martunka77 23.09.07, 19:44 dzis bardzo boli mnie glowa to chyba migrena. Jak sobie pomagacie w takiej sytucji. macie jakies sposoby- leki odpadaja bo karmie 4- czna corke piersia. Prosze o rady i pomoc bo umieram... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa-joa Re: potworny bol glowy-a karmienie piersia 23.09.07, 19:59 Możesz brać Apap lub paracetamol. Ważne,żebyś nie brała lekarstw, które mają "mieszany" skład. Ale jeśli w skład wchodzi sam paracetamol, to spokojnie można go zażyć. A poza tym polecam okłady z wody z octem i lodem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: potworny bol glowy-a karmienie piersia 23.09.07, 21:39 Leki wcale nie odpadają!! Przy karmieniu (szczególnie już nie noworodka) absolutnie spokojnie możesz brać paracetamol (np. APAP), a także ibuprofen (np. Ibuprom). (Natomiast aspiryny lepiej unikać) Odpowiedz Link Zgłoś
ewulinda331 Re: potworny bol glowy-a karmienie piersia 23.09.07, 21:42 Ja biorę pyralgine! dostawałam ją w szpitalu więc chyba można! Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: potworny bol glowy-a karmienie piersia 23.09.07, 22:05 ewulinda331 napisała: > Ja biorę pyralgine! dostawałam ją w szpitalu więc chyba można! Owszem, dają w szpitalach, ale właśnie pyralgina jest raczej niewskazana. Zobacz mój post na forum Karmienie piersią: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=69285899&a=69292510 Odpowiedz Link Zgłoś
dariamat Re: potworny bol glowy-a karmienie piersia 23.09.07, 22:01 w żadnym wypadku nie bierz ibuprofenu/ibupromu. Jest to lek ktory powoduje zmiany na sercu i jest zakazany w wielu krajach świata - tylko nie u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Ibuprofen... 23.09.07, 22:10 dariamat napisał: > w żadnym wypadku nie bierz ibuprofenu/ibupromu. Jest to lek ktory powoduje > zmiany na sercu i jest zakazany w wielu krajach świata - tylko nie u nas. Chyba coś ci się niestety pomyliło. I to baaardzo. Oto lista leków w laktacji sporządzona przez Swiatową Organizację Zdrowia (jęz ang). www.who.int/child-adolescent-health/New_Publications/NUTRITION/BF_Maternal_Medication.pdf Ibuprofen wraz z paracetamolem i amoksycyliną sa tam w kategorii "bezpieczne w normalnych dawkach". A oto cytat z opini eksperta forum Karmienie piersią, położnej Moniki Staszewskiej, doradczyni laktacyjnej miesięcznika "Dziecko": "Nawet bardzo wysoka temperatura nie jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią. Warto tylko wiedzieć, ze do jej obniżenia nie należy wtedy stosować środków z kwasem acetylosalicylowym czyli np. Polopiryny czy Aspiryny. Można za to środki z paracetamolem ***czy ibuprofenem***. pozdrawiam monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś