Dodaj do ulubionych

Jennifer Lopez daje zły przykład!

• jager1979 Żenada 10.05.08, 21:40
      Ależ żenujący poziom dyskusji...masakra
    • monia.bb proponuje mniej czytac głupich gazet... 10.05.08, 21:47
      to po pierwsze a po drugie, to jest to jej sprawa, to jej piersi, to jej
      karmienie i to jej dzieci, co sie tak bulwersujesz, co to ona jakas niewolnica
      jest???? ma rozum i sama sobie decyduje a to ile kasy wydaje na ubrania, no to
      prosze cie ale zarabia, stac ja? stac, wiec nie wiem, zazdroscisz jej...
    • karawana123 Załamałam się :(((( 10.05.08, 23:29
      Karmię piersią córkę prawie 21 m-cy. Dlaczego? Bo przeczytałam w pewnym
      wywiadzie, że kilka sławnych osób karmi. Jednak Lopez jest dla mnie o wiele
      większym autorytetem. Jakbym wiedziała, że ona da butelkę, moje dziecko by
      piersi na oczy nie ujrzało uncertain
      • agata688 Re: Załamałam się :(((( 11.05.08, 19:47
        to jest dobre!!smile)
    • sandraa3 a ja się zgadzam... 11.05.08, 16:31
      Nie jestem fanatyczka karmienia piersią, mi się nie udało karmić
      tylko piersią i tyle ile bym chciała, ale... dziwnie się poczułam po
      tym wywiadzie.
      Możecie się śmiać i ironizowac, ale tzw gwiazdy mają wpływ na nasze
      zycie. A imiona? Skąd wysyp Julek, Zoś, Maryś, Franków i Antków?
      Może my nie jesteśmy aż tak podatni na modę, ale Amerykanie? Np moda
      na adopcje? Skąd idzie przykład?
      Jestem pewna, że im więcej gwiazd będzie wybierało butlę, bo tak
      wygodniej, tym więcej Amerykanek będzie to robiło.

• optymist1 ile jest tu osób, które karmiły piersią bliźnieta? 11.05.08, 20:57
      dużo osób sie wypowiada a kto karmił piersią bliźnięta? ręka w górę!
      ja akurat karmię (juz 7,5 miesiąca) i wierzcie mi, ze przez kilka pierwszych
      miesięcy było to spore poświęcenie, na które jak widać nie wszystkich stać smile
      taka J. Lo to pewnie ma pół tuzina nianiek, które z butli dzieciom podadzą i
      spokój wink
      ja karmię bo jestem przekonana, ze tak jest dla moich dzieci najlepiej (po
      prostu), z drugiej strony, z wygody smile bo nie wyobrażam sobie wstawac w nocy,
      wlec sie do kuchni, walić światłem po oczach i szykować mleko z proszku smile
      • blueberry77 Re: ile jest tu osób, które karmiły piersią bliźn 12.05.08, 15:13
        Też sobie nie wyobrażam wink. Kwestia organizacji.

optymist1 napisał:
        bo nie wyobrażam sobie wstawac w nocy,
        > wlec sie do kuchni, walić światłem po oczach i szykować mleko z proszku smile
        • juliza Re: ile jest tu osób, które karmiły piersią bliźn 12.05.08, 22:09
          optymist1 napisał:
          bo nie wyobrażam sobie wstawac w nocy,
          wlec sie do kuchni, walić światłem po oczach i szykować mleko z proszku smile

A ja tak właśnie karmiłam dwójkę dzieci smile. Nie biegłam do kuchni i nie waliłam
          światłem po oczach - wszystko miałam pod ręką, przy łóżeczku. Kwestia dobrej
          organizacji wink. Poza tym czasem w ogóle nie wstawałam - robił to za mnie mąż smile.
    • julcia0711 Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 12.05.08, 12:01
      Kobieto nie nawidze takich ludzi interesujacych się tyłkiem innych
      tylko broń Boze nie swoim to czy ona karmi tak czy siak to jest
      tylko i wyłacznie jej wybór Tobie nic do tego moja córka ma18
      miesiecy karmiona piersia była tylko przez 2 doby swojego życia
      pózniej zmuszona byłam karmic sztucznie nie chorowała mi ani razu
      antybiotyk to dla niej tabu i co potepisz mnie teraz za to
      obsmarujesz ze jestem zła matka puknijsie najpierw porzadnie
      najlepiej jakims ciezkim narzedziem w czolo i dopiero sie wypowiadaj
      bo załamuja mnie takie wscibskie baby jak Ty pewnie zycie swoich
      sasiadów tez znasz od podszewki bo niestety jestes typem
      najnormalniejszego plotucha który zyje z plotek tak wiec polecam Ci
      portale typu lansik lub pudelek tam mozesz wypowiadac sie do woli
      bedziesz w swoim zywiole
      • monikaaleksandra Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 13.05.08, 16:21
        Nie jestem plociuchem, mam doktorat, Vivy nie czytuję (był tam
        wspaniały film, przejrzałam ją przy okazji), życia swoich sąsiadów
        nie znam, bo hmmm... mieszkam za granicą, wśród dyplomatów, pracuję
        w konsulacie (fakt, nie na pełny etat, dużo jestem z córką), mój mąż
        jest konsulem generalnym i nigdy nie kupiłam dziecku ubrania
        droższego niż w Smyku, bo nie ma to kompletnie sensu, choć wierz mi,
        naprawdę mnie na to stać. Wydaje mi się tylko, że czasami stwarzamy
        pozory zapewniania dziecku tego, co najlepsze (ochrona, niańki,
        ubrania od nie wiadomo kogo) a nie dajemy mu tego, co nakazuje
        natura, czyli naturalnego karmienia. I gwiazdy też pokazują, że nie
        są w stanie być mamami nna 100%, tylko po porodzie wciskają
        maluchowi plastik w buzię a myślami już są na koncercie, który mają
        jutro. To paranoja. Mama koncertuje, a dzieci? Z niańką! Bardzo
        podoba mi się, że niektóre "gwiazdy" zawieszają swoje "kariery" po
        urodzeniu dziecka i wracają do zawodu po jakimś czasie. Nikt mi nie
        powie, że po tym czasie gorzej grają czy śpiewają!
        Nikt kobiecie nie każe karmić dwa, trzy lata, ale przynajmniej te 6
        miesięcy, jeśli nie jest chora, nie przyjmuje jakichś leków itp.
        Nikt mi nie powie, że zwykłe lenistwo to argument, macierzyństwo to
        także, niestety, poświęcenie, o czym dobrze wiecie, karmienie
        naturalne jest jego nieodłączną częścią.
        Ludzie wykupują banki krwi pępowinowej, cuda nie widy, a kiedy mój
        lekarz ginekolog (facet z II stopniem) zapytany, czy to potrzebne,
        taka "polisa na życie" mówi: Najlepszą polisą na życie dla dziecka
        jest fakt wykarmienia go piersią. I to są naprawdę mądre słowa.
        I co Wy z jakimś pudelkiem? Chodzi o psa? Czyjego? Pani Lopez? Nie
        rozumiem.... Chyba nie karmi go piersią smile
        • julcia0711 Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 13.05.08, 17:50
          Kobieto powiem Ci jedno masz powazny problem pracujesz w konsulacie
          no wybacz zawsze wydawało mi sie ze do konsulatu zatrudniaja osoby
          troszke innego pokroju niz ty hmm... no cóz świat sie zmienia i to
          na gorsze masz niby doktorat chcialas sie popisac na forum pokazac
          jak ty uczona madra itd no cóz w mojej ocenie to jest przerost formy
          nad trescia czytajac twoja wypowiedz mialam wrazenie ze czytam
          bełkot jakiegos pijanego meżczyzny albo wypowiedz mocher babci pod
          czujnym okiem OJCA DYREKTORA bo jakiego normalnego czlowieka przy
          zdrowych zmysłach interesuje jak karmi swoje dzieci J.Lo to jest jej
          zycie jej sprawa i jej dzieci czy ty nie masz swojego zycia bo widze
          ze jestes dobrze poinformowana o tym jak to zachowuja
          sie "niektóre "gwiazdy" " kobito mam dla Ciebie rozwiązanie wyjdz z
          domu rozejrzyj sie w kolo jest wiele powazniejszych spraw na swiecie
          godnych zauwazenia a nie jakies dyrdymaly J.Lo osobiscie podziwiam
          za jej kariere aktorska i muzyczna i nie interesuje mnie to jak
          ubiera jak karmi i jak wychowuje swoje dzieci to jest jej sprawa i
          mnie nic do tego i powiem Ci ze ona jest w stanie zapewnic lepszy
          byt swoim dziecią od Ciecbie mimo to ze niekarmi naturalnie te
          dzieci beda mialy take życie o jakim twoje bedą mogły tylko pomazyc
          chodz mamusia karmila je piersia wyjdz z tego swojego zascianka i
          przewietrz sie troszke bo tego ci brakuje naprawde i nie rób wstydu
          za granica naszej pięknej ojczyznie a co do pudelka to nie jest to
          zaden pies tylko portal internetowy smile
          • dorianne.gray Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 13.05.08, 23:06
            Normalnie pierwszy raz w życiu z prawdziwą przyjemnością
            przeczytałam post bez interpunkcji i ortografii, naprawdę!
        • mama-cudownego-misia Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 13.05.08, 20:23
          Droga koleżanko, już abstrahując od tego, że nie douczyłaś się do egzaminu
          doktorskiego z filozofii (relatywizm się kłania), zapraszam serdecznie do
          skorzystania ze schoolara, i poszperania trochę w publikacjach na temat
          karmienia piersią w prasie branżowej, które tym się różnią od publikacji w
          pismach dla mam, że podają przyczyny, dla których tak bardzo propaguje się
          karmienie piersią. Otóż pierwszą i najważniejsza przyczyna, dla której WHO
          rekomenduje karmienie piersią przynajmniej do 6 miesiąca życia, jest ogromna
          śmiertelność niemowląt w krajach trzeciego świata związana z przygotowywaniem
          mieszanek na brudnej wodzie. Jak widzimy, argument ten Pani J.LO nie dotyczy. W
          prasie branżowej znajdziesz też kupę artykułów porównujących statystyczną
          zachorowalność dzieci karmionych piersią i mlekiem modyfikowanym. Otóż w krajach
          rozwiniętych (gdzie woda jest czysta, butle się sterylizuje, a mieszanki dobiera
          do potrzeb dziecka) nie ma praktycznie różnicy między zdrowiem dzieci karmionych
          mlekiem modyfikowanym i piersią, poza dwoma wyjątkami:
          - dzieci karmione mieszanką częściej mają alergie (wczesne wprowadzenie
          alergenu, jakim jest białko krowiego mleka powoduje tzw. marsz alergiczny)
          - dzieci karmione piersią częściej chorują na zapalenie ucha (prawdopodobnie
          dlatego, że jedno ucho jest "przegrzane" w trakcie karmienia)
          Swego czasu mówiono o otyłości dzieci karmionych mieszanką, ale okazało się, że
          problem leży w ilości, nie w jakości, i że mamy żarłoczków muszą po prostu
          pilnować, żeby ich nie przekarmiać.
          Tyle, jeśli chodzi o wartościowość mieszanki w stosunku do mleka z cyca.

W wypadku J.LO nie chodzi tu jednak o to. Pozwolę sobie zacytowac moją odpowiedź
          powyżej, bo nie chce mi się powtarzać:
          Nie bardzo rozumiem, w czym problem.
          Pani Lopez jest kobietą, że tak się wyrażę, pracującą. O ile pamiętam, sama
          mocno awansowała społecznie i zarabia grube miliony, żeby jej dzieci miały
          lepszy start w życiu. W związku z tym musi szybko wrócić do formy, figury, etc.,
          bo w tym zawodzie (piosenkarka, aktorka) jest spora konkurencja, i gdyby się
          zamknęła na te zalecane przez WHO 6 miesięcy w domu, nie miałaby do czego
          wracać. Mniemam, że ze szkodą dla dzieci, bo takie poświęcenie ambicji i
          życiowych osiągnięć nie wpływa za dobrze na psychikę matki. Aby więc nie wypaść
          z obiegu i dalej zarabiać te grube miliony, musi dużo ćwiczyć, trzymać dietę,
          spędzać całe dnie w studiu, odbywać próby, nagrywać, pewnie też dawać
          koncerty... Nie bardzo wiem, jak miałaby to robić z dwójką ssaków uwieszonych u
          cyców, i jak na rozwój dzieci wpłynęłoby takie zamieszanie.
          Owszem, wybrała to, co najlepsze dla niej, ale też i przy okazji najlepsze dla
          jej dzieci. I dobrze.
        • juliza Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 13.05.08, 21:31
          No to teraz wyszło, że jestem leniwą, niepoświęcającą się (czytaj: wyrodną),
          wciskającą dzieciom plastik matką dwójki zdrowych bliźniaków. Może gdybym była
          chora lub faszerowała się lekami wyglądałoby to lepiej... Rozumiem, że Ty
          karmiłaś cyckiem bliźnięta co najmniej sześć miechów? Jeśli nie, to nie wiesz, o
          czym piszesz...
        • osa551 Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 13.05.08, 23:06
          mam doktorat, mieszkam za granicą, wśród dyplomatów, pracuję
          > w konsulacie (fakt, nie na pełny etat, dużo jestem z córką), mój mąż
          > jest konsulem generalnym

To nie daje Ci prawa do oceniania innych. Ja mam dwa fakultety, w tym jeden
          brytyjski i nie uważam się za kogoś lepszego posiadającego prawo do wygłaszania
          takich ocen. Poza tym to jak ludzie wydają swoje pieniądze to jest ich sprawa i
          nic innym do tego. To samo dotyczy karmienia piersią - nie masz prawa potępiać
          innych jeśli nie karmią, szczególnie jak mają bliźniaki, a piszę to karmiąc
          piersią swoje drugie dziecko.

Czytając to forum mam wrażenie, że co drugiej kobiecie z doktoratem wydaje się,
          że zjadła wszystkie rozumy i ma prawo pouczać ludzi jak mają żyć.
          • hopdoprzodu Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 13.05.08, 23:34
            Założycielka wątku chciała się po prostu pochwalić, jaką jest świetną matką,
            przy okazji dało się również wcisnąć info o doktoracie i wyższych sferach
            dyplomatycznych, w których się obraca smile
            J.Lo była tylko pretekstem.
            • hopdoprzodu Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 13.05.08, 23:39
              Poza tym fakt, że "ja tez karmię piersią,już dwa lata. Jest to dla mnie
              naturalne i piękne, nie jestem ograniczana przez dziecko, ani nie jestm
              kocmołuchem w brudnej podomce. Czuję się atrakcyjna i spełniona zawodowo" nie
              musi oznaczać,że jest to ogólnoświatowy standard.
              • monikaaleksandra Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 08:18
                Wasze wypowiedzi utwierdzają mnie w przekonaniu, że prawie 1000 zł,
                które oddalismy z mężem w ramach 1% na Komitet Upowszechniania
                Karmienia Piersią nie pójdzie na marne, tylko że dla Was na edukację
                jest już za późno...
                Naprawdę żal czytać takie bzdety, jakie wypisujecie, zwłaszcza, że
                przygotowujemy się do wprowadzenia akcji Rodzić po Ludzku na
                Ukrainie, w Kazachstanie i na Białorusi (w jednym z tych krajów
                konsulat jest patronem) i jest mi smutno, że upowszechnianie
                karmienia piersią powinno się najpierw wprowadzać w krajach wysoko
                rozwiniętych, gdzie babom z dobrobytu już po prostu pomieszało się w
                głowach. Co ja mam powiedzieć tym kobietom, do których będzie
                kierowana akcja? Jaki my w Polsce dajemy przykład? Nie wstyd Wam?
                Akurat w Afryce (też byliśmy na placówce, na szczęscie krótko)
                kobiety karmią w większośći 4-5 lat, nawet kilkoro dzieci naraz,
                niestety, czasem ten pokarm jest dla dziecka jedyny... więc akurat
                tam popularyzować karmienia nie trzeba, natomiast w USA zdecydowanie
                tak! Koleżanka konsul w Kanadzie dostaje specjalny DODATEK do
                wynagrodzenia, że karmi powyżej 1 roku!!! od rządu kanady, a nie
                Polski, choć to Polska jest płatnikiem!
                A niestety, Wasze wypowiedzi są dowodem, że niektóre kobiety są po
                prostu leniwe, samolubne i wygodnickie! żal mi tylko tych dzieci, bo
                już po urodzeniu mają gorszy start.
                Z ojcem Rydzykiem nie mam nic wspólnego, zawsze byłam związana z
                lewicą smile Tak się uchowałam przed Kaczorami "zagramanicą" smile
                I skończcie już ten wątek, bo muszę to przeanalizować i wyciągnąć
                jakieś wnioski (niestety smutne) na spotkanie "sztabu
                organizacyjnego".
                I nie mówcie o braku wpływu "gwiazd" na życie ludzi, bo skąd te
                Nikole, Brajany, Dżesiki, Rejczele, Oskary w każdej piaskownicy?
                A Pani Lopez ma dla mnie tyle wspólnego ze sztuką ile pseudolewicowe
                bełkotanie Gadzinowskiego z autentyczną lewicowością "Krytyki
                Politycznej" Sierakowskiego.
                Niestety, dla wielu osób jest wspaniałą artystką sad
                • jagielon29 Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 08:32
                  Monikaaleksadra, mam pomysl. Zbierz swoj sztab organizacyjny i
                  jedzcie do tej Lopez ja uwiadamiac, zamiast nam tu ciosac kolki na
                  glowe.
                  • asie-nka2 Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 15:46
                    dajcie juz spokoj tej jalowej dyskusji,kazdy ma swoje racje jedne karmia drugie nie i niech jedne sie odczepia od drugich.Karmiace robia dobrze,niekarmiace tez-wszystko ma plusy i minusy.Nie obrazajcie karmiacych i na odwrot,niech kazdy robi jak uwaza.Kazdy ma wybor jak wychowywac swoje dzieci,jak ubierac a tym bardziej jak karmic.Porozmawiajcie z psychologami jak kobieta ma awersje do karmienia ma niekarmic bo to tak stresujace dla niej i jednoczesnie dla dziecka ze nie warto.Kto powiedzial ze mama butelkowa jest gorsza??Ludzi w byciu dobra matka nie chodzi o to!!!!!!!!!
                    • dzoaann Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 17:06
                      alez , asie-nka2, takiego zdania jest większość w tym wątkusmile nawet większość
                      mam, karmiących piersią poparla wolnoość każdego do wyboru i tylesmile
                • mama-cudownego-misia Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 08:39
                  Wiesz, taka egzaltacja jest naprawdę niezdrowa.
                  Bardzo mnie ciekawi, z czego masz doktorat (ja na przykład jestem
                  literaturoznawcą, a specjalizuję sie w historii idei) i na jakim uniwersytecie
                  go robiłaś, bo wydawało mi się, że poza paroma oszołomami elita inteligentów
                  powinna jednak wykazywać bardziej filozoficzne podejście do życia. Naprawdę nie
                  każdy i nie całym swoim życiem musi dawać przykład, a rozczulającą naiwnością
                  jest twierdzić, że nieedukowana mama w Afryce, pozbawiona nie tylko czystej wody
                  pitnej, ale i dostępu do telewizji i jakiegokolwiek kontaktu ze światem poza
                  swoim najbliższym otoczeniem, będzie brała przykład z nas, Europejek (wierz mi,
                  spędziłam tam 5 lat, i aż za dobrze wiem, jak wyglądają tamtejsze realia).
                  Zupełnie też nie wiem, co Twoim zdaniem ma akcja "Rodzić po ludzku" wspólnego z
                  karmieniem piersią, i dlaczego ten fakt miałby nas powstrzymywać od
                  komentowanie Twojej bądź co bądź trochę oderwanej od rzeczywistości wypowiedzi.
                  Jeśli chodzi o "bzdety", które np. ja napisałam na temat karmienia piersią,
                  cóż... z faktami naprawdę się nie dyskutuje - znajdź statystyki, przekonaj się sama.

Wobec powyższego proponuję więc, żebyś zostawiła Lopez w spokoju, przestała
                  wtykać nos do cyców/butli innych mam, i zajęła się swoim życiem.
                  A ten 1% podatku się pewnie przyda, JEŚLI pójdzie na walkę o karmienie piersią
                  tam, gdzie jest to kwestia życia lub śmierci, albo po prostu zdrowia dzieciaków
                  - wśród ubogich rodzin w Polsce (można by mamom rozdawać witaminy), w Indiach, w
                  Afryce...
                • juliza Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 08:46
                  A ja współczuję Twojemu dziecku, bo z tak ograniczoną myślowo matką to ono ma
                  gorszy start w życiu. I pewnie nie jest to tylko moje zdanie. Życzę miłej analizy.
                • osa551 Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 09:15
                  Jeśli polskie elity i dyplomacja reprezentują taki poziom - to ja dziękuję.
                  Przestaję się dziwić postrzeganiu Polski w świecie, bo myślałam, że to pijani
                  robotnicy w UK i USA nam robią czarną robotę jako narodowi, a okazuje się, że
                  dokładają się jeszcze takie osoby jak Ty.

Nie rozumiem dlaczego się wywyższasz i po co wplątujesz J.Lo w swoją krucjatę pt
                  "Jestem najmądrzejsza na świecie, reprezentuję elity, a reszta kobiet to debilki
                  i <low class>". Nie wiem gdzie jeszcze byłaś na placówce, ale w krajach w
                  których mieszkałam, takie wtrącanie nosa w czyjeś piersi i czyjeś życie byłoby
                  postrzegane jako przejaw bardzo złego wychowania.
                  • sandraa3 hmmm 14.05.08, 10:28
                    Ciekawe. Jedna mama wyraziła się niepochlebnie o J.Lo. Źle! Głupia i
                    ograniczona jest! Reszta mam zmieszała ją z błotem i zwyzywała.
                    Dobrze! Mądre i tolerancyjne matki, a nie jakaś wywyższająca się
                    snobka!
                    • osa551 Re: hmmm 14.05.08, 11:58
                      sandraa, mam wrażenie, że niedokładnie przeczytałaś wątek. J.Lo. mało kogo
                      obchodzi, problem jest w tym, że ludzie nie bardzo lubią jak im ktoś mówi jak
                      mają żyć i pisze do nich pozycjonując się wyżej od nich. Ja karmię piersią, ale
                      szanuję decyzje innych matek, które karmią dzieci mlekiem modyfikowanym. A do
                      mojego karmienia piersią nie dorabiam ideologi typu "lepszy start" uważając inne
                      kobiety za niedouczone, egoistyczne i leniwe.
                • patrice7 jestes nienormalna 14.05.08, 11:09
                  nigdy nie napisalam na forum takich slow ale uwazam ze Tobie potrzebny jest
                  psychiatra!@!!!!! i NIE ZARTUJE! jestes
                  nienormalna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Co to ma znaczyc? "A niestety, Wasze wypowiedzi są dowodem, że niektóre kobiety
                  są po
                  prostu leniwe, samolubne i wygodnickie! żal mi tylko tych dzieci, bo
                  już po urodzeniu mają gorszy start."
                  Jaki gorszy start?
                  • aleksandra1977 Re: jestes nienormalna 14.05.08, 11:45
                    zgadzam sie z autorka watku z tym, ze "że niektóre kobiety
                    są po prostu leniwe, samolubne i wygodnickie!" i dlatego nie chca
                    karmic dziecka piersia.
                    Moze nie jest to zbyt powszechne zjawisko w Polsce, ale mieszkajac
                    kilkanascie lat w Niemczech, wsrod Niemcow, nie Polakow, spotkalam
                    sie z takimi mamami, ktore, zanim jeszcze dziecko przyszlo na swiat,
                    otwarcie mowily, ze po pierwsze - rodzic naturalnie nie beda, bo to
                    meka i beda mialy cc, a ciecie wykona chirurg plastyk, bo one
                    przeciez musza wygladac w bikini, po drugie - karmic nie beda, bo
                    chca normalnie jesc, bo tak im wygodnie i chca miec czas dla siebie,
                    bo musza miec ladny biust, chca wrocic do pracy, chca szybko
                    odzyskac figure sprzed ciazy i wkrotce po porodzie przechodza na
                    diete; po trzecie - skoro wracaja do pracy, to dziecko bedzie z
                    opiekunka.

To w naszym kraju matki maja do pomocy babcie, tesciowe, ciocie...
                    To tutaj kobiety czuja presje karmienia naturalnie za wszelka cene.
                    To w Polsce zostaje sie na urlopie macierzynskim, a najlepiej
                    wychowawczym.
                    Na Zachodzie tego nie ma. Zupelnie inaczej wychowuje sie tam dzieci.
                    Inaczej, nie znaczy gorzej, choc dla wielu z Polek sa to metody
                    niedopuszczalne.
                    Nikogo nie dziwi fakt, ze matka zostawia kilkutygodniowego noworodka
                    z niania, czesto Cudzoziemka, (sama dorabialam w taki sposob i majac
                    17 lat zajmowalam sie 6 tygodniowym chlopcem), ze chce szybko wrocic
                    na swoje stanowisko, ze nie zostaje z dzieckiem w domu kilka lat...
                    Nie lata z obledem w oczach w poszukiwaniu okreslonego modelu wozka,
                    nie wstaje na kazde pisniecie dziecka...

Tez nie karmilam dziecka piersia, bo stres zwiazany z porodem i
                    pozniejsza depresja poporodowa skutecznie zahamowaly laktacje.
                    Bardzo chcialam karmic. W zaden sposob nie czuje sie gorsza matka,
                    tylko dlatego, ze natura zadecydowala inaczej.

J.Lo. nie jest dla mnie autorytetem, ale majac porownanie z innym
                    krajem niz Polska, rozumiem jej decyzje.
                  • magda1237 Re: jestes nienormalna 14.05.08, 11:47
                    Poczytajcie wątek na małym dziecku o tym jak chce przekonać lekarza
                    do zapisania witaminy d3 dziecku, mimo ze lekarz nie widzi takiej
                    potrzeby. A wszystko dlatego, że przeczytała artykuł w Twoim
                    Dziecku. Wątek jest długi i tak samo burzliwy jak u nas. Czyżby
                    jakaś prowokacja?
                    Tu zamieszczam cytat z jej wypowiedzi:

"Przestańcie tak ujadać. To był artykuł w Twoim Dziecku,
                    podpisany przez Panią doktor habilitowaną nauk medycznych, która
                    przedstawiła najnowsze badania IMiDz, więc chyba ma o tym jakieś
                    pojęcie (może na stronie instytutu można je znaleźć). Moje dziecko
                    jest totalnym alergikiem, pije tylko moje mleko, choć ma już dwa
                    lata, nawet po preparatach mlekozastepczych jest wysypana! Ja zawsze
                    dostawałam jako dziecko jakieś gigantyczne ilości tranu, potem jako
                    nastolatka przeszłam na preparaty dla kobiet w ciąży (Falvit), bo
                    miałam ciągle anemię, czyli już z 25 lat jestem na max suplementacji
                    (teraz przy karmieniu biorę np. 2000 jednostek czystego wapnia - nie
                    tego, co jest wypisane na opakowaniu, tylko faktycznie
                    przyswajalnych jonów wapnia), mnóstwo żelaza, Prenatal. Mimo
                    drastycznej diety eliminacyjnej wyniki mam dobre, nerki czyste
                    (często robię USG). Młoda też. Córka nie może pić tranu, bo ma zakaz
                    spożywania wszystkiego, co pochodzi od morskich ryb. Lekarz
                    alergolog nie wspominał nic o wit. D3, powiedział, że skoro ciągnie
                    pierś nawet 10-12 razy dziennie to jej wystarczy. A ja obawiam się,
                    że nie. Poza tym siłą muszę ją ciągnąć na spacer, dziś prawie za
                    kołnierz wywlokłam ją z domu, to mi ze słońca uciekała w cień (może
                    to dobrze, bo jest po szczepieniu). Mąż urządził jej dwa pokoje
                    dziecięce w małpie gaje itp, bo w naszej okolicy nie ma nawet
                    huśtawki (mieszkam w Grodnie) i ma w czterech literach spacery, woli
                    szaleć w mieszkaniu. A do lekarza jeździmy do Sokółki, tam wszyscy
                    lekarze są jacyś dziwni.
                    Więc nie krzyczcie, kobity, bo to nie jest taka prosta sprawa.
                    • aleksandra1977 Re: jestes nienormalna 14.05.08, 11:51
                      ups...
                      czyzby jajko madrzejsze od kury?
                • julcia0711 Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 11:20
                  Kobieto moze nanaszą edukację jest już za pózno ,ale na twoje
                  leczenie tym bardziej.Żal mi tylko twoich dzieci, bo one na twoim
                  zaściankowym myśleniu najbardziej ucierpią. Kto dał Ci prawo do
                  oceniania innych tego naprawde nie potrafie zrozumiec,czujesz się
                  kimś lepszym ,a tak naprawde jesteś takim samym szarym człowiekiem
                  jak my wszyscy,jednym słowem żenua.Pozdrawiam życze miłego dnia.
                • rybcia312 Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 17:41
                  Wydaje mi sie,ze jednak nie maPani do konca racji.
                  Jak juz pisalam wyzej ja karmie moje dziecko piersia i obie jestesmy
                  z tego zadowolone.Mnie moja mama nie karmila-nie mogla,ale
                  podejrzewamze nawet jakby mogla to by nie chciala,ale jak Pani widzi
                  nie mialo to zadnego wplywu,ani na moja decyzje,ani tez zbytnio nie
                  sadze by fakt ten mial duzy wplyw na to jaka dzis jestm i kim jestem
                  i nie uwazam by moja mama byla w jakis sposob odemnie gorsza!
                  Pisze Pani,ze ma prawie 40 lat i swiadomosc przychodzi wraz z
                  wiekiem-moze i tak,ale powiem Pani ze moja kolezanka,ktora zaszla w
                  ciaze w klasie maturalnejswojego synka karmila prawie 3 lata,wiec
                  nie wiem co to ma wspolnego z wiekiem,czy wyksztalceniem.
                  Pracujac przez pewien okres w sadzie rejonowym pracowala ze mna
                  kobieta,ktora mila trojaczki-nie karmila ich piersia,bo jak
                  stwierdzila bylo to niewykonalne.Nie wiem,ja zawsze mialam
                  pojedynczo moje pociechy,gdybym miala blizniaki moze bym sie
                  starala,ale czy dalabym rade-nie wiem,bo nigdy nie bylam w takiej
                  sytuacji.
                  Pisze tez Pani,ze dzieci nie maja wyboru(tylko kobiety)-fakt-nie
                  maja,ale nie maja tez wplywu na to jak je Pani ubiera,kiedy wychodzi
                  na spacer-czy wogole wychodzi,a skad Pani wie,co ziecko by wybralo?
                  Coz,tego nie dowiemy sie nigdy,poprostu w tym wieku akurat tak jest.
                  Ja uwazam,ze dobrzeze sie propaguje karmienie piersia,ale
                  nigdy,przenigdy nie powiem,ze koobieta,ktora tego nie robi,jest
                  gorsza=NIGDY-WIECEJ,UWAZAM ZE NIKT NIE MA PRAWA DO TAKIEGO
                  SADU!!!!!!!!!!!!!
                  Pisze Pani,ze poprzewracalo nam sie w glowach z dobrobytu,coz wiele
                  moich znajomych nie stac na wiele i nie sadze,aby toneli w
                  luksusach=wiekszosc jednak wyksztalcenie wyzsze ma.
                  Ijeszcze jedno,pisze Pani,ze Pani kolezanka pobiera dodatek za to za
                  karmi dziecko ponad rok-nie chce tu wywolywac dodatkowej
                  niepotrzebnej dyskusji,ale czy w takim razienapewno chodzi o dobro
                  dziecka,czy o dodatek?
                • ewa-krystyna Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 14.05.08, 20:36
                  "...Koleżanka konsul w Kanadzie dostaje specjalny DODATEK do
                  wynagrodzenia, że karmi powyżej 1 roku!!! od rządu kanady, a nie
                  Polski, choć to Polska jest płatnikiem!..."

czy moglaby mi Pani wyslac jakis link gdzie moge o taki dodatek wystapic?
                  mieszkam w Kanadzie od ponad 6 lat i nigdy o tym nie slyszalam,zeby rzad
                  kanadyjski dawal kobietom dodatki za karmienie piersia dzieci powyzej 1 roku
                  zycia... owszem zaleca sie karmienie piersia chociaz przez pierwsze 6 miesiecy
                  ale nie spotkalam sie tu nigdy z zadnym naciskiem na kobiety ,aby karmily
                  piersia a tymbardziej zeby im za to placono! zanim dziecko sie jeszcze urodzi
                  firmy produkujace mleka modyfikowane wysylaja kobietom probki puszek 280ml z
                  mlekiem w proszku,rozne gadzety typu torby na pieluchy, butelki jak i kupony na
                  ich produkty... zawsze podaja rowniez info,ze mleko matki jest lepsze i jak
                  karmic piersia...

• elf1977 Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 15.05.08, 09:52
          Jak widać doktorat z inteligencja w parze nie idzie. Nie każda
          gwiazda może sobie pozwolić na "zawieszenie kariery", nie każda
          kobieta może wykarmić bliźnięta.
          Być matką na 100 procent, to nie karmić pół roku (bądź więcej). Ze
          wstydu bym się spaliła, gdybym coś takiego powiedziała mojej
          kochanej mamie, której dziękuję za to, że była i jest przy mnie,
          choć nigdy nie karmiła mnie piersią. jest mamą taką, jaką powinna
          być.

• mart.a.m pojechałyscie równo 15.05.08, 10:14
      niektore dziewczyny ostro "pojechały". I chyba niepotrzebnie. JLo
      mogłaby być dumna z tego...a może jednak nie? Chyba nie o to
      chodziło
      • aniagn Re: pojechałyscie równo 15.05.08, 10:28
        No to ja się dopiszę na koniec. Pewnie mnie tu niektóre zlinczują
        ale co tam. Ja nie karmiłam piersią. Miałam wklęsłe brodawki i się
        nie dało. Taaaa zaraz jakaś się odezwie, że trzebabyło próbować. A
        ja próbowałam nie dało się i ptzez te wszystkie gazety, gadanie o
        karmiemniu piersią miałam depresje. Nie poporodową ale dlatego, że
        czuła się gorsza przez takie jak niektóre kobiety, które uważają że
        matki niekarmiące są gorsze. Teraz jestem w ciąży i już wiem że nie
        będe karmic. Na samą mysl mam na plecach ciarki. Nie mam nic
        przeciwko kobietom karmiącym, to ich wybór i też MÓJ wiec nie życzę
        sobie żeby jakaś baba, która nadal mysli że jest w KC mówiła mi co
        mam robić.
        • rybcia312 re aniagn 15.05.08, 11:16
          Uwazam ze moglas sprobowac,ale jesli nie chcialas,albo chcialas a Ci
          nie wyszlo to Twoja sprawa i nikt-zadna mama,niezaleznie czy karmi
          czy nie nie ma prawa powiedziec Ci ze jestes od niej gorsza!
          Ja mojego pierwszego synka tez krmilam 2 mies,glownie dlatego,ze
          moja mama i tesciowa twierdzily,ze sie moje dziecko nienajada i jak
          juz uleglam i przestalam to bylo mi przykro i tez mialam depresje.
          Przy kolejnym dziecku sie zawzielam i przestalam karmic dopiero
          wowczas jak bylam w kolejnej ciazy w 6 mies.Teraz tez karmie 5 mies
          i wszystko jest ok.
          Uwazam,ze grunt zebyscie obydwoje-Ty i dziecko
          bylizadowoleni,niewatpie ze bedziesz kochac swojego bobaska
          najbardziej na swiecie,a to jest najwazniejsze!
          a jesliktos ci cos powie na ten temat postraj sieniesluchac-
          najwyrazniej nie rozumie!-zycze ci wszystkiego dobrego(ja tez mam
          grudniowe malenstwo)
          • antyka Re: re aniagn 15.05.08, 22:21
            Prze takie terrorystki laktacyjne zaliczylam megadol po porodzie.
            Nie umialam prawidlowo przystawic dziecka, mala nie chciala ssac.
            Ryczalam, ryczalam i ryczalam.
            Podjelam juz decyzje, ze nie bede probowac karmic, bo kazda proba
            konczyla sie mega awantura w domu, ze mecze dziecko, ze mam
            natychmast dac jej butle. A ja wiedzialam, ze kazda butla = mniejsze
            szanse na karmienie piersia.

Udalo mi sie, dzieki pewnej wspanialej foremce, karmilam 8 m-cy.
            Co sie dzialo pozniej to masakra. Obce kobiety wypytywaly mnie, czy
            karmie piersia, i mowily mi, co sadza o takich matkach, ktore z tego
            rezygnuja. Wlasna szwagierka meczyla mnie, zebym dziecko karmila
            dluzej. Sasiadka z dolu skomentowala: no! ja mysle! teraz matki nie
            chca karmic.

A ja mowie: moherom i nawiedzonym terrorystkom laktacyjnym mowie NIE.
            Kazdy robi tak, jak mu dobrze.

smile
    • ewalm Re: Jennifer Lopez daje zły przykład! 19.05.08, 00:45
      Moniko,
      a chciałabys usłyszeć, że tak późne macierzyństwo jest
      nieodpowiedzialne? Moim zdaniem na przykład jest. Ale się nie
      wtrącam, bo w życiu różnie bywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka