Dodaj do ulubionych

ranne stękanie!!!

10.07.03, 16:05
Mój 3 miesięczny synek od tygodnia budzi się wcześnie rano (4 rano) i strasznie stęka, wierzga nóżkami i trze buźkę rączkami. Niby się mnie budzi, ale śpi bardzo niespokojnie (ja też).Około 6 zaczynam z nim chodzić po pokoju bo zaczyna płakać. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Były już różne wersje - kolka, a nawet ząbki !!!! ale żadne sposoby uśnieżające jedno i drugie nie pomagają. Nie wiem co robić, żeby Franio przestał się tak męczyć i spał spokojnie.Może ktoś potrafi nam pomóc i ma podobne doświadczenia!!!!
Pozdrawiam Dorota
Obserwuj wątek
    • mdu Re: ranne stękanie!!! 11.07.03, 06:52
      Witam Mamę Stękaczka
      Emilka (teraz rok) też stękała - dokładnie przez 2 godziny od 4 rano.
      Zasadniczo zrobić się z tym nic nie dało (choć nękało mnie to tak samo jak
      pewnie i Ciebie). Pewnego dnia wpadłam na pomysł, żeby ją zacząć karmić jak
      zaczyna stękać. I wyzwoliło się "sprzężenie zwrotne" - jedzenie powodowało po
      pierwsze - zrobienie kupki, po drugie - uspokojenie. Niestety proces był
      długotrwały - więc raczej nie było szans na uratowanie tych dwóch porannych
      godzin dla mnie - ale Emilce prznosiło kolejne spanie - więc chyba warto. Aha -
      karmiłam ją tylko piersią (a stękała od mniej więcej końca 2 miesiąca do 4
      miesiąca). Jedno jest pocieszające - nie wiązało się to dla niej raczej z
      bólem - bo też robiła to na śpiąco - a końcowy płacz był raczej efektem
      zmęczenia a nie bólu. Pozdrawiam serdecznie - życzę szybkiego ustąpienia
      stękania i spokojnych nocy i poranków smile
    • anakon Re: ranne stękanie!!! 13.07.03, 11:31
      Ja mam podobnie, Ola ma 1.5 m-ca steka niemilosiernie i raczej budzi sie przy
      tym z wrzaskiem ,u nas sa to kupki, ktorych ewidenteni nie moze zrobic, bo w
      czasie calego nocnego snu nie robi kupki i chyba ja to b. meczy, jak uda jej
      sie nad ranem cos wystekac jest duzo lepiej, tez stosuje dokarmianie cycem w
      celu "popchniecia" kupki...czasem skutkuje. Ja juz sie zastanawialam, czy to
      nie jest spowodowane tym, ze zjadam ostatnio troche jagod, one sa generalnie
      antyrozwolnieniowe, wiec moze to...
    • julia00 Re: ranne stękanie!!! 14.07.03, 11:34
      jestem mama 12-tygodniowe Julci. Od 2 tygodni tez gdzies od 5 rano zaczyna sie
      stekanie i wierzganie nozkami przez sen. Tez wtedy stosuje metode "cyca".
      Wszystko konczy sie zrobieniem kolo 6 mega kupki.Potem spi spokojnie do 8.
      Pozdrawiam
    • amelia20 Re: ranne stękanie!!! 16.07.03, 10:13

Amelia(8 mieś) tez stękała, teraz tez czasami jej sie zdarza. Podobnie jak u
      koleżanek robiła kupke, czasami tarwało to dośc długo zanim kupka wyszła. tez
      ją wówczas dokarmiałam. Ale ona ogólnie miała problemy z jedzeniem, a raczej
      trawieniem, bo jeśc to lubi. Była badana przez alergologa i alergia jest raczej
      wykluczona. U niej po prostu układ pokarmowy wolno dojrzewa. teraz tez jeszcze
      uważamy z niektórymi pokarmami.
      • wiola2000 Re: ranne stękanie!!! 18.07.03, 10:57
        U nas było podobnie - prawdopodobnie moje dieta nie odpowiadała małej - gdy
        przestałam jeść żółty ser itd. to poranne stękanie i histeria o 17-tej
        ustąpiły. Niestety cały 2-gi miesiąc się wszyscy męczyliśmy.
        Wiola i Patrycja 25.01.03

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka