etnoo 03.06.08, 15:05 na odparzenia dobra jest kapiel w krochmalu, poradzcie jak go zrobic??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natka1218 Re: kąpiel w krochmalu 03.06.08, 15:21 w krochmalu owszem ale ja używam tabletek nadmanganian potasu łatwiejsze w użyciu. Rozpuszczasz w ciepłej wodzie i wlewasz do wanienki u nas bardzo pomogło. A krochmal ja make ziemniaczana rozpuszczałam w gotującej sie wodze aż powstawały takie gluty. Odpowiedz Link Zgłoś
didziunia Re: kąpiel w krochmalu 03.06.08, 15:33 ja uzywam 5l garnka. najpierw zagotowuje wode, ubieram troche wody do garnuszka w ktorym "rozmącam" 5 lyzek maki ziemniaczanej, zawartosc garnuszka wlewam do garnka i jeszcze 1min wszystko ciagle mieszam a potem wlewam do wanienki i dolewam zimnej wody. malej pomoglo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martha666 Re: kąpiel w krochmalu 03.06.08, 20:35 robię tak jak ty tylko raczej na oko i czasem wychodzi za mocny ale skóra po kąpieli w krochmalu jest aksamitna. Odpowiedz Link Zgłoś
casioola Re: kąpiel w krochmalu 03.06.08, 23:23 Krochmal (porcyjkę)rozpuszcza się w wodzie zimnej - patrz: sposób przygotowania kisielu. (W przeciwnym razie - wlaka z glutkami.) Potem dolewaj do wody ciepłej, w wannie - gotować nie trzeba! Na mocne odparzenia też polecam nadmanganian potasu - kilka kryształków, żeby woda zabarwiła się na b.jasny (blady!), różowy kolor. Możesz też przemywać pupę przy okazji zmiany pieluszki. Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: kąpiel w krochmalu 03.06.08, 23:25 A ja popsostu nasypałam trochę mąki ziemniaczanej do wanienki. Też pomogło Odpowiedz Link Zgłoś