starczynowska 02.02.08, 15:25 Moje maleństwo od urodzenia ma czkawki, bywa, że dwa - trzy razy na dobę. Już w okresie ciąży, czułam że miał czkawkę. Czy ktoś ma podobny problem i może mi poradzić jak pomóc dziecku, aby czkawka szybko minęła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia875 Re: czkawka u noworodka 02.02.08, 15:37 moja miała czkawke kilka razy dziennie przez dobre 3miesiace.i samo przeszło.mozna dac co do picia choc nie zawsze pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: czkawka u noworodka 02.02.08, 15:40 To zupełnie normalne - reakcja niedojrzalego jeszcze systemu nerwowego. Moja Z. na początku też miała dosć często czkawkę, czesto kiedy trochę nagle zziębła np przy przewijaniu. To jest normalny objaw u noworodkow. Czasami towarzyszy też bekaniu, siusianiu. Zresztą dzieci jeszcze w brzuchu miewają czkawke - jak sama piszesz - i właśnie te dzieci mają też większą tendencje do czkania po urodzeniu. Lekarz mowił, że rodzice się stresują, a dla dziecka to naprawdę nic takiego. Nie ma się czym martwic, tylko przeczekać! Może pomoc przystawienie do piersi, otulenie, ogrzanie. Na pewno nie nalezy dawać żadnych leków, kropli, cytryny, herbatek itp. Jezeli dziecko było już "odbite" po jedzeniu, to dalsze noszenie w pionie nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
jumami Re: czkawka u noworodka 02.02.08, 15:52 Zgadzam się z poprzedniczkami. Czkawka...mój synek miał gdy był w brzuszku i po narodzniu.To normalna fizjologiczna rzecz u niemowlaka.Często się pojawia gdy np. za łapczywie maluch je,jest mu zimno, mokro.Samo minie.Można podać wodę lub mamine mleko- minie.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś