Dodaj do ulubionych

3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku

25.05.07, 22:24
poradźcie!Do tej pory zasypiał na leżaczku po butli, potem przenosiliśmy ją
jak już mocno zasnęła do łóżeczka. 2 dni próbowałam usypiać
małą w łóżeczku (choć wiem że trzeba więcej razy)na wpół śpiącą -po kąpieli i
mleczku - płakała 1 1\2h W końcu wykończona padła a ja razem z nią. Mąż tego
nie popiera, mnie też malutkiej szkoda, ale chcę dobrze dla malutkiej no i
nie ukrywam i dla nassmile Jedna mama powiedziała że moze ona jest jeszcze za
mała (poczekać z 2 m-ce)a druga, że już można ale trzeba na to czasu, tylko
nie wiem czy jej i mi starczy czasu.Któraś coś doradzi ?.Plizzzzzzz

Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 25.05.07, 22:27
      A to faktycznie dla was taki problem to zasypianie na leżaczku? Pewnie szybciej
      to następuje niż po 1,5 godziny no i bez płaczu... Ja bym przenosiła śpiącą z
      leżaczka do łózeczka i tyle.
    • myszka2250 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 25.05.07, 22:28
      mogę tylko powiedziec jak to z moim małym bylo
      miał niecałe 3 mies jak kładłam go do łózeczka i tam spał
      teraz oduczyłam go od smoczka ma 15 mies
      napewno im wczesniej tym lepiej
      im bedzie starsza tym bardziej sie przyzwyczai do łózka rodziców i ciezko bedzie
      przeniesc ją do lózeczkasmile
      myslke ze teraz jest dobry moment na spanie w łózeczkusmile
      • luasa Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 25.05.07, 22:35
        muszę jeszcze uściślic- jak zaśnie w tym leżaczku to przenosimy ją do
        łóżeczka.Problemu z tym nie ma narazie to prawda - ale boję się że się
        przyzwyczaiła do zasypiania przy butli, a tak łądnie w gazetach piszą "nakarm
        dzidziusia" i połóż na wpół śpiącego do łóżeczka, jak będzie protestował
        (krzyczał!!!!!- mój dopisek)pogłaszcz go, powiedź ciiiiii i zaśnie"
        acha......wolne żarty!
        • myszka2250 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 25.05.07, 22:38
          ja kłade Niko spac z butlą za kazdym razem i ładnie zasypa
          chodz pamietam protestował
          podchodziłam sprawdzałam czy nic sie niedzieje gładziłam po brzuszku i spał
          nauczył sie
          teraz daje butle ide cos porobic nasłuchuje czy aby sie niezaksztusi
          i zasypia bezemnie
    • abi3 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 25.05.07, 22:34
      Młody miał 1,5 miesiąca jak zdecydowaliśmy, że już więcej nie usypiamy, tylko
      kladziemy do łóżeczka. Darl się podczas każdego wieczoru (a było ich 3) po 40
      minut. Ja z poduszką na głowie, mąż spacerowal po całym pokoju.....Ale minęło.
      To były raptem 2 nocki, a właściwie wieczory. Serce mi się darło w strzępy, ale
      od tej pory malutki zasypiał sam, bez naszego 2-godzinnego bujania. Warto było!!!!
    • fergie1975 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 25.05.07, 22:40
      ja tam bujałam , tuliłam, piescilam, kołysałam. w zyciu bym nie odłozyla
      dziecka i pozwoliła mu płakac, poza tym skoro nie zasypia to znaczy ze nie chce
      spac. Odczekiwałam trochę z pół godziny i próbowałam dalej, najczęsciej
      zasypiał, nigdy bujanie nie trwało 2 godzin, zazwyczaj trwało 5-10 minut, o
      przyzwoitej porze miedzy 19.30 a 20.30.
      A teraz odłozony sam zasypia, mało placze.
      • abi3 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 25.05.07, 22:43
        O to ja wyrodna......
        Ja pozwoliłam się wyplakać i co????? Wyrodna jestem....choć synek z tej "traumy"
        pamięta tylko tyle, że sam grzeczniusi idzie spać....
        • fergie1975 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 28.05.07, 19:09
          nigdy się nie dowiesz jakie połączenia nerwowe w mózgu wytworzyły się przez ta
          jak nazywasz "traumę"...
          • lenna11 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 28.05.07, 21:19
            Luasa- najlepiej zrobisz jak nie będziesz czytać tych "mądrych" porad na forum,
            bo one tylko robia mętlik w głowie.Wszystkie w większości są wyczytane z
            książek, takie oczytane mamy mamusie.Prawda jest taka, że do każdego dziecka
            trzeba inaczej podejść i samemu zaobserwować na co najlepiej zareaguje.Jesli
            jesteś na siłach znieść długi płacz spróbuj z tym i nie przejmuj się tekstami w
            stylu fergie jakie to dziecko skerzywione będzie w przyszłości.Swoją drogą
            ciekawe czy ta teoria o zwojach mózgowych to jej, czy też za dużo naczytała się
            poradników dla supermam.
            • luasa Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 28.05.07, 21:47
              lenna masz racje ( a propo moja mała ma na imię Lenasmile wypróbowałam
              zostawianie w łóżku i był krzyk, teraz od dwóch dni wkładałam do łóżka i
              wyciągałam ją jak płakała dziś było lepiej tzn. czas ten sam ok.40min. ale
              płaczu prawie wcale tylko kwękała i widać że nie była przyzwyczajona do takiego
              zasypiania,myślę, że z dnia na dzień będzie lepiej
              no cóż rad i metod jest tyle co matek i dzieci, ale i tak za wszystkie dziękuję
              pozdrawiam
            • fergie1975 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 17:36
              forum polega na tym że każdy ma prawo wypowiedziec sie na dowolny temat, a
              także nie ma przymusu czytania forum, ani czegokolwiek, a szczegolnie mądrych
              ksiązek i publikacji.
              Także prosze abys swoje wycieczki osobiste kierowała gdziekolwiek a nie do
              mojej osoby.
              • lenna11 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 21:49
                fergie nie gorączkuj sie tak bo Twoje dziecko wyczuje nerwy i nie daj Boże
                nerwicy sie nabawi.Toż to wypowiadam się na dowolny temat, a mianowicie daję
                koleżance radę by za bardzo nie przejmowała sie różnymi opiniami wyczytanymi na
                forum.Pozdrawiam i naprawdę nie denerwuj się tak.Polecam melisę.
                • fergie1975 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 31.05.07, 19:05
                  smile
      • fergie1975 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 17:39
        > przyzwoitej porze miedzy 19.30 a 20.30.
        > A teraz odłozony sam zasypia, mało placze.

Miało być, że w dzien mało płacze i jest szczęsliwym, usmiechnietym dzieckiem.
    • k.chomik Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 28.05.07, 22:01
      Ja poczekalam az mala nie plakala zaraz po polozeniu w lozeczku, nastapilo to
      okolo 5 miesiaca. wczesniej usypialam ja na rekach, ale ile mozna a dziecko
      rosnie i wazy coraz wiecej. Zaczelam probowac jak miala skonczone 3 miesiace,
      ale nie dalo rady, byl ryk az do zanoszenia sie. Az tu nagle moje slonce doroslo
      do zasypiania w lozeczku, teraz ja nakarmie i poloze, posiedze przy niej,
      zaspiewam jakas kolysanke i zabcia zasypia, i w sumie obylo sie bez placzu.
      • aniutka009 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 08:14
        Nasze dzieci - syn prawie 3 latka młodszy 3 miesiące i 2 tyg śpią z nami w
        łożku - obydwoje cała noc i szczesliwi smile Łozeczko w piwnicy żadne z naszych
        dzieci nie spało za kratami smile Nie wyobrazam sobie by było u nas inaczej..

Ale wszyscy nam susza głowę, szczegolnie znajomi i rodzina ze bedziemytak do
        konca zycia sypiac.Ale ja mam swoje zdanie-zreszta widze po dzieciach ze im z
        nami bezpiecznie smile A ja uwielbia, patrzeć jak starszy przytula sie rano do
        mlodzszego i dosypiaja przytuleni
        • azza4 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 09:18
          Ja tez pozwolilam sie wyryczec i teraz mam zlote,wyspane i radosne dziecko.A
          dziecko ma wypoczeta i zadowolona mame.Ile ksiazek tyle najlepszych rad.Lepiej
          nauczyc dziecko samodzielnie zasypiac i przemeczyc dwa,trzy dni niz zeby mialo
          niedobory snu.Metode polecila mi pediatra i po przemysleniu sprawy konsekwentnie
          (bo tylko tak mozna)zastosowalam.Majac w perspektywie bujanie,lulanie,chodzenie
          na palcach nie bylo tak trudno.
          • sebaga Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 18:08
            wg mnie Twoje dziecko jest jeszcze za małe na naukę samodzelnego zasypiania.
            • jponikowska Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 20:53
              Nie jest za małe. Kto powiedział, że dziecko jest stworzone do spania z
              rodzicami??? Mój synek od urodzenia śpi sam w łóżeczku i mimo, ze nigdy ale to
              nigdy nie przespał nocy z nami miewa się świetnie i rozwija się świetnie. Co
              więcej, od 5 miesiąca życia śpi już nawet sam w swoim pokoju. I nadal żyje i
              nadal miewa się świetnie smile A ja nie potrafię sobie wyobrazić spania z dzieckiem
              przez kilka miesięcy czy nawet lat - bo przecież matki, które przyzwyczajają
              dzieci do spania ze sobą nie tylko dziecku ale nawet sobie nie pozwalają sie od
              tego odzwyczaić i trwa to po kilka lat.

Autorko wątku: bardzo polecam wytrwałość w tym co zaczęłaś. Takie maleństwo
              szybciutko się przyzwyczai a Ty będziesz miała trochę swojej przestrzeni i
              spokoju. Cierpliowści. Tłumacz sobie, że to również dla malutkiej dobra a za
              kilka dni i przespanych nocach i tak zapomnisz o tym męczącym etapie
              przestawiania jej na swoje łóżeczko. Ja zresztą uważam, ze to bardziej rodzice
              boją się emocjonalnie oderwać od dziecka niż samo dziecko (szczególnie to w
              wieku 3 miesięcy).
              • sebaga Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 21:19
                Nie napisałam, ze jest stworzone do spania z rodzicami. To raz. A utorka wątku
                też o tym nie pisze, czytasz bardzo pobieżnie. Dziecko 3-miesięczne jest
                malutkie, niedojrzałe i najbardziej na świecie potrzebuje troski i miłości. Nie
                powinno się go na siłe do niczego zmuszać. Takie jest moje zdanie, nie musisz
                komentować. Mój syn od urodzenia śpi w swoim łózeczku, od 2 miesiąca sam w
                pokoju. Ale do 5 czy 6 miesiąca zasypiał w różnych miejscach, potem odkładany do
                siebie.
                • jponikowska Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 21:30
                  Uuuups... no i znowu trafiłam na panią przewrażliwioną... Wielka mi uraza bo mam
                  inne zdanie. Skoro Ty możesz uważac, że 3-miesięcznego dziecka nie powinno się
                  przyzwyczajać do spania w swoim łózeczku to ja chyba mogę uważać, że można. Nie
                  rozumiem dlaczego się od razu nastawiasz i z rykiem. Ja nie mam na to ochoty.
                  A dziecku, nawet 3miesięcznemu, nie dzieje się krzywda dlatego, że ma spać w
                  swoim łóżeczku... Im szybciej się je przyzwyczai tym lepiej i dla niego i dla
                  rodziców. Nawet naukowo jest udowodnione, ze dziecko należy przyzwyczajać do
                  samodzielnego spania do 6 miesiąca życia, więc co za różnica czy w 3 czy w 6
                  miesiącu?? to przecież tak samo wrażliwe i potrzebujące miłości i czułości
                  maleństwo...
                  • sebaga Ponikowska 29.05.07, 22:12
                    Jaka przewrażliwiona? Jaka uraza??? Buhaha

Nie odpowiadaj.
    • alfika Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 29.05.07, 21:57
      podziwiam sad
      ja na szczęście nie wytrzymuję paru minut płaczu malutkiej
    • k.solska Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 31.05.07, 23:21
      Uważam, że 3 miesiące to najwyższa pora żeby dziecko zrozumiało, że ma własne
      miejsce do spania. A naszą rodziców rolą jest odrobić z nim tę "pracę domową".
      Ja niestety dałam się wrobić niektórym podręcznikom i uwierzyłam w
      dobrodziejstwo spania z maleństwem - owszem jest to przyjemne, ale myślę, że na
      dłuższą metę dla nikogo niezdrowe. A im później chce się dziecko przestawić tym
      trudniej i dłużej to trwa, bo dziecko naprawdę coraz więcej rozumie.
      U mnie uczenie zasypiania w łóżeczku trwało ok. tygodnia, ale płaczu było 2
      dni. Nie pozwalałam się jednak wypłakiwać. Przy każdym dużym płaczu
      przychodziłam, tuliłam, uspokajałam i odkładałam z powrotem do łóżeczka. 3-go
      dnia zrozumiała, że tak się zasypia, ale trwało to 2 godziny zanim zasnęła, ale
      wyjmować z łóżeczka już nie musiałam, tylko pogłaskać i dać buziaczka. Dziś
      mała ma 9,5 miesiąca i zasypia bez szemrania o 19.30 i śpi do 7 rano. Za to w
      dzień tulimy się do siebie i bawimy do woli!
      Także życzę powodzenia i wytrwałości. To naprawdę procentuje!
      • luasa Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 17.06.07, 20:48
        dziękuję wszystkim za rady. Minęło 3 tyg. i sprawa wygląda następująco:
        rzeczywiście mała już nie protestuje jak wkładam ją do łóżka-ale rytuał wygląda
        tak: wkładam ją ona sobie coś tam jeszcze gruch potem zaczyna marudzić
        podchodzę głaskam, robie ciii, nucę, -niestety musi być smok (nauczona
        zasypiania na butelce,mała zaczyna płakać-biorę ją na ręce przysypia i znowu
        odkładam, jeśli trzeba to jeszcze raz biorę na ręce. do trzech razy max.
        Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że praktycznie nie udaje mi się jej
        położyć bez trzymania jej na rękach, nie trwa to długo ale wydaje mi się że
        wpadłam z deszczu pod rynne-chyba nauczyłam ją zasypiania na rękach(nigdy
        wcześniej nie musiałam tego robić!!) gdzie popełniłam błąd- bo jak same
        widzicie ten stan trwa już przeszło 3 tyg. i ciągle jest tak samosad
    • azille Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 17.06.07, 21:35
      Czasami dziecko musi troche poryccvzec, inaczej go nienauczysz.
      Poplacze jeden i drugi raz a pozniej zrozumie ze to regula i tyle.
      Nawet bardzo malutkie dzieci przezyczajaja sie do pewnych czynnosci.
      Ja wlasnie ze wzgledu na te przezwyczajenia zawsze kladlam Grubego (ma jak Twoj
      3 m-ce) do
      jego lozeczka, zasze po kapieli i butli (te czynnosci o okreslonej porze
      zeby zlapal jakis rytm dnia etc), nie biore go do naszego lozka itd. itd.
      jedynie mialam problem z noszeniem na rekach. Kiedy go nie nosilam darl sie
      w nieboglosy. Zostawilam go ryczacego 1 dzien (ten ryk sie powtarzal iles tam
      razy w ciagu dnia) i oduczyl sie. Juz nie mam uwiazanego do moich rak
      niemowlecia.
    • estel7 Re: 3 miesięczna córka i spanie w łóżeczku 18.06.07, 11:17
      My od początku małego odkłaaliśmy do łózeczka choc zdażały się protesty -
      ponieważ nie chcę zęby płakał sam to robiliśmy tak, ze jak marudził to go
      głaskaliśmy itp, jak płakał to wyciagaliśmy z łoęczka jak na rękach sie uspokoił
      to znów do łozeczka po pary rundkach zasypiał spokojnie.
      Poza tym gdy przenosiłam go z kołyski do łożeczka to najpierw starałam sie go
      przyzwyczaić do łozeczka - np w ciagu dnia go tam kładłam na drzemkę, albozeby
      sie pobawić z nim i tak ono mu sie dobrze kojarzyło i mniej protestował wieczorem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka