Dodaj do ulubionych

trudnosci w zrobieniu kupki

07.07.07, 21:00
witam. moja corka ( 6tyg. i 5dni) miala juz drugi raz zaparcie. Pierwsze
mysle, ze bylo spowodowanie, tym ze bralam antybiotyk. zaraz po skonczeniu
dawki, zrobila kupke. Teraz miala kolejne... nie wiem, dlaczego. Kupki nie
zrobila 3 dni, meczyla sie, dzisiaj pomoglam jej termometrem. Udalo sie...,
ale kupka nie byla rzadka, tylko gesta....Co moge podawac jej, dodam, ze
karmie piersia, aby zapobiec takim zaparciom??
Obserwuj wątek
    • kasienka_84 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 07.07.07, 21:44
      ja bym nic nie podawała, mój mały nie robi po 5 dni, może trochę się męczy ale
      sam jakoś daje rade...
      • rybska Re: trudnosci w zrobieniu kupki 07.07.07, 21:51
        ale moja sie prezy, steka, placze..... straszne byly te dni bez kupki sad
        • kasienka_84 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 07.07.07, 22:35
          jak będziesz często podawała, to jelita się rozleniawią, tak jakoś się to mówi
          • paniwaz Re: trudnosci w zrobieniu kupki 07.07.07, 23:40
            Mój synek (skończył 7 tygodni) także ma z tym problem niemalże od urodzenia - u
            nas wszystko jasne, po mamusi. Będąc świadoma, że nie daleko pada jabłko od
            jabłoni postanowiłam, że nie będę bezczynnie patrzeć jak całymi dniami i nawet
            czasami nocami bezproduktywnie stęka i od tygodnia podaję mu Debridat. Od tego
            czasu Benek kupkę robi codziennie a wczoraj nawet 2 razy. Mam także nadzieję, że
            Debridat pomoże w kolce, która na razie jest w wersji light - dlatego na razie
            nie eksperymentuje z żadnymi innymi specyfikami. Doraźnie u nas działał czopek
            glicerynowy i według mnie z dwojga złego to lepsze niż termometr. Pozdrawiam
            Pani Wąż
            • wandzia24 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 08.07.07, 01:44
              dzieci karmione piersia moga nie robic kupki nawet przez 4-5 dni i to jest
              normalne i nic nie nalezy robic tylko spokojnie czekac,jak podrosna to mozna im
              dawac suszona sliwke gerbera -to b pomaga,jak tak robie z moim kajtkiem-6
              miesiecy i robi 2 kupki na dzien
            • drosophilka Re: trudnosci w zrobieniu kupki 13.07.07, 23:41
              A smakuje ten Debridat? I jak podajesz? U nas przy podawaniu jeszcze większa
              "tragedia" jak przy kupce... niby to słodkie, ale ten pomarańczowy smak i
              goryczka po wypiciu nie są zbyt dobre wink

pozdrawiam
    • ola1973 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 08.07.07, 08:56
      Czy Debridat jest w Polsce na recepte?Pytam,poniewaz mieszkam w Niemczech.Moj
      synek ma 7 tygodni i tez ma problemy z kupka i mecza go tez kolki.
      • paniwaz Re: trudnosci w zrobieniu kupki 08.07.07, 10:58
        Ola, Debridat jest sprzedawany wyłącznie na receptę, ale z pewnością znajdziesz
        lekarza, który Ci ja wypisze na opisywane dolegliwości, bo z tego co wiem to
        najczęściej stosowany środek w zaburzeniach pracy jelit u niemowląt. Pozdrawiam
        Pani Wąż
        • kasienka_84 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 08.07.07, 17:16
          dziecko na piersi może nawet dwa tygdonie nie robic kupki
    • kiniamum Re: trudnosci w zrobieniu kupki 08.07.07, 20:32
      najlepiej podawj jakies plyny do picia..herbatke,wode..
      • rybska Re: trudnosci w zrobieniu kupki 09.07.07, 18:13
        i chyba narzie na tym pozostane. ale sa rozne opinie, na temat herbatki
        koperkowej - ze ona bardziej wzdyma...?? Juz sama nie wiem co robic
    • ala_cen Re: trudnosci w zrobieniu kupki 09.07.07, 19:29
      mi tez sie wydawalo ze Macius ma z tym problem bo potrafil nie robic kupki 5
      dni. pediatra dla mojego spokoju powiedziala zebym gotowala sobie kompot z
      suszonych sliwek i jablko. pilam go litrami i wode bo karmilam i wciaz karmie
      piersia i Macius robil kupke 2 razy dziennie
      • rybska Re: trudnosci w zrobieniu kupki 09.07.07, 20:49
        slwiki?? a mozna karmiac piersia?? bo niby nie mozna jesc zadnych owocow
        pestkowych, a sok, czy kompot z sliwka mozna pic??
        • dobrusia22 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 12.07.07, 22:03
          ESPUTICON!!! maly ma tak samo prerzy sie placze i nic. a po tym robi tyle ze mu
          ucieka bokiem. jest bez recepty. ESPUTICON W KROPLACH REWELACJA!!!
          • noovaa Re: trudnosci w zrobieniu kupki 14.07.07, 09:09
            ja jestem totalną przeciwniczką chemii u takich dzieci... Dlatego nie polecam smile
    • noovaa Re: trudnosci w zrobieniu kupki 12.07.07, 22:14
      póki nie musisz nie dawaj nic... jak mała zacznie płakać przy próbach i nie
      zrobi możesz dać oliwy z oliwek np. w herbatce rumiankowej czy wodzie... (w czym
      uważasz) Dla takiego dzidzia to chyba z pół łyżeczki.
      • rybska Re: trudnosci w zrobieniu kupki 13.07.07, 19:12
        Mala dzisiaj zrobila kupke.... Nic jej nie podawalam. dzisiaj nawet bez
        herbatki rumiankowej. Zaraz jej podam lakcid.... podobno tez pomaga.
        • mha1 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 14.07.07, 15:42
          a jaka ta kupa? bo może niepotrzebnie faszerujesz dziecko wspomagaczami? jeśli
          nie jest zbita, to najprawdopodobniej wszystko w normie. a to, że dziecię się
          pręży i jest jej ciężko, to chyba normalne u takich maluszków i z każdym
          tygodniem powinno być lepiej.
    • ala_cen Re: trudnosci w zrobieniu kupki 14.07.07, 12:42
      Nasz syn byl uczulony na poczatku mial wysypke na brzuszku i na policzkach
      powiedziala nam o tym nasza pediatra ktora dodatkowo jest alergologiem ale na
      te sliwki pozwolila sama wrecz podsunela ten pomysl. Obserwowalismy Maciusia
      czy nic mu po tym kompocie nie jest i nic nie bylo. Po wypiciu kompotu zjadalam
      te sliwki. U nas pomoglo. Sprobujcie moze tez pomoze. A uczulenie samo minelo z
      czasem. dzisiaj wydaje mi sie ze bylo po soku malinowym ktory dolewalam do
      mineralnej
      • rybska Re: trudnosci w zrobieniu kupki 14.07.07, 20:58
        kupa nie byla zbita, ale tez nie mocno rzadka. moze troche ciezko ocenic jej
        gestosc, bo bylo jej b.duzo. Ale twarda na pewno nie byla.
        Dzisiaj kupilam HIPP - herb. ulatwiajaca trawienie... sama nie wiem, czy jej to
        podac??
        co sadzicie??
        • mha1 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 15.07.07, 00:57
          w tej herbatce nie ma nic innego, co podawałaś do tej pory, więc nie wiem czy
          pomoże. skoro kupa nie była twarda, znaczy, że wszystko jest ok.
          • katarzynabobak Re: trudnosci w zrobieniu kupki 15.07.07, 11:07
            Wiesz mój syn też robił najpierw 12, potem 5 kup na dobę aż wreszcie zaczął
            robić 1 na dzień a potem jedną na tydzień. Zmieniła się też ich konsystencja na
            gęstą,jak mocno zagęszczony sos. I wynikałao to z tego, że wreszcie dojrzał
            układ pokarmowy.
            Mnie też wydawało się, że pręży się, stęka, że ma problem, ale myslę, że to ja
            miałam raczej problem, bo czekałam tydzień na kupę i każde stęknięcie i pierdek
            brałam za oznakę zbliżającej się kupy.
            Możesz oczywiście podawać probiotyk, ale jeśli dziecię trawi bez resztkowo
            twoje mleko to częstotliwość kup się raczej nie zmieni.
            A to, że dziecię przy robieniu kuska się pręży, stęka, czerwienieje, to
            normalne.
            Lepiej też ludzika nie przyzwyczajać do termometrów, rurek, leków,bo
            rozleniwione jelita nigdy same się nie nauczą pracy. Tak długo jak brzuszek
            miekki, nie wydęty,nie ma powodu do zmartwienia.
            • rybska Re: trudnosci w zrobieniu kupki 17.07.07, 09:01
              tez stwierdzilam, ze widocznie taka jej natura. teraz juz jej nic nie podaje...
              (no w niedziele wypila z racji upalow 100ml herb. ulatwiajaace trawienie,
              wczoraj nie chciala jej)... daje tylko cyca i czekam na kupke. Brzuszek miekki,
              purta i jest pogodana, czyli nic jej nie dolega.
              • rybska Re: trudnosci w zrobieniu kupki 17.07.07, 20:53
                kupka byla dzisiaj smile czyli taka jej natura, kupka co 4 dni smile
                • katarzynabobak Re: trudnosci w zrobieniu kupki 18.07.07, 18:10
                  Cieszę się, że wszystko w porządku i ze wrzuciłaś na luz.Wiem, że to trudne
                  czasem, szczególnie przy pierwszym dziecku.
                  • malwa51 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 18.07.07, 18:21
                    Pytanie: co ile kupki powinien robic maluch karminy butelkowo?

moj ostatnio nie robil przez 3 dni (zrobil dopiero dzis rano, bardzo zbita), i
                    byl rozdrazniony pol dnia. A przy robieniu strasznie sie wymeczyl crying

moge cos na to poradzic?
                    • katarzynabobak Re: trudnosci w zrobieniu kupki 18.07.07, 21:12
                      moim zdaniem więcej poić. Nie wiem jak z kupami dziecka karmionego butlą bo
                      nigdy nie karmiłam butlą, ale zbita, twarda kupa świadczy o zaparciu.
                      A jeśli dziecię już w wieku, kiedy jada coś jeszcze oprócz mleczka to może
                      więcej owoców, np. śliweczki.
                    • tobi00000 Re: trudnosci w zrobieniu kupki do malwa 19.07.07, 10:50
                      Witaj.
                      Mój mały jest karmiony sposobem mieszanym też mam mało pokarmu i dokarmiam
                      butlą. Kupki robił co 2-3 dni. Żeby mu pomóc pediatra doradziła przepajanie
                      wodą z glukozą (na szklankę wody płaska łyżeczka glukozy). Pomaga pije ją 3
                      razy dziennie po 30-40 ml. Teraz kupki są codziennie.
                      Może masz jakiś sposób na pobudzenie laktacji (z jednego cycka nic nie leci).
                      Pozdrawiam
    • ewbert Re: trudnosci w zrobieniu kupki 18.07.07, 22:11
      moje dziewczynki(6 tyg.) też karmie butelka

kupki sa raz na 3 dni - mozna powiedziec ze sa mieszne poczatek geste, zbite
      koniec b.rzadki
      byl moment ze wariowalam z tymi kupami - teraz dostają dodatkowo 100 ml
      herbatki rumiankowej lub koperkowej i sytuacja sie unormowala
      pozdrawiam
      Ewa..
      • malwa51 Re: trudnosci w zrobieniu kupki 19.07.07, 07:46
        karmisz jeszcze piersia do tego czy sama tylko butla? Bo u mnie to roznie
        bywawink Jednak glownie flacha, piers sluzy jako "przepitka" - malo pokarmu i
        maly w zyciu by sie nie najadl - ale jednak bolesne przy napelnieniuuncertain

pozdrawiam!
        m.
        • malwa51 do tobi00000 21.07.07, 22:22
          Ja mam problem w odwrotna strone - probuje zmniejszyc laktacje (praca, a na
          laktator ktory nie wiaomo czy zadziala jak trzeba nas nie bardzo stac przy
          innych wydatkach - remontujemy). Co do Twojego pytania, to ni szczegolnego nie
          robie... po prostu tak mam uncertain jedna z piersi jest wrazliwsza i boli nawet przy
          malej ilosci mleka. Ale zeby maly sie z nich najadl to mowy nie ma, dlatego
          butla...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka