asik1979.pl 01.10.08, 23:46 moje malenstwo ma naglowce naczyniaka.lekarz mowi ze to zejdzie do dwoch lat.czy jest ktos kto wie cos na temat naczyniakow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zjawa1 Re: naczyniak 01.10.08, 23:58 Hej! Naczyniaki sa w różnych miejscsch i o różnych kształtach. Moja córka miała naczyniaka w okolicy powieki i z dużego z tyłu główki. Lekarze powiedzieli mi, że są one skutkiem otarć w czasie porodu. W tej chwili córcia ma prawie 9 miesięcy i naczyniaki całkowicie znikły. Także nie martw się o to! Będzie tak, jak mówił ci lekarz, do 2 lat powinny zniknąć! Odpowiedz Link Zgłoś
nelka100 Re: naczyniak 02.10.08, 06:54 Moja córcia ma naczyniaka na pleckach. Nie widac go pod ubrankiem ale wolałabym aby znikł. Niestety córcia ma już 10 miesięcy a on ani mysli znikac. Odpowiedz Link Zgłoś
taby Re: naczyniak 02.10.08, 09:49 oj, chyba nie są skutkiem tylko otarć w trakcie porodu, bo ja miałam cesarkę - bez wcześniejszej akcji porodowej, i do tego w 36 tygodniu, więc mała nie miała się jak poobcierać, a naczyniaki ma 2 dorodne - jeden na czole (już znika) i drugi wielki z tyłu główki - jeszcze ma się dobrze . Lekarka powiedziała, że znikają nawet po drugim roku życia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joannanina Re: naczyniak 02.10.08, 08:33 moja starsza córeczka urodziła sie z naczyniakami na powiekach, na środku czoła i z tyłu główki, z powiek znikły, z czoła zmniejszył się choć między brwiami do dzis ma delikatnie widoczną plamkę, a ma 4 lata. Młodsza urodziła sie w kwietniu z takimi samymi, dokładnie w tym samym miejscu, na razie bledną, ale są widoczne, mam nadzieję, ze czas będzie działał na naszą korzyść.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tigerlily30 Re: naczyniak 02.10.08, 09:04 moja ma 5 miesięcy, na buzi ma naczyniaczek, trochę jak żyłki pod skórą, i takie szczypnięcie koło powieki. Też czekam do 3-5 roku życia czy się wchłonie. Na razie postanowiłam się nie zamartwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
arekata Re: naczyniak 02.10.08, 09:12 Naczyniak może rosnąć do ok.roku. Moj maluch ma takiego na ramieniu z tyłu. Macius ma 12m -cy. Naczyniak już nie rośnie, jest jakby trochę mniejszy. Może zmieniać kolor - np. w czasie choroby będzie bardziej czerwony. Uważaj żeby go nie urazić. Na stronie www.naczyniak.pl podobno profesor z Gdańska ogląda zdjęcia naczyniaków. Jeszcze nie sprawdzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
arekata Re: naczyniak 02.10.08, 09:14 Naczyniak może zniknąć do 9r.ż nawet te z twarzy - znam osobiście taki przypadek - dziewczyna ma 30 lat i ani śladu naczyniaka. Idzie go usuną laserem - to jednak decyzja specjalisty Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: naczyniak 02.10.08, 17:35 U mojej malej naczyniak pojawil sie kilka dni po porodzie. Powstawanie naczyniakow jest zagadka, raczej nie jest to uraz okoloporodowy! Z dnia na dzien naczyniak na przedramieniu malutkiej zaczal sie rozrastac az przybral rozmiar sporej truskawki. Bylismy cala czas pod kontrola pediatry, ktory stwierdzil, ze nalezy cos z tym zrobic i wyslal nas do chirurga dzieciecego. Ten po zobaczeniu rozmiarow naczyniaka troche przeklnal naszego pediatre, ze tak pozno skierowal nas do niego. Na poczatku zaproponowal zamrazanie cieklym azotem w miejscowym znieczuleniu, pomoglo na 2-3 tygodnie (zamrazanie dziala tylko do 2-3 mm w glab, wiec im szybciej, tym lepsze efekty). Potem znowu nastapil okres gwaltownego rozrostu, wygladalo to bardzo nieestetycznie. Nasz chirurg polecil jednak operacyjne usuniecie naczyniaka, mala miala wowczas niecale 5 mcy. Laserowych zabiegow w naszym przypadku nie polecal. Nadaja sie do tego naczyniaki plaskie, dziecko tez trzeba do nich uspic (wysoka temperatura powoduje bol!!!, dziecko nie moze sie gwaltownie ruszac) i potrzeba takich zabiegow zazwyczaj kilka, a efekty i tak nie sa zawsze adekwatne do oczekiwan rodzicow. Mala zostala wiec zoperowana. Zabieg trwal okolo godzine (w Niemczech tak male dzieci usypia sie gazem). W szpitalu spedzilam z nia 3 dni (dzien wczesniej wszystkie badania, na drugi operacja, na trzeci do domu). Mala znoisla bez szwanku wszystko, rana pieknie zagojona, sladu prawie nie ma. nasz chirurg jest przeciwny zbyt dlugiemu czekaniu, zwlaszcza, jesli stwierdza sie, ze naczyniak sie rozrasta. Naczyniak jest typem nowotworu, nie jest on jednak zlosliwy. U 80 % dzieci zanika do ok 1 roku zycia, moze jednak zanikac do 8 lat!!! Takie dane przedstawil nam nasz lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś