Dodaj do ulubionych

38,5 gorączka, bez objawów!!!

17.11.07, 21:33
Moj synek ma 3 miesiace, dzis zaczal goraczkowac, temperatura 38,5 bez zadnych
objawow. Nie wiem co mu moze byc, czy ktos tak mial? Bylismy na dyzurze u
pediatry, płucka, nosek uszka wszystko dobrze, lek. powiedziala ze pewnie
jakis wirus. Zaczelam myslec o trzydniowce, ale czy nie jest za maly na 3
dniowke? na zeby tez za wczesnie. Czy ktos przechodzil cos podobnego?
Obserwuj wątek
    • lady_sphinx Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 17.11.07, 21:39
      Zrób badanie moczu, bardzo możliwe zapalenie dróg moczowych.
    • anka3110 Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 17.11.07, 21:41
      a sprawdzałaś temperaturę w pupci? bo tam jest zawsze najwyższa i prawdopodobna,
      poza tym może wystąpiła po wysiłku przy przekręcaniuczy płaczu, u mojej córci
      tak było
      • angwa Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 17.11.07, 21:44
        Nie mierzyłam w pupci. taka temperatura utrzymuje się od 10 rano, spada niewiele
        po apapie na zmiane z ibumem. Mały jest spokojny, niespecjalnie marudzi, radosny
        jak zawsze, jakby nic mu nie było, tylko ta gorączka...
        • lady_sphinx Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 17.11.07, 21:51
          Jęsli mierzysz temp. w pupie należy odjąć od wyniku 6 kresek - to tak na przyszłość.
          Apap, ibuprom - to syropy?
          Mnie lekarz kazał podawać czopki paracetamol. Jęsli mieszkasz w dużym mieście zorientuj się czy można gdzieś w niedzielę zrobić prywatnie badanie moczu, np. w większych miastach jest Diagnostyka, koszt ok. 8 zł. Jeśli tak, to tego samego dnia możesz mieć wyniki. W przypadku bakterii w moczu lekarz przepisze (nawet na pogotowiu) antybiotyk i juz po paru godzinach od podania dziecku temperatura spadnie nie wróci. Jeśli w moczu bakterii brak czekaj do 3 dnia, najdalej w czwartym powinna pojawić się wysypka a temp. spać i to koniec 3-dniówki.
          Jak masz pytania to wal.
    • kasiamarkusowa Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 17.11.07, 21:48
      Moja córka jest starsza ,ale też tak mieliśmy tydzień temu. Byłam na
      pogotowiu, osłuchowo nic, płuca ok(prześwietlenie), uszy, nos gardło
      też (laryngolog), mocz ok. Lekarz powiedział żeby obserwować bo być
      może coś sie rozwija dopiero. Na drugi dzień poszliśmy znowu i
      okazało się zapalenie uszu. Także dopiero sie wszystko rozwijało.
      Jutro idz jeszcze raz do lekarza.
      • angwa Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 17.11.07, 22:02
        Tak, ibum i apap w syropie, tak kazal mi dzis pediatra, jak nie przejdzie do 3
        dni dala recepte na bactrim. Niestety mieszkam w malym miescie, cale szczescie
        ze apteka jest całodobowa. Pozatym martwi mnie noc, bo mały zawsze przesypia
        całą i niewiem czy go budzic zeby podac mu ten syrop, nie wiem czy w ogole
        zechce go łykać zaspany, a do tego boję się żeby gdzies nie przysnąć i zeby mu
        sie nie pogorszyło w tym czasie. A co z piciem? podawac mu cos w nocy przy
        takiej temperaturze?Z gory wielkie dzieki za wasze rady! Pozdrawiam!
        • lady_sphinx Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 17.11.07, 22:13
          Wiesz lepsze są czopki, nie chce kwestionować lekarza, ale mój własny pediatra też w pierwszej dobie gorączki przepisał Bactrim i powiedział, że jak nie przejdzie temp. do 3 dni i nie pojawi się wysypka to podać. To był piątek po południu, jak pomyslałam, że mam czekać z dzieckiem przez weekend nie wiedząc co jest, to pobraqłam rano mocz do pojemnika i wysłałam męża do miasta (mieszkam na wsi) I powiedziałam, że bez wyniku ma nie wracać. I dobrze zrobiłam w moczu były bakterie, mała od ponad doby miała 39 stopni, pojechaliśmy do lekarza, reszta to już wiadomo. Jęsli mieszkasz w małym mieście, to bym spróbowała pomolestować szpital, przecież tam wykonuja badania, jeśli się nie uda a dziecku nadal temp. będzie wracać, lub co gorsza praktycznie nie będzie spadać zadzwoń do lekarza i zapytaj czy możesz podać czopki (są bez recepty w każdej aptece).
          Jęsli temp. jest powyżej 38 stopni, to budź dziecko do syropu (poniżej 38 oznacza, że organizm sam zwalcza infekcję). Syrop możesz podawać pipetką lub strzykawką(rozm.2), ewentualnie jeśli dziecko lubi pić i wiesz że wszystko z butelki wypije dolej do picia.
          Przy temp. dobrze by było żeby dziecko piło więcej, najlepiej sprawdzaj temp. co 2 godziny będziesz spokojniejsza o stan dziecka.

Aha, czy po mimo temperatury mały ma apetyt? To znaczy czy wszystko zjada jak zwykle?
          • angwa Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 17.11.07, 22:26
            Niestety na badanie moczu do pn. niema szans. Apetyt nawet mu dopisuje, zawsze
            zjada 5 X 150, z ostatniego karmienia zostawił 20, ale chyba dlatego ze był juz
            wymęczony tą gorączką i spiący. Syrop podaje pipetką. Rzeczywiście nie ma co,
            będę go budzić.
            Wielkie dzieki za pomoc smile
            • lady_sphinx Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 17.11.07, 22:32
              Jeśli nadal ma apetyt to stawiam konia z rzędem, że to infekcja dróg moczowych. Mojej kruszynie też apetyt dopisywał cały czas. Odnośnie bactrimu - jeśli będziesz go podawać w przypadku nie 3-dniówki (że się tak wyrażę) to pewnie zrobisz to w poniedziałek, wcześniej pobierz mocz do badania, bo podanie bactrimu przed pobraniem moczu zaburzy wynik, tak doradził mi mój pediatra.
              Powodzenia, życzę żeby dziecko szybko wróciło do zdrowia.
              Daj znac czy mam tego konia z rzedem czy też nie wink
              • angwa Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 20.11.07, 14:40
                lady_sphinx nici z konia smile wyniki analizy moczu wzorowe, maly przestal
                goraczkowac po 2 dniach,wysypki zadnej niema, niewiem co to bylo ale na
                szczescie juz po wszystkim.
                Pozdrawiam
                • lady_sphinx Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 20.11.07, 14:46
                  A tam koń wink)) Najważniejsze, że wszystko w porządku.
                  Pozdrawiam
                • omim Re: 38,5 gorączka, bez objawów!!! 20.11.07, 14:54
                  U nas dokładnie to samo tydzień temu. Goraczka przez 4 dni i brak
                  wysypki. W końcu pediatra stwierdził, że to chyba jednak
                  trzydniówka, ale bez wysypki, bo też tak się zdarza...
                  Pozdrawiam i sie ciesze, że wszystko ok!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka