Dodaj do ulubionych

nie trzyma główki

23.07.07, 21:09
Kiedy moja córeczka skończyła 6 tygodni, podczas wiyty u pediatry pani doktor
chwyciła małą za rączki i podciągnęła do siadu, małej główka zwisała do tyłu.
Powiedziała że na razie poczekamy ale pod koniec drugiego mięsiąca powinna
główke przy tym ćwiczeniu trzymać. Mała skończyła 2,5miesiąca i nadal nie
trzyma główki kiedy podnosimy ja za rączki. Napina sie na początku ale
później główka opada. Jak leży na brzuszku to główke podnosi. Od kiedy wasze
maleństwa trzymały główkę do siadu???????
Obserwuj wątek
    • marta.bartosik Re: nie trzyma główki 23.07.07, 21:18
      Mój synek też bardzo długo nie trzymał główki.Starałam się go jak najczęściej
      kłaść na brzuszku rzeby ćwiczył mięśnie karku.On bardzo się buntował ale
      pomagały nam w tym różne zabawki które przyciągały uwage Krystianka.Wszystko
      wróciło do normy.Synek usiadł o czasie,choć zaczął raczkować i teraz próbuje
      stawiać pierwsze samodzielne kroki.U tak malutkich dzieci na szczęście wszystko
      można wypracowaćsmile
    • blueberry77 Re: nie trzyma główki 23.07.07, 21:21
      Mój synek jak miał 3 miesiące, to mu jeszcze główka opadała. Teraz ma 4 i trzyma
      już sztywno. Przesadza ta twoja lekarka.
    • edyta0 stanowczo przesadza 23.07.07, 21:37

• melory_nox Re: nie trzyma główki 23.07.07, 22:52
      A nie pomyliłaś czegoś? Dziecko ciągnięte za rączki do pozycji siedzącej,
      trzyma głowę dopiero po skończeniu 5 mies. Oczywiście wg. książki, bo jedne
      robią to wczesniej, inne później.
      • mynia0 Re: nie trzyma główki 24.07.07, 00:08
        no właśnie. dopiero w 5 miesacu nietrztymanie główki jest patologią.

nawiedzona ta lekarka...
        • zaneta76 Re: nie trzyma główki 30.07.07, 19:01
          moja córka też długo nie trzymała główki w górze teraz ma 6 miesięcy a dopiero
          od niedawna zaczęła to robić ja z nią chodzę do neurologa bo jakmiała miesiąc
          to się krzywiła w rogalik jak leżała na pleckach i tak chodzimy do tej pory bo
          pani neurolog zawsze coś nie pasuje bo mała nie robi tych wszystkich rzeczy
          zgodnie z tym co piszą książki poprostu niektóre robi trochę później bez obaw .
      • jagoda9945 Re: nie trzyma główki 24.07.07, 10:22
        Mam przed sobą książeczke zdrowia małej, w rubryce "oczekiwane osiągnięcia
        dziecka w kolejnych miesiącach życia" przy drugim miesiącu napisane jest: "
        utrzymuje głowę przy podciaganiu do pozycji siedzącej" Ta moja lekarka właśnie
        to mi pokazała, jest młoda i pewnie nie doświadczona, ale tak jest naprawde w
        tej książeczce napisane. Ja się tym tak bardzo nie przejmuję, dużo czytam i
        wiem, że różnie to bywa z tą główką, wiem, że mała nie musi jeszcze tego robić.
        Dlaczego więc tak napisali? Ciekawe co powie lekarka przy następnej wizycie,
        może wyśle mnie to jakiegoś swojego znajomego specjalisty?smilehi hi pozdrawiam P.
        • momu Re: nie trzyma główki 24.07.07, 10:36
          lekarka ma jak najbardziej rację. To samo powiedziała nam Pani Profesor
          neurologii. Nasz synek, też w wieku 6 tygodni nie ciągnął główki przy
          podciąganiu za rączki, tylko wyginał się do tyłu. Teraz ma prawie 3 miesiące i
          już jest ok. Ale Pani Profesor nie kazała nam go kłaść na brzuszku, wręcz
          przeciwnie. Za to kazała go nosić przodem do otoczenia, podtrzymując go za
          pupcię i żeby główke opierał o naszą pierś.
          • masio13 Re: nie trzyma główki 24.07.07, 11:56
            Tak, u nas było tak samo. Nie chodzi o to aby trzymał jak w piątym miesiącu,
            ale w 6 tygodniu powinien "ciągnąć" główkę za sobą. Mój neurolog też kazał nosic
            przodem, oraz zalecił ćwiczenie "kołyska", bo to podobno mięśnie brzucha są za
            słabe a nie karku. A kładzenie na brzuchu swoją droga, niezależnie. Nasz Jasiek
            nie "ciągnął" główki w 11 tygodniu, teraz zaczyna 15 tydzien i czasem ciągnie
            czasem nie, ale jest coraz lepiej, tylko że codziennie wytrwale ćwiczymy. Na
            kontrole mamy się zgłosic za tydzien, zobaczymy co powie lekarz.
    • ania2613 nie przejmuje sie tym za bardzo 24.07.07, 09:35
      moja zaczela ciagnac glowe jak miala ponad 4 mies, teraz ma 8,5 i juz potrafi
      sie czegos zlapac i stanac,a od 7 mies zycia sama siada i raczkuje,jak widzisz
      wszystko ladnie nadrobila mimo,ze na poczatku byla malym leniuszkiem wink
    • spaska Re: nie trzyma główki 24.07.07, 12:24
      wydaje mi się, ze ta lekarka przesadza, moja Dotka w tym wieku też nie ciągnęła
      głowki, ,zaczęła dopiero jak miała 3,5 miesiąca i jakoś bardzo szybko zaczęła
      próbować podciągać się samodzielnie, teraz ma prawie 5 i sama siada z pozycji
      półleżącej, tylko siedzieć jeszcze samodzielnie za bardzo nie potrafi i po
      chwili leci na nossmile) więc nie masz czym się martwić, wszystko w swoim czasie.
      Pozdrawiam
      • doraxyz Re: nie trzyma główki 24.07.07, 14:28
        Mój synek jak miał 3 m-ce też nie ciągnął głowki a do tego na brzuszku też jej
        nie podnosił.Lekarka stwierdziła że to taki leniwiec. Uparłam się, wziełam
        skierowanie do neurologa i okazało się że ma obniżone napięcie mięśniowe.
        Zaczeliśmy chodzić na rehabilitacje, teraz ma prawie 5 m-cy i jest wszystko
        ok.Trzeba było wzmocnić mięśnie brzucha a rozciągnąć plecy.
    • misia_75 5 miesięcy bez tygodnia 24.07.07, 17:18
      miał mój syn gdy zaczął trzymać głowę przy podciąganiu za ręce(bez
      rehabilitacji).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka