monica188 07.03.08, 20:27 Mój synek skończył dziś 3 miesiące i waży 7.5kg(waga urodzeniowa 3400g) Myślicie,że to nie za dużo? Patrzałam na siatkę centylową ale nie mam pojęcia o co w niej chodzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 20:43 wybacz ale siatki sa proste jak konstrukcja cepa Odpowiedz Link Zgłoś
monica188 Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 20:51 Konstrukcji cepa nie znam a na złośliwości to nie jest miejsce pani mądralińska!!! korzystać z siatki umiem tylko nie wiem o co chodzi w tych centylach,a forum jest po to żeby pytać,a nie żeby się wymądrzać.. Odpowiedz Link Zgłoś
hubisiek Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 20:57 Mój Hubuś waży 6350g, a w poniedziałek kończy 3 miesiące. W/g siatki centylowej średnio powinien ważyć 6500g, natomiast tylko 3 procent maluchów waży powyżej 7700. Tak więc twój mały jest troszkę grubiutki. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 22:36 przyznawanie sie do wlasnej ignorancji, nieumiejetnosc obslugi najprostszej wyszukiwarki (google nie gryzie jak czegos nie rozumiem szukam tak dlugo az znajde odpowiednie wyjasnienie)awanturnictwo na zworcenie uwagi na lenistwo (bo to chyba z lenistwa nie umiesz sie zainteresowac CO TO sa siatki centylowe) znaczy ze jestes dziecieciem neostrady żal Odpowiedz Link Zgłoś
monica188 Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 16:01 Może nie lenistwo tylko brak czasu jak się ma małe dziecko na siedzenie i gapienie się w komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
apolinary.laseczka Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 21:58 Z tego co piszesz wynika, ze Twoj synek wystartowal z dolnej granicy, a w tej chwili jest na 97 centylu. Czyli tuz pod gorna granica normy. Utrzymanie tego tempa przyrostu doprowadzi do zapasienia dziecka. Osobiscie bylbym zaniepokojony i zapewne odwiedzilbym lekarza. Ale decyzja nalezy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
blanka.g1 zlituj się apolinary............. 07.03.08, 23:18 siatki centylowe są tak przestarzałe jak twoje imię .....zapraszam cie do galerii tam zobaczysz dziewczynke która nie mieści się w górnych granicach siatki centylowej ( ani wzrostem ani wagą) ma 8 lat jeśli to jest zapasione dziecko to winszuję !!! zawsze była powyżej 95 centyla na obu wykresach i wzrostu i wagi nie jest jedynym dzieckiem tak wysokim ani w szkole ani na podwórku wśród swoich rówieśników, TO SIę NAZYWA akceleracja rozwoju "Akceleracja rozwoju oznacza dostrzegane od ponad 100. lat zjawisko przyspieszonego rozwoju biologicznego człowieka i osi1gania przez kolejne pokolenia ostatecznie wiekszych wymiarów ciała. Tego rodzaju zmiany miedzypokoleniowe narzucają konieczność wykorzystywania do oceny rozwoju aktualnych norm. Poszukuj1c przyczyn tego zjawiska wskazuje sie na niejednorodną i wieloczynnikowooea (cywilizacja, żywienie, heterozja) jego uwarunkowan." spokojniutko powolutku A swoją drogą czy w Holandii też się przestrzega siatek centylowych?? Odpowiedz Link Zgłoś
apolinary.laseczka Re: zlituj się apolinary............. 07.03.08, 23:32 Nie mam wykształcenia medycznego, więc na pewno nie podejme polemiki . W Holandii w istocie stosuje się siatkę centylową. Pewnie nie uwierzysz i nieźle się obśmiejesz, ale dostalismy nawet w lokalnym urzędzie miejskim książkę do rejestracji rozwoju dziecka. Przy każdej wizycie w Consultatieburo pomiary nanoszone są na siatkę w tej książeczce. Cóż, skoro tutaj wychowujemy nasze dziecko, to stosujemy ich normy i zasady. Póki co nieźle nam sie to sprawdza. A co do imienia - zatem cel został osiągnięty . Musisz jednak przyznać, że ma ono swój urok. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 22:03 moja waży 3650 (waga przy urodzeniu 2250) i nie przybiera najlepiej. W lutym chorowała na zapalenie spojówek i tak się męczyła, że przy piersi od razu zasypiała. Teraz po kazdym karmieniu podaję jej jeszcze z butelki mleko odciągniete z butelki, żeby żołądek jej się rozruszał, bo za mało je w czasie jednego karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 22:06 dziecko w tzrecim mies powinno podwoic swoja mase urodzeniowa Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 22:36 w szostym a potroic do roku skad wy takie rewelacje birzecie ze w trzecim? Odpowiedz Link Zgłoś
justbe86 Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 22:49 Moja córka urodziła się ważąc 3800, w 3 miesiącu ważyła 5800 a teraz ma 8 miesięcy i waży 8 kg. -- Amelka Odpowiedz Link Zgłoś
myszkamiki23 Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 07.03.08, 22:58 Moj synek 2 .03 skonczyl 3 miesiace i wazy 6980 ( waga urodzeniowa 3220 ) pytalam lekarza czy mie wazy za duzo ale powiedzial mi ze powinnam sie cieszyc ze tak ladnie przybiera na wadze - dodam ze je tylko piers. I tez spytalam go czy nie powinien dopiero po pol roku podwoic swojej wagi ale powiedzial mi ze to jest tak ze dzieci karmione tylko piersia powinny minimum do 6 miesiaca podwoic swoja wage bo dawniej jak karmiono dzieci wedlug schematu co 3 godziny a nie tak jak teraz na zadanie to dzieci poprostu za malo przybieraly na wadze. Dlatego nie martwie sie a raczej ciesze bo Maks jest silnym duzym zdrowym chlopczykiem nie choruje wogule. Troche mnie to zaczelo przerazac bo ma 3 miesiace a juz nie miesci mi sie w ciuchy rozm.68 Tak ze ciesz sie ze dzidzia ladnie przybiera na wadze.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-okla Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 04:07 moja córcia dziś skończyła 3 miesiące i waży 5,5kg. wagę urodzeniową miała 3140g Odpowiedz Link Zgłoś
zapytjka Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 09:15 mój wazy 7 kg- za 4 dni skonczy 3 miesiące waga przy urodzeniu 3,5kg czyli podwoil swoja wagę karmionty tylko piersią jeśli waga dziecka i jego wzrost są na tym samym centylu to jest ok- gorzej gdyby te oba parametry nie szly ze sobą w parze zmierz też obwód glowki dzidziusia- to tez da ci jakiś ogolny obraz jego rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 11:07 nic sie nie przejmuj.moj wazy tez 7,5 kg(ur.3500).juz bylam z nim jakis czas temu u lekarza bo tak jak ciebie niektore nastraszyly,ale lekarz powiedzial ze jest idealny bo proporcjonalny ma cos kolo70 cm (ur.53cm)i WCALE nie wyglada na grubaska. bardzo martwilam sie czy nie za szybko rosnie,ale dzieci sa rozne i bardzo mozliwe ze przystopuja w 2-gim polroczu. a najlepiej to wybierz sie do lekarza on jest od tego zeby wszystko wyjasniac.moj to mi nawet ostatnio powiedzial,ze nie mam problemow to sobie je wymyslam(bo o wszystko pytam),i dodal jeszcze zebym tak miala zawsze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mlubik Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 11:17 pierwszy syn-3 mies.-7200g (waga urodzeniowa 3780g i 59cm długi), drugi syn- 3 mies.-5900g (waga urodzeniowa 3200g i 55cm długi) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zal Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 12:44 16 tygodni - dziewczynka-6300 i 63 cm waga urodzeniowa 3320 i 52 cm Odpowiedz Link Zgłoś
zuza2904 Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 13:00 Każde dzieciątko jest inne więc i waga jest różna.Ja też się martwiłam że moja córcia jest za duża.Waga urodzeniowa 2940,za 8 dni skończy 4 miesiące i waży 5,5kg. 1 - 3 mies. życia ok.900g miesięcznie,pózniej dzieciaczki zwalniaja.Odrazu dodam że moja wiedza jest zasięgnięta z książki,a nie z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-zuzanki Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 13:31 Kurcze to moja jest drobniutka, a lekarz zapewnia mnie że jest ok! Ur.3280g 51cm obwód głowy 31 ostatnio na szczepieniu 3mieś 1 tydzień - równe 5kg , 63cm i obwód głowy 38. Odpowiedz Link Zgłoś
goossia Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 14:06 Moj maly urodzil sie w 39 tyg z waga 2900, dzis ma skonczone 8 tyg i wazy 4970..... Co oznacza, ze jak skonczy 3 miesiace moze dobic do 6200! Tak mi wychodzi z wyliczen..... Nie wiem, jak to mozliwe, ale jest naprawde szczuply i nikt nie moze powiedziec o nim - grubasek.... Odpowiedz Link Zgłoś
belemnitida Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 15:00 Moj synek wazyl przy urodzeniu 3310 a jak skonczyl 3 miesiac to 5600 - to ponoc Ok, a mi sie wydaje juz taaaki wielki Odpowiedz Link Zgłoś
yorkinia Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 20:24 Witam Mój synek waży 4,500 bo maludki sie urodził a je za dziesięciu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytataraszkiewicz Re: Ile ważą/ważyły wasze 3 mieisięczniaki 08.03.08, 20:37 az poszlam sprawdzic w ksiazeczce... Moj synek wazyl dokladnie 7530 na 3 miesiace,a waga urodzeniowa to3500... Teraz ma roczek i waz 12.600 i jest malym chudzielcem przy wzroscie 83cm... ( chudzielec=zart) Twoje dziecko sie pieknie rozwija i nie ma zadnej nadwagi,jesli wzrost i waga sa mniej wiecej w tym samym centylu.. Odpowiedz Link Zgłoś