Dodaj do ulubionych

wyprawka dla zimorodka

31.07.07, 17:38
dziewczyny- mamy zimowe

rodzę w lutym moje 2 dziecko. pierwsze jest z lata. Kurcze, mam problem z
wyprawka tzn, jakie ubranka, co do spania w łóżeczku (pościel, rożek, kocyk?)-
co będzie potrzebne dla dziecka urodzonego w zimie. Chodzi mi o pierwsze 3
mies. Co kupić zeby było praktyczne a noworodek się nie przegrzał ani nie
przeziębl. Generalnie w mieszkaniu mamy ciepło, w zime zakręcona część
kaloryferów i jestem zwolnnikiem hartowania i świeżego powietrza, a nie
przegrzewania.
dzieki
Obserwuj wątek
    • katka74 Re: wyprawka dla zimorodka 31.07.07, 18:54
      Ja chcesz moge odsprzedać nieużywany super ciepły śpiworek do 6 mies. U mnie
      niewykorzystany, bo moje dziecie z wiosny, więc za ciepło.
      Szczegóły na priv katka74@interia.pl
      • magdalas Re: wyprawka dla zimorodka 31.07.07, 18:59
        moja dzidzia ur się w grudniu, pierwsze 2 mce spała w rożku, potem w śpiworku, ciuszki miała normalne,
        bawełniane z dł rękawkami, poza tym kombinezon na spacery.
        • mamakajuni Re: wyprawka dla zimorodka 31.07.07, 19:04
          no właśnie tak myślę ze rozek na pierwsze tygdnie wystarczy. A na spacer co pod
          kombinezon (oczywiście do wózka bedzie ciepły śpiwór zimowy)? Wystarczy body
          bieliźniane, bluzka bawełniana i rajstopy? czy np. jakiś polarowy pajac (ale z
          cienkiego polaru) plus oczywscie kombinezon i śpiwór. A czapka ciepła zimowa
          czu wystarczy grubsza bawełna kaptur i śpiwór z a'la kapturem? Sorki za takie
          pytania ale zupełnie nie wiem co kupić i ile czego. Latem było łatwiej.
          • asiekok Re: wyprawka dla zimorodka 31.07.07, 20:30
            Moje dziecko tez jest z lutego. CHociaz tez trudno mi Tobie doradzic, bo zima
            byla u nas jak wiosna. Mialam dosyc gruby kombinezon, rozmiar 62, w zupelnosci
            wystarczyl, bo zanim maly z niego wyrosl to zima sie skonczyla. Wiec zakladalam
            mu body z krotkim rekawkiem, bawelniana bluzeczke z dlugim, na to grubsze
            spodnie, skarpetki, i ten kombinezon. Przykrywalam go dwoma kocykami z bawelny a
            przy nozkach kladlam termofor z obu stron (trzeba uwazac zeby nie za blisko
            dziecka, najlepiej miedzy kocykami).Samemu trzeba wyczuc, zeby nie bylo ani za
            cieplo ani za zimno. sprawdza sie na karku.
            Poza tym nie przydaly mi sie body z dlugim rekawem, bo byloby za cieplo.
            Korzystam z nich teraz do spania + cienki spiworek (body byly dosyc duze).
            Przydaly mi sie dresiki, bo luzne i wygodne i cieple. Pajacyki sa tez fajne.
            Tylko zeby odpinaly sie dobrze miedzy nogami i najwygodniej jak sa bez stopek.
            Oprocz tego butki takie z materialu albo robione na drutach. Zakladalam na
            skarpetki.
          • b.bujak Re: wyprawka dla zimorodka 31.07.07, 20:42
            ja urodziłam syna na poczatku lutego
            na dwor mial dość obszerny śpiworek z dwóch warstw cienkiego polaru; miał
            mozliwość zawinięcia polaru na rączki, więc nie używaliśmy rękawiczek, był tez
            cieply kapturek, wiec nie musialam zakladać grubych czapek - jak bylo chłodniej
            moglam go ubrac w grubsze ubranko i zmiescil się w ten śpiwor, jak to bylo za
            malo, to okrywalam go jeszcze kocykiem, a jak to bylo za malo to moglam nałożyc
            jeszcze pokrowiec z wozka - w ten sposob z duzą swobodą moglam się szybko
            dostosowac do pogody; poniewaz śpiworek byl duży, to słuzyl nam jeszcze na
            wiosnę;
            a w domu normalnie...
            • mamakajuni Re: wyprawka dla zimorodka 31.07.07, 21:08
              dzieki wielkie dziewczyny,

mam juz jakis oglad. ten termofor niezly patent - na to nie wpadlam a mam rozne
              pomysły. a faktycznie luty w tym roku cieplutki, ale moze sie zdarzyc ze i -20
              stopni bedzie.
              • phantomka Re: wyprawka dla zimorodka 31.07.07, 21:11
                Rozek to najwieksze nieporozumienie z moich wszystkich zakupow. Urodzilam w
                zimie i to ostrej, mala spala pod koldra od razu. Wozek byl b. waznym zakupem,
                bo tamta zima byla obfita w snieg, tak wiec duze, pompowane kola, obszerna
                gondola, bo jednak zimowe dziecko ma troche tego na sobie.
                • mamakajuni Re: wyprawka dla zimorodka -phantomka 31.07.07, 21:59
                  no ja tez rozkow nie lubie - nie wiem dla czego. Córce nie kupowałam - ale
                  powiem szczerze ona uwielbiala byc zawinieta i kocyk zawijalismy jak rozek. a
                  na zime wydaje sie ok. a dlaczego nie rozek za gorąco czy niewygodnie?
                  • phantomka Re: wyprawka dla zimorodka -phantomka 31.07.07, 23:36
                    Moje dziecko po pierwsze nie znosilo byc opatulone, od samego urodzenia, jak
                    polozne zwijaly ja w pierogasmile to ona raz dwa i wylazila z rekami i nogami. Po
                    drugie, mi samej wydawalo sie, ze jej jest niewygodnie i jakos ciasno w tym
                    rozku. Poza tym rozek, ktory kupilismy byl sztywny i zle trzymalo sie w nim
                    dziecko - uzylam go ze 2 razy, teraz lezy i sie kurzy.
                    Pamietam kiedys byla na forum lista rzeczy, ktore okazaly sie niewypalem i dosc
                    czesto pojawial sie na niej rozeksmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka