tylkoty0 23.05.08, 16:52 mojemu 9msc synkowi ropieje oczko prawdopodobnie zawiało mu je prosze o rady czym przemywa oczko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elske Re: ropiejęce oczko 23.05.08, 19:44 Ja przemywalam sola fizjologiczna. 2 tyg temu urodzilam synka w norwegii i tutaj na ropiejace oczka kazano przemywac malemu oczka moim mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: ropiejęce oczko 24.05.08, 08:36 Byleby nie rumiankiem - często uczula. Mój synek dostał takiego uczulenia, że okolice chorego oczka jeszcze dodatkowo drapał, efekt był opłakany oczywiście, nie warto z rumiankiem ryzykować. Sól fizjologiczna ew. krople do oczu homeopatyczne, a jak nie przejdzie (najprawdopodobniej niestety tak będzie) to najpierw pediatra (przepisze TOBREX), a potem ewentualnie okulista. Odpowiedz Link Zgłoś
google.pl Re: ropiejęce oczko 23.05.08, 20:08 Zaczerwienione, łzawiące oczko to jedno a lecąca z niego ropa to drugie. Na ropiejące oczko dzieciom przepisuje się receptę na krople z antybiotykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
chicoria Re: ropiejęce oczko 23.05.08, 20:15 Ja przemywalam rumiankiem, ale corcia dostala tez kropelki - sulfacetamidum (na recepte). Jak rumianek nie pomoze, radze udac sie jednak do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
asieksza Re: ropiejęce oczko 23.05.08, 23:41 My często mieliśmy problem z ropiejącym oczkiem, to może być stan zapalny albo zatkany kanalik łzowy. My chodziliśmy z małą do okulisty kropelki za 20 zł nie pomagały za to gentamycyna za całe 50 groszy wyleczyła tak, ze do tej pory mamy spokój Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: ropiejęce oczko 24.05.08, 00:20 A mnie lekarz powiedział że rumianek może troche podrażnić , kazał przemywać zielem świetlika, przepisał też TORBEX ale syn miał bardzo poważny stan zapalny Odpowiedz Link Zgłoś
lawrence3 rumianek 24.05.08, 08:57 Mój synek przez pierwsze tygodnie życia miał zaropiałe oczka. Przemywałam solą fizjologiczna z marnym efektem. Czytałam o rumianku , że uczula ale zaryzykowałam i trafiony zatopiony. Przeszło jak ręką odjął. Moja rada - można spróbować przemyć rumiankiem ale gdyby pogorszyło się to od razu do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mgucio9 Re: ropiejęce oczko 24.05.08, 10:05 Z rumiankiem trzeba uważać. Mi lekarz zalecił świetlik, a jak nie przechodziło to zapisał maść z antybiotykiem. Jak teraz mu zaczyna ropieć to sól fizjologiczna, świetlik a w ostateczności maść. Jak będziesz mu przemywać świetlikiem kilka razy dziennie i nie przejdzie to idż do lekarza, bo szkoda żeby się maluszek męczył. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 Re: ropiejęce oczko 28.06.08, 10:09 tzn kupic waptece sol fizjologiczna i na waciku przemywac oczka. ajesli chodzi o teziola ze swietlika to tez sie kupuje w aptece i przemywatym. Odpowiedz Link Zgłoś