ninula2003 20.08.07, 18:57 Witam, dzisiaj na wizycie u lekarza dowiedziałam się że mój synek [8 m-cy] ma tzw szewską klatkę.Może jest ktoś kto ma u dziecka to samo i wie coś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylw99 Re: szewska klatka 20.08.07, 20:02 Witam, ja też niedawno dowiedziałam się o tej przypadłości u mojego synka. Okazało się że jest to dziedziczne i w przypadku mojego małego ma to po jego pradziadku. Niestety to samo maja synowie moich 2 kuzynek mające tego samego dziadka. Z tego co się dowiedziałam najlepiej jest chodzić z malcem na basen, podawać zabawki czy inne rzeczy by maluszek jak najczęściej wyciągał rączki do góry, no i masowanie żeberek. Ja to robie rano i wieczorem od 3 miesięcy i wydaje mi się że to jest lepiej, choć mój pediatra powiedział że to raczej nie pomoże ale ja nie poprzestaję. Z tego co wiem to tą przypadłością zajmuje się torakochirurg więc poszukaj u siebie w mieście i umów się na wizytę by fachowym okiem spojrzał na dzieciaczka i powiedział co dalej robić. Nie łam się, będzie dobrze, to jest sprawa najczęściej kosmetyczna ale warto upewnić się co i jak. Więcej o tej chorobie dowiesz się na stronie: www.pectus.pl/Pozdrawiam i życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: szewska klatka 20.08.07, 22:16 Przede wszystkim ćwiczenia dobrane przez fizjoterapeutę i to dobrego. Trzeba w odpowiedni sposób z aktywować mięśnie min. brzucha, ale tak aby aktywować cały łańcuch mięśniowy. Warto zacząć jak najwcześniej bo wtedy jest większa szansa, że uda się uniknąć operacji. Odpowiedz Link Zgłoś