Dodaj do ulubionych

idealne dopasowanie

12.06.08, 19:07
Powiedzcie mi dziewczyny czy każdy dzien macie tak samo ustawiony co do godzinki.Konkretnie mysle o spaniu ,jedzeniu.Moją dzidzie karmie co 3 godzinki tak sie staram ale co do godzin snów nie ma stałych>Mam troche wyżuty ze to ja coś zle robie.Teraz ze spaceru wróciłam i zawsze kąpiel jest o 19 a córeczka zasneła no i co mam ją budzic na siedząco mi zasneła w wózku.Sama chce jej narzucic jakies stałe godziny ale na siłe jej nie połoze.Jak to u Was wyglada?Dziekuje z góry za odpisy!
Obserwuj wątek
    • ivitka Re: idealne dopasowanie 12.06.08, 20:53
      Przede wszystkim: nic na siłę!
      Oczywiście, dobrze jest, jeśli dziecko ma ustalone godziny na różne
      czynności, bo to daje dziecku poczucie bezpieczeństwa. Ale budzić
      dziecko bo pora kąpania to właśnie zaburzanie dziecku poczucia
      bezpieczeństwa. Bezsensem byłoby budzić dziecko tylko dlatego, że
      wybiła godzina na coś.
      Przynajmniej ja tak uważam. Nigdy nie pilnowałam na siłę godzin ani
      snu ani karmienia ani spacerów ani kąpania. Po prostu jeśli dziecko
      sygnalizuje głód to karmię, jeśli jest zmęczone to usypiam, jeśli
      jest ładna pogoda to idę na spacer. Po co komplikować sobie życie?
      • chusinka Re: idealne dopasowanie 12.06.08, 21:05
        no tak racja nic na siłe.Ale jak słucham jak dzeci koleżanek mają stałe godziny jedzenia,spania że wpadłam w zadume bo myslę ze coś zle robie.
    • maminek.stasia Re: idealne dopasowanie 12.06.08, 21:11
      Dopiero z czasem wypracowalismy sobie jako taki harmonogram, ale nie co do minuty. Synuś je co 2,5 czsami co 3 godziny. Jeżeli widzę,że jest głodny dostaje jeść i po dwóch godz. (umie kategorycznie odmówić jedzenia na zapas,gdy źle odczytam jego prośby i usiłuję go nakarmić,gdy głodny nie jest)
      A kąpanie? Cóż, wieczoremsmile Między 7 a 8. I tylesmile A jak sobie utnie drzemkę przed kąpielą, to poczekam, albo, jeśli uśnie na dobre... wstyd przyznać... robię mu dzień dzieckasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka