joasia997 02.06.08, 10:43 Witam, zauważyłam ostatnio u mojej 3-tyg. córeczki małe czerwone kropeczki w okolicach ust i bródki - czy to mogą być potówki które powstały z wilgotnej buźki podczas ssania piersi? Jak je można usunąć? Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daga_j Re: potówki w okolicach ust - chyba od karmienia 02.06.08, 11:43 Jeśli wokół buzi to owszem pewnie z podrażnienia skóry wilgocią, ale to nie potówki, tylko takie podrażnienie. Tak sądzę. Na to jedynie można poradzić osuszanie buźki, delikatne i krem jakiś (np. alantan, bepanthen). A może ssie smoczek i ma ciągle wokół ust mokro? Nie wiem, bo ja nie dawałam moim dzieciom smoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
misiorek86 Re: potówki w okolicach ust - chyba od karmienia 02.06.08, 11:44 Hej ja mam identyczny problem, mój synek ma 6 tyg i od 4 dni, szczególnie na bródce ma dużą ilosc czerwonych kropek, tez sie zastanawialam czy to moze byc z karmienia,dopiero w czwartek idziemy do pediatry ale moze tutaj predzej sie czegos dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia997 Re: potówki w okolicach ust - chyba od karmienia 02.06.08, 11:48 Czerwone kropeczki pojawiły się wczoraj. Smoczka nigdy nie ssała więc to napewno nie to ;-/ Na szczęscie na jutro mam umówioną wizytę u pediatry więc jeśli nie znikną to może ona coś doradzi - wtedy wam napiszę. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kara_w Re: potówki w okolicach ust - chyba od karmienia 02.06.08, 12:55 U mojego Malucha pomogło przemywanie przegotowaną wodą i smarowanie dobrze osuszonej buźki kremem (ja miałam akurat Oilatum krem, ale może być inny, chodzi o działanie ochronne) - cieniutką warstwę kremu. No i częste osuszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: potówki w okolicach ust - chyba od karmienia 02.06.08, 19:53 Wygląda to na podrażnienie od śliny. Moze rączki wpycha do buzi i przenosi na bródkę... Generalna zasada jest osuszać i kilka razy dziennie smarować, ja polecam Bepanthen maść. Rada przyda się też na okres ząbkowania A jak na rączkach będzie coś podobnego, to też posmaruj Odpowiedz Link Zgłoś