el.dorotka 24.01.09, 20:49 czy diclofar 30 jest na recepte ? przeczytałam ze wysypać na piers jak sie karmi piersia . czy tak mozna ? od kiedy mozna podawac dziecku z alergia ??/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaborek07 Re: Diclofar 30 24.01.09, 20:53 jest bez recepty, kosztuje ok 15-16zl, kupwalam niedawno mojemu 6,5 mc dziecku, dostal wysypki bo popilam mleka a karmir piersia wiec pediatra kazala podawac przez kilka dni do picia. nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z tym wysypywaniem na piersi... Odpowiedz Link Zgłoś
el.dorotka Re: Diclofar 30 24.01.09, 20:56 tak przeczytałam w któryms z postów tez nie wiem wiec dlatego pytam . Odpowiedz Link Zgłoś
lili61 Re: Diclofar 30 24.01.09, 21:02 nie jest na recepte. ja mieszam z odrobina przegotowanej wody i podaje strzykawka po odrobince. z tym wysypywaniem na piers to cos przedziwnego - rownie dobrze mozna byloby wsypac proszek do buzki. nieprawdopodobne, czego to ludzie nie wymysla Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Diclofar 30 24.01.09, 21:11 No właśnie chodzi o to, żeby tego nie wsypywać do buzi - żeby dziecko nie wdychało proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Diclofar 30 24.01.09, 21:10 el.dorotka. Ja dawałam dziecku dicoflor 30 karmiąc piersią od 2 tygodnia życia do końca 6 miesiąca. to nie jest na receptę. jest to probiotyk, który między innymi może zapobiegać alergiom dzięki temu, że uszczelnia ścianki jelita i utrudnia przechodzenie alergenów. Ponieważ karmiłam piersią, to nie bardzo miałam tego jak dawać. Pediatra poradziła mi, żeby wysypywać z kapsułki na brodawkę, tuż przed karmieniem i tak właśnie robiłam. Poniżej przepisuję z opakowania: "Dicoflor 30 jest preparatem probiotycznym, zawierającym liofilizowane żywe kultury bakterii L................., korzystne dla równowagi mikloflory jelitowej i funkcjonowania organizmu dziecka. Szczep l................. posiada swój własny kod taksonomiczny, A..... co oznacza, że został bardzo dobrze poznany, a jego korzystne działanie zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych". Jak się zastanawiasz czy to dać, to po prostu skonsultuj ze swoim pediatra na najbliższej wizycie. Moje dziecko jest z dwóch stron (rodziców) zagrożone alergiami, więc pediatra profilaktycznie kazała mi to stosować prawie od urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: Diclofar 30 24.01.09, 21:22 Podawałam i uzykałam super efekt przy strasznej kolce gazowej i to natychmiast. Dawałam saszetki lub kapsułki, a wszystko rozpuszczone w wodzie i łyżeczką do buzi. Karmiłam piersią. Probiotyk o ile nie pomoże, to raczej nie ma prawa zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
magdziula_r Re: Diclofar 30 24.01.09, 22:32 Absolutnie nie należy dawać dziecku proszku - na ulotce dokładnie jest napisane jak stosować. Należy malutkim dzieciom rozpuścić w mleku i w ten sposób podawać. Najbardziej opłaca się kupić opakowanie 30 szt. Odpowiedz Link Zgłoś
martatm5 Re: Diclofar 30 25.01.09, 11:18 My wysypujemy małej po troszeczku na język, a potem dajemy popić herbatką lub mlekiem. Inaczej się nie da, bo mała pluje dalej niż widzi, dajemy go od 1,5 miesiąca a na ulotce pisze że trzeba minimum 3 miesiące stosować żeby były efekty (mała jest alergikiem). Jak na razie zaobserwowałam lepsze kupki, może to przypadek, a może działanie probiotyku, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
mabena1 Re: Diclofar 30 25.01.09, 12:49 kupowałaś opakowanie 30 kaps? bo w torebkach pakowanych po 30 szt. to się jeszcze nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mabena1 Re: Diclofar 30 25.01.09, 12:48 ja również karmię piersią , a dicoflor podaję mu z herbatką (rumiankową 50 ml). bardzo mu smakuje. osobiście uważam iż podawanie nierozpuszczonego proszku nie jest najlepszym sposobem. na opakowaniu wyrażnie pisze-rozpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
martatm5 Re: Diclofar 30 25.01.09, 13:27 Spotkałam tylko kapsułki po 30 i 10 pakowane. A co do rozpuszczania, to chętnie bym rozpuszczała, ale szarpać się z nią za każdym razem nie chcę. Myślę, że w buźce sobie to wymiesza Odpowiedz Link Zgłoś
kakuja Re: Diclofar 30 25.01.09, 15:21 a czemu same nie polkniecie probiotyku , dziecko sciagnie probiotyk z mlekiem matki korzysc dla matki i dziecka to do mam ktore karmia piersia. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Diclofar 30 25.01.09, 21:44 A ile tego probiotyku przeniknie do mleka? Odpowiedz Link Zgłoś