sheep1982 26.08.08, 15:10 Co potrafią Wasze 4-miesięczne pociechy? Czy obracają się juz z brzuszka na plecki i z pleckow na brzuszek,lubia lezec na brzuszku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loretta_pl Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 26.08.08, 15:15 moja (4msc i 1 tydz), przekręca się z pleców na brzuszek już od jakichś 3-4tyg, robi to strasznie szybko, najczęściej więc czas spędza na brzuchu(wysoko uniesiona, na sztywnych rękach). Z brzuszka na plecy trochę jej jest gorzej, ale czasem się uda. Poza tym leżąc na plecach ciągle trzyma łepek podniesiony Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 26.08.08, 15:43 moja nie ma jeszcze 4mcy, ma 3,5 przekręca się z brzuszka na plecy i probuje z plecków na brzuszek, leżąc na boczku i robiąc takie śmieszne zamachy ręką i nogą komiczny widok. najbardziej podoba jej się pełzanie-pupa do góry i żółwikuje baaaardzo lubi leżenie na brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
12olcia Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 26.08.08, 16:34 Moja malutka jakoś od początku nie przepadała za leżeniem na brzuszku, ale zachecałam ją do tego kładac na mnie. Teraz potrafi przewracać sie na brzuszek, z powrotem juz nie zabardzo, próbuje, ale nie daje rady. Ale najbardziej to chce siedzieć. Jak chwyci moje palce to ciagnie do góry głowe i z powrotem nie dam rady juz jej położyc, bo jest ryk. Odpowiedz Link Zgłoś
olunia882 Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 26.08.08, 17:23 moj synek 4,5 m jeszcze sie nie przekręca. ale podobno rózne sa dzieci. nigdy nie lubil pozycji na brzuchu, byl placz okropny. teraz jest już lepiej i widzę że zaczyna sie powoli przekręcac na plecki. z pleców na brzuch jeszcze nie. zaczyna na boczki. lubi siedziec, jak tylko sie go podciągnie albo posadzi na kolanach to już nie chce wrocic do lezenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sheep1982 Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 26.08.08, 19:22 Dzieki dziewczyny,moja Olenka bardzo lubi lezec na brzuszku,ale za bardzo sie jeszcze nie przewraca,czasami tylko z brzuszka na plecki lub z boczku na brzuszek.Ale jak widze wszystko zalezy od dziecka.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 26.08.08, 23:59 Córcia w tym wieku obracała się jak szalona, wręcz turlała się. Siadała podciągając się za rączki. Synek podciągał mi się na nóżki z siedzenia i chwilke stał, bo go natychmiast sadzałam, pełzał już od miesiąca i też się turlał. Odpowiedz Link Zgłoś
rajsca Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 27.08.08, 00:15 Mój grubasek nie bardzo się turla. Tylko na boczek potrafi się przekręcić. Kiedyś przekręcał się z brzuszka na plecki, ale dawno tego nie robił. Chętnie leży na brzuszku i wyciąga szyję do góry. Bardzo ładnie kopie nogami w wannie (też na brzuszku). Niestety nie podciąga główki jak go trzymam za rączki ani nie próbuje jej podnosić leżąc na pleckach. Waży ok 8600g. być może dlatego jest taki leniwy. Ciężko mu... Odpowiedz Link Zgłoś
loretta_pl Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 27.08.08, 11:18 córcia mojej koleżanki, 6msc, też "grubcio", dopiero niedawno zainteresowała się obracaniem, ale w porównaniu z moją "turlaczką" słabo jej to wychodzi, także wszystko zależy od dziecka, pocieszyłyście mnie za to z siadaniem, bo dla mojej pozycja horyzontalna nie istnieje, najlepiej jest u mnie na rękach lub kolanach, na siedząco, i jak tu jej przetłumaczyć ze ma jeszcze za słaby kręgosłup na siadanie Za to w wózku(gondoli) na spacerze moja odkryła jakiś czas temu super "pozycję"- przekręca się na brzuch, zsuwa maksymalnie do dołu wózka,łapie jedną rączką za rant gondoli oraz zasysa buzią również za rant, także jest przeszczęśliwa- nie dość że wszystko widzi, bo pyszczek wystaje, to jeszcze ulży sobie bolącym okropnie z powodu zębów dziąsłom , i nic to że dla mnie ta pozycja jest mega niewygodna, jej jest super Odpowiedz Link Zgłoś
korektor_ka Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 29.08.08, 11:43 moja córcia waży też 8,6 kg (ma 4 miesiące i tydzień) i tez jest mało ruchliwa Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 27.08.08, 11:43 ostatnio bylam ze synkiem u pediatry,synek jak dal przedstawienie swoich umiejetnosci to az lekarz sie zdziwil i powiedzial,ze to troche za szybko,ze to normalnie robia 6-cio miesieczniaki,ale na szczescie jest wszystko ok. ma 4 miesiace i ma juz 4 zeby Odpowiedz Link Zgłoś
basik32 Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 27.08.08, 13:27 Mój synek natomiast siłacz jeden ostatnio mi usiadł,bardzo niestabilnie ale dał radę.Przekręcił mi się raz czy dwa z plecków na brzuszek.Teraz leniuszek nie chce,za tydzień skończy 4 miesiące.Pozdrawim serdecznie) Odpowiedz Link Zgłoś
alliccee Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 27.08.08, 22:09 moja córeczka za tydzień kończy 4 miesiące, sama przewraca się z plecków na brzuszek (odwrotnie tylkoraz jej się udało),leżąc na brzuszku wysoko unosi głowę podpierając się na przedramionach, ostatnio próbuje podpierać się na dłoniach i unosić całą klatkę piersiową - na razie skutki mierne, ale sie nie zniechęca. leżąc na pleckach tez próbuje podnosić się, oczywscie podnosi tylko głowę i sie niecierpliwi ze dalej nie idzie... no i chwytana za rączki sama podciąga się do siadania.Ale jak już wyżej ktoś wspomniał każde dziecko ma swój czas, jedno szybciej, a drugie wolniej opanowuje umiejętnosci więc myślę że to nier ma co tak porównywać...pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
redlinka Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 28.08.08, 21:20 E tam kiepsko się te Wasze pociechy rozwiają,mój ma 4,5 miesiąca i dziś już sam bułki ze sklepu przyniósł...co ma na celu to chwalenie się????Przecież w każdym podręczniku o rozwoju dziecka można wyczytać co na jakim etapie dziecko powinno umieć Odpowiedz Link Zgłoś
iwowa-mama-online Re: Racja;) 29.08.08, 11:54 Bułki ze sklepu dobre) Myślę że to bez sensu tym bardziej że każde dziecko rozwija się inaczej.Np. mój ma 4 miesiące i waży niecałe 6 kg a Wyczytałam tu że można i 8 to co mam mu teraz pączki podawać?? Aaa..no właśnie jak ważą 8 kilo to nie dziwne że sie mało ruszają Odpowiedz Link Zgłoś
redlinka Re: Racja;) 29.08.08, 15:04 OOOOOOO kochana zagłodziłaś dzieciaka i się dziwisztaki chudy to go z tymi bułkami wiatr porwie Ale zawsze możesz stworzyć następny wątek i to opisać, zobaczysz ile porad dostaniesz a i wytkną Ci co źle robisz i że one robią to lepiej bo ich dzieci dużo ważą i się kręcą i turlają - a Twoje chude to i siły nie ma ja bym poważnie o tych pączkach pomyślała Odpowiedz Link Zgłoś
basik32 Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 29.08.08, 12:55 Skąd w Was tyle złośliwości,przecież nikt nie każe na siłę Wam tu zaglądać nie chcesz to nie pisz co potrafi Twoje dziecko.Moje dziecko robi postępy w rozwoju i będę o tym pisać bo to jest fajne.Mimo wszysyko pozdrawiam)Jak samo pójdzie po bułki to też napiszę))) Odpowiedz Link Zgłoś
redlinka Re: co potrafią wasze 4-miesięczne pociechy? 29.08.08, 14:59 Jakiej złośliwości - nierozumiem? Każdy zagląda gdzie chce i pisze co chce -to się jakoś nazywało- wolność słowa? Dla mnie i tak to jest śmieszne Poza tym u dzieci w tym samym wieku mogą być kolosalne różnice w rozwoju.Moim zdaniem takie posty wynikają z niedowartościowania mamy.Nie zauważyłam wątku "Moje dziecko jest małe i chude,nie chce się przekręcać i nie trzyma głowy a wasze"ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Redlinka 29.08.08, 16:02 masz zupełną rację. Jak się znajdzie jakaś słabsza psychicznie matka, to normalnie załamać się może. Bo inne dziecie takie wygimnastykowane są... Odpowiedz Link Zgłoś
iwowa-mama-online Re: Niech dziecko je ile chce:) 29.08.08, 16:48 A więc rady radami jasne fajnie że jest takie forum czasami warto się czegoś dowiedzieć od innych rodziców. Ale prawda jest taka że nie możemy sie porównywać a po takich wypowiedziach tzn. mój się poturlał 3 razy a mój ruszył ręką część z Was to robi. Tak jak napisałam powyżej mój syn waży 6 kg a inne w tym samym wieku 8 i tak też jest z dorosłym człowiekiem jeden waży 70 a drugi 50 My też czasami mamy większy apetyt i jemy a są dni że nie mamy na nic smaków.Dziecko to nie robocik to też człowiek mały bo mały) Są dni że mój syn zjada 100 ml. a są też takie że 200. A niech je ile chce on wie najlepiej) Dajmy naszym dzieciom samym się kształtować już od najmłodszych lat bo potem tak często dzieci mają z tym problem. Bez urazy dla wszystkich rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
basik32 Re: Niech dziecko je ile chce:) 30.08.08, 19:49 iwowa-mama ja się z Tobą zgadzam że nie należy porównywać dzieci bo każde rozwija się swoim własnym tempem i niczego my rodzice nie przyśpieszymy.Padło pytanie i uznałam że mogę coś napisać o "umiejętnościach" mojego dziecka.Moje też waży nieco ponad 6kg,i zjada po 90ml.Dobra już dam sobie spokójA ha w dzień prakycznie wogóle nie śpi,jak inne dzieci.Pozdrawiam)) Odpowiedz Link Zgłoś
iwowa-mama-online Re: Niech dziecko je ile chce:) 01.09.08, 13:05 z tym spaniem t różnie raz śpi całymi dniami a czasami cały dzień nic .To chyba zależy do tego jak intensywny miał dzień wczoraj np.kąpał sie z godzinę ze mną w wannie pływał itd...No i tak był zmęczony że obudził sie dopiero o 7) Czyli Pięknie się wyspałam Polecam teki zabawy Odpowiedz Link Zgłoś