Dodaj do ulubionych

śpi tylko przy mnie

07.08.07, 09:22
pomóżcie ! już nie daję rady! mała śpi tylko przytulona do mnie lub męża, po
odłożeniu jej do łóżeczka czy łóżka budzi sie po 3 min i płacze a nawet
wrzeszczy czasami !
wiem że to moja wina, miałam cesarkę i nie dawałam rady żeby wstać i odłozyć
dziecko po karmieniu i spała ze mną w łóżku, ale poradźcie co mam robić
mała ma 3 tygodnie
Obserwuj wątek
    • aga50501 Re: śpi tylko przy mnie 07.08.07, 09:27
      mala ma dopiero 3 tygodnie poprostu potrzebuje bliskosci!! ja tez mialam cesarke i moja corka spala ze mna przez pierwszy miesiace bo tez niechciala w lozeczku!! ale po miesacu albo nawet poltorej juz sasypiala w lozeczku!! niema co panikowac to jeszcze male baby!!!
      pozdrawiam!!
    • kaeira Re: śpi tylko przy mnie 07.08.07, 09:41
      Właśnie, dlaczego panikujesz? Czy tak ci z tym strasznie źle?
      To najzupełniej naturalne, żeby spać razem, szczególnie po cesarce i szczególnie
      przez pierwsze kilka miesięcy. To niesamowicie ułatwia życie - aby karmić
      wystarczy tylko przytulić dziecko do siebie. Maluszkowi daje poczucie
      bezpieczeństwa. To że się budzi, kiedy nie ma przy niej ciepła matki, to
      najzupełniej normalne. (Owszem, są dzieci, ktore od urodzenia zawsze spokojnie
      śpią same, ale to nie reguła)

Zresztą jest wiele osób ktore spią razem z dzieckiem z wyboru, planowo, przez
      wiele dlugich miesiecy. U nas sprawdziło się to fenomenalnie. Teraz (10m) mała
      spi w lozezczu ze zdjętym jednym bokiem przysuniteym do nasZego lozka - czasami
      w nim, a czasami w naszym. Mam zamiar taki stan utrzymać tak długo, jak będę
      karmić piersią.

Tu artykul na ten temat z Dziennika:
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=31149..
      Cytat z niego:
      "Dziś prawie wszyscy zgodnie twierdzą, że wspólne spanie rodziców i dzieci
      przynosi wiele dobrego. Pozwala na w miarę spokojny sen mamy i przesypianie nocy
      przez dziecko. Oboje są spokojniejsi i zrelaksowani."
      "Spanie z dzieckiem to dobre rozwiązanie w czasie karmienia piersią. Głodnego
      malucha można nakarmić niemal przez sen, bez wstawania i rozbudzania jego i
      siebie."
      "Psycholodzy dodają również, że dzieci sypiające we wczesnym dzieciństwie razem
      z rodzicami mają rozwinięte poczucie bezpieczeństwa, są samodzielniejsze i
      silniejsze psychicznie od rówieśników pozbawionych aż tak czułej opieki dorosłych."

A tu opinia z artykułu z EDziecka:
      "Czy można spać z malutkim dzieckiem w łóżku?

Ten sposób spania od setek lat praktykują ludzie w różnych kulturach na całym
      świecie. Ale ty masz wybór - w kulturze zachodniej funkcjonuje zarówno model
      wspólnego rodzinnego łóżka-gniazda, jak i osobnego łóżeczka w dziecięcym pokoju.
      Sprawdź, który z nich jest ci bliższy. Decydując się na wspólne spanie, bądź
      wyczulona na potrzebę separacji, która pojawi się u dziecka, gdy podrośnie, a
      także na potrzeby twoje i męża.
      Wspólne spanie dobrze się sprawdza, gdy rodzice pracują - to szansa na to, by
      więcej być z dzieckiem. Wspólne spanie stwarza też szansę odbudowy więzi z
      dzieckiem, jeśli początkowo było oddzielone od mamy (jest dobre dla wcześniaków
      i dzieci, które zaraz po porodzie były leczone w szpitalu).
      Nigdy jednak nie śpijcie z dzieckiem, jeśli jesteście pod wpływem alkoholu czy
      leków nasennych."
    • annzala Re: śpi tylko przy mnie 07.08.07, 10:00
      człowiek to jedyny ssak,który wyrzuca swoje młode z gniazdacrying
    • cora73 Re: śpi tylko przy mnie 07.08.07, 10:50
      Witam. poprostu przeczekaj. Mala spala ze mna do 4msc, mnie bylo
      wygodnie do karmienia. Wszyscy straszyli ze sie nie nauczy spac sama
      itd... nieprawda!! Teraz ma 6msc i bez problemow spi w swoim
      luzeczku, i to chyba mnie jej poczatkowo bardziej brakowalo niz
      odwrotniesmile)))
    • kruszynka301 Re: śpi tylko przy mnie 07.08.07, 11:02
      Dlaczego uważasz to za problem??? Ja uwielbiam przytulać się do maleństwa, mąż również, nie mówiąc już o córeczce.
      Niestety, maleństwom przechodzi - mojej pierwszej córeczce przeszło w wieku 3 lat, teraz śpimy z drugą, 3-mieisęcznąwink). W naszym łóżku ma własny kącik do spania.
      Zmień łóżko na większe, bez problemu się zmieścicie we trójkę.
    • ingapol lekkie sprostowanie 07.08.07, 11:26
      śpię z małą w nocy i to mi nie przeszkadza, ale mi chodzi o jej spanie w ciągu
      dnia. Cały czas muszę ją przytulać do siebie- lubię to ale nawet nie mam jak isc
      do łazienki. WEiem ze potrzebuje ciepła ale może znacie jakieś sposoby na
      "oszukanie" jej
      • kaeira Re: lekkie sprostowanie 07.08.07, 11:47
        ingapol napisała:
        > WEiem ze potrzebuje ciepła ale może znacie jakieś sposoby na
        > "oszukanie" jej

Noszenie w chuście! Bardzo dobrze się sprawdza w takich sytuacjach. Tu link do
        forum:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44603
      • gku25 Re: lekkie sprostowanie 07.08.07, 11:55
        Jak już dziewczyny powiedziały, dziecko jest ciągle malutkie i takie zachowanie
        nie odbiega od normy. Tak to już jest skonstruowane. Ja przez pierwsze 4 tyg.
        nie spałam prawie wcale, mycie na szybko, posiłki na stojąco. Po tym czasie mała
        z dnia na dzień przestawiła się "na normalnie". Tak więc jedyne co ci pozostało,
        to uzbroić się w cierpliwość. Acha, ja też spałam i śpię z córką, ale jak ją
        czasem odkładam do łóżeczka, to też nie ma problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka