Dodaj do ulubionych

witam! 13 tygodni czy się uda wrócić do piersi?

27.01.09, 22:20
Cześć!

Witam się i od razu pytamsmile

Chciałabym wrócić do karmienie piersią. Przez pierwsze 8 tygodni życia synka
karmiłam go tylko piersią, potem jak miał 9 do 11 tygodni, w dzień ściągniętym
pokarmem a w nocy z piersi. Od 2 tygodni nie chce jeść z piersi. Ściągam
pokarm laktatorem co 4 godziny, w ciągu doby ok litra. Po sposobie picia z
butli widzę że ciągnie słabiej niż na początku.

Może macie sprawdzone sposoby jak wrócić do piersi? Na razie zakupiłam
habermana (mam nadzieję że dobrze piszę) i czekam aż mi go prześlą.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • emi.la Re: witam! 13 tygodni czy się uda wrócić do piers 30.01.09, 23:44
      A co to jest Haberman? Też bym chciała żeby moja ssała z piersi, ale z marnym
      skutkiem-ma miesiąc.
      • la-ri Re: witam! 13 tygodni czy się uda wrócić do piers 03.02.09, 16:13
        Haberman to taka specjalna butelka ze smoczkiem z membraną, maleństwo jak pije
        to sie nie krztusi. Ja na tym forum zawitam na dłużej. Wczoraj mały obgryzł mi
        piersi - winowajca był wyrżnięty ząbek. Niestety jego technika ssania pozostawia
        wiele do życzenia - efekt - zmasakrowane piersi i głodne dziecko. Zostaje mi butla.
        • dita74 Re: witam! 13 tygodni czy się uda wrócić do piers 03.02.09, 21:22
          ta butelka to jest po to by w dalszym ciaga karmic dziecko piersia.Przystawiaj
          do piersi moze zalapie mozna tez kupis system sns medeli
          • okri2 Re: witam! 13 tygodni czy się uda wrócić do piers 08.02.09, 13:40
            karmienie butelką pogarsza technikę ssania, osłabia ją (nie musi się przy niej
            aż tak napracować) - wiecie jak to jest nie ćwiczyć przez kilka miesięcy.. dla
            niemowlaka dni..
            Gryzienie brodawek nie musi być z powodu ząbka, bardziej z powodu właśnie
            smoczka (nawet uspokajacza). Piszę to z własnego doświadczenia. Każde karmienie
            bardzo bolało sad
            Sns i najczęstsze przystawianie, wyrzucenie butelki i smoczków to chyba jedyne
            wyjście, jeśli bardzo chcesz karmić wyłącznie piersią.
            Powodzenia!
            P.S. efekty widoczne są najczęściej dopiero po 2 tygodniach, niektóre załapują
            już po 3 dniach! Są mamy, które wróciły do karmienia po dłuugich miesiącach,
            niektóre karmią swoje adoptowane dzieci.
            • emi.la Re: witam! 13 tygodni czy się uda wrócić do piers 09.02.09, 10:25
              A co sądzicie o smoczkach z małym przepływem? Czy pomaga wrócić do piersi? Moje
              dziecko ma ponad miesiąc i dopiero teraz niemrawo zaczęło ssać pierś. Używam
              butelek Aventu, nadal ze smoczkiem na 1 m-c(nie zmieniałam jeszcze na 2 dziurki).
              • okri2 emila 09.02.09, 16:37
                Z tego co wiem to żaden smoczek nie pomaga w ssaniu piersi, nawet taki z jedną
                dziurką.. Ale dyplomowanym specem nie jestem smile
                Proponuję telefon do doradcy lakt. - p.Moniki jest podany na forum: karmienie
                piersią. Jest to bardzo miła Pani, która już nie jednej Mamie w opałach pomogła
                (mnie również, chociaż mój pediatra nie potrafił, w poradni laktacyjnej też nie
                poznali się na moim ssaczku..)
                Powodzenia!
                • michalina2005 czasem sie udaje... 09.02.09, 21:18
                  Ja karmilam pierwsze dziecko inaczej 10 mies.- u niego smoczek,
                  nawet Habermann, ale przede wszystkim Nuk, pogorszyl technike
                  ssania. Odkad dostawal Nuk juz nie chcial w ogole piersi.

Drugie dziecko (ma teraz 9, 5 mies.)karmie piersia, ale pierwsze 3
                  miesiace karmilam piersia+dokarmialam odciagnietym pokarmem podanym
                  z Habermanna. Opisalam krotko swoja historie w innym watku. Z czasem
                  zaczal lepiej ssac, stopniowo zmniejszylam dokarmianie (musialam
                  schodzic z ok. 800!!!)i sie udalo.
                  Teraz mamy druga skrajnosc- synek ssie tylko piers, Habermanna juz
                  nie uznaje, a nie za bardzo chce innych pokarmow...
                  Czyli czasem sie udaje. Jednak ponoc lepszy jest SNS (ale nam nie za
                  bardzo pasowalo...)bo dziecko wie wtedy ze pokarm dostaje tylko przy
                  piersi.
    • e-kropka Re: witam! 13 tygodni czy się uda wrócić do piers 26.02.09, 22:23
      Cześć, moje maleństwo zmasakrowało moje piersi w ciągu pierwszych dni po
      urodzeniu. Nie dałam rady karmić piersią i przeszłam na odciąganie. Jak
      zaczynało mi brakować pokarmu w 4 miesiącu pokazałam małej żółtą kartkę - albo
      ssie piersi i zwiększamy ilość mleczka, albo przechodzimy na mieszankę smile Udało
      się. Po 3 miesiącach na butli, mała przeniosła się na pierś. Sama nie wiem jak
      nam się udało. Po prostu załapała jak trzeba ssać. Karmiłam ją potem jeszcze
      długie miesiące piersią, i miałam problemy z przeniesieniem jej na butlę smile
      Dokładniejsze opisy moich perypetii znajdziesz w postach sprzed roku. Powodzenia
      i pozdrawiam.
      • grudzien2007 Re: witam! 13 tygodni czy się uda wrócić do piers 27.02.09, 14:56
        Napiszę krótko, niesamowite!!!
        Ja nie miałam siły sprobowac ponownie, walczyłam z córką 2 miesiące
        o to, aby nie odrzucała piersi... 3 konsultantów laktacyjnych
        rozłożyło ręce, zaleciło w końcu odciąganie... a Tobie po takim
        czasie udało się przystawić do piersi! Aj szkoda, ze mi nie... ale
        trudno, będe jeszcze trochę ściągać! Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka