Dodaj do ulubionych

Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy?

29.09.08, 13:20
Witam,
Mam problem z 1,5 miesięcznym synkiem. Karmię go piersią (jem bardzo delikatnie zero nabiału, smażonego itp...) Mały codziennie od 20 do 1 w nocy drze się okrutnie i niczym nie można go uspokoić. Dostanie espumisan popruka i dalej płacze. Ponieważ przyplatało mu się zap ucha więc byliśmy w szpitalu i na te jego placze porobili mu badania i wszystko ok (transaminazy, cytomegalia, usg brzucha, krew - ma małą anemię i dostaje hemofer). W dzień tez płacze ale idzie go czymś zabawiać natomiast wieczorem i w nocy nic nie skutkujesad
Jak mogę mu jeszcze pomóc??? Może zasugerować lekarzowi wprowadzenie nutramigenu?
Obserwuj wątek
    • betty842 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 29.09.08, 14:45
      Nie wiem czy nutramigen pomoże...A próbowałaś ogrzewać mu brzuszek
      suszarką? U nas zadne leki nie pomagały (nawet cudowny sab
      simplex).O suszarce usłyszałam dość późno.Pomagała,ale kolka miała
      się już ku koncowi więc skorzystałam z niej ze 2-3 razy.
      • 987ania Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 29.09.08, 22:05
        zapytaj na forum karmienie piersią. Ja bym jadła wszystko, jak ma być kolka to
        żadna dieta nie pomoże. U mnie działał colocynthis 9CH - 5 granulek na 10ml wody
        i po 2ml w razie kolki, do momentu ustąpienia objawów.
    • jak_na Debridat 30.09.08, 08:29
      U nas pomógł Debridat.
    • 5_monika Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? zarebamon 30.09.08, 09:38
      a może coś z innego forum chcesz wink
      pzdr
      • zarebamon Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? zarebamon 30.09.08, 11:14
        Wszystko byłoby ok z tym iinym forum tyle że post pisałam w imieniu mojej bratowej, a ona nie bardzo chce działać w tym kierunku. Choc jak jej mały dostał zółtaczki po wzwb i trzymali ja w szpitalu 2 tygodnie. Wypisali oczywiście żółtego jak chińczyk i w końcu zgodziła się podac sulfur - a jakie było zdizwienie pediatry, że tak szybko w domu spadła żółtaczka... No ale odtrutki na wzw juz nie chciala podać...
        Ale masz racje dawno mnie na forum nie bylo i chyba jeszcze tam poprosze o pomoc...
    • zarebamon Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 11:15
      Dzięki dziewczyny za pomoc o debridadzie zapomniałam - przetestuje napewno...
      • immies Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 11:28
        My meczylismy sie z kolka 2,5miesiaca az moj maz przeczytal na niemieckiej
        stronie o kolkach,ze najbardziej szkodzi cukier.Gdy przestalam go jesc(nawet
        owoce) od razu bylo lepiej.Poza tym moje dziecko krzyczale tez troche z glodu,bo
        moje mleczko bylo za chude i gdy dostal dodatkowo butelke bylo super.Oczywiscie
        nie kazde sztuczne mleko jest dobre.
        • immies Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 11:42
          A tak w ogole to jestes szczesciara-moj syn krzyczal cala dobe,prawie nie
          spal!!!Pomysl,ze zawsze moze byc gorzej.
      • kasiowka Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 01.10.08, 10:14
        witam. u nas kolka była obecna od pierwszych dni życia mojego synka.
        próbowałam wszystkiego: masowanie, ciepła pielucha, suszarka do
        włosów, espumisan, herbatki rozluźnijące.... nic nie pomagało, aż
        przyszła mi z pomocą koleżanka. dostarczyła mi niemiecki specyfik o
        nazwie Sab Simplex. istnieje w naszym kraju odpowiednik tego leku o
        nazwie Bobotic. posiada jednak mniejsze stężenie Simeticonu i nie
        działa tak dobrze jak ten niemiecki nawet po podaniu większej ilości
        kropli niż zalecana. Sab Simplex podaje się przed każdym posiłkiem
        po 9 kropli. ja podawałam synkowi "+-" co 4 godziny i z tego co wiem
        to regularność podawania czyni tutaj cuda. podawanie leku
        skonsultowałam z pediatrą, który stwierdził że nie ma obawy przed
        uzależnieniem organizmu, bo zawarty w nim simeticon poprostu
        rozluźnia nawarstwione w jelitach gazy, rozdrabniając je na
        mniejsze. po 2 dniach podawania już była poprawa, aż do całkowitego
        zaniku problemu. podawałam go do 3 m.ż. dziecka. cena tego leku to
        ok. 7 euro za opakowanie. pozdrawiam
    • karolina10000 Polecam bebilon comfort 1 30.09.08, 11:42
      Też mam 2,5 mc synka i toleruje to mleko doskonale. Zero kolek.
      Sa tak wrażliwe dzieci, że ich matki musiałyby żyć o chlebie i
      wodzie żeby wszytsko było ok.I właśnie dla takich dzieci jest to
      mleko.

Moja córka ma prawie 4 lata, ale pamiętam, jak miała mc i
      przeszliśmy na bebiko omneo- od razu wsyztski dolegliwości
      brzuszkowe minęły jak ręką odjął.
      • zarebamon Re: Polecam bebilon comfort 1 30.09.08, 12:20
        Dzięki dziewczyny
        Spróbuję odstawic cukier bo to nie przyszło mi do głowy no i rozważę jednak to mleko...
        • memphis90 Re: Polecam bebilon comfort 1 01.10.08, 13:01
          IMO odstawianie wszystkiego mija się z celem, jest to działanie sensowne w
          kontekście alergii pokarmowych, ale nie kolek... A już cukru szczególnie-
          przecież w mleku jest mnóstwo laktozy (która jest cukrem...) i będzie tam
          niezależnie od tego, czy mama osłodzi sobie herbatę czy też skonsumuje jabłko.
    • bryza.1 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 13:49
      Moje maleństwo też tak miało. Zawsze po kąpieli zaczynał się płacz.
      po jakimś czasie doszłam, że maluch jest głodny. Ponieważ przy
      piersi się bardzo denerwował (może mu za mało leciało) zaczęłam mu
      dawać butelkę zaraz po kąpieli zanim go ubrałam jeszcze na
      przewijaku. Zaobserwuj swojega malca. Spróbuj z nim pokangurować
      (nagie maleństwo połóż na swoich piersiach). U mnie pomagało.
    • alioszka1 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 14:38
      moze sab simplex ci pomoze sprawdz jest sprowadzany z niemiec mojej malej pomogl a tez bardzo plakala
      • klara-sz Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 14:49
        A NIE DAJESZ PRZYPADKIEM DZIECKU ŻELAZA. U NAS KOLKA OD 21 DO 4-3 W
        NOCY BYŁA WŁAŚNIE PO ZELAZIE. POMAGALO OGRZEWANIE BRZUSZKA SUSZARKĄ,
        ESPUMISAN, KOPER I ...............JAZDA SOMOCHODEM. HORROR TRWAŁ
        PRAWIE 4 MIESIĄCE. LEKARZ ODSTAWIŁ ŻELZO I SKOŃCZYŁA SIĘ KOLKA.
        • gabi071984 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 15:53
          ja mam 5 tygodniową córeczkę i ten sam problem miałam 2 tygodnie temu zaczełam
          podawać sam simplex te niemieckie krople (5 kropli 2 razy dziennie )i kolki
          prawie znikły także polecam tylko niemieckie bo są jeszcze czeskie ale podobno
          mniej skuteczne.
          p.s. te krople to odpowiednik espumisanu ale nawet lekarze się dziwią dlaczego
          lepiej działają powodzenia
          • jasmin30 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 16:17
            Krople sab simplex sprowadzane z Czech są przecież niemieckie , produkowane przez berlińska firmę Parke Davis filię Pfizera, we Freiburgu. To ten sam produkt, ten sam skład, ten sam producent co z apteki niemieckiej. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
            Niektórzy myślą sobie że te sprowadzane prosto z Niemiec są lepsze bo droższe, bzdura to tylko niektórzy polscy sprzedawcy tak windują cenę. Cena kropli w aptekach niemieckich obecnie to 4,45 € - 5,92 € (15,08zł-20,06zł), źródło: www.chirurgie-portal.de/medikament-preisvergleich/sab-simplex-suspension-30-ml-beragena-pzn-177709.html (versandkosten to koszty przesyłki w Niemczech, do Polski to ok 20€wink
            • gabi071984 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 16:32
              nie prawda mamy to sprawdzone z koleżankami sam niemiecki działa prawie u
              każdego a czeski nie.to tak jak espumisan też powinien działać jak sab bo to
              odpowiednik a nie działa. wiem co mówię.
              • jasmin30 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 16:46
                Rany, ale to przecież nie jest żaden odpowiednik tylko ten sam produkt. Parke Davis i Pfizer to ta sama firma (en.wikipedia.org/wiki/Parke-Davis). Sab nie jest produkowany w Czechach tylko w Niemczech- eksportuje się go na rynek słowacki, czeski, austriacki a nawet rosyjski. Jest jedna linia produkcyjna, właśnie we Freiburgu. Wiem, bo właśnie stamtąd ściaga je dla mnie hurtownia leków.
                • jasmin30 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 16:49
                  A dokładniej stąd:
                  Parke-Davis GmbH
                  www.pfizer.de

Mooswaldallee 1
                  79108 Freiburg, Germany
                  +49 761 518-0
                • caro_lina78 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 16:59
                  To jak wytłumaczysz fakt że Sab nimiecki ma gęściejszą konsystencję niż czeski.
                  Wiem bo sprawdziłam. U mnie niestety ani ten ani ten nie pomógł mała ma teraz 3
                  miesiące i 2 tygodnie a kolki się nasiliły od dwóch dni. Tak czekałam na 3
                  miesiąc bo miało być lepiej a tu guzik. Teraz jestem załamana, bo nie widzę
                  światełka w tunelu a malutka cierpi.
                  • jasmin30 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 17:04
                    Wcale nie jest gęściejszy. Sprawdź sobie jakiej wielkości otwór ma zakraplacz. Pewnie w tym sprowadzonym z Czech jest szerszy i dlatego krople szybciej spływają. Porównaj obie butelki.
                    • gabi071984 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 01.10.08, 09:49
                      ja rozmawiałam też z innymi mamami na forach internetowych i dużo mam zauważa że
                      ten niemiecki jest lepszy ja nie chcę się kłócić ale takie są opinie to niewiem
                      • jasmin30 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 01.10.08, 15:38
                        Bo kiedyś ktoś kompletnie niezorientowany palnął że jest sab niemiecki i czeski i fama poszła. A Polacy już tak mają że to co z Zachodu jest lepsze, skuteczniejsze itp. I tu akurat paradoks bo sab jest tylko i wyłącznie produkowany w Niemczech. Nie ma więc lepszego i skuteczniejszego, jest tylko ludzka podświadomość. smile
                        • gabi071984 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 01.10.08, 16:07
                          podświadomość to jedno ale --gdy się wypróbuje te niemieckie i czeskie i te
                          niemieckie działają a czeskie nie to nie podświadomość działa tylko widać
                          ukojenie dziecka.Jasmin wnioskuje że też twoje dziecko ma kolki to wiesz jak to
                          strasznie męczy to dziecko więc na dziecku to widać co działa a co nie.
                          • alicia33 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 01.10.08, 18:45
                            Uważam że jasmin ma rację, to to samo. Kupowałam i jedne i drugie działały na mojego brzdąca identycznie. Poza tym 2 opakowania kupiłam bezpośrednio w aptece w Niemczech, a ponieważ wcześniej stosowałam te sprowadzone z Czech spytałam farmaceutkę czy to to samo. Powiedziała, że tak, że tylko firma ParkeDavis/Pfizer produkuje sab i że większa część produkcji idzie na eksport, ale oni też czasem mają w aptece te opakowania ze słonikiem.
                            Aha a za sab w Niemczech płaciłam dokładnie 5,15 euro czyli coś ok. 17zł (w lipcu) i jak zobaczyłam jakie ceny dają na allegro to się za głowę złapałam. Ktoś na tym nieźle wychodzi.
        • 987ania Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 30.09.08, 16:29
          u nas vit. K powodowała kolki!! D nawet nie podawałam, bo też wiem, że może
          powodować kolki.
    • lunaa2 Re: Kolka codziennie od 20 do 1 w nocy? 01.10.08, 11:55
      przeanalizuj dokladnie swoj jadlospis ,jak mozesz to napisz dokladnie co
      jadasz/pijesz. Wprowadzanie nutramigenu i innych zastepczych pozywien jest
      bezsensu, bo kolka przejdzie jak reka odjal po ok 3 mcach. Jak mozesz karmic
      piersia -to karm, na kolke polecam: polozyc dziecko brzuszkiem na swoim ciele
      leżąc ,ruchy twojego brzuszka i cieplo uspokoja go, mozna klasc ciepla
      wyprasowana pieluszke na brzuszek, klasc dziecko na brzuszku jak najczesciej
      ,espumisan. Warto przeczekac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka