haberek1982 16.10.08, 15:10 Piszcie tu o swoich pociechach urodzonych w marcu 2008 co juz potrafią, czy raczkują?siedzamają zabki?czy karmicie butla czy piersią?czy przesypiają noce? Moja córcia jest z 8 marca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrafka781 Re: dzieci urodzone marzec 2008 16.10.08, 16:16 Moja mała jest z 21 marca- siedzi , chociaż jeszcze się trochę kiwa na boczki, koniecznie chce wstawać, pełza do tyłu i wokół własnej osi. Mamy jednego ząbka- wyszedł po miesiącu bólu, marudzenia, nieprzespanych nocy . W nocy nudzi się co dwie, trzy godziny. A poza tym gada, smieje się , obejmuje nas rączkami za szyje i przytula. ciąga za włosy, wkłada paluszki do buzi, nosa, uszu i jest cudowna ))) Odpowiedz Link Zgłoś
easyenglishpz Re: dzieci urodzone marzec 2008 17.10.08, 22:18 moja mala jest z 12 marca. w 5 m-cu wyszly jej rownoczesnie dwie dolne jedynki, siedzi, choc jeszcze nie samodzielnie, jeszcze nie raczkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
migotka-25 Re: dzieci urodzone marzec 2008 16.10.08, 21:32 Moja Malina z 7 marca. Siedzi, gada po swojemu jak najęta, ale jeszcze nie raczkuję. Przez 3 miesiące była w rozwórce Koszli i przez to może mieć małe opóźnienia ruchowe, choć jak na razie nie widzę żadnych. Karmię piersią i próbuję rozszerzać dietę ale kiepsko nam to idzie, cycuś wygrywa. Kaszką pluje, jedynie marchewka jakoś wchodzi. Co do nocy to byłam szczęściarą przesypiającą noce (21 - 5 rano) do końca 6 miesiąca, potem zaczęła budzić się dodatkowo około 1-2 i potem co 3 godziny. Nie chce jeść nic innego a dzienny cycuś nie wystarcza więc nadrabia w nocy. Zębów jeszcze nie mamy ale myślę że to kwestia tygodni a może nawet dni. Jest strasznie niespokojna i ma problemy z zasypianiem. Orcuje się po dziąsłach czym popadnie i strasznie się złości. Ostatnio przyłapałam ją jak gryzła szczebelki w łóżeczku. Jest wspaniała, śmieje się do wszystkich pełną gębą, przytula i całuje tzn. przysysa się wargami do twarzy jakby chciała ugryźć tylko nie ma czym. Najbardziej fascynują ją koty (mamy dwa) i myślę, że dzięki tej fascynacji niedługo ruszy z miejsca. A do tego wszystkiego jest oczywiście najpieprzniejsza na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.pie Re: dzieci urodzone marzec 2008 16.10.08, 22:18 Witaj,mój Kubuś też z 8 marca )) Na razie jest na piersi,chętnie zajada deserki,zupki,kaszki.Generalnie z jedzeniem nie mam problemów.Jeszcze samodzielnie nie siedzi,choć jak go posadzę to siedzi taki "pokrzywiony".Za to już raczkuje,na razie do tyłu,ale czasami uda się i do przodu.Ząbków na razie brak,choć jest ostatnio strasznie marudny,w nocy pobudka co dwie godziny,więc może niedługo coś już będzie Odpowiedz Link Zgłoś
maniolka05 Re: dzieci urodzone marzec 2008 16.10.08, 22:45 Witam! Moja córa jest z 3 marca. Raczkuje,sama nie siada ale posadzona siedzi,podciąga się do stania a najlepiej to podciąga sie i klęczy ;p śmiesznie to wygląda. ostatnio sie nauczyla gadać ta-ta-ta-ta ;p Jest butelkowa,zjada kaszki,obiadki,deserki.Noc przesypia srednio do 6 lub 7 rano,zje butle i idzie dalej spać srednio do 8,30. Zębów mamy dwa. ogólnie trafiło mi sie baaaaardzo pogodne dzieciątko ;p Pozdrawiam wszystkie marcowe mamusie z dzieciaczkami ;p Porównujac moja starsza córcia nie była tak grzeczna ani ze spaniem ani z jedzeniem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
sylvanka Re: dzieci urodzone marzec 2008 16.10.08, 23:36 Mój synus urodził się 25 i od tej pory spokój i cisza są u nas w domku rzadkością Od urodzenia jest strasznym wrzaskunem. Karmię go piersią-już prawie potroił swoją wielkość. Obecnie oprócz cysia je zupki, deserki i kaszkę sinlac z wkładką (mrożone owocki lub świeże lub słoiczkowe). Pije z kubeczka bo butla i niekapek są be. Ma obecnie 6 zębów (2 dolne jedynki, 2 górne jedynki, 2 górne dwójki) a 2 górne 3 w drodze-generalnie zabkowanie to horror dla nas i dla niego. Sam siedzi i siada. Trzy dni temu zaczał raczkować a wczoraj sam stanał w łóżeczku i od tej pory namiętnie ćwiczy wstawanie. A pomiędzy wrzaskami jest super facetem, który ślini sie jak bulldog, absolutnie wszystko wkłada do paszczy (przemielił mi dziś okładkę z płyty cd),lubi muzykę, wyrywa sierść naszemu goldenowi, ma energii jak elektrownia i jest baaaardzo charakternym dzidziusiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
haberek1982 Re: dzieci urodzone marzec 2008 17.10.08, 09:39 Moja córcia ma 2 dolne jedynki, górne w drodze , jest na piersi, ale kocha się w jedzenie ze słoiczków , wczoraj dostała pierwsze ciastko z hippa ,aż piszczała z zachwytu, jak sie posadzi to chwile posiedzi i zaraz slizg na brzuch, do 6 miesiąca przesypiała noce a teraz budzi sie 1 lub 2 razy-mam nadzieje , że to ząbki a nie nawyk.Sama żadko zasypia , najczęściej przy cycu co powoli próbuje zmienić, jest mistrzynią w "każdy wędruje jak umie" potrafi juz zwiedzić wszystkie pokoje turlając się , pełzając , robiąc ślizki na brzuchu,żadko podnosząc przy tym pupe,jest pogodna zdarza sie czasem kilka dni podrzad że nie usłyszymy jej pisku nawe jak się budzi w nocy to śpiewa a nie płacze, śpi z nami w lóżku z naszego wyboru i nie chcemy tego zmienić.Waży 8800, jak się urodziła miała 3500 Odpowiedz Link Zgłoś
lalota Re: dzieci urodzone marzec 2008 17.10.08, 11:18 Moj mial sie urodzic 21 marca, ale sie pospieszyl i pojawil 20 lutego. Ale i tak czuje sie Marcowka (dlatego pisze). Wszystko z nim ok. Siedzi, staje, pelza, probuje raczkowac, ma 2 zeby, ladnie je i zwykle przesypia nocki . Pozdowienia dla marcowych mamusiek i dzieciaczkow Odpowiedz Link Zgłoś
magdowi Re: dzieci urodzone marzec 2008 17.10.08, 11:42 Mój synek urodził się 13go marca. Jest na piersi i uczy się jeść inne pokarmy, ale nie jest chętny. Zębów brak. W nocy wybudza się po 10 razy, chwilę ssie i śpi dalej, a ja jestem wykończona. W dzień domaga się ciągłej uwagi, bo inaczej włącza tryb "Chewbacca", czyli wydaje charakterystyczne jęki. Ale lubi się też śmiać, choćby do swojego odbicia w lustrze. Porusza się turlając i czołgając, ryje głową w kocyk i prostuje nóżki. Pozycja siedząca od jakiegoś czasu już mu się nie podoba. Gaworzy śmiesznie- od szeptu do pokrzykiwania. Najlepiej czuje się na spacerach i w towarzystwie innych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
karbala Re: dzieci urodzone marzec 2008 17.10.08, 12:33 moja corcia jest z 31 marca. nadal karmimy sie piersia ale wprowadzamy juz inne posilki. mala przesypiala spokojnie cale noce do 5 m-ca a teraz juz nie. mamy juz dwa zabki i trzeci wykluwa sie powoli - moze stad te niespokojne noce? ale ogolnie nie odczuwamy bardzo boli zabkowych. corka uwielbia lezec na brzuszku i bawic sie wszystkim tym czego jej nie wolno co do raczkowania to narazie pelza i kreci sie wokol siebie przewraca sie z pleckow na brzuszek i z powrotem bez problemow. ma czarna czupryne, uwielbia auto i jak sie zmywa naczynia i w ogole jest boska pozdrawam! Odpowiedz Link Zgłoś
juliamu Re: dzieci urodzone marzec 2008 31.10.08, 11:10 hej,mój Olivek urodził się 31-go.(4,730kg i 61cm)dziś kończy 7miesięcyNiestety pierwsze trzy tyg.życia spędził na intensywnej terapii noworodków z zapaleniem płuc. Teraz jest zdrowy jak ryba!Tfu tfu-żeby nie zapeszyć. Siedzi sam, turla się, pełza do tyłu, chętnie stoi,ma dwa zęby i idzie następny, dostaje gotowe dania i cyca,nocy nie przesypia,budzi się 2-3 razy i nie wiem jak to robicie,że Wasze szkraby śpią??!! Wszystko fajnie tylko nie gada tzn. tylko aa..ee.. ale żeby gu..da.. i jeszcze jedno-nie pije,nie chce ani z butelki,ani z kubka ani łyżeczką! Ogólnie jest super facet, taki duży hihi Odpowiedz Link Zgłoś
karbala Re: dzieci urodzone marzec 2008 12.11.08, 12:09 moj "aniolek" tez nie chce kubeczka ani butelki wiec nie pije. obrazila sie ostatnio na owoce i tylko banan jej idzie ale chyba od niego ma wysypke w postaci szorstkich plam na ramieniu w ogole na wszystko sie juz obraza. dobrze ze chociaz zupki wchodza. raz lepiej raz gorzej. od poprzedniego razu wyrosly nam dwie gorne jedynki. taki maly kasownik pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gewura Re: dzieci urodzone marzec 2008 17.10.08, 14:43 Mój synek urodził się 1-go. Jeszcze nie siedzi samodzielnie, pełza na wszystkie kierunki, trula się, podciąga na łokciach do siedzenia samodzielnego. Ma dwa ząbki- dolne jedynki, trzeci w drodze. Od 3 miesiaca przesypia całe noce - karmię sztucznie od godz. 20 do 7 rano, potem butla i następna drzemka 2,5 godz. czasem nawet razem spaliśmy nos w nos do 11.00. Je gotowane zupki, wcina mięsko, ma wprowadzony gluten, uwielbia deserki ze sloiczków i surowe skrobane jabłko. Ostatnio odkrył krzyk i patrzy na naszą reakcję (ja niestety nie moge powstrzymac śmiechu) ogolnie jest bardzo pogodny ale też widać że ma charkterek. Acha, uwielbia reklamy w tv Odpowiedz Link Zgłoś
betaeta Re: dzieci urodzone marzec 2008 17.10.08, 19:59 Witam Mój Kajtek urodził się 8 marca(tak samo jak ja tylko 27 lat później) chociaż powinien miesiąc później, ma już dwa zęby, dolne jedynki, i chyba idą następne. Od około trzech tygodni już w miarę pewnie siedzi, turla się i próbuje raczkowac, ale na razie tylko pupę podrzuca i pełza dookołaJe wszystko i chętnie, uwielbia makaron bezglutenowy z sosem z pomidora i cebuli, tarte jabłuszko i słodkie ziemniaki. Na śniadanie i na kolacje je kaszki na mleku sztucznym a w międzyczasie i w noce dostaje pierś. Od tygodnia śpi sam we własnym pokoju (stosuje rady z książki Uśnij wreszcie!) i jak na razie ładnie zasypia ale w nocy budzi się na 1 -1.5 godziny. Uwielbia patrze przez okno na samochody i radośnie się śmieje na huśtawce. Uwielbia tez kąpiele a ulubioną zabawką jest plastikowa książeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
ag-13 Re: dzieci urodzone marzec 2008 17.10.08, 23:48 24 marzec!!! Od poczatku 6 m-ca raczkuje, ma 1 zabka, srednio siedzi, ale staje na nozki bardzo chetnie. Przesypia noce i jest baaardzo pogodna, wesola i usmiechnieta, wszedzie dolezie gdzie zechce, otwiera polki i szuflady, gania psa i na jego widok sie smieje na glos. Cud dziewczyna :) Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: dzieci urodzone marzec 2008 18.10.08, 08:25 Synek z 14 marca jest na piersi, je już stałe pokarmy, ale ze względu na niemijające dolegliwości brzuszkowe na razie mało rzeczy mu wprowadziłam w nocy wybudza się często z uwagi na gazy w brzuszku no i przy okazji, jako że śpi ze mną, oczywiście sobie cycka zębów na razie brak podciąga się do siadania ale sam jeszcze nie siedzi pełza, turla się i zaczyna raczkować - na razie kończy się to zazwyczaj upadkiem na twarz i szorowaniem brzuchem po podłodze, bo nogi idą a reszta nie chce jest bardzo ciekawski, wszystko go interesuje, oczywiście najbardziej to, co nie powinno fascynują go stopy - własne i cudze, oraz moje włosy (mam ich przez to coraz mniej) uwielbia patrzec na lecące ptaki - mieszkamy na ostatnim piętrze i blisko parku więc ptaków ci u nas dostatek ma bardzo sprawne dłonie, chwyta już malutkie rzeczy w dwa paluszki gada po swojemu, ale na razie, mimo gorącego dopingu, żadne ma-ma czy ta-ta nie padło od początku jest bardzo pogodnym dzieckiem, prawie wcale nie płacze (jedynie, gdy jest śpiący) nie przepada za wózkiem, woli chustę - wtedy smacznie zasypia i oczywiście jest najfantastyczniejszym dzieckiem na świecie ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wonderpig Re: dzieci urodzone marzec 2008 10.11.08, 21:06 Mam córkę z 3 marca. Raczkuje od 2 tygodni, samodzielnie siada od 3 tygodni. Roznosi ją energia - odkąd raczkuje, źle sypia, a szkoda, bo bardzo wcześnie (od 2 mies) zaczęła przesypiac noce; teraz oboje z mężem żyjemy jak w malignie . Jest bardzo śmieszna, chociaż lubi sobie popłakac, gdy np. chcemy zjeśc obiad i nie podziwiamy jej występów. Ma fioła na punkcie pilota do telewizora, komputera i grających zabawek. Rozszerzam jej dietę od 5 miesiąca. Teraz je 5 stałych posiłków dziennie + pierś na żądanie. Hitem są brokuły dodawane nawet do deserów, by chciała je jeśc. Odpowiedz Link Zgłoś
jankapl Re: dzieci urodzone marzec 2008 10.11.08, 21:36 moja Mała jest z 20 marca.Jest cudownym dzieckiem.Kolkę to miała tylko 3 razy i to w dzień. Ma 2 ząbki.Posadzona siedzi,próbuje raczkować,co często kończy sie twarza przy podłodze.Najbardziej sie jej podoba siedzenie przed lustrem i robienie min,a także siedzenie na parapecie i oglądanie świata. Odpowiedz Link Zgłoś
minia0000 Re: dzieci urodzone marzec 2008 10.11.08, 22:55 Witaj. Mój Oskar urodził się 21 marca, od 2,5 tyg. raczkuje, a wręcz zasuwa! Wszędzie go pełno. Samodzielnie siada i siedzi. Podnosi się przy meblach i potrafi tak przestać dość długo. Powoli uczy się też siadać ze stania, gdyż do tej pory były to raczej upadki i płacz. Ma dwa ząbki. Przesypiał noce do 7 miesiąca (21-6), a teraz budzi się raz w nocy na 1,5 godziny gadania lub marudzenia Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
asart2 Re: dzieci urodzone marzec 2008 11.11.08, 20:29 28 marca. Martynka ma dwa ząbki- dolne jedynki. Siedzi, jeszcze nie czworakuje, kreci sie wokół własnej osi i czołga. Próbuje stawać na nogi, więc nie wiem co będzie z tym czworakowaniem. Jemy cycusia, ale też uwielbia kaszki i zupki. Pijemy tylko łyżeczką, niekapek i butelka są be... W nocy mamy dwa ciumkania, śpi w swoim łóżeczku, a nad ranem troszkę z nami. Buzia się jej nie zamyka mówi tatata, bababa, tak, mamama tylko jak płacze. Jest małą terorystką, uwielba, kiedy się z nią jest, nosi na rękach, bawi a jak ma zostać chwilę sama to jest wrzask.Uwielbia się plumkać w wannie i suszyć włoski, bo mamy bujną czuprynkę i nosimy już spinkę, bo włoski zasłaniają nam oczki. Martnka ma 78cm i waży 7600. Ciekawa jestem ile ważą i mierzą Wasze Szczęścia? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ml Re: dzieci urodzone marzec 2008 12.11.08, 23:02 Moja Martynka jest z 23 mar.od dwuch tygodni dobrze siedzi pełza wokól swojej osi ale nie raczkuje .Przesypia całe noce od 22-7. W ciągu dnia spi dwa razy po 2 godz. Jest bardzo pogodna lubi sie bawic zabawkami z jedzeniem jest niebardzo mleko be zupy troche deserek tak sobie . waga ur. 3120 obecna 8800 Odpowiedz Link Zgłoś
justicja polecam forum prywatne 11.11.08, 23:46 mamy - marzec 2008 Serdecznie zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
albero333 Re: polecam forum prywatne 13.11.08, 13:24 Czy możesz wkleic link do tego forum? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
justicja Re: polecam forum prywatne 13.11.08, 17:41 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47904&t=1226594117249 warunkiem uczestnictwa jest oczywiście aktywność osoby nieaktywne są usuwane, a w zgłoszeniu piszcie, że poleca justicja Odpowiedz Link Zgłoś
marioona84 Re: dzieci urodzone marzec 2008 12.11.08, 23:28 Moja corcia jest z 10 marca narazie nie raczkuje i chyba wogole nie bedzie poniewaz juz zaczyna spacerowac w lozeczku do okola trzymajac sie jedna raczka i coraz czesciej wogole sie nie trzyma no ale z jej rownowaga to jeszcze troche kiepsko hehe zebow tez nie ma ale juz chyba niedlugo wyjda bo coraz czesciej zaczyna budzic sie w nocy z wielkim krzykiem od jakis 3 tygodni jest na butli Odpowiedz Link Zgłoś
marioona84 Re: dzieci urodzone marzec 2008 12.11.08, 23:29 Moja corcia jest z 10 marca narazie nie raczkuje i chyba wogole nie bedzie poniewaz juz zaczyna spacerowac w lozeczku do okola trzymajac sie jedna raczka i coraz czesciej wogole sie nie trzyma no ale z jej rownowaga to jeszcze troche kiepsko hehe zebow tez nie ma ale juz chyba niedlugo wyjda bo coraz czesciej zaczyna budzic sie w nocy z wielkim krzykiem od jakis 3 tygodni jest na butli no od jakiegos czasu przesypia cale noce no oprócz tych kiedy bola ja dziaselka hehe Odpowiedz Link Zgłoś
atena76t Re: dzieci urodzone marzec 2008 13.11.08, 11:54 Piotruś urodził się 28 marca. Sam siedzi, pełza do tyłu, próbuje raczkować, wszystko go interesuje, dużo się śmieje, gaworzy, trenuje głos poprzez okrzyki. Uwielbia spacery i noszenie na rękach. Ma dwa zęby. Spi od 21 do 6 rano czasami z jedną pobudką na karmienie. W dzień śpi 3 razy po 40 minut. Lubi jeść waży 9kg i ma 71cm wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
albero333 Re: dzieci urodzone marzec 2008 13.11.08, 13:23 Mój synek jest z 1 marca, potrafi siedzieć i chętnie siedzi, ale sam jeszcze nie potrafi usiąść. Trenuje pozycje do raczkowania, ale jeszcze nie raczkuje, pobuje podciągać się do stawania. pełza do tyłu i przodu oraz w okół własnej osi. Nauczył się uruchamiać grające zabawki już nie przypadkowo, ale świadomie i celowo. Ostatnio odkrył, że kreskówki w tv sa niezwykle wciągające. Ma 3 i poł zęba Nocy nie przesypia zreszta nigdy nie przesypia (zazdroszcze tym mamom, które mają to szczęście.) Jak mój synek spał od 21 do 4 rano - kilka razy się to zdazyło to ja i tak już budziłam się o drugiej! Śmieje się cały czas, i gaworzy sobie po swojemu, uwielbia przyglądać się nowym twarzom. Nie cierpi ubierania. Odpowiedz Link Zgłoś
tatila Re: dzieci urodzone marzec 2008 13.11.08, 19:34 Moja Tatianka jest z 16 marca siedzi sama, raczkuje do przodu i do tyłu,troszke mówi ma-ma i ta-ta, ale jeszcze niema ani jednego ząbka a ogólnie jest bardzo żywym dzieciaczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
po_prostu_natalia Re: dzieci urodzone marzec 2008 13.11.08, 20:53 Witam serdecznie,moja Małgosia urodziła się 28 marca (a miała 3 maja),ale była okazem zdrowia.Ważyła 3200 i mierzyła 52 cm. Do 6 miesiąca karmiłam Ją piersią i dokarmiałam czasami butelką (z powodu przebytego zapalenia dróg moczowych).Teraz karmię już tylko butelką i daniami stałymi.Rąbie jak dzika!!!Aż się 'trzęsi' jak widzi jedzenie.Nawet kiedy jest po posiłku,nie można przy Niej nic jeść,bo się domaga jeszcze. Jedno jest pewne,wśród marcowych jest mistrzynią w ilości zębów,ma 6.Ale nie siedzi sama(za gruba doopa),nie raczkuje ani nie robi żadnych 'zbędnych' ruchów.Ma śliczne blond włoski (z tyłu lekka łysina :p ) i piękne szarawe oczka. Uwielbia ciągnąć za włosy,gryźć wszystko czego nie powinna (czyli oprócz gryzaków),kocha patrzeć przez okno na szumiące liście i na swoje odbicie w lustrze (narcyz na całej linii).Jest śmieszką do potęgi entej. Śpi godzinę po śniadaniu,godzinę po obiedzie,godzinę po podwieczorku i w nocy od ok.20.30 do ok.7.30.Leń po Tacie .Płacze tylko gdy się Ją zostawi samą. No to chyba na tyle...ależ się rozpisałam qrde.Pozdrawiam Mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
po_prostu_natalia Re: dzieci urodzone marzec 2008 13.11.08, 20:54 Aaaaaaaaaa,Mała mówi baba,nie,i mama,ale po 'rybiemu,czyli rusza buzią wyraźnie mama,tylko głos gdzieś zwiał Odpowiedz Link Zgłoś
minia0000 Re: dzieci urodzone marzec 2008 13.11.08, 21:43 Zapomniałam dodać, że mój Oskar zastyga na teledyskach Dody i ogląda je z otwartą buzią Odpowiedz Link Zgłoś
kachna136 Re: dzieci urodzone marzec 2008 13.11.08, 21:56 Mały jest z 7 marca. Nie siedzi, nie raczkuje, nie stoi. Dopiero od dwóch tygodni nie nosi frejki, więc nadrabia teraz wszystkie zaległości. Ale pozycje do raczkowania i siedzenia ćwiczy namiętnie dzień w dzień, więc myślę że już niedługo. Jest bardzo ruchliwy i dociera do celu na różne sposoby. Nie lubi być sam w pokoju, nie lubi się ubierać. Uwielbia spacery, je wszystko co mu ugotuję. Od 6 miesiąca jesteśmy na butli, waży ponad 9kg, ma 6 zębów a dwa kolejne w drodze. Przesypia całe noce Jest radosnym i bardzo absorbującym dzieckiem przez co cała rodzinka mówi na niego księciunio, a my z mężem już sobie życia bez niego nie wyobrażamy Odpowiedz Link Zgłoś
bjablonska3 Re: dzieci urodzone marzec 2008 13.11.08, 22:45 Moja mala jest z 15 marca nie raczkuje , pełza i przemieszcza się wokół własnej osi, siada sama.Uwielbia oglądać bajeczki i teledyski dla dzieci.Robi papa, daje cześć, śpiewa aaaaaaaaa machając przy tym rączką , jest superaśna i bardzo pogodna i zajada już chlebek. Odpowiedz Link Zgłoś
domj-cent Re: dzieci urodzone marzec 2008 13.11.08, 23:08 hej, Franio urodził się 19 marca, siedzi, sam wstaje, czasem sam stoi. Ma dwie dolne jedynki, szykują się górne jedynki i dwójki górne, dlatego chyba jest marudny Odpowiedz Link Zgłoś
majang Re: dzieci urodzone marzec 2008 14.11.08, 16:57 Pola u. 26.03.2008 dwa zęby (na dole), górne w drodze Siedzi i siada, raczkuje, czołga się i pelza. Sama klęka przy poręczy w łóżeczku. Wrzuca kostki do żyrafki Fisher Price'a. Uwielbia laptopa, piloty i telefony. Je na noc i rano z piersi, ale w dzień już tylko kaszka, zupki i danie, deserki, owoce i herbatka. Nie lubi zupek, za to banana je "gryząc", a kaszkę i Sinlac pochłania wręcz. Przesypia prawie całą noc tj spi na ogól od 20 do 5-6, czasem budzi się ok. 4. Waży 7500 i ma 72 cm. generalnie to jest wspaniała! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_tygrysa Re: dzieci urodzone marzec 2008 14.11.08, 21:34 Tygrys powinien być zajączkiem bo urodził się w sobotę wielkanocną 22.03.2008 z wagą 2830g. Teraz ma 78 cm i waży już prawie 9 kg, jest bardzo pogodnym chłopcem, uwielbia się śmiać i jest mega towarzyski Całe dnie spędza w ruchu-ani na moment nie przestaje pełzać i turlać się, stawać na czworaki i unosić z czworaków tyłeczek na całych stopach))Robi to nawet przez sen- taki mały lunatykSiedzi posadzony, sam usiadł parę razy z czworaków, ale jeszcze nie weszło mu to w nawyk. Je nienajgorzej, chociaż zamiast słoiczków woli "podkradać" kąski z mojego talerza. Gada na razie tylko po swojemu. Zębów na razie brak, ale to chyba kwestia paru dni- podłogę znaczy śliną jak ślimak wszystko ląduje w jego paszczy, a ostatnio namiętnie zabawia się językiem przeżuwając go i wysuwając. Najlepszą zabawką jest gąsienica fishera, która włącza na śpiewanie i rytmicznie buja się na czworakach. No i oczywiście moja komórka. Zasypia szybciutko sam w swoim łóżeczku, ale zwykle ok 3-4ej ląduje u mnie- bynajmniej nie na jedzenie, tylko wtedy właśnie intensywnie "łazi" po swoim łóżeczku często zaklinowując się w poprzek i zaplątując się w szczebelki, więc wolę go trochę pacyfikować. (no i oczywiście poprzytulać się do niego) Odpowiedz Link Zgłoś
agusia74_pl Re: dzieci urodzone marzec 2008 17.11.08, 12:16 Nasza corka Agatka urodzila sie 1.03.08. Niestety jest alergikiem i musi pic Nutramigen2 (obrzydlistwo), do tego dostaje kaszke Sinlac i jedzenie ze sloiczkow. Niestety nie umie niczego pogryzc i musi dostawac papke, inaczej sie krztusi. Dziewczyny moze macie jakis pomysl jak ja tego nauczyc? Nie moze ze wzgledu na swoja alergie dostawac zadnych biszkoptow, czy chrupek kukurydzianych. Potrafi siedziec, chodziaz samodzielnie jeszcze nie usiadze, turla sie, pelza na brzuchu do przodu, do tylu i wokol wlasnej osi. Uwielbia stac, ale ktos musi ja podtrzymywac. Ma dwie jedynki na dole i drugi nasz problem nie lubi myc zebow, to jedyny przedmiot ktorego za zadne skarby swiate nie wezmie do ust. Co robic w takiej sytuacji??? Niestety raz w nocy budzi sie i placze, ale nie jest glodna (sprawdzalismy),a potem ma klopot z zasnieciem. Mowi baba, tata i mama Odpowiedz Link Zgłoś
majda12 Re: dzieci urodzone marzec 2008 18.11.08, 10:41 Czesc, moja Claudia ur. 11.03.2008 siedzi ladnie sama bez podtrzymywania, raczkuje pieknie do przodu, przewraca na brzuszek i spowrotem probuje sama usiascplacze kiedy wychodze usmiecha sie do znajomych, duzo gaworzy powtarza sylaby, jest butelkowa, zjada obiadki, kaszki paluszki, chlebek z pasztetem lub dzememsama potrafi wlozyc smoczek do buzi aaa i mna czubku ma dluuugie wloski na tyle ze moge zawiazac jej dwie kitki)jest kochana!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: dzieci urodzone marzec 2008 18.11.08, 15:58 moja mała z 15 marca, nie siada sama, posadzona siedzi mało pewnie bardzo irytuje ja , ze nie wie jeszcze jak raczkować, pupa w gorę, na kolanka no i dlalej nie wie co, wiec zirytowana pełza do przedmiotu pożądania ( najczęściej jest nim coś do pogryzienia) zęby dwa-dolnmne- dawno wyszły i chyba kolejne chcą, ale ciagle nic... ciągle karmiona piersią, ale w dzień już traci zainteresowanie cycem, cyc jest na wieczór i rano, w nocy udaje mi sie w razie pobudki oszukac ją smoczkiem pozatym je wszystko bardzo chetnie- zupki, deserki słoiczkowe, a największa frajda to ziemniak z naszego talerza śmieje się non stop, ale obcy ją irytują i płacze jak widzi ich nadmiar kochany słodki maluch po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
aldonakatarzyna Re: dzieci urodzone marzec 2008 18.11.08, 16:18 moj synus z 27 marca, sam siedzi, stoi na czworakach, ale nie raczkuje, czolga sie do tylu, duzo gaworzy, uwielbia muzyke, jest radosny, uwielbia zabawki, lubi skakac trzymany pod pachy jest strasznym cycolkiem, nic innego nie chce za bardzo jesc, zje ze 4 lyzeczki zupki, albo owocowego musu, kaszek nie lubi, lubi pic z kubeczka, w nocy do 2 karmien piersia ma 2 dolne jedynki, gorne w drodze Odpowiedz Link Zgłoś
agamouse Re: dzieci urodzone marzec 2008 22.11.08, 11:50 Mój Kamcio jest z 23.03.08. Poród był z komplikacjami, Kamcio przebywał 2 tygodnie w inkubatorze. Późno podniósł główkę, był asymetryczny. Wróżono, że będzie się wolniej rozwijał. A tu niespodzianka. Gdy miał niespełna 4 miesiące, przekręcał się z plecków na brzuszek. Miesiąc później zaczął pełzać. W okolicach 6 miesiąca stanął na czworakach i podjął próbę raczkowania a tydzień później już wstawał, podciągając się na meblach. Siadał już, ale podpierał się rączkami. Jak skończył 7 miesięcy, siedział już prościutko. Teraz jest mistrzem w raczkowaniu, jest w tym super szybki i sprawny. Bawi się w chowanego (akuku) i w ganianego! Sprawnie wchodzi po schodach, wstaje bez problemu ui długo utrzymuje się, stojąc przy meblach. Kocha sprzęt AGD, szczególnie pralkę. Ma 5 zębów, a szósty się właśnie przebija. Mówi sylaby:babababadaddadadadadadammmmmaaaammmmmmaaaaaaaammmmmdajdajdajda aj i namiętenie robi "brum,brum". Wspina się na kanapę - wchodzi przez boczne oparcie i tą samą droga schodzi (głową w dół). Taki z niego akrobara. Jako że urodził się z problemami, jest pod stałą kontrolą poradni rehabilitacyjnej - obawiano się, że jego rozwój psychomotoryczny będzie opóźniony.A tu niespodzianka - wyprzedził rówieśników o ok.2 miesiące. Tak więc podręczniki podręcznikami, a życie życiem....! Odpowiedz Link Zgłoś