agnieq29 14.09.08, 21:50 Moja córcia ma roczek i przewróciła się dzisiaj na plecy i uderzyła główką o podłogę. Strasznie płakała ale uspokoiła sie i wydaje mi się że nic jej nie jest. Teraz sobie śpi,ale ja ciągle się boję. Co robic????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina.chonly Re: Upadek dziecka 14.09.08, 22:13 Obserwuj tylko, bo czesto po uderzeniu w tyl glowy wychodza since po oczami. Pojawiaja sie one dopiero po kilku dniach, nawet do 2 tygodni. To tak tylko, zebys sie nie przerazila i skojarzyla z upadkiem jakby co. Ale byc moze nic nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Upadek dziecka 14.09.08, 22:26 Nic. Moja ma prawie 2 latka, co jakiś czas zdarza się jej upadek, wprawdzie częściej na przód głowy ale i na tył czasem też. Upadki są nie uniknione. Musisz obserwować dziecko, jeżeli zachowuje się normalnie to ok. nic nie musisz robić. Jeżeli widzisz, że dzieje się coś niedobrego to trzeba lecieć do lekarza. Pierwszym objawem urazu jest wymiotowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
szachula30 Re: Upadek dziecka 15.09.08, 16:40 Moja ma 8,5 miesiąca i nieraz zdarzyło się jej tak upaść jak siedziała Obserwuj, jak będzie wymiotować, pojawi się gorączka albo wyraźne problemy z utrzymaniem równowagi (zawroty głowy) to może być wstrząs mózgu i wtedy jak najszybciej do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
laska251 Re: Upadek dziecka 24.09.08, 10:53 JA TEZ MIAŁAM TAKI PROBLEM-KUPIŁAM KASK DO NAUKI RACZKOWANIA I CHODZENIA PRZEZ INTERNET.GŁÓWKA JEST CHRONIONA.DLA DZIECI OD 7 MIESIECY DO DWÓCH LAT.MOJE DZIECKO MA 8 MIESIECY.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
intra7 Re: Upadek dziecka 25.09.08, 00:57 laska251 napisała: > KUPIŁAM KASK DO NAUKI RACZKOWANIA I > CHODZENIA PRZEZ INTERNET.GŁÓWKA JEST CHRONIONA. hahaha nieźle to brzmi to przez internet można też raczkować?? <lol> a na poważnie to dziecko strasznie musi się czuć w takim kasku cały dzień... i tak do 2 roku życia?? współczuję... a jak się do takiej ochrony przyzwyczai to potem będzie nieuważne bo nieświadome że upadek może boleć Mój syn długo nie chodził, a pierwszy upadek zaliczył w wieku 14 m-cy. Spadł z niewysokiego łóżka na brzuszek i możliwe, że czołem też walnął o podłogę. Jeszcze nigdy nie słyszałam u niego takiego wrzasku... Uspokoił się przy piersi i zasnął a ja potem tylko obserwowałam czy nie wymiotuje, nie ma zawrotów głowy, mdleje... Bardzo się przestraszyłam, ale wszystko było w porządku. Odkąd chodzi (a raczej biega ) guzy często się zdarzają. Raz to tak walnął czołem o kant kaloryfera, że zaraz krwiak pod skórą mu wyskoczył 1x3 cm i myślałam, że trzeba będzie na pogotowie jechać, ale skóra nie była rozcięta i nie miał niepokojących objawów. Mial wtedy trochę ponad 1,5 roku. Wiadomo, im młodsze dziecko tym delikatniejsze i gorzej może znosić upadki, ale ten kask to dla mnie przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
laska251 Re: Upadek dziecka 06.10.08, 20:52 DO INTRY7-he he poczytaj sobie bo widze ze pojecia zero masz.kto powiedział ze caly dzien?kask jest lekki i piankowy specjalny do nauki chodzenia i siadania dla dzieci.a jesli chodzi o upadki to ból też poznało juz łacznie ze szpitalem.nawet po 5 latach po upadku moze pojawic sie padaczka lub inne problemy u dziecka-zapytaj pediatre.dla ciebie to przsesada bo nic nie wiesz na ten temat proponuje poczytac w internecie a potem pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamulenka Re: Upadek dziecka 24.09.08, 13:43 Dziecko ma elastyczne kości, co daje lepszą amortyzację też dla mózgu, więc teoretycznie nic nie powinno sie stać. Obserwuj. Odpowiedz Link Zgłoś