lmama 06.10.03, 20:39 Czesc dziewczyny. Mam w domku 3-tygodniowa coreczke. Slyszalam, ze niemowleta uwielbiaja masaz calego cialka. Nie mam pojecia jak go robic? Moze ktoras z Was mi podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jamila Re: masowanie niemowlaka 06.10.03, 22:00 Witaj. Polecam Ci zadac sobie trud i udac sie do profesjonalnego masazysty z osrodka rehabilitacji dzieci (mysle, ze znajdziesz taki w swoim miejscu zamieszkania). Warto - wierz mi, warto zamowic jeden odplatny (30-40)masaz niemowlecia (oczywiscie nie w celach leczniczych), aby pokAzal Ci jak to sie fachowo robi. To sprawa kilku podstawowych ruchow, ale trzeba wiedziec JAK! Pisze o tym, bo sama uczylam sie kiedys podstaw masazu. Jakie bylo moje zdziwienie, gdy znalazlam instrukcje masowania niemowlat w kilku popularnych pismach typu 'Mama i dziecko', 'Dziecko' itp.(nie pamietam dokladnie numerow). Sa tam zawarte dziwne rzeczy - nozki pani masuje do dolu, raczki tez...Fachowiec robi dokladnie na odwrot! Skonsultowalam to wlasnie z takim masazysta-rehabilitantem (masaz lecznieczy, naprawde profesjonalista!)i powiedzial, zeby zapomniec o takich gazetowych 'kursach', bo jesli jakas mama bedzie tak codziennie, to naprawde ZASZKODZI swojemu dziecku. Masowanie niemowlecia to wielka frajda dle mamy i dziecka, dlatego warto wziac sie do tego naprawde powaznie i uniknac bledow, ktore moga byc na dluzsza mete nawet niebezpieczne. Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze powodzenia! )))) Odpowiedz Link Zgłoś
dosiamamafilipa Re: masowanie niemowlaka 07.10.03, 11:30 hej ja jestem rehabilitantem i owszem istnieje masaz Shantala (indyjski)dla niemowlakow ktory wykonyje sie od dolu do gory i jest to zaprzeczenie masazu klasycznego, moze poprostu masazysta u ktorego bylas jest jakiejs starej daty lub sie nie doucza. Mozna i tak i tak zalezy ktory masaz chcesz wykonac od poczatku do konca a tak naprawde to w masazu niemowlat bardziej chodzi o specyficzny kontakt z dzieckiem niz o rozmasowanie czegokolwiek pozadnie. Sama mam szkraba 10 mies i widze jak te nasze masaze mu frajde sprawiaja. Wiem ze sa na zelaznej bodajze organizowane specjalne kursy dla rodzicow z dzidziusiami ale nie wiem czy to najlepszy pomysl bo dzieci jest tam duzo grymasza napinaja sie pozatym masaz powinien byc dostowany do rozkladu dnia dzicka a nie na odwrot. pzd Odpowiedz Link Zgłoś
jamila Re: masowanie niemowlaka 08.10.03, 01:40 A wiec jako rehabilitant powiedz, droga Dosiu, do czego ten masaz Shantala ma sluzyc?Czy jest przewidziany dla dzieci absolutnie zdrowych? Rehabilitant, o ktorym pisze wspominal o takim masazu indyjskim, ale stosowanym konkretnie dla dzieci z ...porazeniem mozgowym. Czy to wlasnie masz na mysli? Nie sadze, zeby ta twoja krytyka kolegi po fachu miala cos wnosic do tematu oprocz siania zwatpienia i niemilych wrazen. Kazda mama ma intuicje, co do tego jak dotykac swojego malenstwa itd. Mimo to nadal uwazam, ze instrukcje rehabilitanta (starej czy nowj daty,w tym przypadku wszystko jedno) moge sie naprawde przydac, a napewno bedzie to tansze niz takie kursy dla rodzicow... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazacharska Re: masowanie niemowlaka 07.10.03, 15:54 Tez polecam wykupienie jednych zajec z rehabilitantem. Trzeba zobaczyc z jaka sila i jak wykonywac posczegolne ruchy. Poza tym ja dostalam wydrukowany zestaw ruchow i bylo mi latwiej z taka sciagawka. Zaczelam masowac Maje jak miala wlasnie 3 tygodnie wiec polecam goraco Kasia Odpowiedz Link Zgłoś