Dodaj do ulubionych

tylko fotelik

31.07.03, 12:42
Mój miesięczny synek uwielbia siedzieć w foteliku samochodowym. Często w
dzień w nim zasypia i nawet na dwór woli wychodzić w foteliku zamontowanym
na wózku niż w gondoli. Czy takie małe dziecko może przebywać dużo czasu w
takim foteliku? Czy mu to jakoś nie zaszkodzi?
Obserwuj wątek
    • haneczkaz Re: tylko fotelik 31.07.03, 15:11
      Dzieci maja różne upodobania wink)
      Z tego jednak co czytałam i z rozmów z lekarzami wynikałoby, że nie jest to
      odpowiedni "pojazd" na długie spacery. Tak malutkie dziecko powinno jednak
      leżeć płasko a fotelik na to nie pozwala. Inne pozycje mogą źle wpłynąć na
      kręgosłup.
      Piszę oczywiście o przypadku gdy dziecko spędza w foteliku naprawdę dużo czasu.
      Drugą sprawą jest, że fotelik praktycznie uniemożliwia wykonywanie mnóstwa
      ćwiczeń które robi maluch leżący swobodnie w łóżeczku czy w wózku. Trudno
      próbowac się przekręcać i "wyginać" na różne sposoby gdy jest się przypiętym
      pasami do fotelika.
      A może Twojemu synkowi wcale nie chodzi o pozycję w foteliku ale o to, że ma
      wtedy lepszy widok lub o to, że w foteliku w domu może być blisko Ciebie a w
      łóżeczku jest dalej. Może spróbuj poeksperymentować i np. odsłoń budkę wózka na
      spacerze by lepiej widział ...

Pozdrawiam Ola
    • edytkus Re: tylko fotelik 01.08.03, 03:55
      Moja coreczka wlasnie skonczyla 11 m-cy i nie widze u niej problemow z postawa
      (a nawet na ostatniej kontroli lekarz stweirdzil ze mam idealne dziecko). Przez
      pierwsze dwa m-ce wiekszosc czasu spedzala w foteliku-nosidle z mozliwoscia
      bujania. Otulona kocykiem miala tam cieplo i przytulnie, dla mnie nieraz bylo
      to bardzo wygodne bo w nocy nie chciala spac nigdzie indziej wiec poo
      ukolysaniu jej w foteliku sama moglam zlapac troche snu. Szczerze mowiac nie
      martwilam sie zbytnio jej kregoslupem (na poczatku podkladalam zrolowany kocyk
      lub recznik, lub wkladalam gruba ksiazke pod front fotelika) bo opinie lekarzy
      sa podzielone, jedni uwazaja ze dziecko powinno lezec calkiem plasko (ale
      przeciez maluch w foteliku lezy na wyprostowanych plecach z lekko uniesionymi
      nozkami - podobno dobre na krazenie), a znowu drudzy ze pozycja w foteliku jest
      zblizona do tej w brzuszku mamy a wiec naturalnie zdrowa. Moja rada: zrob tak
      jak podpowiada Ci instynkt.
      • madeyowa Re: tylko fotelik 03.08.03, 15:12
        Mój synek również spędzał większość dnia w foteliku i nasz pediatra
        stwierdził, że z pewnością mu to nie zaszkodzi. Obecnie ma już 3 lata i
        żadnych problemów z kręgosłupem. Moja 3-miesięczna córeczka rónież woli
        fotelik od łóżeczka czy wózka. Zaznaczam tylko, że musi być to fotelik od 0-
        13kg.
        madeyowa
    • ewa2233 Re: tylko fotelik 06.08.03, 14:09
      Wydaje mi się, że tu niekoniecznie chodzi o fotelik, tylko o to, że jest w nim
      trochę "przyciasno". Podobno niemowlęta bardzo lubią mieć tak jak w brzuszku,
      czyli ciaśniej, przytulniej i niekoniecznie biało wokół siebie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka