiq Re: 9-miesięczniak nie siedzi 05.06.07, 09:08
            u mnie Lena szybko trzymała główkę, Klara nie chciała
            potem Klara się szybko nauczyła obracać na brzuch, Lena nie chciała (zrobila to
            jak miała 6 miesięcy)
            potem Lena szybko zaczęła pełzać i raczkować, Klara do tej pory tylko pełza i
            podnosi się na kolanka i kiwa ale nie idzie do przodu
            Lena już siada, Klara gdzie tam...posadzona zaraz leci...
            Tak więc widzisz że każde dziecko ma inaczej a na dodatek u mnie jest to
            wymiennie-raz jedna jest bardziej do przodu, raz druga...jakby coś było nie tak
            to bym chyba co miesiąc musiała z inną się rehabilitować wink)
            nie martw się na wszystko przyjdzie pora- ja się stresowałam tym brakiem
            obracania a potem wyluzowałam i wiem że nauczy się jak się nauczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka