monikapaulina za szybko enter:-) 14.01.08, 20:37 Moj 6miesieczny syn ma straszne problemy z robieniem kupy.bylam u lekarza miesiac temu i kazala juz powoli wprowadzac jedzenie.Synek jest bardzo ruchliwy i moje mleko juz mu chyba nie wystarczalo.wiec na noc dostaje butle bebilon pepti z racji alergi a w dzien zaczelam wprowadzac a to jabluszko starte a to sok z marchewki i jabluszka, zupke z marchewki pietruszki i kartofelka, banana i wtedy zaczely sie te problemy.zaczelam dawac mu gerberki z szuszonej sliwki ale nic nie pomagaja.wiem ze problem lezy w tym ze maly nie chce nic pic.jesli wypije to cud.probowalam na rozne sposoby lyzeczka, smoczek,kubeczek, szklanka wezmie moze lyk i to wszystko.z napojami tez probowalam roznych a to herbatke jakis soczek.lekarka przpisala debridat ale po dwoch dniach go tez nic nie ruszylo.zaczynam sie tym martwic bo widze jak sie meczy i chce zrobic kupe ale nie moze.jak macie jakis pomysl to prosze o porade. dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: za szybko enter:-) 14.01.08, 20:48 nam pomogła herbatka Plantex, z apteki koperek włoski działał odwrotnie, więc nie polecam no i dużo picia, jak najbardziej, najlepiej woda przegotowana. Moja lubi pić sama z filiżanki, trochę się pooblewa, ale trochę wypije, W filiżankach mamy taki "dzióbek" i ona sobie przez to fajnie pije Nie wiem, co Ci jeszcze podpowiedzieć, u nas te problemy yły też jak Inga miała jakieś 6 miesięcy, ale potrwały może z 3 dni, ze 3 razy rano jej dałam ten Plantex z butelki, trochę więcej wody i się unormowało. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda73 Re: za szybko enter:-) 14.01.08, 20:57 Ja bym dalej podawała te śliwki gerbera, ale ograniczyłabym marchewkę i banana. Jeśli podajesz kleik albo kaszke ryżową to zamień na kukurydzianą. No i jednak spróbuj go poić, polecałabym Ci soczki, bo one wspomagają trawienie. Może powinnas też podawac więcej deserków (bez marchewki). Jest jeszcze taki lek Lactulosum, ale musiałabyś zapytać lekarza. Rozumiem, że się martwisz, ale większość dzieci to przechodzi jak zaczyna jeść rzeczy inne niż mleko, wszystko się jeszcze wyreguluje. Jeśli dalej karmisz, zwróc też uwagę na to co sama jesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szaryszalik brak kupki 20.01.08, 15:32 u nas na mniejsze zatwardzenia pomaga woda mineralna gerbera - oczywiśnie nie gotuję jej, bo mozna ją bez gotowania podawać. a możesz też spróbować sliwek suszonych w słoiczku [też to gerber ma ] od 4 miesiąca są. Odpowiedz Link Zgłoś
fammpirella kiwi + lacidofil 20.01.08, 23:37 ja z wlasnego doswiadczenia z zatwardzeniami coreczki potwierdze, że owszem sliwki, sok z winogron, jablek, debridat, laktuloza itd itp, ale nic nie dziala lepiej niz kiwi. 100% skutecznosci. chodzi o pestki, przeczyszczaja jak ciekla parafina (podobno. rozluzniaja tzw. "stolce". w najgorszych dniach kroilam pol jabluszka i cale kiwi na drobne kawaleczki i rozdrabnialam na papke blenderem. mozesz na poczatek (ostroznie, moze uczulac, poza tym kwasne:/) podac pol, jesli bedzie ok, dac cale, albo wydlubac ten miąższ z pestakami i to zmiksowac ze slodkim jablkiem.albo sliwkami gerbera. wlacz lacidofil. 2 x dziennie pol kasulki. nawet nie pytaj lekarza.kazdy powinien to od razu zalecic. no i zadnych jagod, babanow, kartofli, marchwii....zapierają. spokonie, mysle ze lekko ponad polowa dzieci ma takie problemy na poczatku rozszerzania diety. wiec podejdz do tego jak do swego rodzaju normy i sie nie martw zanim wlaczysz farmakologie (debridat, laktuloze) wesprzyj malucha naturalnie (KIWI!!!) jeszcze jedno: jesli tylko sie da rozcienczaj mleko nan noc wieksza iloscia wody. tzn. mleka oczywiscie tyle samo ile dajesz, ale ciut wiecej wody, np: 30 ml. no i jak jest baaaardzo glodny, nie pociagnie wody z butli? sprobuj. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: za szybko enter:-) 21.01.08, 12:57 banana sobie daruj bo powoduje zaparcia, ja bym jednak tymi sliwkami atakowala Odpowiedz Link Zgłoś
gosienka80 Re: za szybko enter:-) 21.01.08, 21:42 Marchewka, banan, ryż to wszystko są produkty zapierające, zwłaszcza marchew więc podawaj ją tylko do zupy w bardzo małych ilościach tak symbolicznie. Z banana zupełnie zrezygnuj. Zupy rób rzadsze wtedy będzie więcej wody. U mnie też dobrze działały brokuły w tym wieku możesz je spokojnie podać do zupy. Dobrze działa też jabłko ale surowe nie ze słoiczka, jeśli chodzi o śliwki to można spróbować tych Hippa. Debridad zaczyna działać dopiero po około 7 dniach regularnego podawania. Ja osobiście bardzo polecam regularne podawanie probiotyków czyli bakterii które regulują florę bakteryjną jelit podawać je nawet przez miesiąc a można nawet przez kilka miesięcy np; dicoflor 30 - można to rozpuścić w mleku. Na początek jak jest źle to podaj syrop bez recepty lactulosum- to działa i można także podać np: esputicon to jest na wzdęcia ale przez tydzień dwa można podać. Jeśli chodzi o kwestie picia u mnie córka też nie chciała pić i do tej pory jak jej wcisne 50 ml. to jest dobrze a ma 10 miesięcy a jeśli chodzi o kupy to problem minął (więc niekoniecznie musi chodzić o picie). Dziecko musi się przyzwyczaić do trawienia nowych produktów i właśnie ten dicoflor 30 mu w tym pomoże ja stosuje go już od 2 miesięcy na początku podawałam równocześnie z syropem Lactulosum i kropelkami esputicon. Syrop dawałam przez jakieś 2 tygodnie. No to chyba tyle strasznie się rozpisałam ale mam nadzieje że może coś pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
iwona_mama_madzi Re: Dziewczyny może umiecie pomóc 14.01.08, 21:55 miałam to samo z moją małą jak zaczęłam wprowadzać nowe pokarmy. Ale ta bambucza jest sprytniejsza niż myślałam bo po kilku tygodniach zatwardzeń przestała jeść cokolwiek oprócz cyca:/Efekt??Musiałam zrezygnować z pracy, bo jak mnie nie było to nie jadła 9 godzin, ale kupki się unormowały i teraz jest ok, po prostu każdy posiłek zapija cycemPoza tym nam pomogły surowe gruszki:czyszczą jak marzenie!! Może więc przystawiaj częściej do piersi??A śliwki gerbera nic nie pomogły a mała jadła je słoikami Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: Dziewczyny może umiecie pomóc 14.01.08, 23:54 Kukurydziany kleik dodawany do owoców naprawił problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewe0880 Re: Dziewczyny może umiecie pomóc 20.01.08, 20:23 Ja też odradzam marchewke i banana.Za to może winogron, wydaje mi się że działa. Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: Dziewczyny może umiecie pomóc 20.01.08, 23:48 u nas dodajemy laktose (cukier-mleczny?) dodatkowo do mleka, pomaga na zatwardzenie. Duzo plynow, moze czopek z gliceryny, ale nie codziennie(!). Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_hh Re: Dziewczyny może umiecie pomóc 21.01.08, 12:16 pare kropelek oliwy z oliwek do mleczka tez pomaga zrobic kupke Odpowiedz Link Zgłoś
noemi.d Re: Dziewczyny może umiecie pomóc 21.01.08, 12:52 Stanowczo doradzam zmiejszenie ilosci marchewki i jabłka. Są zatwardzające. Podawaj Plantex i nawet co chwilke po łyku picia. Pamiętaj,że mleko sztucne zwłaszcza na noc powoduje duże zatwardzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Dziewczyny może umiecie pomóc 21.01.08, 22:13 jabłka to akurat działają wrecz przeciwnie niż zatwardzajaco... Odpowiedz Link Zgłoś